Forum

Podwyższone oprocentowanie przy kredycie ...

AutorPost

Dodano w 22.12.2009 Dodano w 22.12.2009

Napisałam wniosek do Pekao o zwrot niesłusznie pobranych kwot wynikających z podwyższonego oprocentowania kredytu o 1% do czasu przedłożenia w banku prawomocnego odpisu KW. Wczoraj miałam telefon z banku, że reklamacja jest rozpatrywana i czekają na wytyczne centrali. Mnie proszą o wyrozumiałość gdyż może to potrwać do jednego miesiąca. Jednakże z informacji udzielonej przez pracownika wynika, że jest bardzo duża szansa na to iz reklamacja zostanie uznana. Myślę, że inne osoby mające kredyt hipoteczny w Pekao powinny również złożyć wniosek. Jest duża szansa na odzyskanie pieniędzy.

Dodano w 13.01.2010 Dodano w 13.01.2010

Witam,
Ja złożyłem wniosek 08.12.2009. Do dzisiaj cisza. Mam zamiar przypomnieć się bankowi, ponieważ wspominiane w innych postach 30 dni na rozpatrzenie już minęło. Oczywiście napiszę jeśli dostanę odpowiedź. No i oczywiście zachęcam wszystkich do składania wniosków.

Pozdrawiam

Dziś dostałem telefoniczną odpowiedź z swojego oddziału Banku Pekao. Uznali mój wniosek ale są pewne ale... Nie uznali terminu uprawomocnienia się wpisu do Księgi Wieczystej a termin złożenia przeze mnie odpisu w placówce Banku. Podobno, aby uznali termin uprawomocnienia się wpisu musiałbym w chwili wydania decyzji o wpisie (czyli 3 lata temu) złożyć oświadczenie w Banku o tym, że nie nie wniosę żadnych zastrzeżeń co do tej decyzji, o czym nie tylko ja nie miałem kompletnie pojęcia ale także pracownicy banku. Po drugie pani stwierdziła że nie wypłacą ustawowych odsetek, ponieważ nie można wypłacić odsetek od odsetek. Bardzo to wszystko zagmatwała. Niestety nie otrzymałem tego na piśmie więc zażądałem oficjalnej odpowiedzi Banku. Wyślę skan pisma jak tylko je otrzymam.

Moim zdaniem pracownica banku nie ma racji. Po pierwsze UOKIK wyrażnie powiedział, że ważna jest data wpisu do hipoteki. Jeżeli bank miał wątpliwość czy czasem się pan od tego wpisu nie odwoła to niech zastosuje datę w której upływa termin na odwołanie od wpisu (data uprawomocnienia się wpisu). Było 14 dni na to. Moim zdaniem nie może zasłaniać się tym iż powinien pan złożyć oświadczenie o tym iż nie będzie się odwoływał od wpisu gdyż takiego zapisu nie było wtedy zarówno w umowie ani w żadnym regulaminie. Skąd miał pan wiedzieć o tym, że takie oświadczenie należy złożyć skoro nawet pracownik banku nie miał takich wytycznych. U mnie sytuacja wygląda trochę inaczej. Ja złożyłam odpis KW dopiero rok po uzyskaniu kredytu gdyż uznałam, że pismo z sądu zawiadamiające bank o dokonaniu wpisu wystarczy jako spełnienie punktu dotyczącego przedłożenia odpisu KW. Po roku dowiedziałam się, że w/w zawiadomienie banku nie interesuje a tylko sam odpis KW. Jeżeli ja otrzymam podobną do pana odpowiedź to na 100% będę się odwoływać i będę żądać wskazania podstawy (umowa/regulamin) na jaką bank się powołuje dzisiaj mówiąc, że kiedyś tam nie złożyłam oświadczenia. Mam do odzyskania odsetki z całego prawie roku.

Dodano w 14.01.2010 Dodano w 14.01.2010

Dostałam dzisiaj odpowiedź z banku i momo zapewnień pani pimo jest odmowne. Zacytuję je bo napisali dokładnie tylko jedno zdanie: "Bank Pekao, w odpowiedzi na wniosek o zwrot kosztów poniesionych po ustanowieniu zabezpieczenia kredytu hipotecznego, uprzejmie informuje że Bank dokonał obniżenia marży na kredycie po ustaniu ryzyka Banku, tj: od dnia następnego po dostarczeniu prawomocnego odpisu z KW z wpisem hipoteki na rzecz Banku."
Koniec cytatu. Oczywiście już zabieram się za pisanie odwołania.

Dodano w 19.01.2010 Dodano w 19.01.2010

Z tego wynika, żę pekao nie uznaje daty prawomocnego wpisu a datę dostarczenia odpisu, co rzeczywiście jest kompletną bzdurą i świadczy że bank nie respektuje decyzji sądu. O ile w moim przypadku różnica między uprawomocnieniem się wpisu a dostarczeniem odpisu wynosi 2 tygodnie to w Pani przypadku oznacza to konkretną stratę. Niemniej jednak też będę odwoływał się od tej decyzji. Na razie czekam na pisemną odpowiedź. Pozostaje jeszcze kwestia odsetek od odsetek, ale tutaj również według mnie bank nie ma racji.
Postępy w mojej sprawie opiszę oczywiście na forum, życzę powodzenia

Edytowano w 19.01.2010

Dodano w 03.02.2010 Dodano w 03.02.2010

Ciąg dalszy mojej sprawy: dzisiaj miałam telefon z banku, w którym pani poinformowała mnie, ze mam napisać oświadczenie iż dnia "tego a tego" otrzymałam z sądu zawiadomienie o dokonaniu wpisu do hipoteki i że od tego wpisu się nie odwołałam. Do zaświadczenia mam dostarczyć oryginał zawiadomienienia do wglądu. Podobno od terminu otrzymania zawiadomienia plus 14 dni będą odsetki zwrócone. Mam nadzieję, ze już żadnych zmian w tej kwestii nie będzie. Oczywiście poinformuję o wyniku sprawy.

Dodano w 04.02.2010 Dodano w 04.02.2010

Witam wszystkich. To mój pierwszy post U mnie sytuacja analogiczna. Po prawie 2 miesiącach ( od 9 12 2009 do 26 01 2010) Odpowiedź banku : "uprzejmie informuje, że zgodnie z zapisami par 4 pkt 2 umowy kredytowej prawomocnym dokumentem pozwalającym na obniżenie oprocentowania kredytu jest dostarczony przez Kredytobiorcę "odpis KW" z wpisaną hipoteką na rzecz banku" - czytaj - widziałeś co podpisujesz. W świetle wyroku ws Getinbanku stanowisko prawników banku jest sprzeczne z prawem, o czym nie omieszkałem wspomnieć p Jakubiak ( hipoteki Wawa Powstańców Warszawy) w rozmowie telefonicznej. Oczywiście pisze dalej, już mam nawet napisane i mogę się podzielić, ale może ktoś już jest dalej? Nie wiem czy do banku drugą reklamację czy do KNF? Mój mail brudnymurzyn@gazeta.pl
Pozdrawiam Jim

Dodano w 04.02.2010 Dodano w 04.02.2010

Dodam, że wystąpiłem już do sądu o informację kiedy uprawomocnił się wpis w mojej KW ( wg wskazówek http://kupfranki.pl/networks/blog/post.franek_kolasa:33 ) żeby mieć się czym podeprzeć w następnej reklamacji. W moim przypadku chodzi o 24 miesiące. Bank ( wtedy jeszcze BPH) "nie zauważał" mojej KW, aż złożyłem ją za potwierdzeniem odbioru...

Dodano w 25.02.2010 Dodano w 25.02.2010

Na dzień wczorajszy zakończyłam cześciowo ten temat. Dostałam zwrot pieniędzy z Pekao. Pytanie tylko czy to rzeczywiście koniec bo dostałam pieniążki bez odsetek. Nie wiem czy mam prawo ubiegać się o nie, a jeżeli tak to na jakiej podstawie prawnej. Może ktoś mi pomoże w tej kwestii?

Logowanie

Nie posiadasz jeszcze mixxt-ID?

Informacje o serwisie