mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie pomostowe

link this post Dodano w 30.05.2010

Proponuję ponownie i zacząć tak:

W pierwszych słowach kierowanych do Państwa pragniemy przypomnieć, że ........ BANK SA jest członkiem ZBP. Przy ZBP działają:

1. Sąd Polubowny,
  2. Arbiter Bankowy
  3. Komisja Etyki Bankowej, która powołana jest do oceny przestrzegania przez banki i ich pracowników zasad postępowania określonych w Zasadach Praktyki Bankowej. Zasady te mówią min. o  tym, iż w swojej działalności powinniście kierować się  przepisami prawa, a także zasady ujęte w Roz. II  pkt. 2. – „Bank nie może wykorzystywać swego profesjonalizmu w sposób naruszający interesy klientów” i pkt 3 tego rozdziału „Bank w stosunkach z klientami i przy wykonywaniu czynności na rzecz klienta powinien działać zgodnie z zawartymi umowami, w granicach dobrze pojętego interesu własnego i z uwzględnieniem interesu klientów”.

Dodatkowo pragniemy Państwu przypomnieć, że UOKiK wydał w maju 2008r - RAPORT Z KONTROLI WZORÓW UMOWNYCH KREDYTÓW HIPOTECZNYCH, w którym to na str. 8 zostało

napisane: „Konsument, który znalazł w umowie jaką zamierza zawrzeć lub w już podpisanej postanowienie podejrzane o abuzywność i znajduje się niniejszym Raporcie, powinien zwrócić przedsiębiorcy uwagę na ten fakt. W przypadku, gdy nie wyrazi on zgody na zmianę kwestionowanych klauzul, najlepiej zmienić kontrahenta. Natomiast jeśli umowa już zawiera niedozwolone postanowienia wpisane do rejestru, to – zgodnie z definicja określoną w kodeksie cywilnym – takie klauzule nie wiążą konsumenta  z mocy prawa”.

I.

Wobec powyższego:

ponownie wzywamy .......BANK SA do zwrotu pobranych opłat z tytułu zabezpieczenia pomostowego pobranego w postaci „Podwyższonej marży/ubezpieczenia po czasie uzyskania wpisu hipotek na rzecz banku” za okres po ustaniu przesłanki do jego pobierania –  uprawomocnieniu wpisu hipotek na rzecz Banku.

- dalej tak jak we wzorze na tym portalu KUPfranki.pl

a jak nie to do UOKiK

The author has edited this post (w 30.05.2010)
link this post Dodano w 30.05.2010

Przecież to nie oto chodzi kiedy wpisano klauzulę tylko, że od początku było to niezgodne z kodeksem cywilnym!!! a on był zawsze!!!

link this post Dodano w 29.06.2010

Ja jestem w grupie szczęśliwców, której BM zwrócił nadpłacone ubezpieczenie. Moje pytanie jest jednak następujące: czy w tym przypadku klientowi należą się również odsetki od niesłusznie pobranej kwoty? BM ustami swoich przedstawicieli twierdzi że nie. Ale ja mam spore wątpliwości. Obracali nie swoją kasą przez dwa lata, a teraz zwracają jakby nigdy nic. Do tego nawet nie stać ich na to, żeby (zgodnie z zapisem w reklamacji) przygotować odpowiedź pisemną na moją reklamację. ale to już powoli staje się standardem w BM - najgorszym Banku z jakim miałem dotychczas do czynienia!

link this post Dodano w 30.06.2010

paradoks --> a kiedy zawierałeś umowę kredytową?? Czy było to przed 30.10.2009 roku?? Jest to istotne z uwagi na to w jaki sposób postępuje Bank. Co napisałeś do nich w reklamacji, po której zwrócili Ci kasę??

Ja juz na trzecią reklamację dostałem odpowiedź negatywną (tym razem pierwszy raz na pismie).

Zastanawiam się co dalej robić. Umowę podpisałem w kwietniu 2006 a wpis do hipoteki nastapił w czerwcu 2006. W lipcu dostarczyłem odpis (nie mam niestety kopii z pieczątką Banku ale coś ściemniają podając inną datę dostarczenia tego odpisu, dużo późniejszą niż wydaje mi się, że to miało miejsce). Składki za ubezpieczenie zostały pobrane jeszcze w lipcu i sierpniu.

Chcę odzyskać obie te składki, oczywiście wraz z odsetkami ustawowymi do którym mam prawo, tak jak i Ty.

Bedę wdzięczny za informacje.

The author has edited this post (w 30.06.2010)
link this post Dodano w 01.07.2010

mib ---> nasza umowa kredytowa jest z czerwca 2008 roku. Moja druga reklamacja była oparta w dużej mierze o wzór zamieszczony na kupfranki.pl. Jeśli chcesz, podaj maila, wyślę ci treść mojej reklamacji.

W twoim wypadku (podobnie jak w moim) nie jest istotne kiedy dostarczyłeś odpis. Ważne kiedy odpis się uprawomocnił. Właśnie to musiałem udowodnić Bankowi.

Jak widać Millennium próbuje zamęczyć swoich klientów. Proponuję dalej próbować i nie załamywać się. W końcu na pewno pękną:)

link this post Dodano w 01.07.2010

paradoks--> bynajmniej się nie poddaję zbieram teraz materiały aby przygotować swoją odpowiedź na ich odmowę. Twoje pismo może mi pomóc.

Jesli chodzi o odsetki, to spokojnie masz prawo się ubiegać o ich zwrot. Jak wynika z moich wyliczeń, odsetki od dwóch składek to prawie równowartość jednej składki

Na PW wysłałem Ci swój adres mailowy.

link this post Dodano w 08.07.2010

mam pytanie

Po kilkunastu reklamacjach, dostałam odpowiedź

Jak to wkońcu jest? czy mam szanse wygrać w sądzie? wpis do hipoteki nastapił 24 listopada miesiąc pozniej doniosłam do banku odpis. Natomiast skladka byla pobierana do stycznia. Jak to wkoncu jest? Druga rzecz ubezpieczenie niskiego wkładu też policzone inaczej, niż w regulaminie... Czy jest to do wygrania?

W dniu 01.06.2010 poprzez opcję kontakt w systemie bankowości internetowej Millenet zostało przesłane ostateczne stanowisko Banku w kwestii zwrotu składek ubezpieczenia pomostowego. Została w nim Pani poinformowana, iż nowelizacja kodeksu cywilnego wprowadzająca obecny zapis paragrafu 813 nastąpiła w dniu 10.08.2007. Przypominamy, że w Pani przypadku wpis hipoteki nastąpi w dniu 24.11.2006, a więc przed datą nowelizacji kodeksu. Bank nie ma więc podstaw do uznania Pani reklamacji i dokonania zwrotu opłat, które zostały pobrane zgodnie z zapisami umowy kredytowej. W kwestii składki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego Wyjaśniamy, że do wyliczenia składki ww. ubezpieczenia została przyjęta kwota kredytu w PLN z umowy. Składka ta została naliczona według wzoru: Kwota w PLN x (kurs sprzedaży / kurs kupna) - 80% wartości nieruchomości x 3%. Przeliczenie przez kurs kupna i kurs sprzedaży waluty przy kredycie indeksowanym jest właściwe w celu ustalenia zadłużenia po uruchomieniu i co za tym idzie właściwej kwoty ubezpieczenia. Przypominamy bowiem, że kredyt wypłacany jest po kursie kupna, a spłacany według kursu sprzedaży waluty. Tak więc po uruchomieniu kredytu jego wartość wzrasta w stosunku do kwoty w PLN z umowy. Jednakże nie możemy tu mówić o podwójnym przewalutowaniu, gdyż kwota kredytu podstawiana do wzoru jest podana w PLN, a przeliczenie przez kursy jest jednokrotne. W związku z powyższym nie widzimy podstaw do ponownego przeliczenia składki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego. Z poważaniem, Małgorzata Janik Kierownik Zespołu Procesowania Reklamacji Departament Obsługi Klienta

link this post Dodano w 09.07.2010

wg mnie nie pozostaje Ci nic innego jak Arbiter Bankowy. Ja dostałem zwrot części skladki za ub pomostowe dopiero po tym jak zgłosiłem sprawe do KNF.

Jeżeli chodzi o ubezpieczenie niskiego wkładu, to wczoraj minął miesiąc od złozenia przeze mnie reklamacji i do tej pory nie dostałem odpowiedzi więc również wybiore się z tym do Arbitra.

Tobie sugeruje złozyc u arbitra dwie osobne sprawy; jedną na ubezpieczenie pomostowe, drugą na ubezpieczenie niskiego wkładu własnego. odpowiedź banku na Twoją reklamację jest absurdalna. zaprzeczają sami sobie twierdząć że podwójne przewalutowanie nie ma miejsca. "...gdyż kwota kredytu podstawiana do wzoru jest podana w PLN, a przeliczenie przez kursy jest jednokrotne" to bzdura bo żeby uzyskac tą kwote w PLN już mamy naliczony raz spread.

nie poddawajmy się, ten bank jak zwykle wali w zaparte i liczy na zmęczenie przeciwnika. nie dajmy się zatem zmęczyć. trzeba tylko liczyć na to że w końcu UOKIK zabierze się za te sprawy i nałoży na millennium wysoką karę finansową, inaczej nie ma co liczyć na to że w przyszłości się coś zmieni.

dziwi mnie też podejście do sprawy rzecznika ubezpieczonych oraz miejskiego rzecznika konsumenta. wysłałem prośbę o interwencję do ww instytucji, dostałem oficjalne odpowiedzi które są wymijające. w takim razie powstaje pytanie po co te instytucje istnieją skotro w rzeczywistości nie wspierają konsumentów.

do Franka_kolasy - czy ten temat został finalnie zgłoszony do UOKIK przez fundację? jeżeli tak to czy UOKIK cokolwiek robi aby wesprzeć konsumentów?

pozdrawiam

edit słuchaj z odpowiedzi Banku wynika że oni ustosunkowali się do Twojej reklamacji biorąc pod uwagę pierwszą składkę za ubezpieczenie NWW. jak brzmiała treść Twojej reklmacji? zwróć uwagę że oni piszą "Przeliczenie przez kurs kupna i kurs sprzedaży waluty przy kredycie indeksowanym jest właściwe w celu ustalenia zadłużenia po uruchomieniu i co za tym idzie właściwej kwoty ubezpieczenia. Przypominamy bowiem, że kredyt wypłacany jest po kursie kupna, a spłacany według kursu sprzedaży waluty. Tak więc po uruchomieniu kredytu jego wartość wzrasta w stosunku do kwoty w PLN z umowy. " Przeczytałem to jeszcze raz i wygląda to tak jakby oni nie chcieli przekalkulować jeszcze raz składki za ubezpieczenie NWW zapłacone zaraz po uruchomieniu kredytu (???) ale czy to była treść Twojej reklamacji?

The author has edited this post (w 09.07.2010)
link this post Dodano w 11.07.2010

kredyt był wypłacony w 12.10.2006. Pierwsze ubezpieczenie pomostowe w 8 listopada 2006, 8 grudnia 2006, 8 stycznia 2007. Chciałam sie zapytac cyz mam szanse na zwrot, 24 listopada był wpis do księgi. Natomiast doniosłam wpis 22 grudnia 2006. To nie jest dużo do zwrotu ale ja chce powalczyc, sam fakt, nie chce zeby mnei kiwali. Czy mam szanse, chce do arbitra zgłosic jutro juz.

link this post Dodano w 12.07.2010

sylwiak:

kredyt był wypłacony w 12.10.2006. Pierwsze ubezpieczenie pomostowe w 8 listopada 2006, 8 grudnia 2006, 8 stycznia 2007. Chciałam sie zapytac cyz mam szanse na zwrot, 24 listopada był wpis do księgi. Natomiast doniosłam wpis 22 grudnia 2006. To nie jest dużo do zwrotu ale ja chce powalczyc, sam fakt, nie chce zeby mnei kiwali. Czy mam szanse, chce do arbitra zgłosic jutro juz.

Ubezpieczenie pomostowe płatne jest z dołu, czyli za to, że bank ponosi np. w grudniu ryzyko braku zabezpieczenia kredytu wpisem hipoteki na jego rzecz, kredytobiorca płaci składkę w styczniu.

Z regulaminu wynika, że ostatnim miesiącem ubezpieczenia jest miesiąc, w którym dostarczyłaś odpis z KW do banku. Skoro był to grudzień, to ostatnia składka płatna była w styczniu. Bank postąpił więc zgodnie z regulaminem. Mimo tego, że ten zapis regulaminu jest sprzeczny z prawem, w twoim przypadku niewiele to zmieni. Jeśli wpis hipoteki był dokonany, jak piszesz 24 listopada, to nawet gdyby zawiadomienia o wpisie były doręczone stronom tego samego dnia, to wpis nie zdążyłby się uprawomocnić w listopadzie. Bank ponosił więc ryzyko jeszcze co najmniej 1 grudnia. I z tego powodu musisz zapłacić składkę za ten miesiąc, a de facto za 1-3 dni tego miesiąca.

• Statystyki: 83 Posty | 12534 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek