mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

KTO JUŻ OTRZYMAŁ ZWROT Z UBEZP.POMOSTOWEGO???

link this post Dodano w 30.07.2010

Witam, niestety po przejrzeniu forum doszłam do wniosku, że jestem ulubionym klientem banku, nie dość, że spłacam kredyt w złotówkach, opłacam wszystkie ubezpieczenia za ich pośrednictwem to na dodatek przez ok 2 lat naliczali mi 1p.p. wiecej , mimo, ze wpis do KW był prawomocny. 

Teraz szykuje się na zmasowany atak na bank, niestety nigdzie nie mogę znależć potwierdzenia dostarczenia wypisu z KW do banku, czy w zwiażku z tym w piśmie do banku o zwrot nadpłaconych kwot mogę powołac się na datę uprawomocnienia wpisu do KW ? Czy ktos w takim przypadku odzyskał już swoje pieniądze ?Dodam, że ubezpieczenia pomostowego nie miałam, tylko zapis o podwyższonej marży.

Następna sprawa to oczywiscie wypowiedzenie umów ubezpieczeniowych ale to już mam nadzieję łatwiejszy przypadek i mam trochę czasu w zapasie.

Ja zadzwoniłem przebiegle do banku i ich wypytałem o te daty. Poprosiłem na koniec o dane osoby z którą rozmawiałem a potem w reklamacji na tą rozmowe się powołałem.

@siostraPitera

Nawet jeżeli by Pani znalazła zawiadomienie to nie jest Pani w stanie określić na jego podstawie kiedy wpis się uprawomocnił. Wpis uprawomocnia się w 7 (na dole zawiadomienia pieczęć Referendarza) lub 14 dni (na dole zawiadomienia pieczęć Sędziego) od daty odebrania zawiadomienia o wpisie przez ostatnią ze stron (Panią lub bank).

Jeżeli to co napisał „bzdziagwa” powyżej przyniesie efekt a powinno. To proszę jedynie złożyć wniosek powołując się na przekazane daty i rozmowę.

Wniosek o zwrot nadpłaconych opłat pomostowych opracowany przez KupFranki.pl 

Proszę zatem złożyć w sądzie, w biurze podawczym wniosek (w formie podania, nie ma żadnych druczków  - i powinno być to bezpłatne) o "wydanie postanowienia o stwierdzeniu prawomocności wpisu do KW". sąd musi nam takie postanowienie wydać gdyż mówi nam o tym: Kodeks postępowania cywilnego. Dz. U. 1964.43.296 z. zm. Art. 364. paragraf 1 i 2."

Kiedy już dostaniemy takie postanowienie to dopiero wtedy piszemy do banku o zwrot niesłusznie pobieranych opłat powołując się na wyrok w podobnej sprawie, podając datę uprawomocnienia i jako załącznik dodając uprawomocnienie.

Jeśli bank ustosunkuje się negatywnie to zgłaszamy sprawę Arbitrowi Bankowemu - koszt 50 zł, lub jak ktoś wymieniamy dalszą korespondencję z bankiem aż do skutku.

Dodatkowo wniosek o zmianę waluty spłaty kredytu można pobrać tu.

The author has edited this post (w 06.08.2010)

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, kopie odpisu na pewno złożyłam w banku, bo po 40 min oczekiwania udało mi się do nich dodzwonić i konsultant powiedział , że oprocentowanie zostałe zmniejszone od czerwca 2007, wpis uprawomocnił się w maju. Patrząc na harmonogram wygląda na to, że uzwględnili obniżenie do końca 2008r , natomiast nie wiedziec dlaczego cały 2009 mam o wiele wyzsze niz wynika to z marzy i ówczesnego LIBORu.

W jaki sposób mogę sprawdzić na 100 % czy miałam je właściwie naliczane? Sprawdzałam archiwalny LIBOR i dane mi się wogóle nie pokrywają z tym co mam na harmonogramie.Niestety nie jestem biegła w tym temacie i może gdzieś popełniam błąd w analizie, będę wdzięczna za pomoc.

link this post Dodano w 09.08.2010

Bank ma obowiązek rozpatrzyc reklamacje i dać odpowiedź na piśmie w ciągu 30 dni. Co zrobić jeśli nie otrzymałem, ządnej odpowiedzi? Czy w takim razie uzanje sie taka reklamacje za rozpatrzoną pozytwnie?

link this post Dodano w 16.08.2010

Otrzymałem dzis psmo z banku. Nic na nim nie jest napisane, ze to jest odpowiedz na moją reklamcje ale z drugiej strony wątpie by wysyłali do wszystkich i oddawali kasę.

Pieniadze oddali sorządzając nowy harmonogram. Nie wiem jak to wyliczyli i co z odsetkami ustawowymi. Napisali, że dla potrzeb wyliczenia kwoty zwrotu jako dzień konca ochrony ubezpieczeniowej przyjeto datę wpisu w księdze.

Nic z tego nie rozumiem. Napisali, że na mój rachunek kredytowy przekazali 2300 PLN.  W nowym harmonogramie kolejna rata jest pomniejszona o około 700 zł (przeliczając w przyblizeniu o ich złodziejskim kursie). A gdzie reszta kasy? Co z pozostałymi 1600 zł? Oczywiście dodzwonić do BOK sie nie można.

A juz zrozumiałem. Zostało odliczone od salda.

No to sobie pogadałem.

bzdziagwa:

A juz zrozumiałem. Zostało odliczone od salda.

@bzdziagwa

Widać czasem trzeba coś napisać, przeczytać a później pojawiają się różne "oczywiste, oczywistości"  jak z tym odliczeniem.

• Statystyki: 68 Posty | 7904 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek