Jak można sprawdzić, jakie są koszty banków pośredniczących przy przelewaniu CHF z np citi bank do deutsche bank ?
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Deutsche Bank PBC SA
- koszty banków pośredniczących
zadzwonic do citi i zapytac? albo przelac probna mala kwote i sprawdzic w praktyce? przy przelewie z wbk koszty bankow posredniczacych to za kazdym razem 3,48 CHF, bez wzgledu na kwote. czyli w sumie kwota nieduza, szczegolnie przy wysokiej wartosci przelewu. niestety oplata, ktora pobiera DB za przyjecie przelewu walutowego jest o wiele wieksza niz koszty bankow posredniczacych - 30 PLN bodajze, przeliczane po kursie dnia, czyli ponad 10 CHF...
Opisywaliśmy tu już sprawę tych kosztów na forum.
Z citi warto wysyłąć z opcją OUR kiedy koszty ponosi nadawca.
Wtedy łącznie z opłatą za przyjęcie przelewu w DB dla kwoty 500 - 700 CHF, sumaryczny koszt wynosi ca. 15CHF. UWAGA: Koszt pojawia się na koncie w citi z kilkudniowym przesunięciuem w czasie - może pojawić się chwilowe manko na koncie w CHF.
Jak będzie dla większej kwoty - nie mam pojęcia. Nikt w banku nie powie Ci jakie sa koszty banków posredniczących (mi się nie udało tego dowiedzieć).
Ktoś próbował też zrobić przelew z citi z opcją BEN, kiedy koszty ponosi odbiorca przelewu - są ściągane z konta w DB. Koszty w tym wypadku były co najmniej 3x wyższe. Dlaczego? Tylko DB raczy wiedzieć.
Z citi warto wysyłąć z opcją OUR kiedy koszty ponosi nadawca.
Wtedy łącznie z opłatą za przyjęcie przelewu w DB dla kwoty 500 - 700 CHF, sumaryczny koszt wynosi ca. 15CHF. UWAGA: Koszt pojawia się na koncie w citi z kilkudniowym przesunięciuem w czasie - może pojawić się chwilowe manko na koncie w CHF.
Jak będzie dla większej kwoty - nie mam pojęcia. Nikt w banku nie powie Ci jakie sa koszty banków posredniczących (mi się nie udało tego dowiedzieć).
Ktoś próbował też zrobić przelew z citi z opcją BEN, kiedy koszty ponosi odbiorca przelewu - są ściągane z konta w DB. Koszty w tym wypadku były co najmniej 3x wyższe. Dlaczego? Tylko DB raczy wiedzieć.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009