mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana przedmiotu zabezpieczenia

link this post Dodano w 27.01.2012

Chcę kupić większe mieszkanie, ale spłata kredytu CHF za stare i wzięcie nowego kredytu trochę za drogo wychodzi.

Mam kredyt na mieszkanie A. Chcę kupić B +100,000 PLN.

Wymyśliłem sobie to w następujący sposób:

Sprzedaję A, Pieniądze idą na zakup B, zmieniam zabezpieczenie - hipoteka z A na B (B jest większej wartosci).

Niby kredyt jest na konkretną nieruchomość, ale z drugiej strony W regulaminie kredytów znalazłem coś takieg:

4.    Zmiana formy, przedmiotu oraz zakresu zabezpieczenia kredytu może być dokonana na wniosek Kredytobiorcy, pod warunkiem, że nie zostanie zagrożona spłata kredytu wraz z odsetkami.

Czy ktoś z Was próbował czegoś takiego/słyszał o tym żeby zmienić przedmiot zabezpieczenia.

link this post Dodano w 28.01.2012

Ma ktoś może namiary na doradcę z trójmiasta (najlepiej Gdańsk), z którym można załatwić większość na mail/telefon.

link this post Dodano w 05.02.2012
The author has deleted this post (w 22.03.2012)
link this post Dodano w 05.02.2012

Mam potwierdzenie z banku: zmiana zabezpieczenia jest możliwa jesżeli jest się już właścicielem drugiej nieruchomości i jej wartość jest większa niż obecnej.

Też mi powiedzieli, że nie wiadomo czy warunki pozostaną bez zmiany.

link this post Dodano w 10.02.2012

no własnie, mysle, ze duza pomoc bedzie potrzebna albo opiekuna albo kogos kto ma pojecie o tym, aby dobrze przygotowac wniosek

jestem pewien, ze na poczatku bank bedzie chcial ugrac cos dla siebie poza standardowymi kosztami

wiec wazne jest, aby bylo pozwolenie na uzytkowanie, czysta ksiega wieczysta  i dobra wycena rzeczoznawcy

powodzenia

pwa

link this post Dodano w 20.03.2012

no i niestety zadzialaly " czarne moce",

kiedy juz znalazlem klienta na moją obecna nieruchomosc i wystosowalem oficjalne pismo do DB nt  zmiany zabezpieczenia, aby zwolnic hipoteke to bank sie wypiął i poinformowal, ze nalezy rozwiazac obecna umowe i podpisac nowa na obecnych warunkach...

dramat.....

oznacza to kilkaset tysiecy zlotych w plecy na dzien dobry...

a mialo byc tak fajnie jak mowili doradzcy, kilkaset zlotych za anex i techiczny zabieg zmiany zabezpieczenia

dzwonilem do KNF, ale w nie ma tam nawet osoby rzecznika, mozna co najwyzej slozyc skarge na nielegalne lub zle praktyki banku

w sumie jak ma sie kredyt w walucie to zanim go splacisz, musisz tak mieszkac lub wynajac... 30 lat

macie jakies pomysly pls?

pozdarwiam

Piotr

link this post Dodano w 22.03.2012

* a więc odpuściłem klienta, poczekam na niższy kurs CHF

* sprzedaz mieszkania w DB wiaze sie automatycznie ze splata kredytu

* zmiana zabezpieczenia to obecnie wymowienie obecnego i oferta nowego kredytu, a wiec w sumie to samo

* moze PLN sie odbije a rynek przywroci CHF

* ciekaw jestem, czy skargii do KNF oraz mediow cos dadza, w koncu przy przedlozeniu bankowi korzystniejszego zabezpieczenia i realnie lepszej sytuacji materialnej to dla niego tylko zaleta, a wiec-

złe praktyki, tylko kogo oprocz kredytobiorcy to obchodzi

* watch this space !

• Statystyki: 7 Posty | 62 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna