mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ODSTĄPIENIE OD STAŁYCH KURSÓW WALUT

link this post Dodano w 15.06.2010

Witam,

dostałem dziś dziwnego smsa od Getin Noble Bank - informują, że "bank odstąpił od utrzymywania stałych kursów walut na przełomie miesiąca. Zmiana ta nie jest narusza warunków podpisanej umowy. ... Raty będą podawane wyłącznie w walucie kredytu. Kursy mogą zmieniać się codziennie."

Czy ktoś może mi wyjaśnić, co w praktyce to oznacza???

Dostał ktoś jeszcze taką informację?, czy jest to może związane z wnioskiem o zwrot nadpłaconego ubezpieczenia?

pozdrawiam

klakier81

link this post Dodano w 15.06.2010

Witam

Też otrzymałam tą wiadomość,

link this post Dodano w 16.06.2010

Czy skłądałaś wniosek o zwrot?, czy tak poprostu - niespodzianka?

link this post Dodano w 17.06.2010

Ja także otrzymałam.

Występowałam o zwrot ale ok 4 mieś temu. Odp. negatywna bo niby ubezpieczona byłam od czegoś tam dłużej.

link this post Dodano w 17.06.2010

Z tego co przeczytałam na forum to Bank na ostatni dzień spłaty kredytu wstrzymywał kurs franka na okres 3 dni (tzn kurs z ostatniego dnia spłaty obowiązywał przez 3 dni) i być może właśnie to zmienił, że już tak nie będzie?

link this post Dodano w 21.06.2010

Ale powiedzcie jak się to bedzie teraz odbywac? bo w tym sms jest napisane że beda podawac rate we frankach i co? jak to teraz policzyć i w który dzień?

link this post Dodano w 25.06.2010

Witajcie,

Otóż widząc ostatnie złodziejskie praktyki tego banku już sobie wyobrażam, jak to będzie. Bank będzie miał więcej pretekstów do stwierdzania niedopłat na koncie i wysyłania monitów po 50zł sztuka.

Będzie tak: dostajesz SMS, że masz do spłaty powiedzmy 500CHF. Sprawdzasz kurs bieżący (powiedzmy 2,7) i spłacasz 1350PLN przelewem. Oczywiście 1 dzień trwa zanim pieniądze dotrą do banku, dodatkowo jeszcze 1 dzień przelew kraży po banku zanim zostanie zaksięgowany na koncie kredytu po aktualnym kursie. Powiedzmy, że kurs po tych 2 dniach wzrósł do 2.8. Czyli wpłacone pieniądze wystarczą na spłatę 1350/2.8 = 482CHF, a 18CHF czyli 50,4PLN zostanie niespłacone. W banku zacierają ręce z radości i natychmiast wysyłają monity, zaczynają windykacji i za wszystko oczywiście każą sobie słono płacić.

Jedynym sposobem obrony pozostanie teraz wyrażne nadpłacanie raty, żeby się zabezpieczyć przed zmianą kursu. To też jest korzyść dla banku, bo dostaje za friko kasę, którą może obracać.

Czyli co byśmy nie robili, walą nas z każdej strony.

link this post Dodano w 25.06.2010

witam pytających w temacie

30min oczekiwania na infolinii i pani odpowiedzieła:

kurs owszem płynny. My płacimy po kursie sprzedaży GNB kwotę w złotych przeliczoną z raty kredytu we frankach. Bank księguje to po 1 lub 2 dniach i ze względu na różnicę kursu powstaje nie lub nadpłata którą następnie bank przelicza po własnym kursie kupna i dolicza (lub odejmuje - co nie wystapi w praktyce ze wgledu na spread) nam do następnego okresu rozliczoniowego. No i znamy swoje miejsce; ja już się przez telefon rozładowałem co oczywiście nic nie daje. Pzdr

link this post Dodano w 27.06.2010

Do tej pory wydawao mi się, że rozumiem, ale teraz po odpowiedzi Pasterza głupi jestem.

Wpłacamy złotówki, bank nam za to sprzedaje franki po swoim (złodziejskim) kursie i spłaca nimi zadłużenie. Jeśli złotówek jest za mało, bo kurs wzrósł, to powstaje niedpołata we frankach. Tę niedpołatę powinni doliczać do następnej raty, która też jest przecież we frankach. Co i po co mają nam przeliczać po kursie kupna?

Czuję tu jakąś kolejną lichwiarską sztuczkę, której jedynym celem jest walenie nas po kieszeni. Niedopłata będzie przeliczania po kursie kupna na złotówki i z powrotem po kursie sprzedaży na franki tylko po to, żeby z powiedzmy 20 franków niedopłaty zrobiło się 40. Jak dla mnie to nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia.

Najgorsze jest to, że wpadliśmy jak śliwka w gówno i nie wiadomo, jak się przed złodziejami bronić.

Ktoś ma jakieś pomysły?

PS. Jeśli ktoś miał wątpliwości, po co te upłynnione kursy, to niech spojrzy na wykres kursów banku teraz, pod koniec tego miesiąca. Co dzień ostro w górę! Teraz mogą nam podnosić kurs o 30gr z dnia na dzień w momencie spłaty! Oto jak nas znowu wydymali!

Ponawiam pytanie, jak się bronić, bo nas puszczą w skarpetkach!

The author has edited this post (w 28.06.2010)
link this post Dodano w 28.06.2010

Witajcie - jestem tak jak Wy "szczęśliwą" posiadaczką kredytu w DB i nie bardzo rozumiem Wasze dylematy co do spłaty kredytu. Nie trzeba płacić na koniec miesiąca - można to zrobić w dowolnym dniu miesiąca - przynajmniej ja mam takie informacje od Banku - czasami spłacam w innym niż wyznaczony dzień przez bank - wystarczy tylko z ich strony internetowej wziąć kurs z danego dnia - ale trzeba to zrobić po godz. 17.0 - wtedy ustalany jest kurs na następny dzień i przelew puścić internetem do rana następnego dnia. I po sprawie. Ja przynajmniej nie mam z tym problemu. Jedyną teraz różnicą będzie to, że smsem wyślą mi kwotę we frankach i sama ją przeliczę po ich kursie na złotówki - zawsze nadpłacam jakieś 10-15zł aby nie mieć poślizgu(mi to akurat nie przeszkadza, ze im płacę więcej- odliczają mi to z następną ratą-  oczywiście nie jestem z tego tytułu zadowolona ale cóż zrobic - wyjścia za bardzo nie widzę na razie). Pozdrawiam serdecznie!

• Statystyki: 36 Posty | 4292 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek