mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

będę spłacać w EURO

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 15.03.2010
Dzisiaj rozmawiałam z moim kochanym bankiem i powiedziano mi, że już teraz, kiedy spłacam same odsetki mam możliwość dokonania zamiany waluty na euro (oczywiście po dokonaniu wpłatyw wysokości pięciu stów za aneks). I moje pytanie: czy faktycznie jest tak, że w okresie spłaty samych odsetek mogę sobie przejść na euro (jak brałam kredyt to mnie informowano, że dopiero po wypłaceniu całego kredytu). I kolejna sprawa - dowiedziałam się, że przejście na rozliczenia w walucie euro nie jest jednorazowe, że oczywiście po opłaceniu kolejnego aneksu mogę powrócić do pln. Czy wynika to z jakiś przepisów ? Oprócz informacji zaciągniętej od kierownika placówki nigdzie nie potrafię znaleźć nic na ten temat w regulaminie.
link this post Dodano w 28.07.2010

Już dwa miesiące spłacam w eur. Był coprawda problem, bo okazuje się, ze nie da się zrobić internetowego przelewu w euro w ramach polbanku, ale po prostu raz za kiedy jadę do oddziału i wpłacam sobie euro na konto. Reszta idzie sprawnie.

link this post Dodano w 28.07.2010

@mirelak - ktoś Cię oszukuje ,że niemożna spłacać kredytu w EUR przelewem. Skoro masz numer rachunku w EUR (nieważne czy technicznego czy zwykłego) to oczywiste ,że można zrobić przelew na taki rachunek.

Natomiast prawdą jest że z kont prowadzonych wa walutach obcych w polbanku (chodzi o 3 rodzaje kont tj. rachunek oszczędzający ,premiowany i mocno oszczędzający - nie zrobisz przelewu zewnętrznego czyli polbank > inny bank. Zapewno tak samo jest jeśli chodzi o konto techniczne do spłaty kredytu. Natomiast przy rachunku gotówkowym i osobistym przelewy walutowe wychodzące w PB działają

Mimo tego, najtaniej jest iść samemu do banku i wpłacić w kasie - tak jak to robisz

Ps. W razie wątpliwości zerknij do tabeli opłat i prowizji punkt. 3.3. W przypadku przelewów przychodzących z całą pewnością opłat nie ma - choć nie ma punktu który to reguluje http://www.polbank.pl/download/tabela_oplat_i_prowizji_dla_klientow_indywidualnych.pdf

Sumując żebyśmy się dobrze zrozumieli:

przelew w EUR inny bank > polbank - ok

przelew polbank > inny bank - to tylko niektóre rodzaje kont w PB to umożliwiają

Pozdrawiam

The author has edited this post (w 28.07.2010)
link this post Dodano w 29.07.2010

Oszukują mnie ciągle (tzn są totalnie niedoinformowani).

Przelew z konta w polbanku np. mojego brata na moje konto też w polbanku w euo jest niemożliwy poprzez internet. Zresztą jak chcę sama zrobić przelew internetowy w euro wewnętrzny - nie mam możliwości wybrania mojego konta w euro (tzn nie pokazuje mi się w wyborze).

Czyli przelew euro polbank (moje konto euro) -przelew wewnętrzny - konto euro mojego brata = nie ma możliwości.  Dzwoniłąm na infolinię, powiedzieli, że to błąd techniczny (tzn że nie mam mozliwości wybory konta euro w przelewie wewnętrznym), w technicznym powiedzieli, że nie ma takiej możliwości i ponownie mnie przełączyli. Okazało się, że MOŻE za pośrednictwem telefonu jak znam swój pin będzie się dało. Ale ... NIE SĄ PEWNI (sic!).

link this post Dodano w 29.07.2010

mirelak:

Zresztą jak chcę sama zrobić przelew internetowy w euro wewnętrzny - nie mam możliwości wybrania mojego konta w euro (tzn nie pokazuje mi się w wyborze).

Nie jestem guru od polbankowego systemu bankowości elektronicznej ,ale na moje oko masz założone konto ,ale nie podpięte w nim kanały bankowości elektronicznej. Dlatego nie masz na liście wyboru w przeglądarce tego konta. Dowiedź się tego na infolinii i zapytaj czy mogą to poprawić zdalnie czy musisz iść do oddziału - pewnie to drugie.

Pozdrawiam

The author has edited this post (w 29.07.2010)
link this post Dodano w 12.08.2010

155kpol:

nie podpięte w nim kanały bankowości elektronicznej. Dlatego nie masz na liście wyboru w przeglądarce tego konta. Dowiedź się tego na infolinii i zapytaj czy mogą to poprawić zdalnie czy musisz iść do oddziału - pewnie to drugie.

Właśnie taka była odpowiedź pana na infolinii, więc przełączył mnie do działu technicznego aby mi podpięli ten rachunek a tam się dowiedziałam, że nie ma takiej mozliwości. Zgłosiłam nawet zażalenie na pracownikó banku, że mnie błędnie poinformowano, oczywiście oprócz pisma informującego mnie, że sprawa wymaga dogłębnej analizy i wymaba czasu - nic do dzisiaj nie dostałam.

Pan, poniekąd bardzo miły i pomocny który załatwiał mi kredyt sprawdzał to, i tak samo poinformował mnie, że jednak nie ma możliwości przelania pieniędzy INTERNETEM z konta euro na inne konto euro w polbanku. Powiedział jedynie, żebym spróbowała (bo sam nie jest pewien i nie potrafi otrzymać jednoznacznej odpowiedzi (sic!)) przez telefon (jak mam pin do obsługi telefonicznej).

Tragedia. Na razie skupuję euro gdzie się da (przeważnie po średnim nbp) i wpłacam raz na jakiś czas w placówce polbanku.

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 6 Posty | 814 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek