mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie pomostowe

link this post Dodano w 12.12.2009
Komu zwrócili juz pieniadze z ubezpieczenia lub marży pobieranej do czasu wpisu hipoteki?
Czy oni zwracaja z odsetkami rzeczywiście?
The author has edited this post (w 12.12.2009)
link this post Dodano w 14.12.2009
Dostałem 2 tygodnie temu zwrot nadpłaconej kwoty ubezpieczenia pomostowego, ale bez odsetek ustawowych.
link this post Dodano w 21.12.2009
Witam,
Czy miałeś podwyższoną marże czy też stałą kwotę pomostówki która płaciłes z góry.
W moim przypdaku po dostarczeniu wpisu musiałem zapłacić najbliższa i następną rate pomostówki. Nie wiem czy w takim przypadku cokolwiek mi przysłyguje?

link this post Dodano w 21.12.2009
Możesz ubiegać się o zwrot niesłusznie pobranego ubezpieczenia.
link this post Dodano w 24.12.2009
Witam,

Czy ktoś z Was posiada wzór wniosku jaki trzeba wypełnić, gdy chce się uzyskać zwrot ubezpieczenia pomostowego od braku wpisu do hipoteki ??

Wszędzie są wnioski z marżą. Millenium stosuje ubezpieczenie pomostowe.

Jak ktoś ma taki wzór to proszę o przesłanie na maila: magicol@o2.pl

Z góry dzięki,
Maciek
link this post Dodano w 27.12.2009
Ja nie składałm żadnego wniosku. Złożyłam reklamację poprzez millenet. Dosłownie kilka zdań: że w związku z wyrokiem sądu ubezpieczenie nie powinno byc naliczane dłużej niż do dnia uprawomocnienie się wpisu a w moim przypadku było. Podałam datę uprawomocnienia i datę ostanio pobranej opłaty, i dodałam że to bezprawne, bezpodstawne itp.
Zwrot dostałam po tygodniu i to za okres od dnia dokonania wpisu a nie tylko jego uprawomocnienia!
link this post Dodano w 28.12.2009
składałam pismo pobrane z tej strony. Dostałam w millenium odpowiedz ze wyrok wywiera skutki na przyszłość a nie wstecz. Nie dostałam nic zwrotu.
The author has edited this post (w 28.12.2009)
link this post Dodano w 29.12.2009
Witam,

Może ktoś mi pmoże, złożyłem reklamacje o zwrot części pobranego ubezpieczenia, a bank odpisał mi coś takiego:

"Szanowny Panie,

W odpowiedzi na złożoną w Banku reklamację dotyczącą zwrotu opłaty z tytułu refinansowania kosztów ubezpieczenia pomostowego kredytu (nr umowy XXXXXXXXXXXXXXXXX) uprzejmie informujemy:

Z dniem 30 października 2009 r. na podstawie wyroku wydanego dnia 6 sierpnia 2009 r. przez Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie przeciwko bankowi Getin Bank S.A. przywołana przez Pana klauzula dotyczącą obciążenia Klienta dodatkowymi kosztami w sytuacji, gdy zabezpieczenie kredytu zostało już ustanowione (nastąpił wpis hipoteki) została wpisana do rejestru klauzul niedozwolonych. Ww. wyrok jest konstytutywny tj. wywiera skutki na przyszłość, a jego skuteczność wobec osób trzecich, czyli podmiotów nie będących stroną postępowania przed sądem (tj. innych niż Getin Bank S.A. i UOKIK) powstaje z chwilą wpisu do rejestru.

Dlatego też nie możemy uznać, iż wyrok, na który Pan się powołuje w reklamacji znajduje zastosowanie do Pana sytuacji. Bowiem kwota wnioskowanego przez Pana zwrotu została pobrana przed dniem wpisu wyroku uznającego przywołaną w reklamacji klauzulę za niedozwoloną.

W przypadku udzielonego Panu kredytu hipotecznego nr umowy XXXXXXXXXXXXXXXX wpis hipoteki nastąpił w dniu XX.12.2008, a więc przed ww. datą graniczną 30.10.2009.

Reasumując, Bank nie ma podstaw do uznania Pana reklmacji i i dokonania zwrotu opłat, które zostały pobrane zgodnie z zapisami umowy kredytowej.

Mamy nadzieję, że powyższe informacje będą wystarczające dla wyjaśnienia stanowiska Banku.

Z poważaniem, "

Czy ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym zrobić?

ja identyczną odpowiedź dostałam, zastanawiam się co dalej.
Skutki na przyszłość to takie, że bank nie może już stosować tych zapisów w nowych umowach, bo wówczas chyba naraża sie na kary.
Skutki wstecz wynikają z art 385 KC (Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. ze zmianami):

"Art. 3851. § 1. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny."

Zatem skoro zapis był niewiążący to dodatkowe odesetki lub składka ubezpieczeniowa się nie należały i bank powinien je zwrócić, najlepiej z odsetkami.

Co prawda w przypadku ubezpieczenia już sytuacja może nie być jednoznaczna, bo banki sprytnie wiążą to ubezpieczenie od odmowy wpisu w KW i innymi "pseudoochronami" z których klient niby nadal korzystał po wpisie. To juz temat na inne rozważania - zależnie od umowy.

I jeszcze taka uwaga co do skuteczności wobec osób trzecich. Wyrok SOKiK w tej sprawie (Sygn. akt XVII AmC 512/09 z dn 6 sierpnia 2009)
"uznaje za niedozwolone i zakazuje wykorzystywania w obrocie z konsumentami następujących postanowień wzorców umownych"

Art. 47943 Ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego Dz.U. Nr 43, poz 296 z późn zm. mówi:

"Wyrok prawomocny ma skutek wobec osób trzecich od chwili wpisania uznanego za niedozwolone postanowienia wzorca umowy do rejestru, o którym mowa w art. 47945 § 2."

To moim zdaniem oznacza, że inni nie mogą go stosować od wpisu do rejestru w nowych umowach, jednak skutki dla starych umów są takie same w przypadku Getin (który zreszta uznał powództwo, ale zgodnie z Art. 47941 ww Ustawy nie miało to większego znaczenia) jak i dla innych banków.

Innymi słowy prawnicy Millenium starają się zmylić przeciwnika
The author has edited this post (w 29.12.2009)
  • Statystyki: 83 Posty | 12533 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek