reziu:
(...)
Moją wątpliwość budzą 3 punkty w odpowiedzi (jednego raczej brak):
1.Kwestia obliczenia należnych pieniędzy - jak liczyli według jakich wzorów? brak informacji w temacie
2.Kwestia kursu franka po którym oddają - kurs po którym pobrali, czy też kurs dzisiejszy? W moim przypadku istotna różnica. W końcu rozliczam się z bankiem we Frankach po kursie dnia to dlaczego oni ze mną mają rozliczać się po kursie przeszłym ?
3.Kwestia odsetek ustawowych
cyt. "Odnosząc się do kwestii dotyczącej odsetek ustawowych wyjaśniamy, że Bank spełnił świadczenie w terminie 30 dni od daty wpływu reklamacji tj. w terminie regulaminowym przewidzianym na rozpatrzenie reklamacji dlatego brak jest podstaw do zwrotu odsetek ustawowych"
Czy to jest ok ? Czy Bank ma podstawy aby tak postąpić ? Gdybym ja się pomylił, bank nie wahałby się pobrać odsetek...
Reziu
Ad.1 i Ad.2
BAnk ma ci zwrocic rownowartosc tego co pobral - tak wiec jezeli zwraca PLNy, zastosowanie ma kurs franka z dnia w ktorym pobral, nie dzisiejszy. ZAWSZE. Jezeli nei dostarcyzli wyliczenia, siegnij do umowy kredytowej i regulaminu kredytowania obowiazujacego w dniu pobrania oplaty - tam musi byc wzor. Jezeli nie ma - musisz skladac pismo z prosba o przedstawienie wyliczenia. Pamietaj, ze bank bedzie ci to liczyl w ujeciu jednodniowym, tzn. za kazdy dzien od daty ustanowienia hipoteki (np. niepelny miesiac).
Ad. 3 PEwny nie jestem, ale termin rozpatrzenia zostal dotrzymany. Tu trzeba sie wgryzc w kodeks cywilny zeby sprawdzic kwestie tych odsetek (czy to sie liczy od przeterminowania zadania zwrotu nadplaconej raty czy tez od momentu porania przez bank zawyzonej raty) , a na to jestem za slaby.