mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Noble Bank zwraca nadpłaty. Wielka Kumulacja w Branży Bankowej - nawet ...

link this post Dodano w 14.10.2009
Witajcie mam dobrą wiadomość dla Wszystkich klientów hipotecznych Noble banku (Metrobank)

W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź na złożoną reklamację (http://kupfranki.pl/networks/files/file.8216) odnośnie zwrotu za pobraną opłatę z tytułu podwyższonej marży w okresie po uprawomocnieniu wpisu hipotecznego.

Na żywym przykładzie zatem mogę zapewnić Wszystkich, że kolejny raz zwroty są faktem i powinny mieć miejsce ze względu na postawy prawne w każdym banku, oraz bez względu czy opłata jest nazwana podwyższoną marżą, czy ubezpieczeniem.

„Szanowni Państwo
Noble Bank S.A. w Warszawie – Odział Specjalistyczny Metrobank ul. Domaniewska 39B, 02-675 Warszawa, wpisany w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym prowadzonym przez…, …, zwany dalej „Bank”, pragnie poinformować, iż Państwa reklamacja z dnia 22.09.2009r. została uznana w następujący sposób:
Kwota jaką Państwo nadpłacili z tytułu podwyższonego oprocentowania wynosi 323,45 CHF i została naliczona za okres od dnia uprawomocnienia się wpisu hipotek czyli od 17-06-2008r. do dnia 10-09-2008r czyli dnia faktycznego obniżenia oprocentowania. Kwota 323,45 CHF została rozliczona tak, ze Bank pomniejszył Państwa raty odsetkowe w ten sposób, że rata listopadowa będzie mniejsza o 174,15 CHF a rata grudniowa o 149,30 CHF.
W załączeniu przesyłam harmonogram Spłat wraz z naniesionymi zmianami
Noble Bank S.A.
Pełnomocnik
Łukasz B.”

Życzę powodzenia Wszystkim w odzyskiwaniu swoich pieniędzy.
The author has edited this post (w 14.10.2009)
Bardzo dziękujemy za info, ale mógłbyś uszczegółowić problem.
1. Co nazywasz data uprawomocnienia - data wypisu z ksiegi na odpisie czy też data otrzymania wypisu przez bank (hipotetyczna) czy tez data otrzymania zawiadomienia przez nas? Bank informował o dwu tygodniach od daty wpisu+ dwa tygodnie na działania poczty.

Pozdrawiam
vittayy:

1. Co nazywasz data uprawomocnienia - data wypisu z ksiegi na odpisie czy też data otrzymania wypisu przez bank (hipotetyczna) czy tez data otrzymania zawiadomienia przez nas? Bank informował o dwu tygodniach od daty wpisu+ dwa tygodnie na działania poczty.

Pozdrawiam

Zgodnie z wyrokiem do czasu prawomocnego wpisu hipotecznego, zatem zwykle 14 dni od daty widniejącej na wpisie hipotecznym, (to okres na uprawomocnienie).
Nie jest zatem istotne jak długo dokumenty wędrowały pocztą czy przez biura pośredników finansowych do depratamentu kredytów hipotecznych danego banku.
The author has edited this post (w 14.10.2009)
link this post Dodano w 17.10.2009
franek_kolasa:

Witajcie mam dobrą wiadomość dla Wszystkich klientów hipotecznych Noble banku (Metrobank)

W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź na złożoną reklamację (http://kupfranki.pl/networks/files/file.8216) odnośnie zwrotu za pobraną opłatę z tytułu podwyższonej marży w okresie po uprawomocnieniu wpisu hipotecznego.

Na żywym przykładzie zatem mogę zapewnić Wszystkich, że kolejny raz zwroty są faktem i powinny mieć miejsce ze względu na postawy prawne w każdym banku, oraz bez względu czy opłata jest nazwana podwyższoną marżą, czy ubezpieczeniem.

„Szanowni Państwo
Noble Bank S.A. w Warszawie – Odział Specjalistyczny Metrobank ul. Domaniewska 39B, 02-675 Warszawa, wpisany w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym prowadzonym przez…, …, zwany dalej „Bank”, pragnie poinformować, iż Państwa reklamacja z dnia 22.09.2009r. została uznana w następujący sposób:
Kwota jaką Państwo nadpłacili z tytułu podwyższonego oprocentowania wynosi 323,45 CHF i została naliczona za okres od dnia uprawomocnienia się wpisu hipotek czyli od 17-06-2008r. do dnia 10-09-2008r czyli dnia faktycznego obniżenia oprocentowania. Kwota 323,45 CHF została rozliczona tak, ze Bank pomniejszył Państwa raty odsetkowe w ten sposób, że rata listopadowa będzie mniejsza o 174,15 CHF a rata grudniowa o 149,30 CHF.
Noble Bank S.A.
Pełnomocnik
Łukasz B.”

Witam wszystkich

Złożyłem do Metrobanku wniosek o zwrot za pobraną opłatę wynikającą z podwyższonej marży w okresie po uprawomocnieniu wpisu hipotecznego.
O wynikach dam znać jak otrzymam odpowiedź.
link this post Dodano w 03.11.2009
utek:

franek_kolasa:

„Szanowni Państwo
Noble Bank S.A.
Pełnomocnik
Łukasz B.”

Witam wszystkich

Złożyłem do Metrobanku wniosek o zwrot za pobraną opłatę wynikającą z podwyższonej marży w okresie po uprawomocnieniu wpisu hipotecznego.
O wynikach dam znać jak otrzymam odpowiedź.

I dzisiaj przesłali mi nowy harmonogram spłat. najbliższa rata jest pomniejszona o 263 CHF następne są po staremu. Odzyskałem ok. 775 pln
link this post Dodano w 10.11.2009
a ja mam takie pytanko jak ja mam to teraz sprawdzic kiedy dostalem wpis a kiedy mi zmniejszyli rate?? sorki za głupie pytanie ale jak jest możliwość odzyskania kaski to ja chętnie tylko nie mam pojecia jak sie za to zabrac pamietam tylko ze jak odebralem osopbiście wpis to olałem ludzi z OF i pojechałem bezpośrednio do metrobanku i im to zostawiłem i chyba oprocentowanie zmniejszyli od kolejnego miesiąca czego nie jestem pewny dzieki za pomoc
link this post Dodano w 10.11.2009
Andrzej, zadzwoń do Metro pod numer 22 541 52 22, podaj swój pesel i zapytaj o dokładną datę obniżenia marzy Twojego kredytu.
Bez problemu uzyskasz odpowiedź.
Informację na temat uprawomocnienia wpisu hipotecznego uzyskasz w Sądzie, zadzwoń i podaj numer wniosku. Chyba, że kolekcjonujesz listy polecone i masz kopertę z zawiadomieniem z Sądu. W takim przypadku uprawomocnienie następuje zwykle po 14 dniach od otrzymania czasami po 7 informacje uzyskasz w Sądzie gdzie był wpis.

Wyślij wniosek.

andrzejisko:

a ja mam takie pytanko jak ja mam to teraz sprawdzic kiedy dostalem wpis a kiedy mi zmniejszyli rate?? sorki za głupie pytanie ale jak jest możliwość odzyskania kaski to ja chętnie tylko nie mam pojecia jak sie za to zabrac pamietam tylko ze jak odebralem osopbiście wpis to olałem ludzi z OF i pojechałem bezpośrednio do metrobanku i im to zostawiłem i chyba oprocentowanie zmniejszyli od kolejnego miesiąca czego nie jestem pewny dzieki za pomoc

link this post Dodano w 13.11.2009
franek_kolasa:

vittayy:

Pozdrawiam

Zgodnie z wyrokiem do czasu prawomocnego wpisu hipotecznego, zatem zwykle 14 dni od daty widniejącej na wpisie hipotecznym, (to okres na uprawomocnienie).
Nie jest zatem istotne jak długo dokumenty wędrowały pocztą czy przez biura pośredników finansowych do depratamentu kredytów hipotecznych danego banku.

Według kodeksu postępowania cywilnego uprawomocnienie wpisu hipoteki do KW następuje po upływie7 dni od doręczenia postanowienia o wpisie. W związku z powyższym prawomocność dla każdej ze stron liczona jest oddzielnie. Jeśli np. Bank lub Właściciel nie odebrali korespondencji z sądu w jednakowym terminie, to termin do uprawomocnienia biegnie osobno dla każdego z nich. Wpis stanie się prawomocny po upływie ostatniego terminu. Nie jest to wiec 14 dni od daty wpisu. Jest to 7 dni liczone od momentu doręczenia lub podwójnego awizowania w przypadku gdy korespondencja nie jest odbierana.
link this post Dodano w 13.11.2009
franek_kolasa:

Noble Bank S.A.
Pełnomocnik
Łukasz B.”

A czy tu czasem nie powinni dokonać zwrotu w złotówkach według kursu po jakim pobrali pieniadze? Nie jestem dobry w liczeniu ale w tym przypadku chyba powstanie różnica wynikająca z innch kursów.
The author has edited this post (w 13.11.2009)
link this post Dodano w 26.11.2009
Ja przekazalam przez doradce OF pismo o zwrot 12.11.2009. Nie dostalam jeszcze zadnej odpowiedzi, jaka jest zacytowana w pierwszym poscie ale.... dostalam 3 dni temu nowy harmonogram splat z mniejsza najblizsza rata o ok.140 frankow. Ja domagalam sie zwrotu nadplaty w PLN...
Co dziwne, powinnam dostac nowy harmonogram we wrzesniu (wczesniejszy byl w czerwcu) ale go nie dostalam.... cholercia, zauwazylam to dopiero teraz i chyba sobie jutro do nich zadzwonie...
  • Statystyki: 19 Posty | 5508 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek