mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Rosnący SPREAD w Nordea

link this post Dodano w 28.04.2010

Witam,

gdy otrzymałem kredyt w CHF, SPREAD wynosił ok. 5%. Dziś jest już niemal 8% (były 2 podwyżki w tym roku) - jeden z najwyższych w Polsce. Kiedy to się skończy?  Przecież jest to zupełnie dowolne manipulowanie rzeczywistym oprocentowaniem kredytu, które może rosnąć bez ograniczeń. Jutro może wynieść 10%, pojutrze 20% itd. Uprzejmie proszę o odpowiedź, czy kredytobiorca (kredyt z 2008r.) ma szansę zatrzymać ten szalejący SPREAD? Co robić?

Pozdrawiam

Andrzej

singe1(at)o2.pl

Edytowano w 28.04.2010

singe1:

Witam,

gdy otrzymałem kredyt w CHF, SPREAD wynosił ok. 5%. Dziś jest już niemal 8% (były 2 podwyżki w tym roku) - jeden z najwyższych w Polsce. Kiedy to się skończy?  Przecież jest to zupełnie dowolne manipulowanie rzeczywistym oprocentowaniem kredytu, które może rosnąć bez ograniczeń. Jutro może wynieść 10%, pojutrze 20% itd. Uprzejmie proszę o odpowiedź, czy kredytobiorca (kredyt z 2008r.) ma szansę zatrzymać ten szalejący SPREAD? Co robić?

Pozdrawiam

Andrzej

singe1(at)o2.pl

Andrzej,

Jedyne co możesz w chwili obecnej zrobić to złożyć wniosek do banku Noredea o samodzielną spłatę kredytu bezpośrednio walutą i spłacać waluta pozyskana poza Nordea Bank Polska.

Niestety musisz się też liczyć z jednorazowym kosztem takiej operacji który w banku Noredea wynosi obecnie 0,25% kwoty kredytu pozostałej do spłaty.

Dowolne zwiększane spreadu szczególnie w sytuacji kiedy koszt pozyskania waluty jest niski to oczywiste, nieuprwanione zwiększenie marży kredytu. Mamy nadzieję, że pozywy zbiorowe dadzą możliwość wyeliminowania tej jednoznacznie negatywnej praktyki bankowej.

The author has edited this post (w 28.04.2010)

Dziękuję za odpowiedź,

samodzielna spłata w CHF jest na razie trudna do realizacji, 0,25% to wprawdzie mniej niż 0,75%, ale jeszcze za wysoko, jak na prostą czynność administracyjną. Uważam, że 200 - 300 zł to odpowiednia kwota. Należy to jednak przekalkulować. Dalej niepokoi mnie nieuprawnione podwyższanie SPREADU. Pozew zbiorowy? Jestem zdecydowanie za, ale czytałem przed chwilą stanowisko prawników Gazety Prawnej (nie wiem, czy bardziej lubią banki, czy ich klientów), którzy twierdzą, że banki mogą dowolnie - w myśl polskiego LIBERALNEGO prawa - podnosić wysokość SPREDU. Wniosek jest prosty: nie jestem w stanie przewidzieć jakie będzie rzeczywiste moje oprocentowanie i koszt kredytu za rok, za pięć lat, czy za dziesięć. Pierwotne oprocentowanie i marża są w takim przypadku marginalne, skoro można swobodnie i bez ograniczeń podwyższać SPREAD.

Pozdrawiam

Andrzej

singe1:

Dziękuję za odpowiedź,

samodzielna spłata w CHF jest na razie trudna do realizacji, 0,25% to wprawdzie mniej niż 0,75%, ale jeszcze za wysoko, jak na prostą czynność administracyjną. Uważam, że 200 - 300 zł to odpowiednia kwota. Należy to jednak przekalkulować. Dalej niepokoi mnie nieuprawnione podwyższanie SPREADU. Pozew zbiorowy? Jestem zdecydowanie za, ale czytałem przed chwilą stanowisko prawników Gazety Prawnej (nie wiem, czy bardziej lubią banki, czy ich klientów), którzy twierdzą, że banki mogą dowolnie - w myśl polskiego LIBERALNEGO prawa - podnosić wysokość SPREDU. Wniosek jest prosty: nie jestem w stanie przewidzieć jakie będzie rzeczywiste moje oprocentowanie i koszt kredytu za rok, za pięć lat, czy za dziesięć. Pierwotne oprocentowanie i marża są w takim przypadku marginalne, skoro można swobodnie i bez ograniczeń podwyższać SPREAD.

Pozdrawiam

Andrzej

Jak zapewne wiesz z działań Fundacji w ramach akcji "Aneks za rozsądną cenę"  że również uważamy te opłaty za zbyt wygórowane.

Opłaty towarzyszące decyzji o spłacie bezpośredniej w walucie kredytu, wprowadzone przez banki jako odpowiedź wejścia w życie Rekomendacji S II (umożliwiającej spłatę bezpośrednią) są jawnym śmianiem się w twarz Komisji Nadzoru Bankowego oraz samej rekomendacji jako takiej.

Zatem KNF dla banków to taki „Wujek dobra rada” nic więcej. Szczególnie rażące jest to w przypadku banków które określiły tą opłatę w wymiarze procentowym w odniesieniu do kwoty kredytu pozostałej do spłaty: Getin Noble (DomBank, były Metrobank), BGŻ, Nordea.

Dowolność kształtowania spreadu i brak przewidywalności decyzji banku w tym zakresie stanowi oprócz ryzyka kursowego wielkie zagrożenie dla kredytobiorców walutowych. Bo nie można przewidzieć ile dodatkowo kredyt będzie nas kosztował.

Spready też bywają kształtowane asymetrycznie, oraz różnie wyglądają w stosunku do terminów zapadalności większości rat kredytowych i terminów miesiąca udzielania kredytów walutowych.

Zatem widać jak uzasadnione jest często używane przez nas określenie „Niewolnictwo spreadowe”

Na pocieszenie, w oderwaniu od „pozwów zbiorowych” przypominamy, że od kwietnia 2009 w SUOKiK jest złożony pozew przeciwko Millennium Bank w zakresie spreadów i dowolności ich kształtowania. Termin rozprawy niestety nie jest jeszcze znany.

link this post Dodano w 14.09.2010

jako ciekawostka

od 01.10.2010 zmienia sie taryfia i prowizja zostala zmniejszona do kwoty 100 pln

link this post Dodano w 26.09.2010

dawson:

jako ciekawostka

od 01.10.2010 zmienia sie taryfia i prowizja zostala zmniejszona do kwoty 100 pln

Zmiana waluty spłaty kredytu lub pożyczki
1) waluty obcej na PLN 100,-
2) z PLN na walutę obcą 0,25% min. 100,-

The author has edited this post (w 26.09.2010)
link this post Dodano w 08.11.2010

no wlasnie, mialem wlasnie 'przyjemnosc' zaplacic 0,25% od kwoty zadluzenia w pLN  liczac po kursie tabelowym, a jakze ...

link this post Dodano w 12.11.2010

Przez ostatnie miesiące przechodziłem zmianę waluty spłaty kredytu z PLN na CHF. Opisałem to badzo szczegółowo w wątku: http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.19524.

Z całą pewnością mogę powiedzieć że:

1. Mimo zapisu że zmiana waluty spłaty kredytu kosztuje 0.25% kwoty kredytu to bank (po wejściu rekomendacji T) zwalnia z tej opłaty

2. Bank pobiera koszt sporządzenia aneksu (między 100 a 500 zł), w moim przypadku obniżył to do 100 zł

3. Jeżeli nawet podpisałeś aneks w cenie 0.25% wartości kredytu to będzie można to reklamować w banku.

pozdrawiam

P.s. Dajcie proszę znać, czy taka reklamacja została uznana

tagsTagi: Nordea, spread
  • Statystyki: 8 Posty | 2557 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl