Witam
Jako że spread w Polbanku jest dużo wyższy od przyzwoitego, chciałbym zacząć spłacać kredyt w CHF. I tu pytanie do Was, bardziej doświadczonych w tym zakresie.
1) Czy aneks muszą podpisać wszyscy kredytobiorcy?
2) Jaki jest koszt aneksu, koszt konta walutowego, czy bank nie pobiera sobie jakichś prowizji za spłatę kredytu w CHF lub w momencie gdy na konto CHF wpływają jakieś środki?
3) Jak całość sprawnie załatwić - widzę po wątkach, że niektórym bank "zrobił dobrze" i za wcześnie uznał że spłacają w CHF i zaczął ścigać - chciałbym uniknąć takiej sytuacji. Kiedy otrzymuje się numer konta w CHF - przy podpisywaniu aneksu w placówce czy może dopiero gdy ktoś mądry z Wwy prześle dokumenty?
4) Moja miesięczna rata to 650 CHF, wychodzi mi że koszystając z inkantor zyskałbym jakieś 100 zł miesięcznie o ile dobrze liczę. Mógłby ktoś z Was napisać jeśli już korzystał jak to wychodzi i jaki jest faktycznie zysk po odliczeniu wszystkich opłat w inkantor?
5) I jeszcze jedno - czy da się jakoś zrobić, żeby wszystko w Polbanku załatwiał jeden/dwóch kredytobiorców - aneksy, pisma, reklamacje? Mam kredyt teoretycznie w 4 osoby i to dosyć uciążliwe z każdą pierdółką podpisywać się przez 4 osoby, tym bardziej że jest tak, że im się jeden podpis nie spodoba i odsyłają pismo z informacją że podpis nie jest zgodny z tym na wzorze
Nie wiem, może jakieś pismo pozostałych osób, że zgadzają się, że wszystko podpisuje 1/2 kredytobiorców ?
Pozdrawiam