mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

odszkodowanie zabrane przez bank

link this post Dodano w 02.12.2009
witam
proszę o wyjasnienie takiej sprawy:
mam kredyt w millenium i jak kazdy ubezpieczylem mieszkanie po najmniejszej lini oporu czyli tak jak powiedzieli w banku
obecnie zostalo mi wyplacone ubezpieczenie za zniszczenie mieszkania w kwocie 1100zl ktore pzu wypłaciło na konto w millenium a bank bez mojej wiedzy zabrał cała tą kwotę na wcześniejsza spłatę kredytu!! czy mogli tak zrobic??
dodam tylko że do konca kredytu mam 27lat a mieszkanie nadal nie wyremontowane
link this post Dodano w 04.12.2009
o jeny, nie mam pojecia ale jestem ciekaw dalszego przebiegu sprawy. ten bank to tragedia.
link this post Dodano w 08.12.2009
Mnie też ten temat interesuje i jestem ciekaw jak to się skończy.
W związku z Twoim problemem, nasunęło mi się pytanie czy jest coś takiego jak zniżki/szkodowość przy ubezpieczeniu domu (głównie chodzi mi o takie ubezpieczenie jakie było podpięte do kredytu - standardowe) tzn, czy zgłaszanie szkód wpływa na wysokość kolejnych składek. U mnie w domu są problemy z wilgotnością, w dwóch miejscach trzebaby przemalować ściany, ale nie wiem czy zgłaszać do PZU, bo nie wiem czy nie będzie z tego więcej strat i chodzenia niż pożytku.
link this post Dodano w 08.12.2009
Nie wiem, jak to się ma do rzeczywistości (bo mam doświadczenie, że informacje przekazywane przez pracowników banku często odległe są od oficjalnej linii tej instytucji finansowej...) ale podczas podpisywania umowy kredytowej zadałem to pytanie czyli, co się stanie jeśli mieszkanie ulegnie zniszczeniu. Odpowiedź była taka: odszkodowanie dostaje bank i od niego zależy czy przekaże pieniądze właścicielowi, a warunkuje to od oceny stopnia uszkodzenia - jeśli wartość nieruchomości uległa obniżeniu w wyniku zajścia to pieniądze mogą (nie muszą!) byc przekazana na naprawę.

link this post Dodano w 12.12.2009
pewnie platnosc byla w tym dniu co otrzymales pieniadze a nie bylo innych pieniedzy zeby obciazyc konto i pobrali, ich nie onteresuje jakie pieniadze pobierają, skąd wpłyneły.
link this post Dodano w 21.12.2009
no właśnie płatnośc byla na 28 dzien tygodnia a pieniądze z pzu wskoczyły na konto 27 z tym że za kredyt mam 263 franki a na koncie pojawiło sie 1140 wiec gdzie moja reszta kasy.
a tak przy okazji sprawa jest w toku i ciągle nie dostałem odpowiedzi oprócz tego ze mam zaplacic 263 franki ktore spłacam co miesiac 28 czyli zaplacilem 263 franki i 1140zl z ubezpieczenia
link this post Dodano w 04.01.2010
witam
prosiłbym Państwa o pomoc w tejże sprawie, mianowicie złożyłem reklamacje reklamacja rozpatrzona negatywnie a 1140zl zabrano na poczet wcześniejszej splaty, czy wobec tego bank powinin mi przysłac nowy pln spłat? i czy może ktos wie jak można jeszcze spróbowac walczyc z tym bankiem?
nie zrozumiałam...pobrali rate i pieniądze z ubezpieczenia? a moze miales zaleglosci jakies? a odsetki są wysokie jesli nie spłaca sie w terminie kredyt hipoteczny.
Rozumiem, że już na koniec listopada pobrali całą wypłatę ubezpieczenia na zmniejszenie kapitału, bo jednoczesnie spadła wartośc mieszkania? Skoro tak to domagaj się ponownego przeliczenia kredytu ze zmienieszonym kapitałem. Jak pobrali ubezpieczenie czyli zmieniszył sie kapitał to juz od grudnia nie powinni utrzymywać poprzedniej raty, bo rata w każdym okresie powinna wynikać z zadłużenia na początek okresu.
A jak nie zmnniejszyli raty domagaj się zwrotu wypłaconego im ubezpieczenia.
link this post Dodano w 02.02.2010
witam was!
wczoraj tj 01.02.2010 dostałem odpowiedz na reklamację, zlożoną 30.11!!
Oto jej tresc:
"W odp na pismo, bank Millenium informuje, iż, w związku z występowaniem zadłużenia wymagalnego w spłacie kredytu sprawę prowadzi Departament Dochodzenia Należności Detalicznych."
(nadmienie, ze własnie sprawdzałem regularnosc splat i wszystkie uznane sa za regularne!!!! wiec juz nie wiem o co chodzi)
"Ponadto informujemy, ze jedno z zabezpieczen splaty zadluzenia z tyulu umowy kredytowej stanowi m.in. cesja praw z polisy zbiorowego ubezpieczenia budynków i lokali mieszkalnych w PZU SA.
W dniu 23.11.2009 PZU wypłaciło 1.140,31zł w związku z likwidacją szkody objętej ww ubezpieczeniem.
Powyższa kwota, w związku (!) nieterminową obsługą zadłużenia z tyułu przedmiotowej umowy kredytowej, została przekazana na wcześniejszą spłatę zadłużenia z tytułu ww. umowy kredytowej.
Bank nie wyraża zgody na dokonywanie storna opisanej wyżej operacji."

1. Czy Banku nie obowiązuje ustawowy termin udzielenia odpowiedzi na reklamację tj. 30 dni???
2. Czy ktoś spotkał się już czymś takim???
3. Co robic dalej? Walczyc??

Pozdrawiam i odradzam MILLENIUM!!!!!!!!
  • Statystyki: 14 Posty | 2913 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna