kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- KupFranki.pl
- Poparcie dla celu serwisu
- Zwracam sie z prośbą o poparcie fundacji.
Zwracam się z prośbą do Państwa o wspomożenie fundacji kupfranki. Jaki mam w tym interes, że o to proszę, mimo, że nie jestem związany w żaden sposób z tymi pieniędzmi? Ano taki, że dzięki osobom, które powiedziały dość rąbania naszych kieszeni, mamy serwis, dzięki któremu dokonały się pewne zmiany i część z Państwa odniosła wymierne korzyści. Przekazane pieniądze nie są podziękowaniem za to, ale mają służyć dalszemu "kopaniu" bezsensownych, zachłannych i nieuczciwych praktyk naszych kochanych pseudo banków.
Niestety, nic za darmo. Ruszenie pewnych spraw kosztuje i są to koszty nie do przejścia. Wole jednak dać pieniądze fundacji, niż bankom.
Niech każdy z zarejestrowanych osób rzuci choćby 5 zł, z uzbiera się suma, która pozwoli na skuteczniejsze działanie.
Mamy obecnie 12466 osób * 5 zł = 62 330 zł! To kasa, która wystarczy na długie działanie i co najważniejsze skuteczne.
Ja wiem, że skoro nie trzeba płacić, to się nie płaci. Nikt nie lubi tego robić, jeśli ma coś za darmo. Sam do nich należę. Jednak takie podejście na swoje konsekwencje. W pewnym momencie ktoś powie, soory, ale nie jestem organizacją charytatywną i wystarczy finansowania tego z własnej kieszeni. Nie ufamy fundacji? Mamy prawo. Pragnę zauważyć, że fundacja działa legalnie, jej dane są dostępne w KRS. Możemy te dane zweryfikować Fundacja ma obowiązek publikować raporty finansowe. Mamy również prawo żądać wyjaśnień, jeśli coś budzi nasze zaniepokojenie. Mamy też prawo zgłosić wszelkie nieprawidłowości odpowiednim instytucjom. To nie jest tak, że ktoś sobie te pieniądze bierze i na tym się kończy.
Udało się zebrać ludzi, piszą o nas w prasie, mówią w TV. Mamy potencjał, którym już wpływamy na banki, instytucje konsumenckie, i coś osiągnęliśmy. Zmarnowanie tego potencjału będzie głupotą, i jedyni zadowoleni z tego faktu będą lichwiarze, z uśmiechem na twarzy walić nas dalej po kieszeniach równo.
Mamy bat, zacznijmy nim machać!
Pozdrawiam.
Od razu, zapytam właścicieli. Czy planujecie udostępnić płatności online? Od razu mówię, że kompletnie nie orientuję się w prowizjach, jakie zapewne trzeba by ponieść. Uważam jednak, że było by to wygodne i co najważniejsze szybkie.
Witam.
Zwracam się z prośbą do Państwa o wspomożenie fundacji kupfranki. Jaki mam w tym interes, że o to proszę, mimo, że nie jestem związany w żaden sposób z tymi pieniędzmi? Ano taki, że dzięki osobom, które powiedziały dość rąbania naszych kieszeni, mamy serwis, dzięki któremu dokonały się pewne zmiany i część z Państwa odniosła wymierne korzyści. Przekazane pieniądze nie są podziękowaniem za to, ale mają służyć dalszemu "kopaniu" bezsensownych, zachłannych i nieuczciwych praktyk naszych kochanych pseudo banków.
Niestety, nic za darmo. Ruszenie pewnych spraw kosztuje i są to koszty nie do przejścia. Wole jednak dać pieniądze fundacji, niż bankom.
Niech każdy z zarejestrowanych osób rzuci choćby 5 zł, z uzbiera się suma, która pozwoli na skuteczniejsze działanie.
Mamy obecnie 12466 osób * 5 zł = 62 330 zł! To kasa, która wystarczy na długie działanie i co najważniejsze skuteczne.
Ja wiem, że skoro nie trzeba płacić, to się nie płaci. Nikt nie lubi tego robić, jeśli ma coś za darmo. Sam do nich należę. Jednak takie podejście na swoje konsekwencje. W pewnym momencie ktoś powie, soory, ale nie jestem organizacją charytatywną i wystarczy finansowania tego z własnej kieszeni. Nie ufamy fundacji? Mamy prawo. Pragnę zauważyć, że fundacja działa legalnie, jej dane są dostępne w KRS. Możemy te dane zweryfikować Fundacja ma obowiązek publikować raporty finansowe. Mamy również prawo żądać wyjaśnień, jeśli coś budzi nasze zaniepokojenie. Mamy też prawo zgłosić wszelkie nieprawidłowości odpowiednim instytucjom. To nie jest tak, że ktoś sobie te pieniądze bierze i na tym się kończy.
Udało się zebrać ludzi, piszą o nas w prasie, mówią w TV. Mamy potencjał, którym już wpływamy na banki, instytucje konsumenckie, i coś osiągnęliśmy. Zmarnowanie tego potencjału będzie głupotą, i jedyni zadowoleni z tego faktu będą lichwiarze, z uśmiechem na twarzy walić nas dalej po kieszeniach równo.
Mamy bat, zacznijmy nim machać!
Pozdrawiam.
Od razu, zapytam właścicieli. Czy planujecie udostępnić płatności online? Od razu mówię, że kompletnie nie orientuję się w prowizjach, jakie zapewne trzeba by ponieść. Uważam jednak, że było by to wygodne i co najważniejsze szybkie.
Dziękuję moon za wsparcie,
Jest tak jak piszesz, raport finansowy Fundacji od samego początku jest publikowany wraz z listą osób wspierających i kwotami wpłat na www.KupFranki.org.
Niebawem zamierzamy wprowadzić płatności online dla celu wsparcia fundacji. Niestety ta droga zawsze wiąże się z prowizją, jednak jeżeli to sprawi że fundacja bedzie mogła nie tylko wegetować ale i rozwinąć skrzydła, zrobimy.
W imieniu Fundacji KupFranki.org
Rafał Łyczek
witam
że się tak podpytam, na początku inicjatywa kupfranki miała umożliwiać niejako hurtowy zakup waluty (CHF) po dobrej hurtowej cenie i spłatę kredytów hipotecznych
fundacja działa już od jakiegoś czasu, w jakim zakresie ww. cel udało się zrealizować? kiedy pojawi się narzędzie umożliwiające zakup CHF po dobrym kursie i spłatę ww. kredytów?
siła nabywcza uczestników forum jest przecież b.duża!
każdy taki zakup CHF po dobrym kursie (lepszym niż oferowny przez banki lub kantory) i spłata raty kredytu wiązałaby się z wymiernymi korzyściami, ułamek tego "zysku" mógłby (i w zasadzie powinien) zasilać konto fundacji
przykładowo rata kredytu (po przeliczeniu na PLN) wynosi 2000 zł, dzięki kupfranki koszt spada np. do 1900 zł i z tego spokojnie 10-20 zł mogłoby trafiać na konto fundacji - każdy miałby z tego zysk ![]()
więc jak to jest, kiedy fundacja umożliwi kupowanie tańszych franków?
RobertS,frank8 Tak sobie czytam uważnie i nie wiem czy może zaglądacie na kupfranki zbyt rzadko czy może zarejestrowaliście się tylko i czekacie na mannę z nieba.
Powiem wam za to jak ja to widzę.
Fundacja kupfranki.org nie może kupować hurtowo walut i dzielić wśród członków. Bo niby jak?
Po pierwsze nie ma kasy zobaczcie ile jest wpłat na jej konto i o jakich nominałach a z pustego to i Salomon nie naleje. A aby nie tylok stworzyć taki system ale i obsługiwać potrzbne jest źródło pokrycia kosztów, zatrudnienia osób, outsourcingu itd.
Aby zdobyć kasę na uruchomienie systemu fundacja nie dostanie jej z jakiegokolwiek banku,to jasne. Fundacja nie znajdzie inwestora.Konia z rzędem temu kto pokaże mi gdzie znaleźć inwestora który wyłożyłby kasę i to znaczną kasę na stworzenie systemu i później dla zapewnienia płynności zakupów walut a w skali grupy kupfranki potrzbana jest znaczna kasa "inwestując" w FUNDACJĘ.Przypominam,żejest organizacją niedochcodową czyli (non-profit) oraz która nie prowadzi działalności gospodarczej.
Poza tym walutą nie można handlować w internecie ot tak jak słonymi obwarznakami przy Sukiennicach.
Na sam koniec jeżeli Fundacja w jakiś nieznany mi sposób pozyskała kasę i kupowałaby walutę i sprzedawała osobom chętnym czerpiąc z tego zyski to zaraz choć by za to co robi- http://kupfranki.pl/networks/files/file.22225 w naszej kochanej Polsce uznano by ją jako organizację lobbyngową i to by się dopiero działo ABW i inne sprawy. Przestałaby istnieć w tri miga.
Ale zobaczcie kochani co fundacja robi - http://kupfranki.pl/networks/blog/post.KupFranki.org:4 i zadajcie sobie pytanie czy wy byście tyle zrobili dla innych ot tak nie za kasę.
Widząc stan wpłat na konto fundacji nie wiem czemu ludzie korzystając z czyjejś pracy nie wspierają tego co dla nich dobre - wniosek o zwrot kasy pobrało przecież 13614 osób!!! Niektórzy nawet się chwalą na forum ile kaski odzyskali dzięki wiedzy i radom kupfranki i co z tego. Widać jak banki nakazują płacić to ludzie muszą i płacą ale jak już przymusu nie ma to obowiązuje zasada niech płaca frajerzy my będziem korzystac za darmoszku,przecież to internet.
Co do działań to widzę wielki rozsądek, priorytetyzację działań,determinację i praktyczną wiedzę. Uważam że pan Rafał osiągnie zakładany cel i tego sobie i wam z troski o nasze kredyty życzę.
Jeżeli za jakichkolwiek przyczyn by się to jednak nie udało, radzę jak najszybciej rozwiazać fundację bo jak widać po stanie konta fundacji pomaganie Polakom w sferze finansów domowych to działanie nieopłacalne. Szkoda życia, bo ma się jedno, niech se radzą sami!
Sorka jak kogoś uraziłam i może to nie brzmi dobrze ale tak to widzę.
Piszesz do mnie personalnie to odpowiadam. Nie czekam na żadną mannę z nieba. Tylko zapytałem.
Przeczytałem wcześniej co zrobiła fundacja. Wsparłem zanim napisałem posta, co wynika z jego treści.
Będę wspierał na tyle ile mogę. Nie ściągałem żadnych wniosków o zwrot kasy. Jak mógłbym to zrobić nie wspierając fundacji? Miałbym moralne prawo? Należę to tych dziwolągów którzy nie kradną z sieci filmów, mp3 itp.. NIE CZEKAM NIGDY NA ŻADNĄ MANNĘ i twoje sorki bardzie mnie obrażają niż usprawiedliwiają twoje podejście. OK, nie wolno o nic pytać to nie będę. Fundacje popieram i będę jak każdą inicjatywę dla innych w tym popieprzonym kraju gdzie 3 lumpów ma większą siłę głosu niz 1 profesor uniwersytetu. I nie pisz proszę w odpowiedzi że nie miałeś zamiaru nikogo urazić etc..
Ryszard
Powiem ci frank8, że ci co się powinni się czuć obrażeni to się nie odezwą tylko siedzą cicho ot taki gatunek.
Mój post powstał spontanicznie jako refleksja między innymi po przeczytaniu twojego posta.
Nie miał na celu cię obrazić tym bardziej że jak widzę mamy podobny punkt widzenia na kilka spraw o których piszesz.
Zależało mi raczej aby przedstawić mój pogląd na sprawę i pobudzić do releksji tych bezrefleksyjnych lub którzy nie za bardzo wiedzą co sie tu dzieje, tylko czasem pytają to tu to tam "gdzie te franki i po ile".
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy