mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie pomostowe

link this post Dodano w 21.07.2010

witam

czy ktoś z Was ubiegał się o zwrot odesetek od nadpłaty? Jak na to zareagował BM?  Na jaka podstawę prawną należy się powołać? KC?

link this post Dodano w 10.09.2010

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy wpis na forumw życiu Jestem trocę przejęta, bo nie do końca wiem, jak się tego narzędzia używa, ale raz kozie śmierć

Dostałam drugą odmownaodpowiedź na reklamację dot. pomostówki.

Pierwsza była ze strony kupfranki, druga dodatała KC oprzedawnieniu po 10 latach - cos takiego, jak teraz tu znalałam w "odpowiedzi na odrzucenie reklamacji".

Pytanie do osób, do ktorych jednak zadzwonił telefon z pozytywną odpowiedzią: na co sie powołaliście?

PS. Ha. Właśnie stwierdziłam, że chyba w odpowiedzi...odnieśli się do czegoś innego niż napisałam w reklamacji Czyli dostałam szablon, może jest jeszcze nadzieja. Trzecia reklamacja sie szykuje

link this post Dodano w 11.09.2010

Ja mam inny problem i to niestety nie z bankiem , tylko z Sądem. jak napisałam do Sądu o pismo w sprawie uprawomocnienia się decyzji i wpisaniu do ksiąg, to Sąd odesłał odpowiedz, że decyzja upawomocniła się po trzech latach, gdyż Sąd zapomniał wysłac listu do banku z wpisem. Jak napisłam do Sądu pismo w tej sprawie to dopiero wtedy Sąd się zreflektował i wysłał takie pismo do Banku i decyzja się uprawomocniła - po trzech latach od wpisu. Napisałam skargę i zażalenie , co mogę jeszcze zrobic.

link this post Dodano w 15.09.2010

Witam,

kilka dni temu dostałem zwrot ubezpieczenia pomostowego. Nie należy się poddawać i dalej trzeba walczyć-do skutku. Oczywiście powiadamiają telefonicznie, ale zażyczyłem sobie odpowiedź przez Millenet i otrzymałem informację o zwrocie ubezpieczenia.

Nadal pozostaje kwestia odsetek, od kiedy się należą (chyba od daty pobrania środków z konta) i w jakiej wysokości.

link this post Dodano w 21.10.2010

Witam serdecznie;

Szanowni Państwo czy ktoś z Was ma w umowie zapis następującej treści???

" przy założeniu , że występuje ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki , OKRES UBEZPIECZENIA WYNOSI 6 MIESIĘCY"- czy mam rozumieć  iż ten zapis jest niedozwolony? czy ktoś z Państwa miał podobny problem?

pozdrawiam

Arek

arek35:

Witam serdecznie;

Szanowni Państwo czy ktoś z Was ma w umowie zapis następującej treści???

" przy założeniu , że występuje ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki , OKRES UBEZPIECZENIA WYNOSI 6 MIESIĘCY"- czy mam rozumieć  iż ten zapis jest niedozwolony? czy ktoś z Państwa miał podobny problem?

pozdrawiam

Arek

@Arek

Tak, w naszej ocenie zapis tego typu nie ma skutku prawnego. Twoja sytuacja jest analogiczna . W uzasadnieniu wyroku Sąd wyraźnie wskazuje:

"...Należy również wskazać, że dostarczenie bankowi odpisu z księgi wieczystej jest jedynie czynnością techniczną i nie wpływa na długość okresu podwyższonego ryzyka związanego z brakiem zabezpieczenia. W świetle kwestionowanego postanowienia możliwa jest przecież sytuacja, kiedy to wpis o ustanowieniu hipoteki uprawomocni się na początku miesiąca, a konsument otrzyma odpis z księgi wieczystej z początkiem kolejnego miesiąca. Bezzwłocznie dostarczy odpis do banku, który to z kolei, zgodnie z treścią kwestionowanego postanowienia oprocentowanie obniży dopiero „z pierwszym dniem następnego miesiąca od otrzymania przez Bank odpisu". W takim wypadku bank pobrałby od kredytobiorcy oprocentowanie w podwyższonej wysokości za 2 miesiące, pomimo, że podwyższone ryzyko związane z brakiem prawomocnego wpisu hipoteki na rzecz banku ustało na początku tego okresu..."

Zgodnie z normami procedury cywilnej, a także linią orzeczniczą Sądu Najwyższego, prawomocny wyrok SOKiK ma skutek wobec osób trzecich od chwili wpisania uznanego za niedozwolone postanowienia wzorca umowy do rejestru klauzul niedozwolonych.

Klauzula dotycząca opłat pomostowych została wpisana do rejestru pod numerem 1740 z datą 30.10.2009

Okres przedawnienia roszczenia o zwrot wynosi 10 lat w tym przypadku nie ma zastosowania klauzula "Lex retro non agit" (prawo nie działa wstecz).

Zgodnie bowiem z normą kodeksu cywilnego, wyrażoną w art. 3851 k.c., postanowienia umowy zawieranej z konsumentem, jeśli nie są z nim uzgodnione indywidualnie, nie wiążą go, o ile kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami lub rażąco naruszają jego interesy.

Zatem bank pobierając nienależną opłatę rażąco naruszył interesy Klienta, zatem jest zobowiązany do naprawienia wyrządzonej szkody-zwrotu pobranej nienależnie opłaty, wraz z odsetkami.

Wzór wniosku o zwrot opłat pomostowych można pobrać TU.

The author has edited this post (w 21.10.2010)

Bardzo dziękuję za odpowiedz ale  mam jeszcze jedną wątpliowść... mianowicie dzis w placówce Banku Millennium gdzie usiłowałałem sprawę wyjaśnić( niczego się dowiedziałem ..poziom wiedzy pracowniów -zerwowy(,jak interpretować ten zapis w umowie :

" przy założeniu , że występuje ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki , OKRES UBEZPIECZENIA WYNOSI 6 MIESIĘCY"- skoro Bank twierdzi iż pobrał po raz ostatni składkę 8 czerwca 2008 r. -a uprawomocnienie nastąpiło 9 czerwca 2008r. - więc jak ma się ten powyższy zapis to pobrania niby składki ubezpieczeniowej w czerwcu po raz ostatni???( umowa zawarta w lutym 2008r.)czy zatem jestem "szczęśliwcem" któego bank nie obarczył zbyt długo pobieraną składką ubezpieczeniową???

pozdrawiam wszystkich serdecznie Arek

arek35:

Bardzo dziękuję za odpowiedz ale  mam jeszcze jedną wątpliwość... mianowicie dzis w placówce Banku Millennium gdzie usiłowałałem sprawę wyjaśnić( niczego się dowiedziałem ..poziom wiedzy pracowniów -zerwowy(,jak interpretować ten zapis w umowie :

" przy założeniu , że występuje ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki , OKRES UBEZPIECZENIA WYNOSI 6 MIESIĘCY"- skoro Bank twierdzi iż pobrał po raz ostatni składkę 8 czerwca 2008 r. -a uprawomocnienie nastąpiło 9 czerwca 2008r. - więc jak ma się ten powyższy zapis to pobrania niby składki ubezpieczeniowej w czerwcu po raz ostatni???( umowa zawarta w lutym 2008r.)czy zatem jestem "szczęśliwcem" którego bank nie obarczył zbyt długo pobieraną składką ubezpieczeniową???

pozdrawiam wszystkich serdecznie Arek

@Arek

Po pierwsze, radzę złożyć wniosek, zostanie on potraktowany jako reklamacja i trafi on do centrali banku do odpowiedniego działu, takie rzeczy zwykle są załatwiane na poziomie centrali a nie placówki. Pamiętaj też, że część placówek banków działa na zasadzie franczyzy...

Po drugie, co do zapisu w umowie: "OKRES UBEZPIECZENIA WYNOSI 6 MIESIĘCY"  i fakt, że pobrano składkę "po raz ostatni" w czerwcu 2008, wcale nie musi oznaczać, że jesteś "szczęśliwcem".

Wszystko zależy od tego czy składka ta została naliczana z góry czy z dołu. Skoro poinformowano Cię, że składkę pobrano po raz ostatni w czerwcu 2008, to można przypuszczać, że już jakąś kiedyś pobrali...

Jest to bardzo prawdopodobne, że składka ubezpieczeniowa została naliczona i pobrana z góry. Wszak tak działają ubezpieczenia - wykupujesz ubezpieczenie na pewien okres, za polisę płacisz z góry za ten okres, nawet jak czasami płatność jest ratalna to nie zmienia to postaci rzeczy.

Reasumując zatem, jeżeli Twój bank naliczył w czerwcu 2008 ostatni raz składkę  ale za kolejne 6 miesięcy a uprawomocnienie nastąpiło jak piszesz 9 czerwca 2008, to w takim przypadku przysługuje Ci zwrot pobranych nienależnie przez bank opłat za kolejne 6 miesięcy z odsetkami licząc od czerwca 2008. Bank pobrał opłatę powołując się na klauzulę abuzywną (niedozwoloną), klauzula 1740.

Powodzenia, pozdrawiam.

Dziekuję za wyczerpującą odpowiedz, tak też myślałem , że byłoby to zbyt piękne aby bank zachował się uczciwie , skoro tak wiele osób "oszukał"..jutro składam reklamację , nie podaruję im tego.....jeszcze raz dziękuję , pozdrawiam

link this post Dodano w 29.10.2010

witam;

Bank Millennium upiera się przy tezie, że ubezpieczenie pomostowe pobierane jest do CHWILI DOSTARCZENIA WPISU DO BANKU!!! i opłata pobierana jest z dołu za kolejny miesiąc od chwili dostarczenia dokumentu do banku....tylko , że w moim przypadku składka pobrana była po raz ostatni niby w czerwcu a powinna być jeszcze pobrana w lipcu- tak wynika z zapisu w umowie ..a tak wogóle to jest zapis mówiący o pobieraniu ubezpieczenia przez 6 miesięcy!!...bank twierdzi że opłaty z góry nie pobrał, a ten zapis 6 miesięcy TO JAKAŚ POMYŁKA!!!!!!OBŁĘD....

• Statystyki: 83 Posty | 12533 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek