mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ODSTĄPIENIE OD STAŁYCH KURSÓW WALUT

link this post Dodano w 29.06.2010

Obawiam się Droga Bblondi, że tak to nie działa.

Oczywiście, że możesz wpłacić kasę w dowolnym dniu, ale na ile znam systemy bankowe i co również wynika z umowy, to twoja wpłata czeka na nieoprocentowanym koncie technicznym w PLN na wyznaczony dzień spłaty i dopiero w tym dniu jest przeliczana na CHF (oczywiście po kursie z dnia spłaty) i wpłacana na właściwe konto kredytowe. Czyli i tak liczy się kurs w wyznaczonym dniu spłaty i mogą Cię rypnąć na kursie, ile chcą.

To, że wpłaciłaś wcześniej nic nie daje, a niesie tylko dodatkowe ryzyko, że zmiana kursu w dłuższym okresie będzie większa niż się spodziewałaś. Czyli to nie jest rozwiązanie.

link this post Dodano w 29.06.2010

NIe jestem specjalistką od bankowości ale mam kilka argumentów "za" moją tezą:

Jeden z nich:

"Wskazana w powiadomieniu kwota wymaganej do zapłaty raty kredytu została przeliczona po kursie 3,1716, który obowiązuje w dniach 29.05.2009r. â 02.06.2009r.

Przelew tytułem spłaty raty kredytu za miesiąc 05/2009r. Bank otrzymał w dniu 28.05.2009r., zatem wpłata została zaksięgowana po kursie z tego dnia, gdzie 1CHF=3,1292PLN. W związku z powyższym uprzejmie prosimy o potraktowanie przesłanego powiadomienia jako informację nieaktualną."

Skopiowałam moją korespondencję z Bankiem - co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Bblondi

link this post Dodano w 30.06.2010

Mam więc pytanie. Chciałbym dziś zrobić przelew spłacająć ratę W DomBanku.

Jeśli na stronie czytam http://hipoteka.getinbank.pl/:

CHF

kupno 2,9475

sprzedaż 3,3573

to jak mam policzyć ile mam wpłacić w złotówkach?

czy ma to być: powiedzymy 500CHF x 2.9475

czy też 500CHF x 3,35?

bo jeśli ta druga opcja jest poprawna, to jeszcze nigdy nie płaciłem tak wysokiej raty.

Za odpowiedź z góry dziękuję!

witajcie!

mam do was pytanie a tak w zasadzie to porade..

Przed chwilka dzownil do mnie Pan z DB i proponoiwal mi aneks do umowy na korzystnych bardzo warunkach... mianowicie:

przez pierwsz 2 lata od podpisania umowy bede placila splate kredytu po kursie 2,3 zl badz nizsza jesli kurs franka w NBP spadnie pozniej tej granicy...

po drugie po uplywie tych 2 lat bede splacala kredyt po kursie w NBP

po 3 zadnych oplat z tym zwiazanych!

Na moje pytanie jaki bank ma w tym cel i jak na tym zarabia ? Pan odpowiedzial ze owszem zarabia bo 4% dostaje NBP DB jakies 6% od NBP cos takiego juz nie pamietam dokladnie, jednakze 3 razy podkreslal ze klient nie doplaca do tego ani zlotowki...

co wy na to ?

witam,

gdyby mi xsproponowali takie warunki brałbym w ciemno i jeszcze z pocałowaniem...

zwolnij:

CHF

kupno 2,9475

sprzedaż 3,3573

czy też 500CHF x 3,35?

bo jeśli ta druga opcja jest poprawna, to jeszcze nigdy nie płaciłem tak wysokiej raty.

witam,

to chyba jasne, że po 3,35. A to, że nie płąciłeś nigdy tak wysokiej raty wynika tylko i wyłącznie z kursu NBP (no i rzecz jasna spreadu).

pozdro

dziękuję za odpowiedź.

link this post Dodano w 13.07.2010

Droga Bblondi,

Sorry, że dopiero teraz, ale wcześniej jakoś nie było okazji...

Pismo, które cytujesz, jak dla mnie jest bardzo dziwne. W mojej umowie jest wyraźnie napisane, że spłaty następują w dniach przewidzianych harmonogramem, po kursie sprzedaży obowiązującym w dniu spłaty wynikającym z harmonogramu. Do dnia spłaty wpłacona kwota stanowi nieoprocentowany depozyt. To też wynika z regulaminu i zasad przedterminowych spłat.

Nie wiem, czego właściwie dotyczyło to pismo. Może to jakiś szczególny przypadek, no i to było rok temu. W każdym razie był to chyba jedyny raz, kiedy ten bank poszedł komuś na rękę. Ty to masz szczęście.

Rozwiń proszę temat, jak doszło do powstanie tego listu, bo aż mi się nie chce wierzyć.

Pozdrawiam,

link this post Dodano w 14.07.2010

zwolnij:

CHF

kupno 2,9475

sprzedaż 3,3573

czy też 500CHF x 3,35?

Mam pytanie - czy zdecydowalas sie na podpisanei aneksu? Wlasnie do mnie dzwonila jakas pani z GNB z propozycją spotkania i przedstawienia bardzo ciekawej oferty , zaznaczajac ze przeciez Dombanku ( umowe mam podpisana z dombankiem ) juz nie ma . Nie chciala nic wiecej powiedziec i zastanawiam sie czy to o to chodzi?

link this post Dodano w 14.07.2010

siostraPitera:

zwolnij:

CHF

kupno 2,9475

sprzedaż 3,3573

czy też 500CHF x 3,35?

Mam pytanie - czy zdecydowalas sie na podpisanei aneksu? Wlasnie do mnie dzwonila jakas pani z GNB z propozycją spotkania i przedstawienia bardzo ciekawej oferty , zaznaczajac ze przeciez Dombanku ( umowe mam podpisana z dombankiem ) juz nie ma . Nie chciala nic wiecej powiedziec i zastanawiam sie czy to o to chodzi?

Ciekawe że dzwonią jedynie do tych którzy jeszcze nie mają podisanego aneksu o spłatę bezpośrednią walutą.

Jak widać z poniższego przykładu 3,35 to golą klientów równo. A jak chća coś zaproponować to na pewno na tym zyskają, daj znać jak pracownik cię wtajmniczy w szczegóły oferty

• Statystyki: 36 Posty | 4292 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek