mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Miało być tak pięknie a jest... SII vs "platforma kupfranki".

link this post Dodano w 12.10.2009
Witam.
Ano widzisz Franiu, trochę się przeliczyłeś nie doceniłeś chyba pomysłowości w utrudnianiu życia kredytobiorcom.
Owszem jest te 12 tysi na forum, ale chyba garstka z tego korzysta z tej możliwości (spłaty w CHF) a jeszcze mniejsza (jeśli w ogóle) robi to za pomocą kupfranki.

Nie twierdzę, że społeczność ta jest niepotrzebna, bo jest ale wydaje mi się mocno wątpliwe aby kiedykolwiek zrealizowała ona swój główny cel... mam tu na myśli powszechną użyteczność społeczności kupfranki z "platformy walutowej" kupfranki.

Obecne problemy tworzone przez Banki to pierwszy etap wojny.
Każdy z nich będzie tak kombinował aby stan ten maksymalnie wydłużać (Polbank etc...)
Drugi etap to będzie wojna o spread pomiędzy bankami - której skutkiem będzie już zupełna marginalizacja znaczenia platformy kupfranki, której działalność (jak obecnie) będzie polegać wyłącznie na działalności "interwencyjnej".

Owa marginalizacja zresztą już trwa, z tej ilości forumowiczów aktywnych jest.... 5%??
A ma miejsce właśnie dlatego, że opcja spłaty jest z różnych powodów niedostępna powszechnie.
Ile można czytać o tym o czym od miesięcy nie można się doczytać...
Sam min. z tego powodu nie jestem już częstym gościem kupfranki.

To takie moje przemyślenia - wydaje mi się dość realne.
link this post Dodano w 13.10.2009
O ile dobrze zrozumiałem, Senser-owi chodzi o to, że zaporowe stawki za zawarcie aneksu umożliwiającego spłatę kredytu we frankach skutecznie ograniczają liczbę osób korzystających z tego rozwiązania.

Według mnie takie podejście banków to próba ominięcia zapisów rekomendacji. Bo czymże jest wyliczenie przez bank wartości wpływów, jaką straci na spreadzie w ciągu np. 5 lat ze statystycznej umowy kredytowej i przeniesienia tego na przychody z zawarcia aneksu.

Moim zdaniem należy „bombardować” UOKiK skargami i wskazywać na kolejne niedozwolone praktyki. Rekomendacja SII odnosi się do możliwości spłaty kredytu w innej formie a nie do nowej usługi, w jaki sposób banki traktują aneksy.

Być może to jest pole do działania fundacji KupFranki.org razem z osobami, które spotkały się z takim podejściem swoich kredytodawców.

Ja mam to szczęście, że mój bank zastosował stawkę symboliczną, choć uważam, że nie powinno być żadnej.

Na razie kupuję franki w ramach produktu Deutsche Bank „Promujemy franka”. Wychodzę na tym ok. 100zł. do przodu.

Co do platformy walutowej, to myślę, że może być doskonałym interesem dla instytucji finansowej, która wie, jak to zrobić i jest odpowiednio zaawansowana technologicznie.
Jednak nawet przerobienie obecnie istniejących produktów np. PayPal, z punktu widzenia technicznego, jest nie do uniknięcia - wielomiesięcznym wysiłkiem zespołu programistów. Jakoś jestem spokojny, że prędzej czy później, ale w racjonalnie nieodległej przyszłości nie jedna taka platforma powstanie. A banki? Będą musiały spuścić z tonu, bo kolejny czas żniw zbliża się a nie oddala.
A ocena klientów będzie coraz bardziej świadoma, dzięki min. takim inicjatywom, jak KupFranki.pl – za co oraz wielką wytrwałość frankowi kolasie szacunek składam.

pozdrawiam
link this post Dodano w 27.10.2009
Dlaczego jeszcze nie możemy zapewnić możliwości nabywania walut dla osób zrzeszonych na KupFranki, dlaczego zwlekamy.

Polecam Waszej uwadze poniższe fragmenty, musimy poznać w jakiej formie PSD zostanie przyjęte w Polsce, teoretycznie powinno to nastapić od 1 listopada, jak będzie w praktyce...

"Unijna dyrektywa wprowadza ostrzejszą konkurencję
Już w listopadzie tego roku w całej Unii Europejskiej ma zostać implementowana do krajowych porządków prawnych dyrektywa w sprawie usług płatniczych (PSD ). Dyrektywa ma ujednolicić i przyspieszyć transakcje pieniężne w obrębie całej Unii oraz ułatwić powstawanie nowych form płatności tworzonych także przez instytucje inne niż banki i operatorzy kart płatniczych. Dzięki temu szybko mogą rozwinąć się na przykład płatności dokonywane za pomocą telefonu komórkowego.

Dyrektywa PSD (Payment Services Directive) ma przynieść korzyści przede wszystkim konsumentom przez wprowadzenie rozwiązań, które ułatwią im korzystanie z rozmaitych form płatności w całej Unii Europejskiej.

Dyrektywa nakłada obowiązek skrócenia czasu realizacji wszystkich transakcji płatniczych. Obecnie np. realizacja przelewu w obrębie UE może zająć nawet pięć dni. Od momentu wprowadzenia w prawodawstwie krajowym rozwiązań dyrektywy PSD do roku 2012 ten okres zostanie skrócony do trzech dni. Później, po roku 2012, czas realizacji transakcji płatniczej zostanie skrócony do jednego dnia roboczego po dacie złożenia dyspozycji.

Dużym udogodnieniem będzie również wzmocnienie ochrony wszystkich klientów korzystających z usług płatniczych, zarówno osób fizycznych, jak i prawnych. Dyrektywa przewiduje pełną odpowiedzialność dostawcy płatności w przypadku niewykonania lub niewłaściwego wykonania transakcji płatniczej. Dyrektywa narzuca też bankom i innym instytucjom obowiązek transferu pełnej kwoty, a więc odbiorca będzie musiał dostać całą kwotę, bez jakichkolwiek potrąceń.

Być może najbardziej rewolucyjną zmianą, jaką wprowadzi dyrektywa PSD, będzie pojawienie się nowych podmiotów na rynku usług finansowych, czyli instytucji płatniczych. Już dziś coraz więcej usług płatniczych świadczą sieci handlowe, firmy obsługujące przekazy pieniężne, operatorzy komórkowi. Dyrektywa zniesie ograniczenia, które do tej pory nie pozwalały im rozwinąć działalności na większą skalę. To może doprowadzić do powstania zupełnie nowych usług. "
The author has edited this post (w 27.10.2009)
  • Statystyki: 3 Posty | 1656 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek