mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie pomostowe

link this post Dodano w 30.12.2009
Dostałałam taką samą odpowiedz jw. odnośnie nie stosowaniu tej klauzuli wstecz. Zadzwoniłwm do powiatowego rzecznika praw konsumenckich w Gdańsku i zostałam poinforowana, że taka klauzula nie działa wstecz tylko po 30.10.2009. Dlatego nie wiem czy jest jakiś sens ponawiania tej reklamacji.

figles
The author has deleted this post (w 30.12.2009)
Jasne że klauzula nie działa wstecz zatem od 30.10.2009 z pomocą zaktualizowanego wniosku z kupfranki klienci wszystkich banków mogą się na nią powoływać i na wyrok sądu z 6 sierpnia 2009 i domagac się zwrotu bezzasadnie pobranej kasy.
Wcześniej banki mogły odbijać piłeczkę bo do czasu wpisu mogły odpowieadać że ich to nie dotyczy a jedynie Getinu.

Fakt, że jakaś klauzula została wpisana na listę klauzul niedozwolonych to nic więcej jak stwierdzenie że jej sotosownaie było i jest niedozwolone. Może brzmi jak truizm ale jak czegoś nie można było używać a bank użył wyrządzając tym czymś szkodę na rzecz klientów to klient ma prawo się domagać rekompensaty wyrządzonej szkody (zasotosowanie klauzuli niedozwolonej i nienależne pobranie opłaty) zatem prawo do zwrotu jest jak najbardziej zasadne.
Bo bank pobrał opłatę za okres nienależny co strwierdził Sąd w wyroku 6 sierpnia, nastepnie Getin bank uznał wyrok nie składając apelacji. W konsekwencji UOKiJ wpisał klauzulę do rejestru 30.10 co przekłada się na prawo klientów wszystkich banków do zwrotu nienależnie naliczonych i pobranych opłat jeżeli te pobierały opłaty wynikające z zakazanej klauzuli.

figles:

Dostałałam taką samą odpowiedz jw. odnośnie nie stosowaniu tej klauzuli wstecz. Zadzwoniłwm do powiatowego rzecznika praw konsumenckich w Gdańsku i zostałam poinforowana, że taka klauzula nie działa wstecz tylko po 30.10.2009. Dlatego nie wiem czy jest jakiś sens ponawiania tej reklamacji.

figles

The author has edited this post (w 30.12.2009)
Dokładnie tak. W dodatku uznanie powództwa przez Getin nic tu nie zmieniało, bo zgodnie z Art. 47941 KPC
"W sprawach o uznanie postanowień wzorca umowy za niedozwolone sąd nie może wydać wyroku tylko na podstawie uznania powództwa. Niedopuszczalne jest też zawarcie ugody."
Czyli sąd i tak musi przeanalizowac wzorzec aby móc uznac go za niedozwolony nie tylko dla Getin, ale i dla innych.
Z całym szacunkiem, ale rzecznik też nie musi wszystkiego wiedzieć albo mógł źle zrozumieć pytanie. Jeśli się mylę to wszystkie banki, kóre pieniądze oddają mają marnych prawników i powinni ich jak najszybciej podkupić z Millenium, który wie jak dbać o swoje interesy.
The author has edited this post (w 30.12.2009)
tzn, że wszyscy którzy dostali odpowedź z Millennium jw. powinni jeszcze raz zgłosić odwołanie od reklamacji ? Na co mamy się teraz powołać ?
link this post Dodano w 31.12.2009
Ja bym odpisał że w wyroku Sąd "uznaje za niedozwolone i zakazuje wykorzystywania w obrocie z konsumentami następujących postanowień wzorców umownych" (tu cytat odpowiedniej klauzuli, bo w wyroku znalazły sie dwie, pełny tekst wyroku na http://grafik.rp.pl/grafika2/408104, trzeba pobrać plik na dysk i zmienić mu rozszerzenie na PDF) przy czym skutki powstające przyszłości dla stron trzecich, tj w tym wypadku Millenium wynikają z drugiej cześci przytoczonego zdania, czyli zakazu wykorzystywania niedozwolonej klauzuli. Jednocześnie jednak uznanie przez Sąd klauzuli za niedozwoloną oznacza, na podstawie Art. 385 1 § 1 KC, że była ona niewiążąca kredytobiorcę już w chwili podpisywania umowy. Z tego powodu domagasz sie zwrotu nienależnej a zapłaconej bankowi części marży wysokości ...................(najlepiej wyliczyć samem) lub za okres ..............(jeśli chcesz, żeby policzyli oni) po kursie sprzedaży CHF z dnia zapłacenia raty(rat) wraz z odsetkami ustawowymi (i tu nie wiem czy można się ich domagać od dnia zapłacenia raty, czy tytlko od dnia wniesienia reklamacji)
link this post Dodano w 05.01.2010
dostałem taką odpowiedz z Banku Millenium.

Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z „Regulaminem kredytowania osób fizycznych w ramach usług bankowości hipotecznej w Banku Millennium S.A.” oraz umową kredytową, Bank pobiera opłatę wynikającą z kosztu ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki poprzez automatyczne obciążenie rachunku w PLN Kredytobiorcy co miesiąc począwszy od następnego miesiąca po dacie uruchomienia kredytu lub jego pierwszej transzy. Ostatnia opłata ubezpieczenia pomostowego - z tytułu refinansowania kosztów ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki pobierana jest za miesiąc, w którym Bank otrzyma odpis z księgi wieczystej nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie kredytu z prawomocnym wpisem pierwszej hipoteki na rzecz Banku Millennium S.A.

Wyjaśniamy, że składki pobierane są z dołu i ostatnia opłata z tytułu refinansowania kosztów ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki pobierana jest za miesiąc, w którym Bank otrzyma odpis z księgi wieczystej (składka za bieżący miesiąc jest pobierana 8-go dnia następnego miesiąca).

W Pana przypadku prawomocny odpis został dostarczony w lutym 2009r., co spowodowało pobranie ostatniej składki zgodnie z Regulaminem w marcu 2009r.

Moje pytanie jest następujące: Czy istotna jest data dostarczenia odpisu czy też data uprawomocnienia? Bank pobierał stała kwotę pomostówki.

The author has edited this post (w 05.01.2010)
link this post Dodano w 07.01.2010
dostałam 2 odpowiedź ze można dostać zwrot za ubezpieczenie po 30.10.2009. Natomiast moja sprawa dotyczy 2006/2007 rok. Składam dokumenty do rzecznika ubezpieczeń.
The author has edited this post (w 07.01.2010)
link this post Dodano w 07.01.2010
Sylwia daj znać, jak toczą sie sprawy u rzecznika ubezpieczeń. Ja wysłałam powtórną reklamację do Millennium i domyślam się że dostanę taką odpowiedz jak ty, więc pewnie będę zmuszona, zrobić podobnie.
Aga
link this post Dodano w 08.01.2010
Moze razem się "zgadamy". Z jakiego miasta jestes?
  • Statystyki: 83 Posty | 12533 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek