mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

02.03.10 - DB i jego oszustwo

link this post Dodano w 02.03.2010
Oszustwo, bo inaczej tego nazwać nie można. Od kilku dni kurs CHF spada. A tymczasem kurs sprzedaży w DB 2 marca jest wyższy niż 1 marca. Dobrze wiemy dlaczego. Po dzisiejszym kursie większość kredytobiorców spłaci ratę. To wstyd i żenada, żeby połakomić się na 1 grosz na franku.
Dla porównania sprawdziłem kilka tabel w różnych bankach. W żadnym kurs 2.03 nie był wyższy niż 1.03.
DB..... wszystkiego najgorszego!
link this post Dodano w 05.03.2010
"Na pocieszenie" 26.02.2010 prawie wszedzie kurs sprzedaży CHF w dół a BOŚ 4,5gr!!! DO GÓRY.
Na dziś średni NBP 2,6556 a sprzedaż CHF w BOŚ 2,8556 jest 20gr? Jest!
link this post Dodano w 09.03.2010
Odnośnie tego kursu z 02.03.2010 też zauważyłem powrót DB do starych zwyczajów związanych z podwyższaniem kursu w dniu, z którego kurs stanowi podstawę do wyliczenia raty. Kiedyś już tak było, potem sprawa się unormowała.

Teraz chciałem we wtorek kupić franki w promocji na spłatę raty, bo w poniedziałek kurs spadał, a tutaj DZONG, konsternacja, kurs we wtorek wzrasta, zamiast spadać. I tak kupiłem, bo w promocji jest w każdym przypadku taniej niż wymiana na standardowych zasadach.

Trzeba po prostu na przyszłość pamiętać.
Niby różnica jest niewielka, tylko jeden grosz.... jednak grosz do grosza... i jest tak jak w reklamie w TV. Oczywiście z pożytkiem dla banku
The author has edited this post (w 09.03.2010)
link this post Dodano w 10.03.2010
po akcjach jakie fundował mi DB w związku ze "specjalnymi" kursami CHF w dniu, w którym obliczana jest wartość raty w PLN zlecam kupno CHF 1-2 dni wcześniej, wtedy kurs potrafi być jeszcze "normalny"...
link this post Dodano w 02.08.2010

Witam,

W sprawie rosnącego spreadu w dniu rozliczenia rat kredytowych.

Drodzy kredytobiorcy, ostatnio weszło w życie prawo dające możliwość zbiorowego pozwu. Proponuję tę drogę wykorzystać. Kosztować nas to będzie niewiele, im więcej ludzi się zbierze, tym koszt jedn. niższy a może bank pójdzie po rozum do głowy jeszcze przed werdyktem sądu, a może i jescze wcześniej!!!

Generelanie jak brałem kredyt w 2006 roku, spread w DB należał do najniższych na rynku. Po jakimś czasie niestety, jak widać, odrabiają akcje promocyjne, kiedy to dawali marżę na poziomie 1 - 1,1 %.

Sądzę, że każdy z nas przy podejmowaniu decyzji, który bank będzie mnie doił przez najbliższe 20-30 lat, brał pod uwagę spread. Tak więc istotna zmiana tych warunków z 10 gr, obecnie do 30% jest istotną zmianą warunków. Choć oczywiście w umowach nie ma zapisów, które by te warunki określały tzn. wysokość spredu, ale .... moze prawnicy coś wymyślą, jeśli nie na gruncie prawa krajowego, to UE. 

Poza tym należy wziąć pod uwagę, iż media rozgłością pozwanie banku przez niezadowolonych kredytobiorców - a to moze być jeszcze większy atut w negocjacjach z bankiem !!!!  

Proszę o komentarz.

Edytowano w 02.08.2010
link this post Dodano w 10.08.2010

Wiesz, ja zdecydowałem się założyć konto db Frank, i w promocji, spread jest na poziomie ca.1%, praktycznie kupujesz franki wg kursu średniego.

Promocja skończy się za rok, w czerwcu 2011. Wtedy będę musiał coś wymyślić.

link this post Dodano w 27.09.2010

kriswu:

(...)

Drodzy kredytobiorcy, ostatnio weszło w życie prawo dające możliwość zbiorowego pozwu. Proponuję tę drogę wykorzystać. Kosztować nas to będzie niewiele, im więcej ludzi się zbierze, tym koszt jedn. niższy a może bank pójdzie po rozum do głowy jeszcze przed werdyktem sądu, a może i jescze wcześniej!!!

(...)

W zupełności się z Tobą zgadzam. Pozwy zbiorowe dają możliwość dość taniego zmierzenienia się z poważnym przeciwnikiem, jakim jest bank. Ten pomysł jest wart, by założyć dla niego wątek główny.  

Zachęcam forumowiczów do przyglądania się jak sobie radzą w kwestii pozwów zbiorowych kredytobiorcy, którzy zaciągnęli kredyt w innych bankach niż DB. Najłatwiej to zrobić wpisując w pole 'szukaj' zwrotu 'pozew zbiorowy' na tym forum.

Oto kilka ciekawych postów:

http://kupfranki.pl/networks/forum/loadpost.56357

http://kupfranki.pl/networks/forum/loadpost.49546

http://kupfranki.pl/networks/forum/loadpost.212524

http://kupfranki.pl/networks/forum/loadpost.167323

http://kupfranki.pl/networks/forum/loadpost.220000

link this post Dodano w 07.05.2011

Witam po dłuższej przerwie,

Sądzę, że nadszedł czas na rozpoczęcie działań zmierzających do pozwu zbiorowego. Idąc za przykładem klientów mbanku widać, że sąd stanął na wysokości zadania, teraz piłka po stronie banku. Już widać po wypowiedziach pełnomocników banku (mówią,  że sala sądowa nie jest najlepszym miejscem do rozwiązywania tego typu spraw - a ja się pytam: a gdzie ?! ). Teraz Bank musi liczyć się z nagłosnieniem przez media ( to za darmo się dostaje :) i tak naprawdę tego się najbardziej boją, ponieważ bezpośrednio przełoży się to na spadek liczby klientów, zły odbiór marki itd - a to idzie w miliony złotych.

Dlatego warto rozpocząć temat: stracić, nic nie stracimy a zyskać możemy dużo.

Tylko mało nas !!!!!

link this post Dodano w 09.08.2011
The author has deleted this post (w 09.08.2011)
link this post Dodano w 09.08.2011
Ja tez sie chetnie dolacze do pozwu zbiorowego. Chyba wystarczy 10 osob aby mozna bylo taki wystosowac... Obserwuje poziom franka w naszym super banku i chyba zawsze w dzien wymagalnosci raty u nas rosnie a w innych bankach nie...
  • Statystyki: 10 Posty | 2302 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek