singe1:
Dziękuję za odpowiedź,
samodzielna spłata w CHF jest na razie trudna do realizacji, 0,25% to wprawdzie mniej niż 0,75%, ale jeszcze za wysoko, jak na prostą czynność administracyjną. Uważam, że 200 - 300 zł to odpowiednia kwota. Należy to jednak przekalkulować. Dalej niepokoi mnie nieuprawnione podwyższanie SPREADU. Pozew zbiorowy? Jestem zdecydowanie za, ale czytałem przed chwilą stanowisko prawników Gazety Prawnej (nie wiem, czy bardziej lubią banki, czy ich klientów), którzy twierdzą, że banki mogą dowolnie - w myśl polskiego LIBERALNEGO prawa - podnosić wysokość SPREDU. Wniosek jest prosty: nie jestem w stanie przewidzieć jakie będzie rzeczywiste moje oprocentowanie i koszt kredytu za rok, za pięć lat, czy za dziesięć. Pierwotne oprocentowanie i marża są w takim przypadku marginalne, skoro można swobodnie i bez ograniczeń podwyższać SPREAD.
Pozdrawiam
Andrzej
Jak zapewne wiesz z działań Fundacji w ramach akcji "Aneks za rozsądną cenę" że również uważamy te opłaty za zbyt wygórowane.
Opłaty towarzyszące decyzji o spłacie bezpośredniej w walucie kredytu, wprowadzone przez banki jako odpowiedź wejścia w życie Rekomendacji S II (umożliwiającej spłatę bezpośrednią) są jawnym śmianiem się w twarz Komisji Nadzoru Bankowego oraz samej rekomendacji jako takiej.
Zatem KNF dla banków to taki „Wujek dobra rada” nic więcej. Szczególnie rażące jest to w przypadku banków które określiły tą opłatę w wymiarze procentowym w odniesieniu do kwoty kredytu pozostałej do spłaty: Getin Noble (DomBank, były Metrobank), BGŻ, Nordea.
Dowolność kształtowania spreadu i brak przewidywalności decyzji banku w tym zakresie stanowi oprócz ryzyka kursowego wielkie zagrożenie dla kredytobiorców walutowych. Bo nie można przewidzieć ile dodatkowo kredyt będzie nas kosztował.
Spready też bywają kształtowane asymetrycznie, oraz różnie wyglądają w stosunku do terminów zapadalności większości rat kredytowych i terminów miesiąca udzielania kredytów walutowych.
Zatem widać jak uzasadnione jest często używane przez nas określenie „Niewolnictwo spreadowe”
Na pocieszenie, w oderwaniu od „pozwów zbiorowych” przypominamy, że od kwietnia 2009 w SUOKiK jest złożony pozew przeciwko Millennium Bank w zakresie spreadów i dowolności ich kształtowania. Termin rozprawy niestety nie jest jeszcze znany.