mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Konto oszczędniościowe Kantor w banku Alior a Polbnak - tania spłata ...

link this post Dodano w 10.06.2010

Witam.

Alior udostępnia rachunek oszczędnościowy do spłaty kredytu w CHF do innych banków (było sygnalizowane to już na forum - znaczy o tym koncie, ale postanowiłem podejść do tego bardziej kompleksowo i rzeczowo, żeby zgromadzic informacje w jednym miejscu, bez potrzeby biegania po forum)

http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_osobiste/kantor

Sytuacja wygląda tak.

Karta nie jest obligatoryjna, więc nie musimy jej wyrabiać.

Co ważne, można albo wpłacać złotówki, które będą przeliczane po preferencyjnym kursie Banku. Albo wpłacać CHF fizycznie w kasie, kupione gdzie indziej, gdyż jest to konto walutowe. Mamy więc dwie opcje zasilenia konta do wyboru.

Koszt przelewu metodą OUR - 70 zł (około 23 CHF)

Koszt przelewu SHA – 5 zł (około 2 CHF)

Czym się różni OUR od SHA?

OUR – wszystkie koszty ponosimy my.

SHA - koszty dzielone są pomiędzy zleceniodawcę i beneficjenta w taki sposób, że każdy z nich pokrywa koszty swojego banku;. Tak więc, jeżeli mamy do przelania np. 400 CHF, to na konto banku, w którym mamy zadłużenie, wpłynie kwota mniejsza, bo bank pobierze z niej dodatkowe koszty, pobierane przez banki pośredniczące. Powstanie więc zadłużenie w spłacie rat. Dlatego trzeba dokonać przelewu w kwocie powiększonej o te koszty.

Z tego co dowiedziałem się na infolinii Alior i Polbank – Alior przy SHA pobiera 5 zł w CHF a Polbank nie pobiera opłaty za przelew zagraniczny przychodzący. Ale jest to do weryfikacji! Jeżeli uzyskane informacje są nieprawdziwe, to diametralnie zmienią się warunki i można wpakować się niezłą minę

* kurs w Polbanku 3,1296

* kurs (preferencyjny dla konta "Kantor". Kurs zmieniający się przez kilka godzin w ciągu dnia, w godzinach roboczych. Poza nimi, kurs taki jak dla innych) Alior z rana dnia dzisiejszego 3.0283  zł

* kurs średni z "ulicy" z dnia dzisiejszego http://kantory.pl/kursy/ 3.0156 zł

* kurs sprzedaży internetowykantor  3.0260 zł

* kurs średni walutomat 2.9935 zł

Załóżmy:

400 CHF w Polbanku  = 1251,84 zł

400 CHF w Alior = 1211,32 (40,52 zł in plus)

400 CHF w kantorze = 1206,24 (45,60 zł in plus)

400 CHF w internetowykantor  = 1210,04 (41,80 in plus)

400 CHF walutomat = 1197,4 (54,44 zł In plus)

Ostateczne oszczędności przy kursach i prowizjach SHA zlecanych w Alior w zależności od źródła pozyskania CHF (rata w Polanku + prowizja Alioru = 402 CHF)

402 CHF kupionych w Alior – Polbank = 1217.3766 -> 34.4634 zł do przodu

402 CHF w kantorze - Polbank = 1212.2712 -> 39.5688 zł do przodu

402 CHF w internetowykantor - Polbank = 1216.452 -> 35.388 zł do przodu

402 CHF walutomat - Polbank = 1203.387 -> 48.453 zł do przodu ( bez liczenia kosztów przelewu do innego banku niż te obsługiwane)

Opłacalność kombinowania zależy od kursu waluty w banku docelowym i kosztami przyjęcia przez bank dłużnika przelewu zagranicznego. Pomięte są ewentualne koszty wynikające z zawoalowanych opłat, które mogą wyskoczyć znienacka. Niestety, trzeba wszystko sprawdzić osobiście, twarzą w twarz w Banku. Co planuję uczynić dziś po pracy.

Tak wynika z informacji, jakie znalazłem w Internecie i na infoliniach

Może ktoś zerknąć czy nie walnąłem jakiejś mega bzdury i dobrze rozumuję?

Jeśli tak, to nie zastanawiam się dłużej. Podpisuje aneks,wycofuję wszelką kasę, likwiduję konta (zresztą założone w sprzeczności z listą klauzul niedozwolonych) w Polbanku i ani złotówki więcej dla złodziei.

A dokładnie za rok (spłata kredytu bez prowizji), pomyślę nad przeniesieniem kredytu do innego banku, gdzie będę mógł wyeliminować większość pośredników, wpłacają CHF w kasie bezpośrednio na konto do obsługi kredytu.

The author has edited this post (w 10.06.2010)

Ciekawie! Super opis gratuluję! Sam rozglądam się za innym bankiem i przeniesieniem kredytu!

Zapomniałem dodać w poprzednim poscie, że opcja ta, jest adresowana do posiadaczy kredytu w bankach, które nie pozwalają na obsługę kasową w CHF.

Teraz przejdźmy do rzeczywistości.

Na stronie Alioru, nie do końca jest aktualna data produktu. Wynikałoby, że ruszyło to w 2009...

Pani w oddziale, generalnie nie bardzo wiedziała o co ja pytam. W końcu przedstawiłem jej ich własną ofertę Okazuje się, że placówki, znaczy pracownicy, nie zostali poinformowani o tym produkcie i pierwsze słyszą o tym. No, ale...

Generalnie jest tak. To co napisałem - odnośnie oferty Alioru - jest +/- tym samym, co potwierdziła  miła Pani, po przeczytaniu materiałów. Umówiłem się z nią na spotkanie, jak tylko zagłębi się w temat i zasięgnie konkretnych informacji z centrali. Jak piszę - na chwilę obecną - wszystko wygląda okey.

W cenniku TOiP można przeczytać informację o tym, że jest to przelew w promocji. Po konsulatacjach, uzyskałem inforcję, że oferta ma być niezmienna w czasie jeżeli chodzi koszt przelewu i być stałym produktem (jak zwykle, hasło promocja, "jest hłytem marketingowym")

Wszystko rozbija się o te koszty pośredników, i jak się nie trudno domyśleć, niewiadoma jest po stronie Polbanku. Generalnie, za przelew zagraniczny przychodzący w walucie obcej, Polbank nie pobiera żadnych opłat. Ale ani doradca klienta ani doradca kredytowy, też za bardzo nie byli w temacie.

Dopóty nie uzyska się informacji o kosztach dodatkowych, gra jest ryzykowna. A nie mam ochoty, zakładać konta, wywalić 500 zł i okażę się, że mogę się finansowo powiesić.

Aha, warunki jakie musi spełnić konto i bank, aby skorzystać z 5 zł przelewu (IBAN, SWITH) Polbank spełnia (tego też się obawiałem).

Na chwilę obecną to tyle. Apeluję do osób, które znają specjalistów od bankowości, są pracownikami bankowymi, etc., żeby pomyśleli nad tym - czy oferta ta jest ok i pomogli wyjaśnić wątpliwości dotyczące kosztów banków pośredników. Proponuję również dowiadywać się osobiście i przedstawiać swoje spostrzeżenia.

The author has edited this post (w 10.06.2010)
link this post Dodano w 14.06.2010

Witam.

Poniżej fragmenty odpowiedzi od przedstawicielia Alior Banku

(...)Dzwoniłam do Polbanku i tak jak Pan wspomniał nikt nie potrafił od razu odpowiedzieć mi na pytanie. Otrzymałam informację, że za przelewy przychodzące "niby" nie ma opłat bo nie maja takie informacji uwzględnionej w TOiP. Dlatego trzeba wypróbować to w praktyce.
Zgodnie z rekomendacją S II, od lipca 2009 r. banki mają obowiązek umożliwić klientom spłatę kredytów walutowych, bezpośrednio na rachunek kredytowy w walucie kredytu. W praktyce oznacza to, że klient będzie mógł spłacić kredyt wpłacając gotówkę lub wykonując przelew walutowy na rachunek kredytowy.
Jak założyć konto i warunki:
1. Klient otwiera konto oszczędnościowe w CHF KANTOR.
2. Kilka dni przed dniem spłaty raty kredytowej na to konto należy wpłacić gotówkę lub wykonać przelew w złotówkach.
3. W momencie wpłaty złotówek zostają one przewalutowanie po bardzo atrakcyjnym kursie na franki szwajcarskie.
4. Po przewalutowaniu klient ma możliwość wykonania bezpośredniego przelewu z Alior Banku do banku w którym na kredyt. Umożliwiamy korzystanie z przelewów przez Internet w cenie przelewu europejskiego, których koszt wynosi tylko 5 zł . Taki przelew musi posiadać określone cechy, tj:
a) Max kwota to 5000 CHF
b) Realizowany tylko do banków o kodzie SWIFT oznaczającym, że są bankami polskimi
c) Tryb normalny
d) Opcja kosztowa SHA -czyli opłaty i prowizję pokrywa nadawca i odbiorca
e) Rachunek na który wykonywany jest przelew musi być podany w formacie IBAN

Ile klient oszczędza?
Preferencyjna tabela kursowa jest zmieniana kilka razy w ciągu dnia ale spread walutowy w CHF jest stały i wynosi ok. 1%. Oznacza to w praktyce, że klient oszczędza od kilku groszy do kilkunastu w porównaniu do kursu sprzedaży CHF w innych bankach, w których klienci zaciągnęli kredyty. W przeliczeniu jest to oszczędność na racie kredytowej wynoszącej np.: 500 CHF od 20 zł do nawet 70 zł i odpowiednio więcej dla wyższych kwot. Część z tej kwoty może zostać skonsumowana przez koszt przelewu przychodzącego w banku prowadzącym kredyt, dlatego przed rozpoczęciem korzystania z KANTORA warto zapoznać się z tymi opłatami.

Ograniczeniem są warunki spłaty raty w innych bankach - obecnie nie wszystkie banki umożliwiają spłatę bezpośrednio w walucie kredytu (czasami wymogiem jest podpisanie aneksu do umowy). UWAGA: bank nie ponosi w tym przypadku odpowiedzialności za odrzucony przelew.

(...) powyżej pełne wyjaśnienie i wszystkie warunki i koszty. Mam nadzieje, że wyjaśnienie wystarczy. (...). W razie pytań proszę pisać.

Pozdrawiam

(...)

Niestety, w dalszym ciągu nie mam odpowiedzi od Polbnaku.

The author has edited this post (w 14.06.2010)
link this post Dodano w 14.06.2010

Witam.

Odpowiedź z Polbanku.

Szanowni Państwo,

Zgodnie z obowiązującą TOiP POlbank nie pobiera prowizji za przelewy
przychodzące zagraniczne.

Opcja kosztów SHA określa sytuację, gdy opłaty za przelew zagraniczny
są dzielone między Zleceniodawcę i Beneficjenta. Zleceniodawca pokrywa koszty banku z którego
płatność wysyła ( opłata ta jest ściągana oddzielną kwotą z rachunku zleceniodawcy), natomiast
Beneficjent pokrywa wszystki koszty banków pośredniczących ( opłaty te są pobierane z kwoty
przelewu)

POlbank nie jest w stanie określić jakie są koszty banków pośredniczących.

Zgodnie z
obowiązującą TOiP POlbank NIE pobiera prowizji za przelewy przychodzące zagraniczne.
(...)

Czyli...dalej nic nie wiadomo. Nasz drogi Bank, jest za drogi, żeby eksperymentować.

Zastanawiam się czy kluczem do rozwiązania problemu nie jest przypadkiem to, że przelwe z Alioru idzie jako przelew europejski. Co by faktycznie wskazywało, na brak dodatkowych kosztów.

