mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie pomostowe

link this post Dodano w 11.01.2010
Z Trójmiasta. Wysłałam powtórną reklamację i czekam na odpowiedz. Dziwi mnie tylko fakt, że Millenium na początku zwracał za ubezpieczenie, a teraz zaczał coś kombinowac, zresztą z tego co widac wszystkie banki raczej zwracaja kase, chociaz jak dzwoniłam do rzecznika Praw Konsumenckich do Gdańska to jednoznacznie poinformowal mnie że prawo w takich przypadkach nie działa wstecz. Ale posłuchałam podpowiedzi z Kupfranki i spróbowałam jeszcze raz. Teraz czekam na odpowiedz. Pozdrawiam
link this post Dodano w 11.01.2010
odpowiedzi możesz spodziewać się takiej :

"Szanowny Panie/Pani,

Zgodnie z poprzednią korespondencją stanowisko Banku dotyczące zwrotu składki ubezpieczenia pomostowego dotyczącego Pana kredytu zostało podtrzymane.

Z poważaniem
... "

:)

bank full profeska nawet ja bym na to nie wpadł
zaatakowałem ich konkretnymi argumentami a odpowiedź dostałem jak powyżej
link this post Dodano w 13.01.2010
Oto art. 813 § 1 Kodeksu Cywilnego:
„Składkę oblicza się za czas trwania odpowiedzialności ubezpieczyciela. W przypadku wygaśnięcia stosunku ubezpieczenia przed upływem okresu na jaki została zawarta umowa, ubezpieczającemu przysługuje zwrot składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej.”

Z jego treści wynika że niedozwolone jest pobieranie składki ubezpieczeniowej za okres za który zakład nie ponosi odpowiedzialności.

Przepis ten obowiązuje od 11.05.2007 r. (nowelizacja KC)

Właśnie do tego terminu bank może zasłaniać się tym że prawo nie działa wstecz.

Wpisanie klauzuli do rejestru niedozwolonych klauzul umownych nastąpiło właśnie dlatego że banki nie przestrzegały obowiązującego prawa (art. 813 § 1 KC)

Oto fragmenty komentarza do art. 813 KC (autorstwa Orlicki Marcin, Pokrzywniak Jakub wydawnictwo: Oficyna 2008 – dostępny również w programie LEX):

Zgodnie z treścią art. 813 § 1 k.c. (zarówno w starym, jak i nowym brzmieniu) składkę oblicza się za czas trwania odpowiedzialności ubezpieczyciela. Oznacza to, że składka jest świadczeniem wzajemnym ubezpieczającego odpowiadającym świadczeniu ubezpieczyciela - ponoszeniu odpowiedzialności za skutki zdarzeń losowych.
Konsekwencją przyjęcia zasady wyrażonej w art. 813 § 1 k.c., że składkę oblicza się za czas trwania odpowiedzialności ubezpieczyciela, jest uznanie, iż:
- za czas, gdy ubezpieczyciel ponosił odpowiedzialność, należy mu się składka,
- za czas, gdy ubezpieczyciel nie ponosił odpowiedzialności, nie należy mu się składka.
Argumentem za wprowadzeniem przepisu dotyczącego zwrotu składki było również to, że ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK reguluje tę kwestię w sposób wyraźny. Milczenie ustawodawcy w kodeksie cywilnym mogło być interpretowane jako przyzwolenie na niewłaściwe praktyki ubezpieczycieli.

to bardzo cenny komentarz
już napisałem kolejną reklamację (chyba już czwartą) do millennium przez millennet, zobaczymy co tym razem odpiszą.
moze sie ktoś odezwie kto dostał zwrot, moze trzeba bedzie sie powołac ze niektóre osoby dostąją zwrot, bo oni twierdzą ze nie.
A najlepiej podac przypadek
A moze te osoby nie sa z millennium?
The author has edited this post (w 13.01.2010)
link this post Dodano w 22.01.2010
Ja dostałem zwrot składki w Millenium.Zgodnie z ich zasadami miałem płacić za cały miesiąc w którym przyniosłem odpis z księgi wieczystej.
Napisałem reklamację w której domagałem się zwrotu niewykorzystanej składki za okres od dostarczenia odpisu z księgi wieczystej (przyniosłem go na początku miesiąca) do końca miesiąca.
Oddali kasę.
Wtedy nie wiedziałem tylko że można żądać zwrotu składki od dnia wpisu do księgi wieczystej a nie od dnia dostarczenia odpisu do banku -mój błąd ale jeszcze go naprawię.
Żeby nie być gołosłownym to jeśli ktoś chce się powołać na mój przypadek jako pozytywnie rozpatrzony mogę podać chętnym na priva np nr mojego kredytu w millenium albo też inne niezbędne dane.
Witam wszystkich,

Ponieważ wielu z was ma problemy podobne do mnie z bankiem Millenium więc proponuję połączyć siły.
Stwórzmy jeden wniosek, który będzie skutkował 100% zwrotem kosztów ubezpieczenia za brak wpisu do KW.

Stanowisko banku jest jednoznaczne, "prawo nie działa wstecz, więc reklamację odrzucamy".

Czy ktoś z was próbował się powołać na klauzulę KC o zwrot składki ubezpieczeniowej za niewykorzystany okres ubezpieczenia tj. od chwili uprawomocnienia się wyroku do zaprzestania pobierania tej składki ?

Może ktoś z was dostał już zwrot kasy po takim piśmie i mógłby służyć wzorem ?

Jeśli nie to na pewno ktoś z was ma radcę prawnego lub prawnika w rodzinie, może pomoże stworzyć wzór, który będzie gwarantował 100% zwrot.

Pozdrawiam,
Maciek
Zgadzam się w 100%! Trzeba się zjednoczyć, wysłać jedno zbiorcze pismo do banku w naszym imieniu. Mój priv: m.mac8@wp.pl
pozdrawiam
MagicOl - ja napisałem reklamacje powołując sie na kodeks cywilny (połtora tyg temu), na razie bez odpowiedzi

wiadomo że "siła w grupie" ale moim skromnym zdaniem nic nie da pisanie do banku wspólnej reklamacji. i tak nas oleją. jedyną rzeczą którą może nam pomóc to reakcja instytucji do której chce sie zwrócić FranekKolasa.

ps napisałem też reklamacje do M. na temat pobierania opłat za konto (ten temat jest już wałkowany na innym forum), postraszyłem ich że jak nie zaprzestaną pobierać opłat to zrezygnuje z kart kredytowych na których miałem akurat ostatnio dość dobre obroty (a jak wiadomo na tym bank zarabia dużo kasy) oraz zamknę zupełnie konto (na którym wiadomo że każdy trzyma jakąś kase, chociażby na spłate raty kreedytu) i nic to nie dało, dostałem odpowiedź że moge sie cmoknąc we własny pośladek i tyle. tak więc zamykam rachunki i otwieram konto "lokacyjne" do obsługi kredytu. wiele osób tak już zrobiło, i polecam każdemu zrobić to samo... i tu sprawdza sie hasło "siła w grupie" bo jeżeli dużo osób pozamyka konta to bank zacznie tracić kasę a co za tym idzie każdy wie.

pozdrawiam wszystkich "obrażonych" na Ukochany Bank Millennium
jestem chętna do wspólnej reklamacji
  • Statystyki: 83 Posty | 12533 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl