mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Wielka kumulacja w branży bankowej a Mbank

link this post Dodano w 15.01.2010
Sprawdz:
- jak liczone jest oprocentowanie (LIBOR ile M + marza podwyzszona, marza obnizona)
- jaki byl stosowny LIBOR przed obnizeniem marzy, jaki byl LIBOR w dniu zmiany marzy, co ile aktualizowane jest oprocentowanie o zmiany LIBORU i w ktorym dokladnie momencie kwartalu/roku ta aktualizacja nastepuje.
edit
Plus koniecznie ile transzy (na jaka laczna sume) mialas/-es wyplacone przed zmiana oprocentowania (zmiana marzy z tytulu wpisu do hipoteki), a ile transzy (na jaka laczna sume) po oraz czy przypadkiem nie skonczyl ci sie okres placenia wylacznie odseek i nie zaczelas/-e wlasnie splacac takze raty kapitalowej.
The author has edited this post (w 15.01.2010)
reziu:

(...)
Moją wątpliwość budzą 3 punkty w odpowiedzi (jednego raczej brak):
1.Kwestia obliczenia należnych pieniędzy - jak liczyli według jakich wzorów? brak informacji w temacie
2.Kwestia kursu franka po którym oddają - kurs po którym pobrali, czy też kurs dzisiejszy? W moim przypadku istotna różnica. W końcu rozliczam się z bankiem we Frankach po kursie dnia to dlaczego oni ze mną mają rozliczać się po kursie przeszłym ?
3.Kwestia odsetek ustawowych
cyt. "Odnosząc się do kwestii dotyczącej odsetek ustawowych wyjaśniamy, że Bank spełnił świadczenie w terminie 30 dni od daty wpływu reklamacji tj. w terminie regulaminowym przewidzianym na rozpatrzenie reklamacji dlatego brak jest podstaw do zwrotu odsetek ustawowych"
Czy to jest ok ? Czy Bank ma podstawy aby tak postąpić ? Gdybym ja się pomylił, bank nie wahałby się pobrać odsetek...

Reziu
Ad.1 i Ad.2
BAnk ma ci zwrocic rownowartosc tego co pobral - tak wiec jezeli zwraca PLNy, zastosowanie ma kurs franka z dnia w ktorym pobral, nie dzisiejszy. ZAWSZE. Jezeli nei dostarcyzli wyliczenia, siegnij do umowy kredytowej i regulaminu kredytowania obowiazujacego w dniu pobrania oplaty - tam musi byc wzor. Jezeli nie ma - musisz skladac pismo z prosba o przedstawienie wyliczenia. Pamietaj, ze bank bedzie ci to liczyl w ujeciu jednodniowym, tzn. za kazdy dzien od daty ustanowienia hipoteki (np. niepelny miesiac).

Ad. 3 PEwny nie jestem, ale termin rozpatrzenia zostal dotrzymany. Tu trzeba sie wgryzc w kodeks cywilny zeby sprawdzic kwestie tych odsetek (czy to sie liczy od przeterminowania zadania zwrotu nadplaconej raty czy tez od momentu porania przez bank zawyzonej raty) , a na to jestem za slaby.
katarynka:

mam pytanie do forumowiczów: czy po zmianie oprocentowania (po założeniu hipoteki) bank zmienił kalkulację raty kapitałowej?
przyznam, ze nie bardzo rozumiem kalkulacji banku otóż:
przed obniżką oprocentowania o 1 % rata kapitałowa wynosiła ok 300 franków a odsetkowa ok 280. po zmianie oprocentowania bank podwyższył mi ratę kapitałową o ok 60 franków. czy ktoś wie o co tutaj może chodzić?

Prawidłowo i należy się z tego cieszyć.
bank obniżył oprocentowanie więc spadła rata odsetkowa, która w każdym miesiącu jest liczona jako 1/12 rocznego oprocentowania od aktualnego zadłużenia na początek miesiąca.
Ponieważ w umowie masz zapisane raty równe musiała wzrosnąć rata kapitałowa, abyś szybciej spłacała kapitał i aby kolejne raty odsetkowe liczone powyższą metodą były niższe niż byłyby przy poprzednim oprocentowaniu.
Rata łączna też musiała spaść, bo jakby nie spadła to dalej ponosiłabyś do konca kredytowania te same obciążenia i coś by tu nie grało z tą obnizką %
czyli katarynka ma stałą ratę. nie zwróciłem na to uwagi .
Weryfikacja czy ten wzrost jest prawidłowy kwotowo - wg oprocentowan i kwot kapitału do spłaty, o których pisałem wyżej
dziękuję za odpowiedź

wysokośc mojej raty odsetkowej i kapitałowej waha się o kilka kilkanaście franków dając razem ok. 522 miesięcznie w tej chwili.
ale już wszystko rozumiem...
Dostałem zwrot! Nie było tego dużo, jakieś 400zł, ale nawet taka suma piechotą nie chodzi. Nie liczyłem dokładnie, ale mniej więcej kwota się zgadza. Najpierw (po niecałym miesiącu od wysłania przeze mnie pisma) bankozaur napisał, że przeprasza, że to tak długo trwa, ale sprawa wymaga indywidualnego rozpatrzenia, a następnie (po kolejnym niecałym miesiącu) pojawiło się uznanie na moim koncie i kilka dni później pismo informujące, że moja reklamacja została przyjęta. Dodatkowo napisali, za jaki okres pomostówka podlega zwrotowi (to się zgadzało) i, że jeśli uważam, że powinno być inaczej, żebym się skontaktował.
link this post Dodano w 27.01.2010
poprosiłam o przesłanie kalkulacji na jakiej podstawie została wyliczona kwota zwrotu... i dostałam
link this post Dodano w 27.01.2010
Nawiasem, wraz ze zwrotem kasy, dostalem z mbanku pismo, w ktorym miedzy innymi stoi takie cos:

"Jesli jest Pan w posiadaniu dokumentu urzedowego, w ktorym Sąd potwierdza ze wpis hipoteki na rzecz BRE stal sie prawomocny z dniem 01-11-2008, prosimy uprzejmie i jego przedstawienie - NA JEGO PODSTAWIE BANK DOKONA KOREKTY POBRANYCH ODSETEK"?

Czy ktos moze mi wytlumaczyc, o co chodzi? Zaznaczam, ze zwrot kasy juz dostalem i mniej wiecej sie zgadza, wiec czego oni jeszcze ode mnie biednego chcą ?
link this post Dodano w 30.01.2010
no cóż, dostałam pismo z mbanku. uprzejmie mnie zawiadamiają, że nie mogą się przychylić do wniosku o korektę odsetek od... tutaj data, którą podałam w reklamacji, czyli dzień złożenia przeze mnie odpisu w oddziale banku. proszą o udokumentowanie, że wpis do hipoteki był prawomocny na... tutaj wspomniana data.
... czyli nie koniec walki.
link this post Dodano w 30.01.2010
katarynko,

weź dokument z ksiąg wieczystych. Jak to zrobić znajdziesz TU:
http://kupfranki.pl/networks/blog/post.franek_kolasa:33
  • Statystyki: 34 Posty | 6524 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj: