mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Konto Wyjątkowe lipa

link this post Dodano w 15.02.2010
"Niestety, bank BOŚ w celach promowania swoich usług postanowił zatrudnić specjalistów od budowania wizerunku. Specjaliści oczywiście kasę wzięli, ale nie silą się na wysublimowane strategie budowania zaufania do marki lub produktów, tylko walą od razu z grubej rury. Na przykład takie oto e-maile:

„Czym różnią się zwykłe rachunki oszczędnościowe od ROR-ów, czy ich zalety można połączyć? Czy na zwykłym ROR można zarobić? Który bank oferuje swoim klientom najkorzystniejsze warunki? Eksperci Banku Ochrony Środowiska chętnie podzielą się z czytelnikami swoją fachową wiedzą” - to fragment listu, który dostałem od speców „wizerunkowców”. I dalej propozycja wywiadu dla Gazety Wyborczej. Wow, nie ma to jak wywiad z ekspertem BOŚ o tym „który bank oferuje swoim klientom najkorzystniejsze warunki”. No, pękam z ciekawości - który jego zdaniem jest najlepszy?

Hmmm.... Jak taki wywiad mógłby wyglądać? Podpowiadam ekspertom od wizerunku. Pytanie dziennikarza: „Macie wspaniałe konto. Ale czy na pewno jest zawsze darmowe?”. Ekspert się zasępia i odpowiada: „Właściwie to nie. To znaczy tak, ale tylko przez pół roku. Później trzeba płacić za jego prowadzenie 8 zł miesięcznie. A jak chce się mieć nadal darmowe przelewy przez internet i telefon - to 19 zł. Ale to przecież wcale nie jest dużo!”. Dziennikarz: „Ło Jezu! 19 zł miesięcznie? A w tej tańszej wersji za 8 zł to te przelewy ile by kosztowały?”. Ekspert: „Nooo... ze 70 groszy za każdy. Wiem, to jest kawałek grosza. Ale w niektórych bankach jest nawet 1 zł!”.

Ekspert się czerwieni, widać ma wyrzuty sumienia. „OK, trochę przeginamy z tą promocją. Moglibyśmy mieć konto za darmo na zawsze, nie tylko przez pół roku...”: Dziennikarz współczująco: „Pan się nie przejmuje, najwyżej jutro zlikwiduję ten rachunek. Niech będzie moja strata”. Ekspert jest już czerwony jak burak: „Nie może pan... Opłatę karną panu naliczymy” - duka. „Ile?” - pyta wściekły dziennikarz. „50 złotych, chyba że pan odczeka chwilę z tą likwidacją”. „Jaką chwilę”? - teraz dziennikarz się czerwieni. „Noooo, ten, tego, jakieś dziewięć miesięcy. Wtedy można od nas uciec za darmo. Ale niech pan się nie denerwuje, zima szybko minie, a potem wiosna, lato i już” - wzdycha ciężko ekspert BOŚ. Koniec wywiadu.

Wiem, podły jestem. Szybko przyznany debet, czy darmowe bankomaty są przecież na zawsze i może warte są tych 8 zł miesięcznie - nawet po zakończeniu promocji. Ale nie lubię jak ludzie od kreowania wizerunku biorą mnie za idiotę. Zbyt mocne przywiązywanie przez bank do kaloryfera też nie jest dobre. A kara 50 zł za rozwiązanie umowy przed upływem dziewięciu miesięcy jest niestety chwytem tego rodzaju."

Źródło:
http://samcik.blox.pl
  • Statystyki: 1 Posty | 588 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna