mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - niedozwolone klauzule w ...

link this post Dodano w 22.11.2009
Witam,

przeczytałem dziś o wyroku Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie niedozwolonych klauzul w umowach Getin i Lucas Banku. O szczegółach można przeczytać m.in. na:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/343056,uokik_wygral_w_sadzie_z_bankami.html
http://banki.onet.pl/2021707,wiadomosci.html
oraz oczywiście na stronie UOKiK

Ja w swojej umowie kredytowej z GE Money Bank mam następujący zapis:
"Po przedstawieniu w Banku odpisu z Księgi Wieczystej (...) zawierającego prawomocny wpis Hipoteki na rzecz Banku (...) oprocentowanie Kredytu będzie obniżone o 1,250 punkt procentowy. Obniżenie oprocentowania nastąpi w tym samym dniu kalendarzowym miesiąca, w którym nastąpiła wypłata Kredytu (...) najbliższym po dniu, w którym został przedstawiony w Banku w/w odpis z KW".

Jak widać w moim przypadku obniżenie oprocentowanie nie zależy jedynie od ustanowienia wpisu do KW, ale od przedstawienia odpisu. Obniżenie oprocentowania opóźniane jest dodatkowo do kolejnej raty następującej po dniu dostarczenia odpisu (czyli w najgorszym przypadku o miesiąc po dostarczeniu odpisu), nie mówiąc już o tym, ile czasu mija od dokonania wpisu do KW, co zgodnie z orzeczeniem sądu jest faktyczną datą ustania ryzyka związanego z brakiem zabezpieczenia. Nikt przecież nie dostaje odpisu tego samego dnia, w którym dokonano wpisu do KW.

Mam w związku z powyższym następujące pytania:
1. Czy wspomniany wyrok SOKiK umożliwia klientom innych banków niż Getin i Lucas Bank występowanie o zwrot poniesionych kosztów z tytułu zawartych w umowach niedozwolonych klauzul ???
2. Czy ktoś z Was powoływał się na ten wyrok SOKiK ???
3. Jak wygląda dokładna procedura ???

z góry dziękuję i pozdrawiam
link this post Dodano w 22.11.2009
TomPetty:

Mam w związku z powyższym następujące pytania:
1. Czy wspomniany wyrok SOKiK umożliwia klientom innych banków niż Getin i Lucas Bank występowanie o zwrot poniesionych kosztów z tytułu zawartych w umowach niedozwolonych klauzul ???
2. Czy ktoś z Was powoływał się na ten wyrok SOKiK ???
3. Jak wygląda dokładna procedura ???

z góry dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedzi na pytania :
Ad. 1, tak

Więcej:
Możesz odzyskać swoje pieniądze!

Ad. 2, tak , Ad. 3 proszę poczytać informacje na blogu przed zadaniem pytania wszystko już było omawiane.

Więcej:
Wzór wniosku do banku o zwrot nienależnie pobranej opłaty

oraz
http://kupfranki.pl/networks/blog/post.franek_kolasa:28

The author has edited this post (w 22.11.2009)
link this post Dodano w 24.11.2009
Witam.
Ja jestem w trakcie właśnie, przed chwilą dzwoniłem do GE i po zapytaniu kiedy przestali mi naliczać podwyższoną ratę, pani z obsługi sama się spytała czy chodzi mi o "korektę naliczonego podwyższonego oprocentowania" i zaproponowała pomoc.
Zrezygnowałem ze składania wniosku na piśmie, bo okazuje się że wszystko da się zrobić przez telefon. Mam dostać świeży wydruk z ratami o ile dobrze zrozumiałem przy kolejnej będę miał uwzględnioną "korektę".
Można zamiast tego składać pismo, ale ja wolałem korektę rat, bo ratę miałem wyższą przez 8 dni tylko. Rozmowa była miła i przyjemna, żadnych problemów.

W sumie łaski nie robią że kasę oddają, uprzejmi być muszą, ale czemu nie robią tego z automatu dla wszystkich????
link this post Dodano w 24.11.2009
Nie robią tego z automatu, bo liczą na to, że wiele osób nie wystąpi o zwrot pieniędzy

Czy w trakcie sympatycznej rozmowy pani z infolinii wspominała coś o powiększeniu niesłusznie naliczonej kwoty o odsetki ustawowe od "przechowywanych" pieniędzy ??? Osoby, które nadpłaciły kilka tysięcy złotych kilka lat temu powinny zwrócić na to uwagę, gdyż mają o co walczyć....
The author has edited this post (w 24.11.2009)
link this post Dodano w 25.11.2009
Witam
Ja też zadzwoniłam i nie muszę składac wniosku.
link this post Dodano w 26.11.2009
Witajcie,

czyli tak w skrócie: można zadzwonić do GE po weryfikacji danych poprosić "o korektę ..." i sprawa załatwiona?

u mnie chodzi o 4 miesiące niesłusznie naliczanych odsetek z tego co ja policzyłam to powinni mi zwrócić pół jednej raty!
link this post Dodano w 27.11.2009
Własnie skończyłem rozmawiac. W skrócie tak jest. Wniosek składa się telefonicznie u konsultanta. Warto też wspomiec o uwzględnieniu odsetek od przetrzymanego kapitału, wtedy konsultant zaznaczy odpowiednią opcję.

The author has edited this post (w 27.11.2009)
link this post Dodano w 27.11.2009
W uwiązania do powyższych wypowiedzi, muszę stwierdzić,iż żaden bank nie jest zainteresowany rozpowszechnieniem decyzji KNF, UOKiK co do klauzul niedozwolonych w kwestii zawartych omów hipotecznych.
Każdy bank broni swoich fundamentów dot. prowizji, oprocentowania kredytów hipotecznych.
Występowanie z zastrzeżeniami, pytaniami wiąże się z określonymi restytucjami, co w konsekwencji ogranicza wasze postępowanie.
WG.mojej opinii - przedstawienie bankowi naszego roszczenia co do treści Wyroku Sądu stanowi gruntowne podstawy co do naszych roszczeń finansowych.
link this post Dodano w 28.11.2009
bartek109:

Własnie skończyłem rozmawiac. W skrócie tak jest. Wniosek składa się telefonicznie u konsultanta. Warto też wspomiec o uwzględnieniu odsetek od przetrzymanego kapitału, wtedy konsultant zaznaczy odpowiednią opcję.

Witam,

po jakim czasie następuje przedawnienie odsetek ustawowych ??? zastanawiam się, czy nie lepiej poczekać z odbiorem tych pieniędzy. Zakładając, że odsetki od niesłusznie pobranych pieniędzy są ciągle naliczane jest to obecnie najlepiej oprocentowana lokata kapitału

pozdrawiam
Tadek
link this post Dodano w 28.11.2009
ja już jestem po rozmowie, było miło, sympatycznie. Pani zaznaczyła sobie moją prośbę "o korektę.." oraz "o uwzględnienie odsetek". Przesłała do działu który zajmuje się oprocentowaniem kredytów. W sumie to poza peselem nie musiałam nic podawać.
  • Statystyki: 30 Posty | 6721 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek