mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

walutomat

link this post Dodano w 23.01.2010
Z punktu widzenia transakcji w walutomacie nie ma znaczenia od kogo kupujesz/sprzedajesz. Jak to ujełeś - "walutomat to bilansuje" . Przecież na stronie są też napewno ludzie którzy mają konto walutowe również w innych bankach tj. poza BZWBK ,Pekao S.A. i Pekao B.P. Jest to mniej opłacalne ale założę się że tak jest.

Ponadto nie każda transakcja jest całościowa np: chcesz sprzedać 5000 PLN i kupić EUR. Może być tak że te EUR kupisz od 4 osób ,a każda z nich ma konto w innym banku.

Sumując - nie obchodzi Cię po transakcji ,na jakim koncie wcześniej była ta kasa czy w Pekao BP , Mbanku czy Pekao SA.

Tak ogólnie powiem że strona wygląda ok. Ma ładny interfejs ,w miarę prosta i autoryzacja SMS kodem. Minus to bardzo niska płynność transakcji no i z wiarygodnością to tak średnio. Nie stoi za tym żadna licząca się firma. Kapitał zakładowy 50tyś. złotych to tak jak lepszy samochód...

Mimo wszystko myślę że strona ma szansę przetrwać na rynku JEŚLI zapewni chętnym dobrą płynność chętnym i może być poważnym konkurentem dla przeszłej ewentualnej platformy walutowej kupfranki.
Choć z tym bym nieprzesadzał ,bo zapewnienie 6 milionów CHF miesiącznie to ogromne wyzwanie.

Tak czy siak oby jak najwcześniej zmaterjalizowały się plany kupfranki...
The author has edited this post (w 23.01.2010)
sam zastanawialem sie nad podobnym przedsięwzięciem - uważam że realizacja jest wystarczająca, żeby to odniosło sukces - płynność przyjdzie z czasem - właśnie to jest istotna kwestia, że ten serwis może działać nawet pomimo niskiej płynności - oczywiście dla wielu obecnie to minus, ale z czasem płynność powinna zacząć rosnąć po pierwsze poprzez docieranie do nowych dla których stan na dany moment jest wystarczająco interesujący, po drugie dzieki rosnącej płynności takich chętnych będzie co raz więcej.

Wydaje mi się, że mimo wszystko jeszcze ze dwa-trzy najpopularniejsze (również pod względem ilości osób mających tam kredyty walutowe) banki by się przydały do zwiększenia płynności.
Ogólnie to temat jest b.ciekawy ,ale jeśli chodzi o utrzymanie takiego serwisu na dłuższą metę to może być problem. Gdyż:

1. Kantory tracą w ten sposób klientów i myślę że w końcu dostrzega potencjał netu do sprzedawania tym sposobem. Co poniektóre kantory oferują już możliwość wymiany z przelewem na konto, a jeszcze niedawno było to nieosiągalne.
Ponadto kantory mają duże zaplecze finansowe i z pewnością utrzymają się przy życiu ,bo i tak będą oferować wymianę również w tradycyjny sposób.

2.Rynek użytkowników wymiany walut przez P2P jest ograniczony. Wraz z czasem powstanie silna konkurencja i trzeba to brać b.poważnie pod uwagę. Chociażby przyszła platforma kupfranki

3. Banki jak zobaczą że kasa z wymiany walut im się kurczy , to będą mocno walczyć o klienta. A to już najpoważniejsi gracze na rynku i mogą mocno przetrzebić rynek.

4. Nikt nie wie co wymyślą nasi wspaniali politycy. Może im nagle coś nie pasować i nagle taka wymiana będzie obłożona b.dużymi kosztami ,nielegalna albo jeszcze coś innego...

Tak więc moim zdaniem to dość ryzykowne przedsięwzięcie. Z drugiej strony jeśli ktoś szybko zajmie ten rynek ma spore szanse przetrwania.
myślę, że jak ktoś się zabiera za coś takiego to wie co robi. Tradycyjna konkurencja nie ma szans - koszty w przypadku takiego serwisu są znikome - nawet uruchomienie takiegoż serwisu przez bank miałoby nieporównywalnie większy narzut w związku z procedurami korporacyjnymi. Tradycyjny kantor nigdy się nie pogodzi, że miałby mieć spread mniejszy niż rząd procenta. A konkurencja w postaci podobnego serwisu będzie zagrożeniem zawsze. Koszty działania takiego serwisu w porównaniu do tradycyjnych są niemal stałe, więc jedyne czego potrzeba to płynności, która myślę, że będzie całkiem szybko rosła.

Zresztą kupfranki mogłoby się dogadać z takim walutomatem skoro już jest.

Poza tym polacy są specjalistami od takich narodowych serwisów. W końcu jako nieliczni mamy narodowy komunikator, platformę aukcyjną, serwisy społecznościowe, pożyczki p2p itp
Wybacz ale nie zgodzę się z Tobą co do kosztów. Utrzymanie takiego serwisu to z pewnością sporo kosztuje przedewszystkim od strony IT. Potrzebni są do tego informatycy dobrej klasy którzy nie tylko muszą napisać kod ,ale również analizować serwis na bieżąco, wprowadzać poprawki np: pod kątem nowych przeglądarek ,zabezpieczać przed włamaniami itd. Informatycy są w cenie. Przy dużym serwisie potrzebnych jest conajmniej kilku specjalistów. W grę wchodzą też licencje na programy specjalistyczne ,bazy itd..To nie są tanie zabawy ,no chyba że masz kilku studentów informatyków - ale wtedy to jest tak że: "pracodawca udaje że im płaci a oni udają że pracują"

Powiem inaczej. Jeśli ja osobiście robiłbym taki serwis to zabezpieczyłbym się na każdą ewentualność ,bo w grę wchodzi czysta gotówka. W razie awarii bazy ,włamania, prania brudnych pieniędzy etc. lepiej nie myśleć jakie mogą być konsekwencje...

Jeśli chodzi o banki - to nie myślę żeby jakiś bank chciał sprzedawać waluty po kursie średnim. Banki mogą zastosować inne "promocje" ktore zniechęcą pod kątem opłacalności potencjalnych użytkowników. Wielu klientów banków odejdzie od niego dopiero wtedy gdy zyski będą tego naprawdę warte.

A kantory też ruszą do akcji jak poczują na własnej kieszeni ile to to tracą przez sieć. Zresztą pewnie niedługo zobaczymy.

W jednym się absolutnie zgodzę - polscy informatycy są dobrzy i innowacyjni.Ale nie wszyscy działają "po dobrej stronie mocy"
The author has edited this post (w 23.01.2010)
link this post Dodano w 24.01.2010
nie napisałem, że mało kosztuje, napisałem że koszty wdrożenia i utrzymania na odpowiednio wysokim poziomie jest niewspółmiernie niższy niż dla analogicznej usługi realizowanej przez instytucję finansową. Wiem coś o tym i nie zamierzam się wdawać w dyskusję - jedynie podkreślam co miałem na myśli.

z grupą docelową walutomatu banki nie mają szans konkurować. Dla mnie założenie konta w walutomacie np jest prostsze niz w DB - efekt podobny, a kiedyś liczyłem i ta promocja z DB wcale nie wychodziła mi taka super. Zresztą i tak 'promocja' W DB nie może wyjść poniżej kursu średniego.

kantory jedyne co mogą robić to uruchomić własną identyczną usługę - wtedy nie ma większego znaczenia czy to uruchamia kantor czy nie kantor - strumień nowych klientów można generować na różne sposoby - klienci jednego kantoru w skali internetu nic nie znaczą.
ciekawy:

nie napisałem, że mało kosztuje, napisałem że koszty wdrożenia i utrzymania na odpowiednio wysokim poziomie jest niewspółmiernie niższy niż dla analogicznej usługi realizowanej przez instytucję finansową. Wiem coś o tym i nie zamierzam się wdawać w dyskusję - jedynie podkreślam co miałem na myśli.

z grupą docelową walutomatu banki nie mają szans konkurować. Dla mnie założenie konta w walutomacie np jest prostsze niz w DB - efekt podobny, a kiedyś liczyłem i ta promocja z DB wcale nie wychodziła mi taka super. Zresztą i tak 'promocja' W DB nie może wyjść poniżej kursu średniego.

kantory jedyne co mogą robić to uruchomić własną identyczną usługę - wtedy nie ma większego znaczenia czy to uruchamia kantor czy nie kantor - strumień nowych klientów można generować na różne sposoby - klienci jednego kantoru w skali internetu nic nie znaczą.

A nie zgodzę się, że promocja nie może wyjść poniżej średniego NBP.
Porównaj tabelę średniego NBP i DB - zwłaszcza poranny kurs.
NBP podaje kurs średni o godz. 12.
Np. ostatnie 2 tyg - ujemna wartość to korzyść dla kursu DB

Data_______NBP____DB___DB-promo__korzyść-DB
2010-01-22 2,7720 2,8992 2,7832 0,0112
2010-01-21 2,7626 2,8620 2,7475 -0,0151
2010-01-20 2,7213 2,8413 2,7276 0,0063
2010-01-19 2,7213 2,8404 2,7268 0,0055
2010-01-18 2,7327 2,8522 2,7381 0,0054
2010-01-15 2,7314 2,8591 2,7447 0,0133
2010-01-14 2,7380 2,8506 2,7366 -0,0014
2010-01-13 2,7482 2,8861 2,7707 0,0225
2010-01-12 2,7640 2,8789 2,7637 -0,0003
2010-01-11 2,7496 2,8690 2,7542 0,0046

I teraz trzeba przekalkulować ryzyko. Jeśli kupuje DUŻO to korzyść walutomatu może być znacząca jeśli zakupię taniej ale ryzyko wzrasta wg. mnie znacząco.
Ze względu bezpieczeństwa chociażby (nie ufam twórcy serwisu) wybiorę kantor a raczej DB.
Franki na ten m-c zakupiłem bodaj w czwartek 21.01 a więc lepiej niż NBP (a za taką przyjemność Getinowi musiałbym teraz zapłacić realnie 2,22%).
Oczywiście może się zdarzyć, że CHF stanieje na koniec m-ca - taki już los "spekulantów" Trzeba jednak zdążyć z przelewami jeśli nie chce się do kantoru później chodzić i zachować przy tym wpłatę w terminie - ja wykorzystuję CIti jako pośrednika do Getinu.
The author has edited this post (w 24.01.2010)
no to nic tylko kupować w DB i sprzedawać w walutomacie - nie ma takiej opcji - i nie porównuj fixingu NBP z kursem DB który się zmienia w ciągu dnia - jeżel już to trzeba porównywać moment ogłoszenia kursu w DB z jakąś średnia rzędu minut na forexie. tym bardziej że mówisz o groszowych różnicach. Przy jednym procencie to już możnaby niezły arbitraż robić. Mam wrażenie że się niezgadzasz dla samego niezgadzania...
poza tym owszem - budowa zaufania jest wyzwaniem dla walutomatu, ale to już inna sprawa - osobiście nie wydaje mi się to problemem, zbyt ciekawy i nowatorski temat, żeby ktoś miał robić na tym przekrety, poza tym zakładam że ta kwestia jest do weryfikacji - kapitał, ubezpieczenie, certyfikacje itp...
ciekawy:

no to nic tylko kupować w DB i sprzedawać w walutomacie - nie ma takiej opcji - i nie porównuj fixingu NBP z kursem DB który się zmienia w ciągu dnia - jeżel już to trzeba porównywać moment ogłoszenia kursu w DB z jakąś średnia rzędu minut na forexie. tym bardziej że mówisz o groszowych różnicach. Przy jednym procencie to już możnaby niezły arbitraż robić. Mam wrażenie że się niezgadzasz dla samego niezgadzania...

Hej, moja niezgoda nie jest arbitralną niezgodą. Odniosłem tylko wrażenie kategoryczności Twojego stwierdzenia a skoro tak to pokazałem, że nie masz całkowitej racji odnośnie kursu.
Nie ma co podnosić sprawy kursu na forexie - a śledzę to często, bo banki zwykle ustalają swoje tabele 2 razy dziennie. DB wiele razy nie zmieniał kursu przez cały dzień mimo zawirowań na fx.
Tak więc wg mnie ten argument upada.
A podsumowując: skoro można kupić taniej (dla siebie) niż srednia NBP to czemu nie?
Inna sprawa, że pamiętać należy, że zwrot premii z DB to ok. m-ca więc opłacalność zakupu w celu odsprzedaży także jest mała.
Najważniejsze dla zakupu w DB jest fakt bliskości ceny w stosunku do średniej NBP a to ile taniej czy drożej dla przeciętnego zakupu nie ma aż takiego znaczenia.

Dla mnie w stosunku do walutomatu opcja zakupu w DB jest lepsza z powodu płynności (na razie) oraz bezpieczeństwa. Z uwagą natomiast śledzę walutomat.pl. Promo w DB kiedyś się skończy więc może zostać tylko kantor lub walutomat, co mam nadzieję się nie stanie.

Pozdrawiam

PS. Co dla mnie zaletą dla kogoś może być wadą
The author has edited this post (w 24.01.2010)
  • Statystyki: 22 Posty | 4320 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek