Witam,
Mam OGROMNY problem z Urzędem Skarbowym. Kupiłem mieszkanie na kredyt w Millenium w CHF w 2005 roku, po czym w 2007 refinansowałem kredyt w DB bo dostałem lepsze warunki. W 2009 roku mieszkanie sprzedałem. Urząd Skarbowy naliczył mi 10% podatku nie od zysku (różnica między ceną sprzedaży a pozostałą kwotą do spłaty kredytu w DB), a od CAŁOŚCI, więc muszę zapłacić kilkadziesiąt tysięcy podatku z PRYWATNYCH pieniędzy bo przecież ich nie zarobiłem, tylko dlatego, że na kredycie z DB było napisane "Kredyt na uregulowanie zobowiązań w innym banku", zamiast "kredyt hipoteczny".
Przecież t oczywiste że kredyt był na cele mieszkaniowe, było ubezpieczenie mieszkania w tym celu, wpis w księdze wieczystej i kredyt nazywał się "Hipoteczne i konsolidacyjne" - takie dostałem regulaminy.
Czy ktoś przechodził coś podobnego? Wiem że ulga odsetkowa została w końcu uznana przez urzędników w kredycie refinansowany, natomiast jak to jest z podatkiem od sprzedaży mieszkania?
Z pozdrowieniami
Wojtek
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- KupFranki.pl
- Istotne informacje medialne dla grupy już zadłużonych i przyszłych kredytobiorców walutowych
- Sprzedaż mieszkania kupionego na kredyt refinansowy
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia