mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nadpłata kredytu hipotecznego, jak to wygląda ??

link this post Dodano w 17.03.2010
Bez emocji - nikt (mam nadzieję) nie robi tutaj personalnych uwag.

Wracając do sedna - zainspirowany pytaniami koleżanki w tym wątku, zapytałem w oddziale, jaką minimalną kwote mogę nadpłacić, nie narażając się na opłaty maniupulacyjne (dla jasności - nie wynikające z umowy kredytowej).

Na Millennium mozna liczyć i tym razem się nie rozczarowałem. Sympatyczna dziewczyna (lubię ten oddział ze względu na młode i sympatyczne pracownice), wyraziła duże zdziwienie istnieniem takiej możliwości w bankowości internetowej...

Nie poddając się uzyskałem informację, że mozna nadpłacać dowolne sumy (czyli myliłem się, że jest jakas dolna granica).

Idąć za ciosem nadpłaciłem 500CHF juz na drugi dzień kredyt został pięknie przeliczony. Nie trzeba chodzić do oddziału i składać wniosków (które nota bene są weryfikowane dopiero po kilku, kilkunastu dniach)

ps. ja jakoś nie widzę że franek odczuwalnie się osłabia, skoki 0,05 PLN nie powalają... opinie sa rózne, jedni prorokują systematyczne umacnienie się złotego do końca roku, inni osiągnięcie minimalnej wartości CHF.
The author has edited this post (w 19.03.2010)
link this post Dodano w 31.03.2010
PsychoFish:

absolutnie nic.
Bank pobierze rate miesieczna w zwyklej wysokosci.
Ty zas ukisisz kase na nieoprocentowanym koncie i ta s..ka inflacja zacznie ja powoli zjadac.

Zeby bank wzial nadplate i zaliczyl ja na poczet kapitalu - musisz to zglosic w banku przed terminem zapadalnosci raty (dniem, w ktorym rate ci sciaga).
Dopiero wtedy przelane pieniadze bank pobierze, zaliczy na poczet splaty kapitalu, przeliczy wysokosc raty kapitalowej w harmonogramie splat.

teraz juz nie trzeba chodzi do placowki i wypisywac zlecenia nadpalty.
przez millenet mozna zrobic to samo w kazdej chwili. procedura jest nastepujaca:
- na rachunku pomocnicznym powiazanym z kredytem trzeba sobie zapewnic srodki.
- potem wybrac jedna z dwoch opcji nadplaty: obnizenie raty przy zachowaniu okresu
kredytowania, lub zachowanie wysokosci raty i przy skroceniu okresu kredytowania.

na stronie jest kalkualtorek i mozna sobie obejzec efekty nadplaty:
http://imgbin.org/index.php?page=image&id=1420

ja nadplacalem ostatnio tak 15kCHF z rachunku walutowego i poszlo bez problemu.
link this post Dodano w 13.05.2010

Czy możliwość nadpłaty przez millenet mają także te osoby, które spłacają w CHF? Osobiście spłacam w PLN, ale rozważam zmianę sposobu spłaty na CHF. 

link this post Dodano w 14.05.2010

kenner - TAK. Ja spłacam w CHF i kupuję franki w kantorze. Zawsze zostaje jakaś końcówka, bo w kantorze kupuję tylko banknoty i nadpłacam kredyt. Nawet  jeżeli to kilka franków, to po co mają leżeć. Nadpłacając spłacasz sam kapitał, chociaż zauważyłem, że jest to dziwnie księgowane, ale po przyjrzeniu się wygląda jakby rzeczywiście sam kapitał był spłącany. Przy wcześniejszej spłacie wybierasz czy schodzis z ilości rat czy wysokości raty tzn. jeżeli będziesz spłacał kredyt od tyłu, to suma ogólnych odsetek będzie mniejsza (jeżeli Cię stać na daną ratę), jeżeli zmniejszasz ratę to kredyt jest przeliczany i spłacasz o te kilka centymów mniej. Na pewno warto nadpłacać, bo w kantorze i tak nie kupisz idealnej kwoty na ratę. Poza tym zauważyłem, że bank nie pobiera mi opłaty za konto CHF, a miało być 2CHF/mies......

link this post Dodano w 17.05.2010

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące rozliczania przez Millenium nadpłat. Z wyciągu wynika, że naliczają odsetki. Czy nie powinno być tak, że 100% nadpłaty idzie na spłatę kapitału? 

Edit:

OK już doszedłem. Wszystko zależy od typu nadpłaty. W przypadku dodatkowej spłaty ze skróceniem okresu kredytowania będę miał odsetki.

The author has edited this post (w 17.05.2010)
link this post Dodano w 20.11.2010

Witam

Mam kredyt we frankach - splacam w zlotowkach

wczesniejsze splaty robie ze skroceniem okresu kredytownia

Korzystałem dawniej z strego sposobu nadplaty/ wczesniejszej czesciowej splaty kredytu - czyli spacer do abnku z kartka o dyspozycji i za pare dni kredyt spadał o kilka frankow z zachowaniem zasady np. 1000 zl / kurs sprzdazy dewiz CHF = ilosc frankow o jaka pomniejszony zostanie kredyt.

CZyli wszytsko jasne, splacam kapital.

Po paru miesiacach pojawila sie opcja spłaty bezposerdnio w millenecie. Korzytałem z niej parokrotnie nadplacajac skromne sumy co miesiac o ile kurs byl przyzwoity.

Znowu z zachowaniem zasady np. 1000 zl / kurs sprzdazy dewiz CHF = ilosc frankow o jaka pomniejszony zostanie kredyt.

W tym miesiacu czyli 11.2010 probuje znow wplacic i przy przeliczeniu/symulacji w millenet widze ze cos mi sie suma frankow nie zgadza jest obcieta o kilka dziesiat zlotych. Dla proby aby sprawdzic co sie dzieje splacam 30 zl (wiem smieszna suma ale dla to tylko sprawdzenia).Wynik jest taki, ze  z rachunku pobrane 30 zl a kredyt ani nie drgnal o pol franka. Probuje inne symulacje np. 100 ldo 10000 PLN i za kazdym razem obcina okolo 50 zl.

Jedynie w dniu platnosci raty zaraz po pobraniu splacam dodatkowe kilkaset zl i znowu jest przeliczone idealnie co do grosza. Dzien pozniej juz zabiera kilkadziesiat PLN.

Odpowiedz z Banku jest taka ze najpierw pobieram sa odsetki ale za co, od czego? Jak ja splacam bezposrednio tylko kapital. Zalozona zostala reklamacja czekam na odpowiedz.

Czy ktos wie o co tu chodzi????

Pozdrawiam

Krzysiek

link this post Dodano w 20.11.2010

A jakie masz raty? równe czy malejące? Zakładam, że równe. W takiej sytuacji zwróć uwagę, że w pierwszych latach kiedy kwota kapitału jest wysoka wartość odsetek jest najwyższa. Przy równych latach bank uśrednia je w taki sposób aby rata była równa przez cały okres spłaty wynikający z umowy. Jeżeli dokonujesz wcześniejszej spłaty poprzez dodatkowe wpłaty to bank w pierwszej kolejności odlicza należne mu odsetki. Nie wiem czy opisałem to jasno.

link this post Dodano w 21.11.2010

Ok powiedzmy ze splacam te odsetki to dlaczego przez rok wplat moje nadplaty zgadzaly sie co do grosza. Teraz BM pobiera "odsetki" , ale jak robilem nadplate w dniu platnosci raty to znowu przeliczenie jest idelane co do grosza.Wnosiek na dzis jest dla mnie taki, ze nadplaty trzeba robic w dniu platnosi raty i nie bedzei dod. odsetek...

Mam raty równe

The author has edited this post (w 21.11.2010)
link this post Dodano w 22.11.2010

Wydaję mi się, że to nie znaczenia kiedy nadpłacasz. Odsetki są naliczane codziennie. Jeżeli zrobisz nadpłatę w dniu płatności to nadpłata idzie na kapitał bo odsetki należne pokrywa rata. Natomiast jeśli zrobisz nadpłatę np. 10 dni po dniu płatności to bank pobierze z nadpłaty odsetki za te 10 dni, ale pomniejszy je w najbliższej płatności. Tak mi się wydaje.

link this post Dodano w 22.11.2010

ale czemu np. koledze jak nadpłacił 30 zł całość przejadło na odsetki - przecież minimalnie też kapitał powninien sie zmniejszyc co jest skutkiem naliczenia odestek i przeliczenia raty do spłaty??

• Statystyki: 34 Posty | 4263 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek