Witam,
przeczytałem dziś o wyroku Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie niedozwolonych klauzul w umowach Getin i Lucas Banku. O szczegółach można przeczytać m.in. na:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/343056,uokik_wygral_w_sadzie_z_bankami.html
http://banki.onet.pl/2021707,wiadomosci.html
oraz oczywiście na stronie UOKiK
Ja w swojej umowie kredytowej z GE Money Bank mam następujący zapis:
"Po przedstawieniu w Banku odpisu z Księgi Wieczystej (...) zawierającego prawomocny wpis Hipoteki na rzecz Banku (...) oprocentowanie Kredytu będzie obniżone o 1,250 punkt procentowy. Obniżenie oprocentowania nastąpi w tym samym dniu kalendarzowym miesiąca, w którym nastąpiła wypłata Kredytu (...) najbliższym po dniu, w którym został przedstawiony w Banku w/w odpis z KW".
Jak widać w moim przypadku obniżenie oprocentowanie nie zależy jedynie od ustanowienia wpisu do KW, ale od przedstawienia odpisu. Obniżenie oprocentowania opóźniane jest dodatkowo do kolejnej raty następującej po dniu dostarczenia odpisu (czyli w najgorszym przypadku o miesiąc po dostarczeniu odpisu), nie mówiąc już o tym, ile czasu mija od dokonania wpisu do KW, co zgodnie z orzeczeniem sądu jest faktyczną datą ustania ryzyka związanego z brakiem zabezpieczenia. Nikt przecież nie dostaje odpisu tego samego dnia, w którym dokonano wpisu do KW.
Mam w związku z powyższym następujące pytania:
1. Czy wspomniany wyrok SOKiK umożliwia klientom innych banków niż Getin i Lucas Bank występowanie o zwrot poniesionych kosztów z tytułu zawartych w umowach niedozwolonych klauzul ???
2. Czy ktoś z Was powoływał się na ten wyrok SOKiK ???
3. Jak wygląda dokładna procedura ???
z góry dziękuję i pozdrawiam
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- GE Money Bank SA - Obecnie BPH SA
- Wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - niedozwolone klauzule w umowach kredytowych
TomPetty:
1. Czy wspomniany wyrok SOKiK umożliwia klientom innych banków niż Getin i Lucas Bank występowanie o zwrot poniesionych kosztów z tytułu zawartych w umowach niedozwolonych klauzul ???
Odpowiedzi na pytania :
Ad. 1, tak
Więcej:
Możesz odzyskać swoje pieniądze!
Ad. 2, tak , Ad. 3 proszę poczytać informacje na blogu przed zadaniem pytania wszystko już było omawiane.
Więcej:
Wzór wniosku do banku o zwrot nienależnie pobranej opłaty
oraz
http://kupfranki.pl/networks/blog/post.franek_kolasa:28
The author has edited this post (w 22.11.2009)
Witam.
Ja jestem w trakcie właśnie, przed chwilą dzwoniłem do GE i po zapytaniu kiedy przestali mi naliczać podwyższoną ratę, pani z obsługi sama się spytała czy chodzi mi o "korektę naliczonego podwyższonego oprocentowania" i zaproponowała pomoc.
Zrezygnowałem ze składania wniosku na piśmie, bo okazuje się że wszystko da się zrobić przez telefon. Mam dostać świeży wydruk z ratami o ile dobrze zrozumiałem przy kolejnej będę miał uwzględnioną "korektę".
Można zamiast tego składać pismo, ale ja wolałem korektę rat, bo ratę miałem wyższą przez 8 dni tylko. Rozmowa była miła i przyjemna, żadnych problemów.
W sumie łaski nie robią że kasę oddają, uprzejmi być muszą, ale czemu nie robią tego z automatu dla wszystkich????
Ja jestem w trakcie właśnie, przed chwilą dzwoniłem do GE i po zapytaniu kiedy przestali mi naliczać podwyższoną ratę, pani z obsługi sama się spytała czy chodzi mi o "korektę naliczonego podwyższonego oprocentowania" i zaproponowała pomoc.
Zrezygnowałem ze składania wniosku na piśmie, bo okazuje się że wszystko da się zrobić przez telefon. Mam dostać świeży wydruk z ratami o ile dobrze zrozumiałem przy kolejnej będę miał uwzględnioną "korektę".
Można zamiast tego składać pismo, ale ja wolałem korektę rat, bo ratę miałem wyższą przez 8 dni tylko. Rozmowa była miła i przyjemna, żadnych problemów.
W sumie łaski nie robią że kasę oddają, uprzejmi być muszą, ale czemu nie robią tego z automatu dla wszystkich????
Nie robią tego z automatu, bo liczą na to, że wiele osób nie wystąpi o zwrot pieniędzy 
Czy w trakcie sympatycznej rozmowy pani z infolinii wspominała coś o powiększeniu niesłusznie naliczonej kwoty o odsetki ustawowe od "przechowywanych" pieniędzy ??? Osoby, które nadpłaciły kilka tysięcy złotych kilka lat temu powinny zwrócić na to uwagę, gdyż mają o co walczyć....
Czy w trakcie sympatycznej rozmowy pani z infolinii wspominała coś o powiększeniu niesłusznie naliczonej kwoty o odsetki ustawowe od "przechowywanych" pieniędzy ??? Osoby, które nadpłaciły kilka tysięcy złotych kilka lat temu powinny zwrócić na to uwagę, gdyż mają o co walczyć....
The author has edited this post (w 24.11.2009)
W uwiązania do powyższych wypowiedzi, muszę stwierdzić,iż żaden bank nie jest zainteresowany rozpowszechnieniem decyzji KNF, UOKiK co do klauzul niedozwolonych w kwestii zawartych omów hipotecznych.
Każdy bank broni swoich fundamentów dot. prowizji, oprocentowania kredytów hipotecznych.
Występowanie z zastrzeżeniami, pytaniami wiąże się z określonymi restytucjami, co w konsekwencji ogranicza wasze postępowanie.
WG.mojej opinii - przedstawienie bankowi naszego roszczenia co do treści Wyroku Sądu stanowi gruntowne podstawy co do naszych roszczeń finansowych.
Każdy bank broni swoich fundamentów dot. prowizji, oprocentowania kredytów hipotecznych.
Występowanie z zastrzeżeniami, pytaniami wiąże się z określonymi restytucjami, co w konsekwencji ogranicza wasze postępowanie.
WG.mojej opinii - przedstawienie bankowi naszego roszczenia co do treści Wyroku Sądu stanowi gruntowne podstawy co do naszych roszczeń finansowych.
bartek109:
Własnie skończyłem rozmawiac. W skrócie tak jest. Wniosek składa się telefonicznie u konsultanta. Warto też wspomiec o uwzględnieniu odsetek od przetrzymanego kapitału, wtedy konsultant zaznaczy odpowiednią opcję.
Własnie skończyłem rozmawiac. W skrócie tak jest. Wniosek składa się telefonicznie u konsultanta. Warto też wspomiec o uwzględnieniu odsetek od przetrzymanego kapitału, wtedy konsultant zaznaczy odpowiednią opcję.
Witam,
po jakim czasie następuje przedawnienie odsetek ustawowych ??? zastanawiam się, czy nie lepiej poczekać z odbiorem tych pieniędzy. Zakładając, że odsetki od niesłusznie pobranych pieniędzy są ciągle naliczane jest to obecnie najlepiej oprocentowana lokata kapitału
pozdrawiam
Tadek
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu