mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

konto techniczne bezpłatne

link this post Dodano w 09.02.2010
Spłacam kredyt zaciągnięty w euro ( euro kupuję w kanorze ) wpłacjąc euro na konto walutowe, z którego potrącają mi ratę. Do stycznia 2010 roku było to konto walutowe bezpłatne, ale od lutego 2010 roku Bank BOŚ wprowadził opłatę za obsługę konta walutowego 5 pln.
Mam pytanie, czy istnieje możliowść założenia bezpłatnego konta technicznego do obsługi tylko spłaty kredytu hipotecznego może ktoś z Was tak robi ?
link this post Dodano w 11.02.2010
Ja z kolei spłacam kredyt nie w EUR, ale w CHF od grudnia 2009 roku. Przy aneksowaniu umowy kredytowj (aneks 400 zł) bank stwierdził, że z racji tego iż nie prowadzi obrotu CHF jest zmuszony założyć mi konto techniczne do obsługi spłaty kredytu (do chwili obecnej bez opłat za prowadzenie), ale to CHF-y. Podejrzewam, że w przypadku EUR obowiazkowo kazaliby mi założyc konto płatne. Ale żeby nie było tak "różowo" to ja z kolei mam inny problem. Wspomniane wcześniej przeze mnie CHF-y kupuję i przelewam z DB w ramach znanej promocji. Niestety BOS (O/Bydgoszcz) pobiera opłatę w wysokości 30 zł za każdorazowy wpływ waluty na konto i to nawet konto techniczne. W chwili obecnej wyjasniam tę sprawę. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem i wie jak uniknąć tej opłaty. Podreślam chodzi o przelewy, wpłaty w "okienku bankowym' nie wchodzą w grę. Gdy dostane odpowiedxz BOS niezwłocznie zamieszczę stosowną informację.
The author has edited this post (w 11.02.2010)
link this post Dodano w 11.02.2010
supers:

Spłacam kredyt zaciągnięty w euro ( euro kupuję w kanorze ) wpłacjąc euro na konto walutowe, z którego potrącają mi ratę. Do stycznia 2010 roku było to konto walutowe bezpłatne, ale od lutego 2010 roku Bank BOŚ wprowadził opłatę za obsługę konta walutowego 5 pln.
Mam pytanie, czy istnieje możliowść założenia bezpłatnego konta technicznego do obsługi tylko spłaty kredytu hipotecznego może ktoś z Was tak robi ?

Miałem to samo tyle, że w Millenium i z CHF. Bank zaczął pobierać opłatę miesięczną w kwocie 2 CHF za obsługę konta walutowego. Wysmarowałem do nich pismo poprzez millenet z argumentacją, że bank nie może wiązać umowy kredytowej z jakimkolwiek innym płatnym produktem oraz że konto walutowe jest mi niezbędne tylko do obsługi kredytu no i po tygodniu dostałem info że mam rację oraz zwrot pobranych opłat.
Spróbuj zrobić tak samo.
link this post Dodano w 15.06.2010

Ja z kolei spłacam kredyt nie w EUR, ale w CHF od grudnia 2009 roku. Przy aneksowaniu umowy kredytowj (aneks 400 zł) bank stwierdził, że z racji tego iż nie prowadzi obrotu CHF jest zmuszony założyć mi konto techniczne do obsługi spłaty kredytu (do chwili obecnej bez opłat za prowadzenie), ale to CHF-y. Podejrzewam, że w przypadku EUR obowiazkowo kazaliby mi założyc konto płatne. Ale żeby nie było tak "różowo" to ja z kolei mam inny problem. Wspomniane wcześniej przeze mnie CHF-y kupuję i przelewam z DB w ramach znanej promocji. Niestety BOS (O/Bydgoszcz) pobiera opłatę w wysokości 30 zł za każdorazowy wpływ waluty na konto i to nawet konto techniczne. W chwili obecnej wyjasniam tę sprawę. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem i wie jak uniknąć tej opłaty. Podreślam chodzi o przelewy, wpłaty w "okienku bankowym' nie wchodzą w grę. Gdy dostane odpowiedxz BOS niezwłocznie zamieszczę stosowną informację.

Ja zastanawiam się nad zmianą spłaty na CHF.

Problem, który wymieniony jest powyżej spowodowany jest tym, że polski system rozliczeniowy obsługuje jedynie PLN. Tak więc jeśli robisz przelew w obcej walucie z polskiego banku do polskiego banku to i tak wychodzi on za granicę, przechodzi przez system rozliczeniowy właściwy danej walucie (SWISS - CHF) i wraca do PL jako przychodzący przelew zagraniczny. Stąd BOŚ pobiera prowizję za taki właśnie przelew.

Nie sądzę, że da się tego uniknąć. Biorąc to pod uwagę spłata w walucie robi się mniej atrakcyjna.

W grę wchodzą wpłaty gotówkowe w oddziale BOŚ na konto techniczne (bezpłatne).

pozdrawiam

Tomek

link this post Dodano w 16.06.2010
The author has deleted this post (w 16.06.2010)
link this post Dodano w 25.06.2010

Dziękuję Wam za pomoc. Zrobiłem tak, jak radziliście napisłem do nich pismo i po paru tygodniach przekształcili konto walutowe w bezpłatne konto techniczne oraz dostałem zwrot pobranych opłat.

Pozdrawiam

supers

• Statystyki: 5 Posty | 1765 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna