mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

'wprowadzamy modyfikacje do regulaminu'

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 16.02.2010
W umowie lub regulaminie (tym aktualnym podczas podpisywania umowy) powinien być zapis, co jest decydujące - regulamin czy umowa. Ja np mam w jednym przypadku zapis (w regulaminie)
"W razie sprzeczności treśći Regulaminu z Umową strony związane są postanowieniami umowy"
a w drugim (w umowie):
"1. W sprawach nieregulowanych niniejszą umową stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego, Prawa bankowego, Regulaminu do umowy kredytu hipotecznego, stanowiącego integralną część niniejszej umowy.
2. Wszelkie zmiany umowy wymagają pod rygorem nieważności formy pisemnej, w postaci aneksu do umowy, chyba, że umowa niniejsza stanowi inaczej. "

warto spojrzeć co jest u was. Jeśli ważniejsza umowa to bank może sobie tworzyc kolejne regulaminy na zdrowie. A jeśli nawet zapis jest niekorzystny, czyli regulamin wg umowy decyduje to chyba kwalifikuje sie to do odstarzału przez SOKiK jako nieuzgodnione indywidualnie i niedezwolone postanowienie umowne. Umożliwia bowiem jednej ze stron swobodne kształtowanie warunków umowy po jej podpisaniu, bez podpisywania aneksu przez obie strony
link this post Dodano w 16.02.2010
Napisałem do polbanku i o dziwo już odpowiedzieli. Wiążąca jest umowa, więc po 3 latach mogę spłacić bez dodatkowych opłat
link this post Dodano w 18.02.2010
Jak można było się spodziewać, odpowiedź na pytania z poprzedniego wpisu została potraktowana tradycyjnie. Czyli wybiórczo. To co najmniej ważne zostało skomentowane, meritum olane.

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że w odpowiedzi na Państwa zapytanie, uzyskaliśmy
wiadomość, że nie ma żadnych dokumentacji wyjaśniających zapisy w regulaminie.

Tradycyjnie, poprosiłem ponownie o odpowiedź na zadane pytania. Jak tylko dostane odpowiedź, nie omieszkam jej przedstawić.

Pozdrawiam.
link this post Dodano w 02.03.2010
Witam!
Parę dni temu też otrzymałem modyfikacje do regulaminu i martwi mnie punkt - który jako niedotrzymanie warunków umowy udzielenia kredytu stosuje się:

5) zajście zdarzeń mających w ocenie banku wpływ na zmniejszenie wartości zabezpieczeń.

7) pogorszenie się sytuacji finansowej kredytobiorcy, które zagraża w ocenie banku terminowej spłaty kredytu...

Czy nie uważacie, że za dużo w tych podpunktach jest "w ocenie banku"? Czy jeżeli w ocenie banku dziura w jezdni w okolicy naszego mieszkania / domu spowoduje zmniejszenie wartości zabezpieczeń to bank z mojej winy (nie dotrzymałem warunków umowy) rozwiąże umowę? Myślicie, że warto pisać w tej sprawie do KNF i UOKiK-u?
link this post Dodano w 03.03.2010
Witajcie
Rowniez dnia dzisiejszego otrzymalem te swietna informacje i nie ukrywam, ze jestem zbulwersowany podejsciem tej instytucji, do klienta ich finansujacego.
Jak dotychczas nie widze na forum opinii aby forma jaka zastosowal bank jest oby na pewno zgodna z zapisami prawnymi KC czy tez prawa bankowego, niestety na tej plaszczyznie nie znam sie zupelnie....
W swej umowie kredytowej posiadam zapis:
"$14. Wszelkie zmiany Umowy wymagaja formy pisemnej pod rygorem niewaznosci, za wyjatkiem:
1. Zmian w Regulaminie
2. Zmian w Taryfie
3...."
Ale...podpisujac umowe kredytowa parafowalem sie rowniez pod regulaminem, ktory wowczas byl aktualny. Dlatego smiem twierdzic, ze bank powinien takich zmian dokonywac w placowkach, co jest znacznie kosztowniejsze:P
Zastanawia mnie fakt dostarczania takich informacji, przeciez bank nie ma pewnosci o jej skutecznosci (biorac pod uwage, ze czyni to POCZTA POLSKA) - rownie dobrze moge te koperte podrzec i wrzucic do WC
Bynajmniej ja nie otrzymuje korespondencji z banku listami poleconymi. Zamierzam uczynic wlasnie tak jak napisalem powyzej:) a na poczatku przyszlego miesiaca wystapie pisemnie o doreczenie "wyciagu z rachunku kredytu hipotecznego" ponownie twierdzac, ze poprzednia do mnie nie dotarla.
Moze przez ten czas uda nam sie cos wypracowac
pzdr
Marcin
link this post Dodano w 05.03.2010

PORA ZROBIĆ IM ADEKWATNĄ DO ICH DZIAŁAŃ REKLAMĘ

POKAŻMY NASZĄ SIŁĘ !!!!

Informacja do zamieszczenia w internecie w paru miejscach...

--------------------------------------------

Myślisz o kredycie w walutach obcych na budowę domu lub zakup mieszkania w Polbanku?

Przemawia do Ciebie reklama elastycznego kredytu hipotecznego lub kredytu z poduszką finansową? Kredyt ze sprężynką?

Przeczytaj parę uwag tych co popełnili kredyt w Polbanku:

- Bank znajduje się na dzień dzisiejszy (początek marca 2010r.) w czołówce, niestety negatywnej, jeżeli chodzi o wysokość tzw. spreed'u. W dniu dzisiejszym wynosi on prawie 9,12% dla CHF i jest jednym z najwyższych notowanych w bankach w Polsce (Codziennie aktualizowana informacja na www.spred.pl);

- Traktowanie Klientów (oczywiście po podpisaniu umowy) jako nieumiejących czytać, nierozumnych i ograniczonych umysłowo jest na porządku dziennym. Im dłużej trwa korespondencja w istotnych finansowo sprawach, tym bardziej można dojść do takiego wniosku;

- Zmiana Regulaminu „W trosce o najwyższą jakość usług...” oraz Tabeli Opłat i Prowizji występowały w ostatnim czasie średnio co 2 - 3 miesiące. Chcesz spać spokojnie?;

- Brak możliwości wpłaty CHF bezpośrednio w kasie banku. Myślałeś, że rekomendacja II S daje Ci taką możliwość? Szybka zmiana Tabeli Opłat i Prowizji podniesienie opłaty za aneks do 500 zł ( W trosce o jakość usług...?) przed wprowadzeniem rekomendacji okazała się skuteczną zaporą dla obecnych Klientów;

- ...

- ...

Więcej informacji na temat problemów związanych z Polbankiem znajdziesz na:

http://kupfranki.pl/networks/forum/category.5263

Skorzystaj z opinii obecnych Kientów i zastanów się dwa razy zanim podpiszesz dokumenty!

------------------------------------------

Sugestie? Pomysły?
The author has edited this post (w 05.03.2010)
link this post Dodano w 05.03.2010
To co nam pozostaje, znowu zrobić szum gdzie się da i zasypać cholerników pismami?
Jak już słyszę hasło polbąk to dostaję białej gorączki! Sęk w tym, że póki nie sprzedam mieszkania to będę się z nimi męczyła. Zastanawiam się nad ewentualnym przejśceim do innych krwiopijców, ale...czy inni są lepsi?
link this post Dodano w 09.03.2010
xymox21:

Zastanawiam się nad ewentualnym przejśceim do innych krwiopijców, ale...czy inni są lepsi?

Niestety to zamknięte koło drogi. Banki muszą z nasz żyć, tak było jest i będzie. Na nas spoczywa obowiązek aby być czujnym i dobrze poinformowanym w walce z nieuczciwymi zapisami. Nobel dla tego kto powołał UOKiK, wódki mu i zakąski! Pisząc serio .. wszystkie banki są takie same - na początku obietnice, bonusy, zyskowne kalkulacje. Potem zwykłe "wyrywanie" kasy i szukanie dziury w całym. Na całe szczęście żyjemy w kraju gdzie prawo bankowe, cywilne działa .. jako tako ale działa i w miarę rozsądnie zabezpiecza interes konsumenta.
link this post Dodano w 11.03.2010
Witam.

Przedstawiam wyjaśnienie jakie otrzymałem od Polbanku w sprawie "kontrowersyjnych" zapisów.

Witam,
Wskazane punkty umowy kredytowej oparte są na Ustawie Prawo Bankowe (Dz.U. 2002 nr 72 poz.
665):

Art. 74. W czasie obowiązywania umowy kredytu kredytobiorca jest obowiązany przedstawić - na
żądanie banku - informacje i dokumenty niezbędne do oceny jego sytuacji finansowej i gospodarczej
oraz umożliwiające kontrolę wykorzystania i spłaty kredytu.

Art. 75. 1. W razie stwierdzenia przez
bank kredytujący, że warunki udzielenia kredytu nie zostały dotrzymane, lub w razie zagrożenia
terminowej spłaty kredytu z powodu złego stanu majątkowego kredytobiorcy, bank może:

1)
wypowiedzieć umowę kredytu w całości lub w części,

2) zażądać dodatkowego zabezpieczenia spłaty kredytu bądź przedstawienia w określonym terminie programu naprawczego i jego realizacji po zatwierdzeniu przez bank.

2. Okres wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wynosi 30 dni, a w razie zagrożenia upadłością kredytobiorcy - 7 dni, o ile umowa kredytu nie przewiduje okresu dłuższego.

3. Po upływie okresu wypowiedzenia umowy kredytu kredytobiorca jest obowiązany do
niezwłocznego zwrotu wykorzystanego kredytu wraz z odsetkami należnymi bankowi za okres korzystania z kredytu, o ile umowa kredytu nie stanowi inaczej.

Artykuły te określają obowiązki
Kredytobiorcy oraz prawa Banku.

Informacja o zmianie sytuacji finansowej Klientów jest oceniana
indywidualnie, także kroki, jakie podejmuje Bank zależą od konkretnego przypadku, w związku z tym
nie ma możliwości podania zamkniętego katalogu przypadków, w których Bank podejmie czynności oraz wykazu kroków, jakie może podjąć Bank.

Pozdrawiam.
link this post Dodano w 07.04.2010
Witam
My równeż dostalimy takie pismo ze zmianą regulaminu. Proszę o odpowiedź czy ktos był wbanku i próbował się czegoś dowidziec?
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 25 Posty | 4213 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek