mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nadpłata kredytu hipotecznego, jak to wygląda ??

link this post Dodano w 22.11.2010

Ponieważ 30 zł to bardzo mało. Przy racie 795 zł mam teraz 240 zł odsetek czyli dla uproszczenia ok 8 zł dziennie. Jeżeli zdecyduję się na nadpłatę po 7 dniach od płatności raty to będę winny bankowi 8x7=56 zł odsetek, czyli 30 zł poleci w całości na pokrycie należnych odsetek. Jednak te 30 zł nie zostanie stracone ponieważ przy najbliższej płatności bank odejmie je od całości raty, tym samym więcej z raty pójdzie na spłatę kapitału. 

Gdybym nadpłacił 30 zł po 2 dniach od płatności to 16 zł poszłoby na odsetki a 14 zł na kapitał.

Wniosek: termin nadpłaty nie ma istotnego wpływu, ale dla przejrzystości warto jest ją robić w dniu płatności raty (tylko trzeba tego terminu pilnować)

The author has edited this post (w 22.11.2010)

ok zaczyna sie przejasniac na horyzoncie Dzieki

Pytanie inne dlaczego przez 2 lata nie bylo splacania najpierw odsetek?

Co do tego, ze w przy nadplacie bedzie wiekszy kapital w racie to rzeczywiscie tak jest ale w ten sposob nie mozna precyzyjnie powiedziec ile kapitalu spadło dzieki nadplacie.

Wiem, ze to czepianie sie szczegółów, ale jakos nie wierze w dobra wole Banku.

hyy... jesli tak jest to rozumiem o co chodzi i moze to mieć sens

aż spróbuję i zobaczę jak zmieni się 1 rata po zrobieniu nadpłaty

do kyńka:
jesli piszesz ze faktycznie zmienia się w racie kapitał to znaczy, że bank tak ma skonstuaowany systen komputerowy i co fakt nieżle to przez nich ktoś wymyśłił ponieważ jest im w ten sposób znacznie łatwiej skorygować odsetki od dnia nadpłaty i nie ma wówcas zbyt wielu korekt i zamieszania na harmonogranie...

The author has edited this post (w 22.11.2010)
link this post Dodano w 23.11.2010

kyniek:

Pytanie inne dlaczego przez 2 lata nie bylo splacania najpierw odsetek?

Z tego co pamiętam to aktualny sposób rozliczania odsetek obowiązuje od początku br. Były w tej sprawie komunikaty banku. Chyba także w komunikacie była informacja, że jeśli zrobisz nadpłatę mniej niż 3 dni przed kolejną płatnością to rozliczą ją w płatności, czyli teoretycznie całość powinna pójść na kapitał (do sprawdzenia).

Długo analizowałem ten problem i z założenia jestem nieufny, bo banki nas ostro kroją. Wolałbym żeby bank mi rozliczał nadpłaty bardziej przejrzyście. No cóż, taki bank.  Jestem też na nich cięty za spread. Przymierzam się do pisma o zmianę sposobu spłaty bezpośrednio w CHF bez opłaty za aneks. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pytanie: jak realizujecie nadpłatę?

1. z zachowaniem okresu umowy (zmniejszenie wysokości rat)

2. ze zmniejszeniem okresu umowy (zachowanie wysokości raty)

Teoretycznie przy regularnych nadpłatach 2. opcja powinna być bardziej korzystna ponieważ zmniejsza wysokość należnych odsetek. Pytanie przy jakich kwotach nadpłaty gra jest warta świeczki? Czy ktoś to liczył?

The author has edited this post (w 23.11.2010)
  • Statystyki: 34 Posty | 4274 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek