mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Odebranie nadpłaty wynikającej z podwyższonej marży płaconej bankom.

link this post Dodano w 17.10.2009
Witam!

Najnowszy temat na blogu jest o tym i pomyślałem, że warto byłoby rozeznać, jak wygląda sprawa w przypadku Multi. Czy jest ktoś chętny, by wspólnie zająć się tą sprawą?
link this post Dodano w 22.10.2009
Tak. Złożyliśmy dzisiaj pismo w tej sprawie, ale pani w banku zrobiła wielkie oczy, bo nie wiedziała, o co chodzi (widac nikt jeszcze tego nie robił). Natychmiast jednak dostałam wiadomość mailowa z numerem nadanym sprawie - więc działają! My nadpłacaliśmy przez 5 miesięcy, a pp. zwiększony był o 1,50. Myślę, że warto poczekać na reakcję. Przyznaję, że ucięliśmy z formularza ostatni akapit, straszący ich sadem - może nie bedzie potrzeby do niego wracać.
link this post Dodano w 24.10.2009
Maria, to napisz jak się bank ustosunkował do Waszej prośby. My też chcemy się zgłosić pod nadpłatę, musimy jednak zgłębić temat - co, ile, za jaki okres nam się należy.
Pozdrawiam
link this post Dodano w 27.10.2009
Odpiszę, jak tylko odpowiedzą. Co, ile, wynika z dyrektywy UOKiKu, jak rozumiem: podwyższone o iles tam punktów oprocentowanie (w naszym przypadku 1,5%) za okres od piętnastego dnia po wpisie - do chwili, gdy przestali takie podwyższone oprocentowanie pobierać. W naszym przypadku to było od połowy września do początków lutego. Dlaczego tak długo - to inna sprawa, nie do poruszania na forum, jak sądzę. Jak bank zareaguje - trudno powiedziec. W sprawie spłaty w CHF sa bardzo przychylni: mają własny formularz, opłata - 200 zł, powrót do złotówek - za darmo. W sprawie ubezpieczenia (od kwoty transakcji, nie wysokości kredytu czy wartości nieruchomości) - wręcz przeciwnie. Wszystko po kolei - mam nadzieję pokonać wszystkie ich zastrzeżenia. Sądzę, że za poszczególne decyzje odpowiadają różne działy, róznie nastawione do klientów, ale może to myślenie naiwne.
link this post Dodano w 04.11.2009
maria:

Tak. Złożyliśmy dzisiaj pismo w tej sprawie, ale pani w banku zrobiła wielkie oczy, bo nie wiedziała, o co chodzi (widac nikt jeszcze tego nie robił). Natychmiast jednak dostałam wiadomość mailowa z numerem nadanym sprawie - więc działają! My nadpłacaliśmy przez 5 miesięcy, a pp. zwiększony był o 1,50. Myślę, że warto poczekać na reakcję. Przyznaję, że ucięliśmy z formularza ostatni akapit, straszący ich sadem - może nie bedzie potrzeby do niego wracać.

Witam
Wpis do hipoteki uzyskałam z dniem 1.10.09, uprawomocnił się 14.10.09, a rata przypada na dzień 15.10.09 tak więc 16.10.09 zjawiłam się w oddziale Multibanku z odpisem mojej KW oraz pismem z portalu, ale nieco zmodyfkowanym. Na razie też nie straszyłam sądem. Zażądałam obniżenia raty od dnia 15.10.09, gdyż już w tym dniu bank miał zabezpieczone interesy. 'Reklamacja jest rozpatrywana'. Na razie bank stosuje swoje zdziercze praktyki, bo: 'Oprocentowanie Pani Kredytu zostanie obniżone w dniu 2009-11-14
Rata naliczona w dniu 2009-11-15 będzie zawierała tylko jeden dzień według obniżonych odsetek
Rata uwzględniająca obniżone oprocetnowanie za cały miesiąc będzie dopiero w 2009-12-15".
Powyższe to cytat z maila pracownika banku. Chciałam mieć to na piśmie w celu dalszych roszczeń. Nie popuszcze dziadom!
Pozdr.
link this post Dodano w 23.11.2009
Witam

mam podobny problem do opisywanego powyżej

Zawiadomienie o wpisie do księgi wieczystej otrzymałem 2009-10-27. W banku pojawiłem się 02.11.2009. Pani przyjmująca moje zawiadomienie sobie skserowała dała adnotację iż otrzymała 02.11.2009 i napisała cytuje:" Oczekiwanie na prawomocny odpis z KW ok 30 dni"

20.11.2009 odebrałem odpis zwykły z księgi wieczystej. Tego samego dnia pojawiłem sie w Multibanku. Ksero dokumentów i na koniec Pani powiedziała że wpis się uprawomocni 5.12.2009

Spytałem się jej na jakiej podstawie tak uważa, bowiem dla mnie uprawomocnił się już 20.11.2009 roku.
Według zaczerpnietych informacji od Pani Notariusz wpis uprawomocnia się po 7 dniach od otrzymania zawiadomienia, chyba że składałbym skargę na orzeczenie referendarza do Sądu Rejonowego wówczas termin się wydłuża
Skargi nie składałem.

Najbliższa rata przypada na 28.11.2009 i według mnie powinienem mieć już obniżoną ratę o 1 punkt procentowy. Oczywiście bank uważa inaczej. Złożyłem pismo reklamacyjne i czekam na odpowiedź na jakiej podstawie liczą sobie uprawomocnienie wpisu do KW, dlaczego termin wydłuża się aż o 30 dni?

Nie popuszczę im, jak bedzie trzeba sprawa znajdzie swój finał w sądzie, bowiem pogrywając tak sobie z np. 12000 osób, co miesiąc otrzymują dodatkowo nieuczciwie zarobione pieniądze.

Jeżeli ktoś miał podobną sprawę lub ma proszę o kontakt na priv

Twój adres mailowy został usunięty w trosce o twoją skrzynke mailową - ochrona serwisu KupFranki, przed bootami Internetowymi - Moderator_1

pozdrawiam
Edytowano w 26.11.2009
link this post Dodano w 26.11.2009
wysłałem do multi banku tą reklamację co jest na stronie do pobrania dotyczącą zwrotu środków do momentu wpisu do hipoteki. Odpisali mi, że termin rozpatrzenia reklamacji to 30 dni po tym terminie dostałem następnego maila, że czas tej reklamacji dotyczący uzyskania informacji co dalej wydłuży się za co przepraszają. Dzwoniłem na multii linię z zapytaniem ile jeszcze mam czekać na rozpatrzenie tej reklamacji skoro 30 dni już minęło. Powiedzieli, że mnie powiadomią. czyżby nie wiedzieli co mają zrobić?? ktoś zna odpowiedź. PISZCIE może wy mi odpowiecie na to pytanie????!!!!!
link this post Dodano w 27.11.2009
wencjusz:

wysłałem do multi banku tą reklamację co jest na stronie do pobrania dotyczącą zwrotu środków do momentu wpisu do hipoteki. Odpisali mi, że termin rozpatrzenia reklamacji to 30 dni po tym terminie dostałem następnego maila, że czas tej reklamacji dotyczący uzyskania informacji co dalej wydłuży się za co przepraszają. Dzwoniłem na multii linię z zapytaniem ile jeszcze mam czekać na rozpatrzenie tej reklamacji skoro 30 dni już minęło. Powiedzieli, że mnie powiadomią. czyżby nie wiedzieli co mają zrobić?? ktoś zna odpowiedź. PISZCIE może wy mi odpowiecie na to pytanie????!!!!!

Standard. Mnie odpisali tak samo. Jest to automatyczna odpowiedź wysyłana do Klientów. Nawet nie jest zatytułowana właściwie, tylko w nagłówku wstawili 'Szanowny/a Panie/i'. Jak dla mnie żenada. Odpisałam im, że pismo złożyłam 16.10, więc na rozpatrzenie czekam 1,5 miesiąca i taki komunikat mnie nie satysfakcjonuje. Daję im jeszcze miesiąc, a potem będę ich skarżyć do KNF.
link this post Dodano w 07.12.2009
dostałem w końcu zwrot z multibanku z tytułu nadpłaconej marży 256,00 zł niewiele ale zawsze coś dzięki tej stronie
link this post Dodano w 07.12.2009
A ja nadal nie dostałam odpowiedzi, poza "przepraszamy za ..." jak w skeczu Kolbuszewskiego o niegdysiejszych książkach życzeń i zażaleń.
  • Statystyki: 27 Posty | 5996 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek