Witam,
dostalem on Nordei aneks w sprawie zmiany waluty spłaty kredytu. Moje watpliwosci wzbudza fakt ze poza sama zmianan waluty jest tam pelno oswiadczen ktore bank podsuwa mi do podpisania. Oto fragment (pogrubienie oryginalne):
4. ** Oświadczam, iż zostałem(-am) poinformowany(-a) przez Nordea Bank Polska S.A. o ponoszeniu przeze mnie ryzyka, wynikającego ze zmiany kursu waluty oraz zmiany wysokości spreadu walutowego w przypadku zaciągnięcia kredytu indeksowanego do waluty obcej oraz przyjmuję do wiadomości i akceptuję to ryzyko.
Przyjmuje do wiadomości, że zmiany kursów walut oraz zmiany wysokości spreadu walutowego w trakcie okresu kredytowania, mają wpływ na wysokość mojego zobowiązania z tytułu zaciągniętego kredytu tj. kwotę kredytu do spłaty oraz wysokość raty kapitałowo-odsetkowej.
Ponadto zobowiązuję się, że w przypadku wzrostu kursu waluty, do jakiej kredyt jest indeksowany, dokonam (na żądanie Banku) następujących czynności:
1/ dołączę do kredytu dodatkowego Kredytobiorcę, którego dochody przywrócą zdolność kredytową – w przypadku utraty zdolności kredytowej,
2/ ustanowię dodatkowe prawne zabezpieczenie lub zwiększę dotychczasowe zabezpieczenie – w przypadku relatywnego zmniejszenia wartości przyjętego prawnego zabezpieczenia spłaty kredytu,
3/ uzupełnię ze środków własnych lub dokonam ubezpieczenia brakującego wkładu własnego w sytuacji, gdy obciążenie kredytem nieruchomości, stanowiącej prawne zabezpieczenie spłaty kredytu, przekroczy poziom wymagany przez Bank.
5. Oświadczam, iż zostałem(-am) poinformowany (-a) przez Nordea Bank Polska S.A. o ryzyku, wynikającym ze zmiany cen rynkowych nieruchomości oraz, że akceptuje to ryzyko.
Przyjmuje do wiadomości, że w przypadku wzrostu wskaźnika LTV w okresie kredytowania, na skutek obniżenia wartości nieruchomości, Banku może wymagać przedstawienia dodatkowego zabezpieczenia kredytu.
Niektore zapisy w jakiejs formie znajduja sie w umowie kredytowej, po co bank je powiela? Mam wrazenie ze przy okazji aneksu probuja zalatwic wszystkie sprawy ktore mogly byc nie dostatecznie sprecyzowane w umowie.
Nie chodzi mi o to czy te zapisy sa sluszne czy nie ale o sama idee. Czy bank moze uzalezniac zmiane waluty splaty kredytu od podpisania innych oswiadczen?
pozdarwiam