mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ważne pytanie. Czy nadpłacać kredyt?

link this post Dodano w 24.11.2009
Kredyt mam we frankach w Dombanku. Od jakiegoś czasu go nadpłacam. Tak po trochę sobie płace więcej niż powinienem. Kiedyś to było w złotych, a teraz we frankach. Tak się zastanawiam czy to ma sens? Co się dzieje z tymi nadpłaconymi pieniędzmi? Czy to w jakiś sposób zmniejsza mi ratę, czy ląduje na jakim "zapasowym" koncie? Pomińmy tu kurs waluty bo jak to będę robił w każdej racie to sobie ten kurs uśrednię. Nie wiem czy dobrze robię?
link this post Dodano w 26.11.2009
Pytanie 1) Co się dzieje z nadpłaconymi kwotami ?

Nadpłacona kwota obniża kapitał, czyli zapłacisz mniejsze odsetki niż wynika z ostatniego przesłanego przez bank harmonogramu.

Pytanie 2) Czy takie działanie ma sens ?

a) Jeżeli spodziewasz się, że oprocentowanie kredytu wzrośnie to tak. Jeżeli masz kredyt w DomBanku i oprocentowanie od następnego miesiąca ma WZROSNĄĆ (można to sprawdzić po 26 każdego miesiąca pytając o indeks DBF) to lepiej jest nadpłacić dwie (lub więcej) raty w tym miesiącu (nadpłata) niż w miesiacu gdy będzie już wyższe oprocentowanie.

b) jeżeli spodziewasz się osłabienia PLN to nadpłata ma również sens. Płacąc kilka rat zabezpieczasz się przed osłabieniem PLN.

Ja na ratę w CHF (kupuję bezpośrednio franki) przenaczam stałą wartość w PLN próbując złapać miesięczny dołek na kursie. W ten sposób mam nadzieję uśrednić sobie kurs - zakładam że średnio mylę się na swoją korzyść jak i niekorzyść.

The author has edited this post (w 26.11.2009)
link this post Dodano w 19.01.2010
Uzupelnie odpowiedz herdyxa

1) przy stalej racie, szybciej splacisz kapital (W racie miesiecznej rata odsetkowa bedzi emniejsza, kapitalowa wieksza, przydaje sie przy kredytach na 100% by szybciej siegnac progu, przy ktorym juz si enie placi ubezpieczenia niskiego wkladu wlasnego)

2) nadplacac kredyt oplaca sie dodatkowo gdy:
- oprocentowanie lokat/innych narzedzi inwestycyjnych jest mniejsze od oprocentowania kredytu (podstawowa, zlota zasada).
Przyklad
Masz kredyt 1000 pln na 3% i lokate 1000 pln na 5% rocznie. Oplaca ci sie wic placic kredyt wg harmonogramu, a z oszczednosci wyciagnac 5% rocznie - lokata zapewni ci srodki na splae oprocentowania kredytu.
Gdy masz kredyt na 5% a lokate na 3% - nie oplaca ci sie oszczedzac na lokacie, lecz szybciej splacic kredyt (nadplacac go, zeby zmniejszyc wartosc odsetek) - lokata nie zapewni ci srodkow na splate oprocentowania kredytu (wrecz bedziesz musial z niej dokladac do kredytu), wiec lepiej splacic kredyt szybciej i dopiero zaczac oszczedzac.

Jesli oprocentowanie kredytu ma wzrosnac lub przed chwila gwaltownie wzroslo (lub wiesz, ze wzrosnie, bo np. LIBOR 3M leci w gore niczym pikujacy pilot oblatywacz) - nadplac, zeby placic mniejsze raty odsetkowe, ergo: szybciej splacic kredyt/zmniejszyc wysokosc raty w stalym okresie. Nadplata kredytu przy utrzymujacym sie niskim oprocentowaniu nie ma zadnego sensu poza szybsza splata kapitalu w celu unikniecia ubezpieczen od niskiego wkladu wlasnego.
  • Statystyki: 3 Posty | 1590 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek