mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

'wprowadzamy modyfikacje do regulaminu'

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 13.01.2010
witam,

dzis razem z harmonogramem splat rat kredytu otrzymalem pismo 'wprowadzmay modyfikacje do regulaminu'' - czy ktos z Was otrzymal to samo? czy tu wszystko jest ok

http://kupfranki.pl/networks/images/image.153162
The author has edited this post (w 13.01.2010)
link this post Dodano w 14.01.2010
Czy mógłbyś wrzucić ten skan na jakiś serwis hostujący. Mało co widać.

Czy okey? Raczej wątpie patrząć na tych pseudobankowców. Musiałby to jakiś prawnik przeczytać..

Zresztą, jest się czego bać. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie gościa
The author has edited this post (w 14.01.2010)
link this post Dodano w 15.01.2010
Konsultowałem się z osobą pracującą w branży. Żeby odpowiedzieć na pytanie czy zmiany te są "dobre" dla klienta, należy je porównać z istniejącymi zapisami, które obowiązują.

Dlatego, jeżeli ktoś posiada w formie elektronicznej dokumenty, o których mowa w załączonym skanie, to proszę o jej przesłanie.
link this post Dodano w 28.01.2010
Witam serdecznie wszystkich,

Dzisiaj dołączyłem do Was i chciałbym na wstępie przywitać się i życzyć samych wygranych z Półbankiem.

Od razu chciałbym pociągnąć temat dotyczący zmian w regulaminie - dla mnie, co najmniej 4 zapisy są pretendentami do znalezienia się na czarnej liście tj.

..." Za niedotrzymanie warunków udzielenia kredytu uznaje się:

5) zajście zdarzeń mających w ocenie Banku wpływ na zmniejszenie wartości zabezpieczeń - czy ktoś się ustosunkuje? Moim zdaniem jedyne zabezpieczenie to hipoteka (lub ewentualnie ubezpieczenie), czy zatem chodzi o spadek cen nieruchomości? Czy bank może rozwiązać umowę z powodu zjawisk niezależnych od kredytobiorcy? Wydaje mi się, że nie.

Obniżenie wartości nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie Umowy - to samo co powyżej. Bank udzielając kredytu musi brać pod uwagę ryzyko zmian cen nieruchomości i to ryzyko zawarte jest w prowizjach, marżach i opłatach dodatkowych, a począwszy na badaniu zdolności. Subiektywnie uważam, że spadek cen jest w dużej mierze pokrywany przez przychody ze spread'u. Ryzyko walutowe jest dla jednej i drugiej strony podobne, nam wzrasta zadłużenie, bankowi spada zabezpieczenie i jego stosunek do rezerw, ale przecież wraz ze wzrostem kursu CHF otrzymuje zdecydowanie więcej niż pożyczył - zatem spłacam ten spadek zabezpieczeń co miesiąc. Czyż nie?

9) Nie chce przypisywać, ale chodzi o uzależnienie skorzystania z usługi od świadczenia kolejnej usługi przez ten sam bank. Takie sprawy już były rozstrzygane przez różne organy (tak mi się wydaje) i wyrok był jednoznaczny - nie można ograniczać, stosować różnych ofert dla tego samego klienta, pod zasłoną promocji ze względu na "co-usługi". Proszę o Wasze opinie, bo dla mnie to jakiś bełkot

i ostatni zapis, który moim zdaniem już został wpisany na listę Klauzul niedozwolonych, a mianowicie stosowanie zapisu, w któym bank zastrzeba sobie możliwość zmiany regulaminu bez podawania konkretnych powodów, warunków i konsekwencji dla obu stron. W paragrafie 23 nowego regulaminu, ust. 1 podpunkt 2 jest moim zdaniem tym samym co znajdowało się w mojej umowie z lipca 2008.

Kolejne masło maślane, bo bank zastrzega sobie możliwość zmiany regulaminu w przypadku:
- zmiany zakresu lub formy usług świadczonych przez bank....!!!!!

Pytanie zatem co to jest zakres i forma usług? Moim zdaniem jest to ten sam zapis, tylko, że inaczej ujęty. Powiedziałbym w sposób bardziej poetycki. Przecież forma świadczonej usługi to równie dobrze warunki tej usługi, marże, prowizje, warunki, ustalenia i tak dalej

Proszę Was o Wasze opinie, bo powiem szczerze, że w tym miesiącu otrzymuje same takie rewelacje - od dostawcy internetu (tam są piękne paragrafy), dostawcy TV i usług internetowych - czy żadna instytucja w Polsce nie jest w stanie weryfikować umowy zanim trafią one do rąk mniej obytych z prawem klientów? Przecież na tym powinna polegać ochrona konsumenta, a teraz najpierw daje się czas usługodawcom, aby zarobiły miliony na naginaniu naszych praw, a dopiero później redaguje się rekomendacje i zmiany w prawie, ale z tami opóźnieniem i brakiem odpowiedniego marketingu, że tylko promil wszystkich Nas odbiera to co stracił (nie mówiąc o stratach moralnych - bo nie znam nikogo, kto założył sprawę usługodawcy).

Pozdrawiam
Tomek
link this post Dodano w 28.01.2010
Witam.

Myślę, że dobrym pomysłem byłoby zażądać pisemnych wyjaśnień do POLnieBANKU na ten temat. I najlepiej zarzucić ich pismami na ten temat.
link this post Dodano w 05.02.2010
Witajcie Moi Drodzy.

Również otrzymałam modyfikacje do regulaminu, który jest integralnie związany z umową kredytową.
Umowę z bankiem zawarłam przed 27 kwietnia 2009 .Zmiany wydają się być jedynie kosmetycznym trickiem w celu zmylenia przeciwnika, ale dla mnie najbardziej niepokojącą jest zmiana , a właściwie wykreślenie z ustępu 6 paragrafu `15 regulaminu słów ,, zmiana taryfy nie stanowi zmiany umowy"
Czy to nie daje przypadkiem bankowi możliwości zmian warunków umowy , a kredytobiorca może jedynie
nie zgodzić się z nowymi warunkami i odstąpić od umowy z bankiem w ciągu 14 dni od ich otrzymania?
Jeżeli tak , to strach się bać co będzie dalej. Może ktoś z Was posiada wiedzę na ten temat, czy takie stawianie sprawy przez bank jest w ogóle dopuszczalne?
pozdrawiam Was wszystkich.
link this post Dodano w 11.02.2010
lea1971:

Może ktoś z Was posiada wiedzę na ten temat, czy takie stawianie sprawy przez bank jest w ogóle dopuszczalne?
pozdrawiam Was wszystkich.

To by musiał wypowiedzieć się specjalista od tego typu spraw.

Otrzymałem właśnie omawiane pismo.

Planuję wysłać do nich, poziomu konta bankowości internetowej, zapytanie odnośnie punktów, które budzą moje wątpliwości:

Witam.

Otrzymałem od Państwa propozycje zmian w regulaminie kredytu hipotecznego udzielanego przez Polbank.

Proszę o wyjaśnienie następujących punktów, które są zredagowane w dość ogólny i niejednoznaczny sposób. W mojej ocenie mogą być interpretowane i wykorzystywane przez Bank dość swobodnie.

Paragraf 21 ustęp 2

punkt 3. O jakich warunkach dodatkowych jest mowa? I jakiej sytuacji warunki bank te miałby nakładać?
punkt 5. O jakich zdarzeniach mowa i na jakiej podstawie bank te zdarzenia ocenia?
punkt 7. Co znaczy pogorszenie sytuacji finansowej, zagrażającej spłacie kredytu. Dopóty raty są spłacane, to chyba nie powinno być problemu? Na jakiej podstawie bank ocenia to pogorszenie?
punkt 8. Obniżenie wartości, spowodowane czym? Jeżeli sytuacją na rynku, to pragnę poinformować, że ja zostałem poinformowany o ryzyku związanym z zaciągnięciem kredytu. Państwo nie?

Czy ktoś chciałby dodać coś do tej listy?

The author has edited this post (w 11.02.2010)
link this post Dodano w 15.02.2010
Mnie nurtuje jeszcze jedna sprawa i pewnie dotyczy ona wielu osób. W ostatecznej decyzji kredytowej mam napisane, że po 3 latach jest brak prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu. A w zmianach do regulaminu jest paragraf mówiący o tabeli opłat i prowizji, i co widzimy w ostatniej którą przysłali po zmianach? Że w przypadku wcześniejszej spłaty będzie to kosztować 1,5 % lub min 500 zł. Czy mogę się nie zgodzić na nową tabelę opłat i prowizji? Owszem, ale to skutkuje rozwiązaniem umowy i mam mały problem. W odpowiedzi na ostatnią reklamację którą składałem, oni się powoływali na tą decyzję. Ciekawi mnie czy w takim przypadku ja też się bedę mógł powołać...
Nowy regulamin znów pozostawia baaaardzo szeroką furtkę na interpretacje banku i ja zwykle klient będzie na tym stratny.
The author has edited this post (w 15.02.2010)
Z tego co pamiętam, to o tym, że po 3 latach nie pobierają dodatkowej kasy za wcześniejszą spłatę jest zapisane w umowie i/lub w decyzji kredytowej. To, ze opłata jest w TOiP, to tylko dla tych, co chcieliby spłacić kredyt wcześniej.
No właśnie o to pytam. Jak się zachowają w przypadku gdy będe chciał spłacić wcześniej kredyt (oczywiście po tych 3 atach). Według tabeli - pobiorą prowizję. Natomiast wg decyzji kredytowej (tej ostatecznej) - nie powinni. Tyle że mogą się powołać na właśnie wprowadzone zmiany w paragrafie 16 pkt 6. i po sprawie. To jest Polbank, więc na pewno zrobią to, co dla klienta będzie mniej korzystne.
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 25 Posty | 4213 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek