mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

zmiana waluty spłaty kredytu z CHF/EUR/USD na PLN

link this post Dodano w 30.08.2011

Interesuje mnie "opcja" spłaty kredytu w CHF przez rachunek techniczny. Chciałem na próbę puścić przelew, ale rachunki: standardowy rozliczeniowy, oszczędnościowy i techniczny mam w PLN (tak jest wg danych banku w podglądzie internetowym).

Otóż nie za bardzo chce podpisać aneks na spłatę w CHF, gdyż chce mieć możliwość spłaty w CHF i w PLN (np. jak nie kupie waluty z różnych przyczyn).A Nordea przy podpsianiu aneksu będzie przyjmować już tylko CHF.

Jak zrobić aby wpłata była w CHF bez aneksu bezpośrednio na rachunek techniczny w CHF z kantoru internetowego tak aby nie płacić za przelew przychodzący? CVzy bank może założyć mi rachunek techniczny w CHF bez aneksu?

link this post Dodano w 30.08.2011

Bez rachunku technicznego w CHF nie poszalejesz. Nordea standardowo zakłada 2 rachunki techniczne, ale być może kiedys tak nie było (brałem kredyt niecały rok temu). Jak podpiszesz aneks, to nie będzie polecenia zapłaty, ale dalej przecież można przelać złotówki na konto walutowe (czyt. kupić walutę w banku) i już.

Co do tego polecenia zapłaty to być może da się jakoś zrobić, aby pozostało w mocy (tudzież po aneksie wystąpić osobno o takowe), ale pewny nie jestem. Jak się pytałem, to pani twierdziła, że aneks anuluje to polecenie. Trzeba intensywnie popytać/ponegocjować.

link this post Dodano w 01.09.2011

Witam,

dostalem on Nordei aneks w sprawie zmiany waluty spłaty kredytu. Moje watpliwosci wzbudza fakt ze poza sama zmianan waluty jest tam pelno oswiadczen ktore bank podsuwa mi do podpisania. Oto fragment (pogrubienie oryginalne):

4.  ** Oświadczam, iż zostałem(-am) poinformowany(-a) przez Nordea Bank Polska S.A. o ponoszeniu przeze mnie ryzyka, wynikającego ze zmiany kursu waluty oraz zmiany wysokości spreadu walutowego w przypadku zaciągnięcia kredytu indeksowanego do waluty obcej oraz przyjmuję do wiadomości i akceptuję to ryzyko.

Przyjmuje do wiadomości, że zmiany kursów walut oraz zmiany wysokości spreadu walutowego w trakcie okresu kredytowania, mają wpływ na wysokość mojego zobowiązania z tytułu zaciągniętego kredytu tj. kwotę kredytu do spłaty oraz wysokość raty kapitałowo-odsetkowej.

Ponadto zobowiązuję się, że w przypadku wzrostu kursu waluty, do jakiej kredyt jest indeksowany, dokonam (na żądanie Banku)  następujących czynności:

1/  dołączę do kredytu dodatkowego Kredytobiorcę, którego dochody przywrócą zdolność kredytową – w przypadku utraty zdolności kredytowej,

2/  ustanowię dodatkowe prawne zabezpieczenie lub zwiększę dotychczasowe zabezpieczenie – w przypadku relatywnego zmniejszenia wartości przyjętego prawnego zabezpieczenia spłaty kredytu,

3/  uzupełnię ze środków własnych lub dokonam  ubezpieczenia brakującego wkładu własnego w sytuacji, gdy obciążenie kredytem nieruchomości, stanowiącej prawne zabezpieczenie spłaty kredytu, przekroczy poziom wymagany przez Bank.

5.      Oświadczam, iż zostałem(-am) poinformowany (-a) przez Nordea Bank Polska S.A. o ryzyku, wynikającym ze zmiany cen rynkowych nieruchomości oraz, że akceptuje to ryzyko.

Przyjmuje do wiadomości, że w przypadku wzrostu wskaźnika LTV w okresie kredytowania, na skutek obniżenia wartości nieruchomości, Banku może wymagać przedstawienia dodatkowego zabezpieczenia kredytu.

Niektore zapisy w jakiejs formie znajduja sie w umowie kredytowej, po co bank je powiela? Mam wrazenie ze przy okazji aneksu probuja zalatwic wszystkie sprawy ktore mogly byc nie dostatecznie sprecyzowane w umowie.

Nie chodzi mi o to czy te zapisy sa sluszne czy nie ale o sama idee. Czy bank moze uzalezniac zmiane waluty splaty kredytu od podpisania innych oswiadczen?

pozdarwiam

link this post Dodano w 01.09.2011
ponowilem post na aktualnosciach
link this post Dodano w 06.09.2011

Witajcie,

Chciałbym uściślić jedną kwestię. Kilka osób wspomina iż przelew z TEGO kantoru internetowego na konto w Nordei jest bezpłatny. Za przyjęcie przelewu CHF na rachunek walutowy w Nordei opłata to 20 lub 30 PLN (nie pamiętam) więc jak w końcu z tą bezpłatnością?

Pozdrawiam,

link this post Dodano w 07.09.2011

Potwierdzam , przelew jest bezpłatny , franki kupiłem (przelew z mbank) 31.08  po 20-stu minutach były w Nordea,

ratę miałem 5.09 ,bank zabrał walutę i tyle:)

link this post Dodano w 08.09.2011
Ogólnie przyjęcie przelewu w CHF i innej walucie jest oczywiście płatne, ale przyjęcie przelewu wewnętrzengo (w ramach grupy Nordea) jest bezpłatne tak jak i wysłanie przelewu.

ja dzisiaj splacalem rate kredytu - skorzystalem z kantoru ktory posiada konto w Norde (czyli nie powinno byc oplat bo to przelew wewnetrzny) - kantor spisal sie rewelacyjnie (zaoszczedziłem 48,7 PLN) - franki dostalem na konto techniczne po 15 minutach - NIESTETY jeszcze mi te franki nie zniknely z tego konta - tak jakby nie zostaly jeszcze "zaakceptowane" - przelalem w sumie o 2,51 CHF wiecej (bo akurat sie zmienil kurs jak zatwierdzalem ) - wiec moze dlatego teraz maja problem ?? - z konta zlotówkowego nic nie pobrali - oplaty za przelew poki co tez nie ..

troche mnie to nie pokoi bo nigdy nie zagladalem na konto w dniu splaty i nie wiem jak dlugo ta kwota zalega na koncie technicznym CHF . ?

macie jakies podobne doswiadczenia ? pozdrawiam

Z informacji, jakie uzyskałem od mojego opiekuna klienta, to pieniądze z konta technicznego znikają po tym, jak w danym dniu zostanie zamknięty system transakcyjny, czyli okolice 20 czy 22 (nie pamiętam dokładnie). Tak najlepiej sprawdź jutro.
link this post Dodano w 09.09.2011
Podrzuccie na prv. Namiar na ten kantor z kontem w nordei, pzdr
  • Statystyki: 50 Posty | 3222 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna