@skrzypek - teraz rozumiem pytanie. Podejrzewam, zgodnie z tym co napisal Mefisto, ze jest to konto techniczne na ktore przelew ewentualnie mozna wykonac tylko wewnatrz Banku Millenium, ale nie z konta w innym banku.
@Mefisto - jedyny zysk, choc czasem niebagatelny, jest taki, ze nie trzeba lazic do oddzialu i wypelniac tego zlecenia nadplaty kredytu. Oczywiscie, pod warunkiem, ze taki przelew miedzy kontami w Millenium jest mozliwy.
Na moje - trzeba zapytac przez Millenet, a jezeli nikt tam nie bedzie umial odpowiedziec, zadac pytanie w oddziale i poprosic, zeby to sprawdzili i oddzwonili.
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Millennium SA
- Nadpłata kredytu hipotecznego, jak to wygląda ??
Witam, a co sądzicie o takiej informacji?
W zakładce Kredyty-informacje szczegółowe widnieje taki komunikat:
"Możliwość wykonywania operacji w Millenet!
Posiadanie rachunku osobistego do obsługi produktu hipotecznego daje Ci możliwość wykonywania w Millenet operacji takich jak: częściowa spłata kredytu, zmiana dnia płatności raty, wakacje kredytowe, skrócenie okresu karencji czy uzyskanie zaświadczenia o zapłaconych odsetkach,
-jeśli jesteś Współkredytobiorcą, wydrukuj załączone oświadczenie i dostarcz je do najbliższego oddziału Millennium wraz z pozostałymi Współkredytobiorcą/ami.
- jeśli jesteś jedynym Kredytobiorcą, możliwość wykonywania przez system Millenet powyższych operacji posiadasz automatycznie."
Szkoda tylko, że w moim przypadku to nie działa, gdyż kredyt załatwiałem w 2004 r. przez Polskie Towarzystwo Finansowe i spłata raty odbywa się po kursie sprzedaży CHF (w NBP) z dnia poprzedzającego spłatę. Aby spłacić wcześniej jakąś część kredytu muszę w placówce wydać zlecenie w którym wpisuję: kwotę, datę wpłaty (można podać późniejszą), czy ma być pomniejszona rata, czy skrócony okres spłaty.
W zakładce Kredyty-informacje szczegółowe widnieje taki komunikat:
Posiadanie rachunku osobistego do obsługi produktu hipotecznego daje Ci możliwość wykonywania w Millenet operacji takich jak: częściowa spłata kredytu, zmiana dnia płatności raty, wakacje kredytowe, skrócenie okresu karencji czy uzyskanie zaświadczenia o zapłaconych odsetkach,
-jeśli jesteś Współkredytobiorcą, wydrukuj załączone oświadczenie i dostarcz je do najbliższego oddziału Millennium wraz z pozostałymi Współkredytobiorcą/ami.
- jeśli jesteś jedynym Kredytobiorcą, możliwość wykonywania przez system Millenet powyższych operacji posiadasz automatycznie."
Szkoda tylko, że w moim przypadku to nie działa, gdyż kredyt załatwiałem w 2004 r. przez Polskie Towarzystwo Finansowe i spłata raty odbywa się po kursie sprzedaży CHF (w NBP) z dnia poprzedzającego spłatę. Aby spłacić wcześniej jakąś część kredytu muszę w placówce wydać zlecenie w którym wpisuję: kwotę, datę wpłaty (można podać późniejszą), czy ma być pomniejszona rata, czy skrócony okres spłaty.
akus24:
I tutaj nasz "kochany" bank nie kłamie, choć prawdy też do końca nie mówi. Ja korzystam z tego udogodnienia od 3 miesięcy, nadpłacając kredyt w dni, kiedy kurs CHF jest niższy. W Millenet w momencie spłaty wybieram to, co wcześniej trzeba było zrobić w oddziale, czyli czy moja spłata ma skrócić okres kredytowania, czy obniżyć wysokość raty w całym okresie.
Oczywiście, jak to w przypadku Millennium, najpierw był mały problem, bo mimo złożonego jako współkredytobiorca oświadczenia i upływu chyba 2 tygodni, nie miałem takiej możliwości. Wystarczył jednak 1 telefon na infolinię i opcja taka pojawiła się.
Generalnie, gdy sobie pomyślę, jak wyglądało to wcześniej (konieczność biegania do oddziału i składania oświadczeń, co do przeznaczenia nadpłaty kredytu), tym razem trzeba pochwalić bank za wyjście naprzeciw oczekiwaniom klientów.
bardzo cenna informacja przez co mój post nie ma już sensu bo faktycznie wypełniłam oswiadczenie i czekam na uruchomienie dodatkowych opcji na millenecie dot. spłaty kredytu i bedę mogła w dowolnym dla siebie czasie bez biegania do banku nadpłacać kredyt i dowolną kwotą chocby np.10 zł ( co wcześniej było bez sensu - starta czasu).
Dziekuje za wskazówkę...
Dziekuje za wskazówkę...
The author has edited this post (w 01.03.2010)
Twój post był niejednoznaczny, wiedziałem o tej funkcjonalności, ale myślałem, że koniecznie chcesz (z jakiś powodów) robic przelew na rachunek kredytu. Trzeba było zapytac wprost - jak robić wcześniejsza spłatę bez odwiedzania oddziału.
Nie popadaj też w skrajności - na 100% bank nie zgodzi się na wcześniejszą spłate o 10PLN (albo o inne nieistotnie małe kwoty) - koszt przeliczenia kredytu (nowe raty) z pewnością też kosztuje.
Nie popadaj też w skrajności - na 100% bank nie zgodzi się na wcześniejszą spłate o 10PLN (albo o inne nieistotnie małe kwoty) - koszt przeliczenia kredytu (nowe raty) z pewnością też kosztuje.
Nie wiem, czy skoro pytasz tylko woytka to inne odpowiedzi Cie interesują, ale...
Jeśli spełnisz warunki umowy (nie przekroczysz maksymalnej kwoty spłaty w 3 pierwszych latach kredytu) to nie ma kosztów. Wszystko masz w swojej umowie kredytowej. Od jej lektury trzeba rozpoczynać każde działanie z bankiem.
Jeśli spełnisz warunki umowy (nie przekroczysz maksymalnej kwoty spłaty w 3 pierwszych latach kredytu) to nie ma kosztów. Wszystko masz w swojej umowie kredytowej. Od jej lektury trzeba rozpoczynać każde działanie z bankiem.
ehhhhhh cieżki z ciebie człowiek mefisto najpierw piszesz, że na pewno będą opłaty (np. z tyt. przeliczneia kredytu) a teraz piszesz ze opłat nie ma ...
W przypadku gdy łączna suma nadpłat przekroczy 30% przyznanej kwoty kredytu/pożyczki w ciągu 3 pierwszych lat kredytowania 2%
W pozostałych przypadkach Wolne od opłat
kończę temat bo zaczyna się niepotrzebnie rozciągać
W przypadku gdy łączna suma nadpłat przekroczy 30% przyznanej kwoty kredytu/pożyczki w ciągu 3 pierwszych lat kredytowania 2%
W pozostałych przypadkach Wolne od opłat
kończę temat bo zaczyna się niepotrzebnie rozciągać
The author has edited this post (w 02.03.2010)
Dajcie spokoj - wycieczki personalne niczego nei zmienia, nie kazdy musi byc specem od rozumienia produktow bankowych. Niestety, dokladnie ten brak swiadomosci banki skrupulatnie wykorzystuja, w cywilizowanych krajach mamy od tego posrednikow kredytowych, ktorzy opiekuja sie klientem za jakis procent/oplate takze po zawarciu umowy kredytowej.
Swoja droga musze przecwiczyc te nadplate robiona przez Millenet w najblizszych miesiacach.
Frank tanieje - jupi
Swoja droga musze przecwiczyc te nadplate robiona przez Millenet w najblizszych miesiacach.
Frank tanieje - jupi
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia