W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź na złożoną reklamację (http://kupfranki.pl/networks/files/file.8216) odnośnie zwrotu za pobraną opłatę z tytułu podwyższonej marży w okresie po uprawomocnieniu wpisu hipotecznego.
Na żywym przykładzie zatem mogę zapewnić Wszystkich, że kolejny raz zwroty są faktem i powinny mieć miejsce ze względu na postawy prawne w każdym banku, oraz bez względu czy opłata jest nazwana podwyższoną marżą, czy ubezpieczeniem.
„Szanowni Państwo
Noble Bank S.A. w Warszawie – Odział Specjalistyczny Metrobank ul. Domaniewska 39B, 02-675 Warszawa, wpisany w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym prowadzonym przez…, …, zwany dalej „Bank”, pragnie poinformować, iż Państwa reklamacja z dnia 22.09.2009r. została uznana w następujący sposób:
Kwota jaką Państwo nadpłacili z tytułu podwyższonego oprocentowania wynosi 323,45 CHF i została naliczona za okres od dnia uprawomocnienia się wpisu hipotek czyli od 17-06-2008r. do dnia 10-09-2008r czyli dnia faktycznego obniżenia oprocentowania. Kwota 323,45 CHF została rozliczona tak, ze Bank pomniejszył Państwa raty odsetkowe w ten sposób, że rata listopadowa będzie mniejsza o 174,15 CHF a rata grudniowa o 149,30 CHF.
W załączeniu przesyłam harmonogram Spłat wraz z naniesionymi zmianami
Noble Bank S.A.
Pełnomocnik
Łukasz B.”
Życzę powodzenia Wszystkim w odzyskiwaniu swoich pieniędzy.
The author has edited this post (w 14.10.2009)