mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zwrot niesłusznie pobranej marży.

AutorPost

Dodano w 16.12.2009 Dodano w 16.12.2009

Wnioskowałem o zwrot za okres od 20.05.2009 (uprawomocnienie wpisu do hipoteki) do 05.07.2009. Deutsche Bank zwrócił mi za okres do 19.06.2009 (18.06 dostarczyłem odpis do banku) do 05.07.2009. Zostało mi jeszcze do wyciągnięcia od nich za okres od 20.05 do 18.06. Ale coś już zwracają więc możecie składać wnioski.

Dodano w 18.12.2009 Dodano w 18.12.2009

Cześć Wozu,

w tym wszystkim jest jeszcze jeden haczyk.
Zwróc uwagę na zapis umowy, w którym zobowiązujesz się, ze mieszkanie będzie ubezpieczone przez cały okires trwania kredytu.

Nie wiem, kiedy zawarłeś umowe ubezpieczenia. Mogę sobie wyobrazić, że Bank nie zwróci Ci kasy za okres, w czasie którego hipoteka była już wprawdzie formalnie wpisana w KW, ale w którym przykładowo nie miałeś jeszcze polisy ubezpieczeniowej.

Podwyższona marża jest "składką" z tytułu ubezpieczenia pomostowego.
W naszym przypadku dostarczyłem naraz wszystko, wypis z KW, polisę i cesję z tej polisy,
Od uprawomocnienia minęło do tej daty kilka dni, więc nie będę się wygłupiał.

Edytowano w 18.12.2009

Ferenc_Jozsef
Wydaje mi się że mylisz dwie różne rzeczy.
Jedna to zabezpieczenie (pomostowe) banku do czasu zabezpieczenia jego interesu znajdującego odzwierciedlenie w obciążeniu hioptek w księdze wieczystej twojej nieruchomości. Zwroty ninależnie pobranych opłat dotyczą właśnie tej sytuacji, pobierania opłat po terminie uzyskania prawomocnego wpisu hipotek na rzecz twojego banku. U jednych zwane to zabezpieczenie było podwyższoną marzą u innych ubezpieczeniem na wypadek odmowy uzyskania wpisu hipotecznego" itp.

Gruga, zupełnie inna rzecz to coroczne ubezpieczenie nieruchomości od zdarzeń losowych (np. pożar, zniszczenie itp.) to dodatkowa rzecz która coraocznie każdy z nasz musi wykupować bou przecież użytkuje lokal który jest własnością banku stąd też i cesj apraw do polisy którą także corocznie musimy dostarczać do banku.

Ferenc_Jozsef:

Cześć Wozu,

w tym wszystkim jest jeszcze jeden haczyk.
Zwróc uwagę na zapis umowy, w którym zobowiązujesz się, ze mieszkanie będzie ubezpieczone przez cały okires trwania kredytu.

Nie wiem, kiedy zawarłeś umowe ubezpieczenia. Mogę sobie wyobrazić, że Bank nie zwróci Ci kasy za okres, w czasie którego hipoteka była już wprawdzie formalnie wpisana w KW, ale w którym przykładowo nie miałeś jeszcze polisy ubezpieczeniowej.

Podwyższona marża jest "składką" z tytułu ubezpieczenia pomostowego.
W naszym przypadku dostarczyłem naraz wszystko, wypis z KW, polisę i cesję z tej polisy,
Od uprawomocnienia minęło do tej daty kilka dni, więc nie będę się wygłupiał.

Edytowano w 18.12.2009

Hej,
dobra, trochę pomieszałem. W sumie to ubezpieczenie pomostowe powinno ustać w momencie założenia odrębnej księgi wieczystej mieszkania. Sprawdzałem w swojej umowie - z tyt. tego ubezpieczenia marża w naszym przypadku nie była w ogóle podwyższana. Podwyższenie marży podstawowej objęło istotnie okres do wpisania zabezpieczenia wierzytelności hipoteką. My to tak zrobiliśmy, że się to wszystko zbiegło, a nie chce mi się już teraz sprawdzać jakie były warunki tego ubezpieczenia pakietowego, a w szczególności moment jegu ustania. Z drugej strony do momentu wpisania bank nie chciaał ode mnie wcale polisy. I tak jest do niej wpisana cesja na rzecz banku, więc go nie zawierałem, skoro bank się zabezpieczył swoim ubezpieczeniem pakietowym.

Sprawdzałem za to zapis, od kiedy bank obniża tą marżę - zgodnie z umową od następnego okresu rozliczeniowego. Termin na dostarczenie odpisu spełniliśmy. Zobaczymy jak postąpią, wiem jakie odsetki mają przypadać zgodnie z aktualnym harmonogramem. Możliwe, że też będziemy musieli występować z indywidualnym wnioskiem o zwrot w przedmiotowej sprawie.

Dzięki za zwrócenie uwagi.

take it easy, mowicie, tak? pismo zlozylam 16.10, w grudniu w systemie easynet zadalam tez pytanie co z odpowiedzia, i co, wciaz nic. minelo juz ponad 2 miesiace. nie raczyli nic odpowiedziec w zaden sposob. co do mojego doradcy, to pisalam juz, ze nie mam czasu na wydzwanianie do nich 10 razy, zeby w koncu ktos odebral telefon... jak juz pisalam kredyt zalatwili mi szybko i sprawnie, ale dalsza obsluga, pozal sie Boze... w poniedzialek zloze wiec poprawione pismo, na koncu jest zdanie, ze jesli nie odpowiedza w ciagu 30 dni zloze sprawe do Sau Okregowego... ale I am taking it easy, najwyzej odsetki beda wieksze

Dodano w 19.12.2009 Dodano w 19.12.2009

Widzę, że w wątku robi się już bałagan, bo zaczęto rozmawiać o paru rzeczach naraz. Otóż jeżeli chodzi o temat, to można domagać się od DB zwrotu kasy za okres od prawomocnego wpisu do czasu, aż zaprzestali pobierania dodatkowych odsetek ze względu na brak tego wpisu. U mnie to było tak:

20.05 - uprawomocnienie wpisu
18.06 - dostarczyłem do banku odpis z księgi wieczystej
05.07 -bank zaprzestał pobierać dodatkowe odsetki (informację tą można otrzymać od swojego przedstawiciela)

Napisałem wniosek do banku o zwrot za okres od 20.05 do 05.07 i wysłałem listem poleconym. Ostatnio jak zalogowałem się na koncie to zobaczyłem, że mam nadpłatę w wysokości 113 CHF (czyli tyle mi zwrócili). Wg moich wyliczeń powinno być około 300 CHF więc dzwonię na infolinię i tam uzyskuje informację, że bank oddał mi nadpłacone pieniądze za okres od 19.06 do 05.07. Czyli zwrócili mi tylko za okres od dostarczenia odpisu do zaprzestania pobierania. Teraz czekam na pismo od nich (coś się ociągają) żeby zobaczyć co napiszą w uzasadnieniu i będę walczył o zwrot za pozostały okres czyli od czasu uprawomocnienia do czasu dostarczenia odpisu. Mam nadzieję, że trochę naświetliłem temat.

Dodano w 19.12.2009 Dodano w 19.12.2009

hej wozu, mam pytanie, nie wiesz czy zwrocili Ci tez odsetki? czy tylko bezprawnie pobrane oplaty?

Dodano w 22.12.2009 Dodano w 22.12.2009

Same opłaty. Wprowadzili to w ramach korekty i następna rata będzie pomniejszona o to co zwrócili.

Dodano w 05.02.2010 Dodano w 05.02.2010

Hi,
dzisiaj wybieram się do sądu wieczystoksięgowego po papiery, które pomogą ustalić, kiedy faktycznie wpis się uprawomocnił. W moim wypadku zaraz dostarczyliśmy wypis z księgi do db, ale zobaczę sobie kiedy w sumie sąd otrzymał potwierdzenie zwrotne z banku. Może teoretycznie być tak, że wypis uprawomocnił się później niź myślałem.

Poinformuję Was o swoich wrażeniach w sprawie.

Dodano w 17.02.2010 Dodano w 17.02.2010

po baaaardzo dlugim czasie ale w koncu dostalam zwrot prawie 500CHF rozliczany jako nadplata na poczet kolejnej raty. jeszcze nie mialam czasu, zeby przeanalizowac prawidlowosc ich wyliczen, musze sie nad tym pochylic w chwili wolnej...

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

You can use an account of a third party.

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

KupFranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek-franek_kolasa

• Utworzono dnia

05.02.2009

• Użytkownicy

12826

• Język