Ktoś w ogóle jest zainteresowany tym tematem i ma zamiar pomóc w dojściu do konkretnych informcji, czy prowadzę monolog sam ze sobą?

The author has edited this post (w 14.06.2010)
link this post Dodano w 15.06.2010

Witaj

Temat ogólnie warty uwagi, bardzo wiele zależy od wysokości raty... W chwili obecnej dla mnie się nie opłąca - zbyt niska rata a zbyt duże koszta.

Niemniej jednak przy powrocie sytuacji sprzed kryzysu zawijam się z tego banku

Natomiast proponuję przejrzeć materiał, który opisywał kolega pod linkiem:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.25504

i dodatkowo:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.16000

pzdr Marcin

The author has edited this post (w 15.06.2010)
link this post Dodano w 16.06.2010

Witam.

Pytanie zadane Polbankowi.

Witam.

Posiadam w Państwa Banku kredyt mieszkaniowy indeksowany w CHF. Chcę zmienić sposób spłaty kredytu na bezpośrednio w CHF.

Jako, że jedyną możliwością spłaty bezpośredniej w walucie zaciągniętego kredytu jest przelew z innego banku, chciałem zapytać jaki jest koszt przyjęcia przelewu walutowego, zagranicznego, na konto w CHF w Polbanku.

Przelew będzie realizowany w opcji SHA. Ile mogą wynosić ewentualne koszty pośredników po Państwa stronie?

Odpowiedź Polbanku.

Szanowny Panie.

Uprzejmie informuję, iż Polbank nie pobiera żadnych opłat od przelewów przychodzących w walucie obcej.
Pana przelew nie będzie obciążony żadnymi opłatami przez Polbank.

Z poważaniem.

Tak więc, w razie czego mam to na piśmie.

Nie pozostaje mi zatem nic innego, niż złożyć wniosek o zmianę sposobu spłaty kredytu i zacząć oszczedzać.

The author has edited this post (w 16.06.2010)

Tylko czy PB jest w stanie zagwarantować, że taki stan rzeczy będzie trwał latami? Myślę, że jak więcej osób skusiłoby się na taką formę spłaty, kanciarze z PB szybko dokonaliby stosownych zmian w tabeli opłat i prowizji..Tu wydaje mi się, że jest ryzyko.

Zastanawiałem się natomiast już kiedyś i dalej nad tym myślę, czy nie warto by było pociągnąć sprawy co o wysokości % spreedu w dniu wypłaty kredytu, gdyż w momencie zaciągania kredytu przeze wynosił on około 5% (czym się PB szczycił), a po roku w moim przypadku wzrósł do obecnego. W sumie spreed jaki prezentowali przy podpisaniu umowy dawał możliwość przewidzenia wysokości rat i na podstawie jego wysyokości było "omówione ryzyko" walutowe. Czy nie stanowi ryzyka, że teraz mogą dobrowolnie wprowadzić sobie np 30% spreed??

pozdrawiam

adamos:

Tylko czy PB jest w stanie zagwarantować, że taki stan rzeczy będzie trwał latami? Myślę, że jak więcej osób skusiłoby się na taką formę spłaty, kanciarze z PB szybko dokonaliby stosownych zmian w tabeli opłat i prowizji..Tu wydaje mi się, że jest ryzyko.

Tego nikt, w żadnym banku, nie zagwarantuje.

adamos:

Zastanawiałem się natomiast już kiedyś i dalej nad tym myślę, czy nie warto by było pociągnąć sprawy co o wysokości % spreedu w dniu wypłaty kredytu, gdyż w momencie zaciągania kredytu przeze wynosił on około 5% (czym się PB szczycił), a po roku w moim przypadku wzrósł do obecnego. W sumie spreed jaki prezentowali przy podpisaniu umowy dawał możliwość przewidzenia wysokości rat i na podstawie jego wysyokości było "omówione ryzyko" walutowe. Czy nie stanowi ryzyka, że teraz mogą dobrowolnie wprowadzić sobie np 30% spreed??

pozdrawiam

Ustalanie wysokości spreadu bierze się z powietrza. Bank moze sobie walnąc jego wysokośc, tak jak ma ochotę. Może, gdyby ludzie masowo zmienili sposób spłaty kredytu, to może spread by zmalał. Ale, dopóty, większość będzie godzic się na taki stan rzeczy, Polbnak, zmieniać tego nie będzie, bo to jest jego dodatkowy zarobek.

link this post Dodano w 22.06.2010

Witam.

Parafrazując wypowiedź jednego z bohaterów znanej bajki, im bardziej rozmawiam z Polbankiem, tym bardziej go nie lubię.

Slogan, po prostu po ludzku, w Grecji ma chyba inne znaczenie niż w Polsce.

Niekompetencja - wrodzona lub nabyta - jest wręcz porażająca. Nie można zadać żadnego pytania Centrali (bo pracownik nie wie), inaczej niż składając reklamacje. Do tego, są poważne problemy ze zrozumieniem słowa pisanego. W jednym oddziale uzyskałem informację, że spłata jest możliwa tylko w EUR. W drugim Pani upierała się, że ja chcę przewalutować kredyt. Próba wytłumaczenia, że chodzi o coś innego... to nawet było zabawne, zwłaszcza, że oprócz aneksu chcieli wcisnąć 1.5% kwoty pozostałej do spłaty

Napisanie jednego pisma nie wystarczy. Potrzeba było trzech, w tym jednego pisanego własnoręcznie, które generalnie powtarzało prośbę z pisma numer dwa, bo w piśmie numer jeden, treść ponowiona w piśmie numer dwa i trzy, została generalnie olana ciepłym moczem (ktoś to zrozumiał? Ja do tej pory nie)

Generalnie pisząc pismo do Polbanku, należy pisać krótkimi, prostymi zdaniami. Nie wolno pisać logicznie, w sensie, że coś z czego wynika. Nie ma to znaczenia. Trzeba napisać osobno. Nie wolno zadawać kilku pytań czy próśb w jednym piśmie, bo skupią się na tym korzystnym, wygodnym dla nich, reszta zostanie taktownie przemilczana. Zapisy uzasadnienia, w postaci paragrafów Kodeksu Cywilnego czy KNF czy wyroki SOKiK generalnie nie robią większego wrażenia. Generalnie pracownicy trakturą klientów, którzy czegoś się domagają, jako zamach na ich godność czy dom. Ja rozumiem, że pracę należy szanować i być lojalnym w stosunku do pracodawcy, ale nie w sytuacji, kiedy klient zaczyna czegoś wymagać i ma rację, a zaczyna się go traktować jak wroga.

O co prosiłem?

1) Pytanie o możliwość odstąpienia od pobrania opłaty za sporządzenie aneksu lub jego zmniejszenie (umotywowane zmuszeniem klienta do założenia konta w Banku, łamiąc tym samym postanowienia poz. 1140-1146 z listy klauzul zakazanych)

2) Prośba o odpowiedź na pytanie 1), która pozwoli podjąć decyzję  numer 3)

3) O zmianę sposobu spłaty kredytu (bezpośrednio w CHF)

Sorry, ale nie uśmiecha mi się wywalać 500 zł, ot tak sobie. Na każdym etapie, podobnie jak w innych przypadkach, WYMUSZAJĄ ZŁOŻENIE WNIOSKU, PRZELANIA 500 ZŁ NA KONTO, I DOPIERO WTEDY EWENTUALNIE, MOŻE PAN ZAPYTAĆ.

W ogóle był problem z przyjęciem pisma z prośbą o odstąpienie od opłaty... bo nie podpisałem dyspozycji zmiany sposobu spłaty.

Czekam na odpowiedź. Jak już wszystko zostanie wyjaśnione i podpisane, zainteresowanym osobom, z chęcią pomogę, jeśli zdecydują się na spłatę w CHF, kupionych poza tym złodziejskim Bankiem 

The author has edited this post (w 22.06.2010)
  • Statystyki: 126 Posty | 11668 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek