mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spłata w CHF

link this post Dodano w 29.01.2012

Witam

Jako że spread w Polbanku jest dużo wyższy od przyzwoitego, chciałbym zacząć spłacać kredyt w CHF. I tu pytanie do Was, bardziej doświadczonych w tym zakresie.

1) Czy aneks muszą podpisać wszyscy kredytobiorcy?

2) Jaki jest koszt aneksu, koszt konta walutowego, czy bank nie pobiera sobie jakichś prowizji za spłatę kredytu w CHF lub w momencie gdy na konto CHF wpływają jakieś środki?

3) Jak całość sprawnie załatwić - widzę po wątkach, że niektórym bank "zrobił dobrze" i za wcześnie uznał że spłacają w CHF i zaczął ścigać - chciałbym uniknąć takiej sytuacji. Kiedy otrzymuje się numer konta w CHF - przy podpisywaniu aneksu w placówce czy może dopiero gdy ktoś mądry z Wwy prześle dokumenty?

4) Moja miesięczna rata to 650 CHF, wychodzi mi że koszystając z inkantor zyskałbym jakieś 100 zł miesięcznie o ile dobrze liczę. Mógłby ktoś z Was napisać jeśli już korzystał jak to wychodzi i jaki jest faktycznie zysk po odliczeniu wszystkich opłat w inkantor?

5) I jeszcze jedno - czy da się jakoś zrobić, żeby wszystko w Polbanku załatwiał jeden/dwóch kredytobiorców - aneksy, pisma, reklamacje? Mam kredyt teoretycznie w 4 osoby i to dosyć uciążliwe z każdą pierdółką podpisywać się przez 4 osoby, tym bardziej że jest tak, że im się jeden podpis nie spodoba i odsyłają pismo z informacją że podpis nie jest zgodny z tym na wzorze Nie wiem, może jakieś pismo pozostałych osób, że zgadzają się, że wszystko podpisuje 1/2 kredytobiorców ?

Pozdrawiam

link this post Dodano w 29.01.2012

1. Tak

2. Koszt aneksu w tej chwili  = 0 zł, Polbank nie pobiera opłat za przelewy przychodzące w CHF.

3. U mnie całość zajeła 14 dni, może warto podpisać zaraz po racie w PLN. Aneks podpisany w sierpniu 2009r.

4. Jeszcze nie kupiowałem w inkantor ale tak naprawdę różnica w ratach pojawiła się od momentu pojawienia się konta Kantor w Aliorze. Kupowałem natomiast w dwóch innych kantorach, nie było niespodzianek. Jeżeli kantor ma konto w Polbanku to przelew będzie kosztował 0 zl i tak w Inkantor powinno być.

Od sierpnia 2009 zaoszczędziłem 2500 zł, w samym 2011 roku  1500 zł. Rata 500 CHF. Dużo - mało... mieć a nie mieć.

5. Aneks możesz załatwiać samdzielnie, dopiero na sam moment podpisu powinni pojawić się wszystcy kredytobiorcy.

Spokojnie w Polbanku też pracują ludzie, którzy mają kredyty. Byłem pierwszy w dużym mieście wojewódzkim, który podpisał ankeks na splatę w CHF. Nikt nic wtedy nie wiedział, ale starano mi się pomóc. Powodzenia

The author has edited this post (w 29.01.2012)
link this post Dodano w 02.02.2012
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno małe pytanie - czy dostęp do konta walutowego będę też miał online przez stronę www tak jak do konta złotówkowego ? Jest to dosyć wygodne móc się zawsze upewnić ile jest na koncie, ile pobrało itd.
link this post Dodano w 02.02.2012
Tak, konto jest widoczne w bankowości internetowej. W przypadku awaryjnym możesz przelać z konta złotówkowego w Polbanku na konto we frankach w Polbanku. Przewalutowanie będzie po kursie Polbanku, ale waluta znajdzie się prawie natychmiast. Testowałem.
link this post Dodano w 19.02.2012

Do aneksu mają gotowe formularze zmiany waluty spłaty, więc tylko idziesz do oddziału Pani drukuje i podpisujesz (wystarczy jedna osoba). Aneks u mnie był gotowy w niecał tydzień, podpisują go kredytobiorcy, tak jak umowę. Ta jak wspomniano wyżej konto CHF widać w bankowości i można zrobic przelew z PLN na CHF po kursie polbankowym. Jak widać można to załatwic szybko, sprawnie i bezpłatnie.

The author has edited this post (w 19.02.2012)
link this post Dodano w 19.02.2012
Aneks już podpisałem, konto w CHF widoczne online tego samego dnia, przelałem próbnie trochę franków, były zaksięgowane tego samego dnia (przelew z inkantor) mimo że w aneksie jest informacja że potrwa to kilka dni. Do raty trochę jeszcze zostało, ale mam nadzieję że wszystko pójdzie bez problemu.
  • Statystyki: 6 Posty | 117 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek