kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Nordea Bank Polska SA
- zmiana waluty spłaty kredytu z CHF/EUR/USD na PLN
Na str 10 w Cześci 2 pkt 1 są poniższe pkt 5 i 6. Opis tych punktów jest identyczyny. Ciekawie jak klient ma się domyśleć co pod czym się kryje ?
" 5. Zmiana waluty kredytu lub pożyczki
1) waluty obcej na PLN 100,-
2) z PLN na walutę obcą 0,75%2 min. 100,-
3) z waluty obcej na inną walutę obcą 0,75%2 min. 100,-
6. Zmiana waluty kredytu lub pożyczki
1) waluty obcej na PLN 100,-
2) z PLN na walutę obcą 0,25%2 min.100,-
3) z waluty obcej na inną walutę obcą 0,25%2 min.100,- "
Jestem również ciekaw Waszych wniosków odnośnie zmiany waluty splaty z z CHF/EUR/USD na PLN, czy bank np na indywidualny wniosek dokonal zmniejszenia prowizji za tą czynność ?
Ponieważ jakiś czas temu pojawiła się rekomandacja "T" (oraz odpowiedni wniosek na stronach Portalu) skontaktowałem się z bankiem. Dostałem odpowiedź, że zmiana waluty spłaty kredytu jest możliwa i że prowizja wynosi pomiędzy 100 a 500 zł (o wysokości decyduje dyrektor oddziału). Zapytałem jak to się ma do tego, że wg rekomendacji "T" zmiana ta ma być bezpłatna - odpowiedzieli mi że na to odpowiedzą, bo dużo osób złożyło wnioski o bezpłatną zmianę waluty spłaty. Tak więc póki co czekam, zobaczymy jak to się skończy.
Dostałem dzisiaj odpowiedź Banku w sprawie wniosku, treść poniżej:
Stanowisko Banku w sprawie Pana wniosku jest następujące.
Na podstawie Rekomendacji T p 24.4 w przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej Bank powinien na życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia i spłaty kredytu w walucie, do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości.
Spłata w walucie wymaga sporządzenia aneksu, którego celem jest wprowadzenie do umowy o kredyt określonych zasad spłaty. Pobieranie opłaty za tę czynność bankową nie stanowi naruszenia powyższej rekomendacji KNF, ponieważ w treści umowy Bank zagwarantował kredytobiorcy możliwość spłaty w walucie kredytu indeksowanego – w świetle COU stanowi to uprawnienie Kredytobiorcy.
Gdyby Bank bezzasadnie odmawiał zawarcia tego aneksu, to dopiero wówczas ewentualnie mogłoby dojść do naruszenia tej rekomendacji przez Bank.
Zgodnie z prawem bankowym Bank jest uprawniony do pobierania opłat i prowizji za poszczególne czynności bankowe. Zatem pobieranie w takich przypadkach prowizji w wysokości tej samej, jak za każdy inny aneks na żądanie kredytobiorcy, jest uzasadnione. Zmiana waluty spłaty stanowi odrębną czynność bankową, wiąże się z nakładem konkretnej pracy, sporządzeniem aneksu do umowy o kredyt i Bank ma prawo żądać od klienta zapłaty za tę pracę.
W związku z powyższym Bank nie pobiera prowizji z tytułu zmiany waluty spłaty kredytu, która zgodnie z „Tabelą kursów walutowych Nordea Bank Polska SA” wynosi 0,25% od kwoty pozostałej do spłaty. W Pana przypadku jest to kwota xxx.xx CHF (przeliczona po kursie sprzedaży z dnia opłacenia prowizji). Bank nie zwalnia Pana natomiast z opłaty za sporządzenie aneksu, która zgodnie z „Tabela Opłat i Prowizji Nordea Bank” wynosi od 100-500 zł. Decyzją Dyrektora Oddziału opłata za sporządzenie Pana aneksu została ustalona na poziomie 100 zł.
Zapomniałem dodać jeszcze jedną informację: Mimo że Bank znacznie obniżył prowizję w stosunku do pierwotnej wartości, to jednak nadal wg mnie, nie wywiązał się z Rekomendacji. Uważam, że zmiana ta powinna być bezpłatna.Wysłałem w związku z tym email do UKOIK w tej sprawie. Zobaczymy kiedy odpowie. Oczywiście dam znać.
Chyba sprawa się wyjaśniła, właśnie otrzymałem odpowiedź Stowarzyszenia Konsumentów Polskich:
Zgodnie z Rekomendacją T Komisji Nadzoru Finansowego bank powinien, na żądanie klienta umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia i spłaty w walucie do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby utrudniać klientowi
skorzystanie z takiej możliwości.
Bez wątpnienia powyższe postanowienie odnosi się do umów kredytowych zawieranych po wejsciu w życie Rekomendacji T. Bank w takiej sytuacji nie może uzależniać umożliwienia spłaty kredytu w walucie indeksowanej od dokonania określonej opłaty. W przypadku natomiast umów kredytowych zawartych przed wejsciem w życie Rekomendacji T umożliwienie spłaty kredytu w walucie indeksowanej jest w większości przypadków połączone z koniecznością sporządzenia aneksu do umowy. W przypadku tych umów banki nie mogą pobierać dodatkowej opłaty czy prowizji za umożliwienie spłaty kredytu w walucie indeksowanej. Zasadne jest jednak w takich przypadkach pobieranie opłaty za sporządzenie aneksu do umowy. Opłata taka nie może jednak być wygórowana. Powinna ona odzwierciedlać rzeczywiście poniesione koszty przez bank w ziwązku z jej sporządzeniem. W przeciwnym razie może ona zostać uznana za prowizję. Rekomendacja T nie przewiduje bezpłatności umożliwienia spłaty kredytu w walucie indeksowanej. Zgodnie z powyższą rekomendajcą warunki i koszty nie mogą utrudniać kredytobiorcy skorzystania z możliwości spłaty kredytu w walucie w jakiej kredyt jest indeksowany.
Wobec powyższego za sporządzenie aneksu do umowy bank może pobrać opłatę. Nie może ona jednak stanowić rzeczywistego ograniczenia w skorzystaniu z możliwości zagwarantowanej Rekomendacją T.
Zatem 100 zł, które pobrał ode mnie bank jest zasadne
.
Podsumowując temat udało mi się obniżyć koszty takiej zmiany z kilkuset CHF do 100 zł. Za pomocą kantoru wymieniłem po raz pierwszy franki i na każdym z nich byłem po 0.09 zł "do przodu". Tak więc 100 zł zwróci się najpóźniej po kilku ratach, a oszczędzał będę dzięki spłacie w CHF jeszcze przez 30 lat ![]()
Potwierdzam, że Nordea zaczyna oswajać się z trudną dla nich rzeczywistością, w której zapis o 0,25% opłacie za aneks jest martwy
. Przedwczoraj bank przychylił się do mojej argumentacji, że opłata za aneks do umowy dot. zmiany waluty spłaty kredytu w wysokości 0,25% różniąc się od standardowej opłaty 100-500zł jest niezgodny z rekomendacją T. Decyzją dyrektora za zmianę waluty zapłaciłem 150zł ![]()
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź pocztą elektroniczną Nordea na swoje pytania odnośnie zmiany PLN na CHF:
"W odpowiedzi na powyższą wiadomość, uprzejmie informuję, iż istnieje możliwość zmiany waluty spłacania kredytu z PLN na CHF. Wiąże się to z wystawieniem aneksu do istniejącej umowy kredytowej. Koszt zmiany waluty spłacania kredytu z PLN na walutę obcą, to 0,25% min. 100 PLN.
Istnieje również możliwość ponownej zmiany waluty spłaty, z obcej na PLN. Koszt za taki aneks, to 100 PLN.
Przy zmianie waluty spłacania kredytu, podawany jest nowy numer rachunku, na którym będą zapewniane środki na poczet kolejnych rat. Przelewy zewnętrzne, wykonywane w walutach obcych, traktowane są jako przelewy zagraniczne. W związku z powyższym, pobierana jest opłata za zaksięgowanie przelewu zagranicznego w wysokości 20 PLN."
Jak rozumiem z powyższych postów nie można dać się wmanewrować w 0,25%, z uwagi na niezgodność tego z rekomendacją T. O wiele jednak bardziej niepokojące jest dla mnie ta opłata 20 zł od każdego przelewu. Czy spotkaliście się z tym? Jest na to jakiś sposób?
Tylko wpłata gotowkowa - bez opłat.
Poza tym opłata za zaksięgowanie przelewu walutowego w obrocie krajowym to zgodnie z cennikiem obecnym (01.01.2011) jak i tym wchodzącym w lutym 2011r wynosi 10zł - własnie na tyle mnie skasowali za pierwszy przelew (w grudniu - oddział Wrocław) - czyżby kwota ta zalezala od interpretacji kogoś w banku?
Z tego co widzę w tabeli opłat i prowizji:
Przelewy przychodzące SEPA 10,-
Realizacja otrzymanego polecenia wypłaty:
1) zapis na dobro rachunku prowadzonego w Banku:
a) z instrukcją - gdy koszty banku zlecającego
ponosi beneficjent (opcja kosztowa BEN lub SHA)
20,-
b) z instrukcją – gdy koszty banku zlecającego
ponosi zleceniodawca
(opcja kosztowa OUR)5
wg odrębnej
taryfy dla
banków
Generalnie pobieranie tej opłaty w przypadku spłaty kredytu uważam za niezgodne z rekomendacją T. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym można zrobić? W takim wypadku zmiana waluty mija się z celem.
Myślę, ze powinien wypowiedzieć się ktoś, kto już przeszedl cała operację zmiany waluty spłaty kredytu.
Wydaje mi się, że jedyna opłata w przypadku spłaty rat kredytu w CHF bedzie za przyjęcie przelewu. Pobranie raty z rachunku walutowego bedzie już przelewem wewnętrznym więc nie powinna być obciążona opłatami. Swoją droga wprowadzenie opłaty za przyjęcie przelewu SEPA to kolejna kłoda pod nogi - nie wszedzie sa oddziały nordei i własciwie działa ona zaporowo dla chcących spłacać kredyt w CHF.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy