mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie pomostowe

link this post Dodano w 02.03.2010
dostałam taka odp na druga reklamacje..przygotowuje sie do rundy trzeciej. jesli nadal nie rozpatrza pozytywnie, a czuje niestety ze beda trzymac sie swojej wersji ide z nimi na udry. mam prosbe do osob, ktorym millennium pieniadze oddało, o podanie tresci odp Millennium w tej sprawie, daty. chciałabym to zebrać i przedstawić odpowiednim organom.

Wyjaśniamy, iż przywołany przez Panią przepis (art. 3851 K.C.). dotyczy definicji tego, czym jest klauzula niedozwolona (sprzeczność z dobrymi obyczajami itp). Zasady dotyczące refinansowania kosztów ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki mówią o tym,że skutek w postaci abuzywności klauzli (wyrok Sądu Konkurencji i Konsumentów ) dotyczy Banku Millennium S.A. dopiero od chwili wpisu do rejestru (art.479(43) Kodeksu Postępowania Cywilnego. Bank opiera się na przepisach prawa powszechnie obowiązującego.

Podkreślamy, iż zgodnie z poprzednią korespondencją przywołany wyrok jest konstytutywny tj. wywiera skutki na przyszłość, a jego skuteczność wobec osób trzecich, czyli podmiotów nie będących stroną postępowania przed sądem (tj. innych niż Getin Bank S.A. i UOKIK) powstaje z chwilą wpisu do rejestru.

W związku z tym, iż Bank pobiera od Kredytobiorców opłatę dotyczącą refinansowania kosztów ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki, a nie składki ubezpieczenia. Nie ma w powyższym przypadku zastosowania paragraf Kodeksu Cywilnego, który odnosi się do składek ubezpieczenia. Podkreślamy, iż Pani jako Kredytobiorca nie jest stroną umowy zawartej z Towarzystwem Ubezpieczeń i Reasekuracji CIGNA STU S.A.
link this post Dodano w 02.03.2010
[quote="sylwcia10"]
... mam prosbe do osob, ktorym millennium pieniadze oddało, o podanie tresci odp Millennium w tej sprawie, daty. chciałabym to zebrać i przedstawić odpowiednim organom.

@sylwcia

Dokument potwierdzający, że Millennium uznawalo prawo klientów do zwrotu nienaleznie pobranych opłat możesz sobie ściągnąć z KupFranki - http://kupfranki.pl/networks/files/file.14590
Jest ono z datą 01.12.2009.
link this post Dodano w 03.03.2010
dzieki. czy ktos otrzymał jeszcze pozytywną odp w tej sprawie? jeśli tak jaka była treść reklmacji i odp Millennium.
link this post Dodano w 05.03.2010
[quote="jozinzbazin"]
kolejna odpowiedź banku na moją reklamację

Szanowny Panie,

Wyjaśniamy, iż docelowym zabezpieczeniem Pana kredytu jest hipoteka ustanowiona na kredytowanej nieruchomości. Zabezpieczeniem kredytu do czasu otrzymania przez Bank odpisu z księgi wieczystej z prawomocnym wpisem hipoteki na pierwszym miejscu na rzecz Banku, stanowi ubezpieczenie kredytów hipotecznych na podstawie umowy zawartej przez Bank z Towarzystwem Ubezpieczeniowym.

bla bla bla ...

Witam
dsotałem identyczną odp jak jozinzbazin ( w reklamacji powołałme sie tylko na kodeks cywilny i napisałem zeby tylko do tego sie ustosunkowali a nie do wczesniejszej reklamacji dot wyroku sądu

A cwaniaki piszą tak : " W związku z tym, iż Bank pobiera od Kredytobiorców opłatę dotyczącą refinansowania kosztów ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki, a nie składki ubezpieczenia. Nie ma w powyższym przypadku zastosowania cytowany przez Pana paragraf Kodeksu Cywilnego, który odnosi się do składek ubezpieczenia. "
czyli teraz ze to niby nie ubezpieczenie a "refinansowanie kosztów" !!! ??? musze sprawdzić w historii rachunku pod jakim tytułem pobrali mi tą opłate ale raczej nie było ty refinansowanie tylko ubezpieczenie
link this post Dodano w 11.03.2010
Witam,

Mam zasadnicze pytanie do wszystkich, którzy dostali negatywną odpowiedź jak i zwrot składek. Z jakiego okresu macie swoje kredyty, ponieważ art. 813 § 1 Kodeksu Cywilnego przytoczony przez wyzdro obowiązuje od 11.05.2007r i przed tym terminem Bank może nie zwracać składek. Z kolei w innym poście jest informacja, że roszczenia wobec Banku ważne są 10 lat.

Ja kredyt brałem w 2006 roku, wypłata nastąpiła w kwietniu a składkę za ubezpieczenie pomostowe zaczęli pobierać w maju aż do sierpnia. Składkę pobierali 8-go każdego miesiąca w równej kwocie. Wpis do KW nastąpił 19 czerwca a odpis KW dostarczyłem 7 lipca. W swojej reklamacji zawarłem prośbę o zwrot dwóch składek pobranych w lipcu i sierpniu wraz z odsetkami ustawowymi.
Dziś oczywiście dostałem standardową, szablonową odpowiedź negatywną. Nie czekając długo napisałem maila do UOKiK-u i zobaczę co dalej.

Mam prośbę, jak najlepiej jest sformułować ponowną reklamację? Z tego co widziałem każdy rodzaj reklamacji jest odrzucany.

Czy jest jakiś sposób na odzyskanie tych pieniędzy??

Chciałem jeszcze nawiązać do określenia przez Bank Millennium czym jest ubezpieczenie pomostowe. Raz piszą, że nie są to składki ubezpieczeniowe za ubezpieczenie tylko: "opłata dotycząca refinansowania kosztów ubezpieczenia kredytu do czasu ustanowienia hipoteki, a nie składki ubezpieczenia".

Z kolei w piśmie z linku zamieszonego przez Moderator_1 jasno jest napisane w drugim paragrafie, że Bank zwrócił składki ubezpieczenia pomostowego.

Wkurzyłem się i napisałem właśnie ponowną reklamację wytykając właśnie to określenie i powołując się na to konkretne pismo.

Zobaczymy co dalej
The author has edited this post (w 11.03.2010)
link this post Dodano w 11.03.2010
dostałem odpowiedź od KNF
wynika z niej tyle co nic.
napisali że to nie ich sprawa i że mogę iść do sądu ewentualnie. dodali również że zwrócili się do zarządu millennium o udzielenie mi kompetentnej odpowiedzi na moją reklamację (tą w której powoływałem się na KC i zwrot składki, wtedy millennium odpisało coś w stylu: "umowa kredytowa mówi że składka jest płatna do końca miesiąca...".

prawie miesiąc temu napisałem też maila do rzecznika konsumenta. do tej pory bez odpowiedzi.
jak głosi stare dobre przysłowie: "umiesz liczyć? licz na siebie!" . pozostaje tylko pytanie czym zajmuje się ta banda darmozjadów w państwowych urzędach które jak widać z powyższego nic nie robią w sprawie konsumentów.

zwracałem się też w międzyczasie do rzecznika ubezpieczonych z zupełnie inną sprawą i też dostałem odpowiedź mydlącą oczy. żadnych konkretów. masakra...

w jakim kraju my żyjemy... ja wprawdzie jestem z Bażin ale wszystkim pozostałym współczuje ...
link this post Dodano w 16.03.2010
jozinzbazin:

dostałem odpowiedź od KNF
wynika z niej tyle co nic.
napisali że to nie ich sprawa i że mogę iść do sądu ewentualnie. dodali również że zwrócili się do zarządu millennium o udzielenie mi kompetentnej odpowiedzi na moją reklamację (tą w której powoływałem się na KC i zwrot składki, wtedy millennium odpisało coś w stylu: "umowa kredytowa mówi że składka jest płatna do końca miesiąca...".

prawie miesiąc temu napisałem też maila do rzecznika konsumenta. do tej pory bez odpowiedzi.
jak głosi stare dobre przysłowie: "umiesz liczyć? licz na siebie!" . pozostaje tylko pytanie czym zajmuje się ta banda darmozjadów w państwowych urzędach które jak widać z powyższego nic nie robią w sprawie konsumentów.

zwracałem się też w międzyczasie do rzecznika ubezpieczonych z zupełnie inną sprawą i też dostałem odpowiedź mydlącą oczy. żadnych konkretów. masakra...

w jakim kraju my żyjemy... ja wprawdzie jestem z Bażin ale wszystkim pozostałym współczuje ...

ja tez pisałam do KNF i dostałam odpowiedź ze zwrócili sie do banku o odpowiedź na moje zarzuty. trochę się boję zeby nie wypowiedzieli kredytu po tym jak walczę:)
sylwiak:

trochę się boję zeby nie wypowiedzieli kredytu po tym jak walczę:)

Nie mogą wypowiedzieć umowy kredytu tylko dlatego, że domagasz się zwrotu niesłusznie pobranych opłat. Jeśli zalegasz z ratami to wtedy mogą się przyczepić ale też nie od razu wypowiedzeniem umowy.
dokładnie tak jak pisze mib - nie ma sie czego obawiać
jak ich jeszcze będę "ganiał" za ubezpieczenie niskiego wkładu własnego a konkretnie za przemnażanie wartości kredytu przez spread - szczegóły w innym wątku
zobaczymy co uda sie uzyskać
a jeżeli chodzi o ubezpieczenie pomostowe i jego zwrot to pozostaje arbiter bankowy
link this post Dodano w 19.03.2010
Złożyłem w styczniu 2-gą reklamacją do wiadomości KNF i UOKiK, odpowiedź z KNF jak u innych osób, z UOKiK informacja, że muszę zgłosić na piśmie - reklamację do nich wysłałem mailem. Ostatnia odpowiedź z banku - przygotowują kompleksową odpowiedź dla klientów w sprawie zwrotu ubezpieczenia. Mają odpowiedzieć w ciągu najbliższych dni - informacja z wczoraj.
  • Statystyki: 83 Posty | 12532 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek