mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

jak zrezygnować z ubezpieczenia domu (kredyt w Getinbanku)

link this post Dodano w 30.06.2010

Witam wszystkich.

W 2006 r.wzięłam kredyt 6000zł(denominowany we frankach)na 20 lat.Z ubezpieczenia kredytu zrezygnowałam a z ubezpieczenia domu czciałabym teraz,wolę ubezpieczyć gdzie indziej.Jak to bezboleśnie przeprowadzić?I jeszcze jedno.Czy opłacałoby mi się przewalutować kredyt na złotówki i czy ktoś robił wyliczenia za jaki okres zwróciłby się taki manewr.Kosztuje ta przyjemność 1,5% czyli chyba u mnie ok.900 zł.Czy dobrze się doczytałam w tabeli opłat?No i jak macie cierpliwość - co to RRSO i CKK i jak to obliczyć u mnie.Przyznam się,że wiliczenia bankowe to dla mnie kabała.Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.

link this post Dodano w 01.07.2010

6000? to mały kredyt, nie przejmowałbym się ;-)

Ale poważnie: Co to jest "ubezpieczenie kredytu", z którego zrezygnowałaś?

Ubezpieczenie domu - mozesz wypowiedzieć zgodnie z umową, u nas odnawiają raz do roku i przed upływem okresu można wypowiedzieć na kolejny rok. Uwaga na warunki dodatkowe: np oprócz wypowiedzenia przedstawienie nowej polisy i cesji na 14 dni przed końcem starej polisy.

Czy się opłaca przejść? trzeba policzyć, ale da się tylko hipotetycznie lub na podstawie starych danych, bo nikt nie wie jakie będą LIBOR, WIBOR i kurs CHF w kolejnych latach. Doświadczenie mnie nauczyło, że jak ten (inne zresztą też) bank coś proponuje to raczej jest to lipa i trzeba robić odwrotnie, ale nie można generalizować  

RRSO http://pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczywista_roczna_stopa_oprocentowania

RRSO bardzo dobry, krytykowany przez banki za nieścisłość (co potwierdza, że dobry ) wskaźnik pozwalający porównać warunki kredytowania. Excel ma runkcję XIRR która go wylicza na podstawie wypłaconego kredytu i rat. Getin liczył go źle, przynajmniej na naszej umowie: zaniżał manipulując spreadem.

CKK Całkowity Koszt Kredytu czyli suma wszytkich odsetek, prowisji, kosztów itp. Mniej przydatny niż RRSO, bo nie uwględnia zmiany wartośći pieniądza w czasie = po prostu sumuje raty odsetkowe z kolejnych okresów

link this post Dodano w 05.07.2010

Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź,pomyliłam się w kwocie kredytu o jedno zero.W.być nie 6000zł tylko 60000zł.

link this post Dodano w 06.07.2010

Czy ktoś z Was dysponuje aktualnie stosowaną przez nasz bank umową cesji praw z polisy ubezpieczeniowej na rzecz banku? Jesli tak, to pilnie proszę o kontakt lub o umieszczenie skanu tej umowy na kupfranki. Z góry dziękuję i pozdrawiam

link this post Dodano w 06.07.2010

http://kupfranki.pl/networks/images/image.256807

link this post Dodano w 09.07.2010

Dzieki. Juz poszło do Banku - mam nadzieję, że uznają te druki pozdrawiam

A to przerobiłaś i wysłałaś to do banku? Nie wiem czy zadziała. Tam muszą być wpisane konkretne osoby, no chyba, że zostwiłas im tam miejsce na wpisanie kogoś. Zwykle to oni wysyłają wypełnione i podpisane przez siebie, w ten sposób jest jedna przesyłka mniej, bo potem musi jeszcze wrócić do nich podpisane przez ubezpieczyciela. No, ale powodzenia

Tak, tak z tą ich procedurą ustanawiania cesji jestem zaznajomiona. Ale nie bardzo chcę czekac na ich łaskawe nadesłanie druków umowy do ostatniej chwili, bo może się okazać, że  coś im przeszkodziło i  "dziwnym trafem" termin mi przepadnie...  na co oni tylko czekają!!!  spróbuję więc manerwu poza ich  procedurami, może zadziała

link this post Dodano w 29.07.2010

Mi minął termin obowiązywania ubezpieczenia 05 czerwca i do tej pory nie otrzymałem żadnego listu z informacją i przedłużeniu.

Czy istnieje możliwość zrezygnowania z ewentualnie przedłużonego ubezpieczenia na rzezcz ubezpieczenia "gdzie indziej" pomimo niedotrzymania 14 dni przed końcem ubezpieczenia?

Bardzo proszę o każdą pomoc.

link this post Dodano w 29.07.2010

jaromir:

Mi minął termin obowiązywania ubezpieczenia 05 czerwca i do tej pory nie otrzymałem żadnego listu z informacją i przedłużeniu.

Czy istnieje możliwość zrezygnowania z ewentualnie przedłużonego ubezpieczenia na rzezcz ubezpieczenia "gdzie indziej" pomimo niedotrzymania 14 dni przed końcem ubezpieczenia?

Bardzo proszę o każdą pomoc.

Po pierwsze, upewnij się, że w Twojej umowie kredytowej nie masz zapisu na mocy którego bank "automatycznie" Cię ubezpiecza w przypadku kiedy nie dostarczysz do banku polisy z cesją od innego ubezpieczyciela na X dni przed wygaśnięciem ubezpieczenia. Opłaty możesz nie zauważyć ponieważ może być ona wliczana w ciężar kredytu.

Po drugie, kiedy upewnisz się że bank nie ubezpieczył za Ciebie nieruchomości i nie obciążył opłatą, po wczesniejszym kontakcie z bankiem wybierz sobie ubezpieczyciela. Jak najszybciej ubezpiecz mieszkanie i dopełnij formalności z polisą i jej cesją na bank.

• Statystyki: 14 Posty | 1659 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek