mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

inkantor.pl a BRE Bank

link this post Dodano w 03.02.2012

Niestety, ale jak widać przelew zwrotny z inkantor.pl do Bre Banku jest obciążony opłatą 5,5 PLN. Ja kupuje walutę w innym kantorze - kury podobne (dostępne po zalogowaniu) a nie ma opłaty za przelew do BRE.

Edytowano w 05.02.2012
link this post Dodano w 05.02.2012
Witaj, mozesz napisać coś wiecej? Kto pobrał tę opłatę?
link this post Dodano w 06.02.2012

@qasiek, Witamy, przelewy do wielu banków są bezpłatne, dokładnie gdzie i za ile znaleźć można w regulaminie inkantor.pl oraz tu: https://www.inkantor.pl/index.php/za-ile Inkantor.pl nie zarabia na przelewach, są to realne koszty jakie ponosimy. Obecnie za przelew CHF - 5,5 zł występuje koszt który w pierwszej kolejności będzie przedmiotem negocjacji z BRE. Najpierw musimy uzyskać silną grupę nabywczą, im będziemy więksi tak jak na kupfranki.pl, tym więcej będziemy mogli zdziałać. Pozdrawiamy i liczymy na Państwa zrozumienie w tej sprawie.

The author has edited this post (w 06.02.2012)

cześć,

Zainteresoałem się inkantorem, jednka opłata do BRE mnie zniechęca bo cały trud oszczędzenia na zakupie waluty bierze w łeb. Kontaktowałem się z mBankiem i wg. nich nie ma żanych opłat dla przychodziących przelewów walutowych, dokładniej posiadasz konta walutowego nie ponosi żanych opłat z tytuły zasilenia konta walutą.

Pytanie skąd inkantor ma taka opłatę?

@Makusss, Tak, potwierdzamy nie ma żadnych opłat za przyjęcie przelewu w walucie z inkantor.pl w bankach grupy BRE. Natomiast koszt o którym mówimy to koszyty nadania przez nas na przelewu na Państwa rachunki bankowe w grupie BRE i własnie to jest koszt zawarty w opłacie 5,5 zł.

inkantor.pl Witam. Czy mogę prosić o wyjaśnienie co się składa na "koszt nadania" przelewu do BRE? Bo chyba czegoś nie rozumiem, albo moja wiedza nt. jest ograniczona, ale podobno: "kto pyta - nie błądzi". Pozdrawiam

@amsl57,

Naturalnie, proszę pytać. 
Koszt nadania to koszt jednostkowy przelewu jaki ponosi inkantor.pl za nadanie waluty na rachunki do kilkuset banków w Europie, są one pobierane w walucie przelewu a ich wartość zawiera się w przedziale od 0 PLN do 9,5 PLN. Przelewy w trybie pilnym (D+1) w opcji SHA>  

inkantor.pl, To w takim razie mam pytanie: dlaczego inne (niektóre) platformy wymiany walut takie operacje wykonują bez dodatkowych kosztowo, czy są równi i równiejsi, czy polega to zupełnie na innych zasadach, o których taka kredytobiorczyni jak ja nie ma fioletowego pojęcia. Pozdrawiam

@amsl57,

Różnica wynika z tego, że w innych kantorach wymiana = poleceniu wypłaty środków na konto (1 przelew).

Przy rozwiazaniu portfelowym system inkantor.pl ma tą przewagę konkurencyjną, że u nas można korzystać z efektu agregacyjnego. Oznacza to tyle, że w inkantor.pl można kupić np. 5 000 CHF jednorazowo przy niskim, akceptowalnym kursie i później z tych środków płacić raty kredytu przez kolejne miesiące, nie dokonując żadnej wymiany natomiast zlecając dowolną liczbę poleceń wypłaty w ramach dostepnej kwoty CHF.
Zatem jedna wymiana może się równać wielu poleceniom wypłaty (X przelewów)

Również można kupować walutę dowolną liczbę razy w miesiącu i tak uśredniać sobie kurs aby być mniej podatnym na wahania kursowe. Podsumowując, nie ukrywamy opłat w spread, natomiast aby nie dokładać do interesu wskazujemy koszt jednostkowego przelewu i ten koszt jest ponoszony przez
Klienta kiedy zleca wypłatę, nie zaś w momencie wymiany waluty.

Jest też szereg banków gdzie nasi Klienci nie ponoszą żadnego kosztu związanego z poleceniem wypłaty.

Im silniejszą grupę będziemy stanowili jako inkantor.pl, tym większą siłę negocjacyjną również owych opłat będziemy posiadać.

inkantor.pl, Z całym szacunkiem, ale nie jest to odpowiedź na moje pytanie - nie tego oczekiwałam.

Z tego co Państwo napisali, zakładając, że kupuję 5 tys. CHF i co miesiąc będę zlecała polecenie wypłaty, to co miesiąc będę płacić dodatkowo 5,5 zł - jaki sens ma ta odpowiedź?

Tak jak mój przedmówca, ja również się dowiadywałam, czy BRE (w moim wypadku MultiBank) pobiera jakieś koszty za walutowe przelewy przychodzące i wzbudziłam ogromne zdziwienie i poinformowano mnie, że nie pobierane są żadne opłaty - to o co chodzi?

Czytałam poprzednie Państwa wyjaśnienia na ten temat i zupełnie one mnie nie satysfakcjonują, dlatego drążę temat - żeby zrozumieć i wiedzieć dlaczego mam być cząstką w silnej grupie i nie korzystać z konkurencyjnych do inkantor.pl platform wymiany walut.

Rynek finansowy nie jest moją mocną stroną ale tak jak Państwo napisali, inne kantory lub banki nie obciążają polecenia wypłaty dodatkowym kosztem - inkantor.pl tak - i o wyjaśnienie tego faktu proszę.

• Statystyki: 15 Posty | 125 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek