mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

INKANTOR- kto już się zarejestrował i co dalej?

link this post Dodano w 27.01.2012

Ja wczoraj się zarejestrowałam, dodałam dwa konta bankowe (moje z którego kaska będzie przelewana, oraz GETINbankowe, jako wychodzące).

Dzisiaj zrobiłam przelew z mojego własnego na inkantorowe, podane np.  w 'pomoc' i czekam na sms o zaladowaniu portfela.

Na dzien dzisiejszy, kupujac franki w inkantor place za jednego 3.51zl, a gdybym musiala kupic, jak do tej pory, od Getina, to im musialabym zaplacic 3.71zl. Roznica zasadnicza.

Nie wiem jeszcze jak inne opłaty kantorowe, ale bez nich wychodzi mi ponad stówa oszczędności miesięcznie!

Pieniadze dotarly do portfela w ciagu kilku godzin. Dostalam potwierdzenie smsem.

Teraz juz moge kupic walute

Witam

W koncu i kupfranki maja swoj zapowiadany kantor.

Ja korzystam z juz istneijacego - nie mogłem tyle czekać.

Nazwy nie moge podac, jest to w tłumaczeniu z angielskiego "idź gotówka" i kursy widze mamy identyczne - pewnie korzystają z rynku forex.

link this post Dodano w 28.01.2012

barbara.maciejewska:

Ja wczoraj się zarejestrowałam, dodałam dwa konta bankowe (moje z którego kaska będzie przelewana, oraz GETINbankowe, jako wychodzące).

Dzisiaj zrobiłam przelew z mojego własnego na inkantorowe, podane np.  w 'pomoc' i czekam na sms o zaladowaniu portfela.

A skąd wzieliście Kod SWIFT / BIC: do swojego konta w Getin ?

JUŻ MAM

Jaka jest prowizja od transferu CHF do Getin ?

The author has edited this post (w 28.01.2012)
Przed numerem konta w getinu wpisałam po prostu PL a system sam mi uzupałenił SWIFTA, nie musiałam nic szukać. Konto zaznaczyłam jako obce wychodzące.

Mi się SWIFT nie chciał automatycznie wpisać, więc poszukałam na stronie getinnobla i skopiowałam.

Jeśli rzeczywiście inkantor skasuje mnie tylko 9,5zł za mój comiesięczny przelew do Getina, to moja oszczędność na spreadzie i tak wynosi ponad stówę, za co bardzo jestem wdzięczna wszystkim ludziom, którzy aktywnie wspierali i pracowali nad tą inicjatywą społeczną frankozadłużonych.

Świetna robota. Państwo obywatelskie? Widzę, że tak. Że da się wiele rzeczy załatwić nawet przy akompaniamencie chóru zgredów, upier...wych pesymistów i niedowiarków.

Ja tez wpisywalem. Inicjatywa OK.

techniczne pytanie. Dzisiaj dopiero założyłem konto i niestety jestem w przedziale Inne banki gdzie przelew idzie (Od 1 do 3 dni roboczych ). Nie mogę dzisiaj kupić CHF.

Prosze mnie poprawić jeśli się mylę, ale nie ma szans kupić frankó,w zeby do wtorku były w Getinie ? Nie uśmiecha mi się pożniej płacic kary.

Druga sprawa czy ktoś wie ile trwa cała tranzakcja np. PLN z mBanku do inkantoru i CHF do Getinu ?

ps.

szkoda ze do naszego banku 9,5PLn (a wiec kto dlatego az tyle i ze znowu najdrozej i najdluzej) ?

@djrace,
Jeżeli zlecisz przelew PLN z mBanku na konto inkantor.pl do poniedziałku do 5:45 rano, to zostaną one zaksięgowane również poniedziałek rano o 8 rano z minutami, powinieneś otrzymać automatycznie wygenerowanego SMS o zaksięgowaniu środków. Środki sa ksiegowane wcześniej jednak system nie wysyła SMS przed 8:00 ze względow grzecznościowych

Polecamy abyś transakcję zakupu CHF zlecił do przed 11:45 oraz kliknął wypłać i zlecił wypłatę przed 11:00.

Do GNB przelewy wyjdzie w trybie pilnym i jeżeli zlecisz wypłatę przed 11:00 w GNB powinien być dnia następnego po południu, nie mamy jednak wpływu na to kiedy GNB zaksięguje tą wpłatę w saldzie Twojego rachunku, stąd czas od 1 do 3 dni.

Koszt 9,5 najniższy z możliwych do GNB w trybie pilnym, jeżeli zlecałbyś taki przelew bezpośrednio z bankowości elektornicznej każdego innego banku, koszt byłby znacznie wyższy, zwykle od 20 do nawet 45 PLN.

dzięki za odpowiedz. Czyli trzeba zawsze rezerwowac 3 dni. W tym jeszcze kupie w kantorze, bo boje sie ze braknie czasu.

@djrace,
Zastanów się nad opcją zlecenia stałego spłaty kredytu (zakup waluty, połączonego z automatycznym poleceniem wypłaty, optymalny termin w Twoim przypadku  - 25-ty każdego miesiąca).
W tej opcji, wszystkie przelewy również są realizowane w trybie pilnym.
Nie ma dodatkowych kosztów przelewów wychodzących.
Koszt nieco niższy 9 zł.

The author has edited this post (w 28.01.2012)
  • Statystyki: 25 Posty | 344 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek