mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nadpłata kredytu hipotecznego, jak to wygląda ??

link this post Dodano w 25.02.2010
@skrzypek - teraz rozumiem pytanie. Podejrzewam, zgodnie z tym co napisal Mefisto, ze jest to konto techniczne na ktore przelew ewentualnie mozna wykonac tylko wewnatrz Banku Millenium, ale nie z konta w innym banku.

@Mefisto - jedyny zysk, choc czasem niebagatelny, jest taki, ze nie trzeba lazic do oddzialu i wypelniac tego zlecenia nadplaty kredytu. Oczywiscie, pod warunkiem, ze taki przelew miedzy kontami w Millenium jest mozliwy.

Na moje - trzeba zapytac przez Millenet, a jezeli nikt tam nie bedzie umial odpowiedziec, zadac pytanie w oddziale i poprosic, zeby to sprawdzili i oddzwonili.
link this post Dodano w 28.02.2010
Witam, a co sądzicie o takiej informacji?

W zakładce Kredyty-informacje szczegółowe widnieje taki komunikat:

"Możliwość wykonywania operacji w Millenet!

Posiadanie rachunku osobistego do obsługi produktu hipotecznego daje Ci możliwość wykonywania w Millenet operacji takich jak: częściowa spłata kredytu, zmiana dnia płatności raty, wakacje kredytowe, skrócenie okresu karencji czy uzyskanie zaświadczenia o zapłaconych odsetkach,
-jeśli jesteś Współkredytobiorcą, wydrukuj załączone oświadczenie i dostarcz je do najbliższego oddziału Millennium wraz z pozostałymi Współkredytobiorcą/ami.
- jeśli jesteś jedynym Kredytobiorcą, możliwość wykonywania przez system Millenet powyższych operacji posiadasz automatycznie."

Szkoda tylko, że w moim przypadku to nie działa, gdyż kredyt załatwiałem w 2004 r. przez Polskie Towarzystwo Finansowe i spłata raty odbywa się po kursie sprzedaży CHF (w NBP) z dnia poprzedzającego spłatę. Aby spłacić wcześniej jakąś część kredytu muszę w placówce wydać zlecenie w którym wpisuję: kwotę, datę wpłaty (można podać późniejszą), czy ma być pomniejszona rata, czy skrócony okres spłaty.
link this post Dodano w 01.03.2010
akus24:

"Możliwość wykonywania operacji w Millenet!

Posiadanie rachunku osobistego do obsługi produktu hipotecznego daje Ci możliwość wykonywania w Millenet operacji takich jak: częściowa spłata kredytu, zmiana dnia płatności raty, wakacje kredytowe, skrócenie okresu karencji czy uzyskanie zaświadczenia o zapłaconych odsetkach,
-jeśli jesteś Współkredytobiorcą, wydrukuj załączone oświadczenie i dostarcz je do najbliższego oddziału Millennium wraz z pozostałymi Współkredytobiorcą/ami.
- jeśli jesteś jedynym Kredytobiorcą, możliwość wykonywania przez system Millenet powyższych operacji posiadasz automatycznie."

I tutaj nasz "kochany" bank nie kłamie, choć prawdy też do końca nie mówi. Ja korzystam z tego udogodnienia od 3 miesięcy, nadpłacając kredyt w dni, kiedy kurs CHF jest niższy. W Millenet w momencie spłaty wybieram to, co wcześniej trzeba było zrobić w oddziale, czyli czy moja spłata ma skrócić okres kredytowania, czy obniżyć wysokość raty w całym okresie.
Oczywiście, jak to w przypadku Millennium, najpierw był mały problem, bo mimo złożonego jako współkredytobiorca oświadczenia i upływu chyba 2 tygodni, nie miałem takiej możliwości. Wystarczył jednak 1 telefon na infolinię i opcja taka pojawiła się.
Generalnie, gdy sobie pomyślę, jak wyglądało to wcześniej (konieczność biegania do oddziału i składania oświadczeń, co do przeznaczenia nadpłaty kredytu), tym razem trzeba pochwalić bank za wyjście naprzeciw oczekiwaniom klientów.
link this post Dodano w 01.03.2010
bardzo cenna informacja przez co mój post nie ma już sensu bo faktycznie wypełniłam oswiadczenie i czekam na uruchomienie dodatkowych opcji na millenecie dot. spłaty kredytu i bedę mogła w dowolnym dla siebie czasie bez biegania do banku nadpłacać kredyt i dowolną kwotą chocby np.10 zł ( co wcześniej było bez sensu - starta czasu).

Dziekuje za wskazówkę...
The author has edited this post (w 01.03.2010)
link this post Dodano w 02.03.2010
Twój post był niejednoznaczny, wiedziałem o tej funkcjonalności, ale myślałem, że koniecznie chcesz (z jakiś powodów) robic przelew na rachunek kredytu. Trzeba było zapytac wprost - jak robić wcześniejsza spłatę bez odwiedzania oddziału.

Nie popadaj też w skrajności - na 100% bank nie zgodzi się na wcześniejszą spłate o 10PLN (albo o inne nieistotnie małe kwoty) - koszt przeliczenia kredytu (nowe raty) z pewnością też kosztuje.
woyteck masz juz doswiadczenie z opłatami za wczesniejszą spłatę tzn. chodzi mi o koszta ??
Nie wiem, czy skoro pytasz tylko woytka to inne odpowiedzi Cie interesują, ale...

Jeśli spełnisz warunki umowy (nie przekroczysz maksymalnej kwoty spłaty w 3 pierwszych latach kredytu) to nie ma kosztów. Wszystko masz w swojej umowie kredytowej. Od jej lektury trzeba rozpoczynać każde działanie z bankiem.

ehhhhhh cieżki z ciebie człowiek mefisto najpierw piszesz, że na pewno będą opłaty (np. z tyt. przeliczneia kredytu) a teraz piszesz ze opłat nie ma ...

W przypadku gdy łączna suma nadpłat przekroczy 30% przyznanej kwoty kredytu/pożyczki w ciągu 3 pierwszych lat kredytowania 2%

W pozostałych przypadkach Wolne od opłat

kończę temat bo zaczyna się niepotrzebnie rozciągać
The author has edited this post (w 02.03.2010)
Mój Boże... jak mozna tak czytac bez zrozumienia... nie kontynuję - masz rację wątek tego nie wart.
link this post Dodano w 05.03.2010
Dajcie spokoj - wycieczki personalne niczego nei zmienia, nie kazdy musi byc specem od rozumienia produktow bankowych. Niestety, dokladnie ten brak swiadomosci banki skrupulatnie wykorzystuja, w cywilizowanych krajach mamy od tego posrednikow kredytowych, ktorzy opiekuja sie klientem za jakis procent/oplate takze po zawarciu umowy kredytowej.

Swoja droga musze przecwiczyc te nadplate robiona przez Millenet w najblizszych miesiacach.
Frank tanieje - jupi
  • Statystyki: 34 Posty | 4274 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu