jaromir:
Opłatę za wznowienie ubezpieczenia zauważyłbym napewno po wartości raty. Sytuacja wygląda tak że prawdopodobnie bank automatycznie przedłużył mi ubezpieczenie ale jeszcze nie pobrał opłaty. Moje pytanie dotyczy możliwości rezygnacji z ich ubezpieczenia na rzecz ubezpieczenia za niższą kwotę. W "warunkach portfelowego ubezp. ..." w paragrafie 5 Okres ubezpieczenia i odpowiedzialności kończy się: pkt3 brzmi z upływem godz. 24 ostatniego dnia spłaty kredytu przez ubezpieczonego lub ustalenia innego zabezpieczenia umowy kredytu i jednoczesnej pisemnej rezygnacji przez ubezpieczonego z ubezpieczenia.
Czy to oznacza że mogę zawrzeć teraz ubezpieczenie z innym ubezpieczycielem i umowę wraz z rezygnacją pisemną z ewntualnie przedłużonego (jeszcze nikt mnie o tym nie poinformował) ubezpieczenia przesłać do GNB celem ustanowienia cesji na bank i zwrotu ? lub niepobierania kojenych składek na ubezpieczenie zawarte przez bank.
Dziękuję za zainteresowanie
@jaromir
Polecamy kontakt z bankiem i ustalenie do kiedy obowiązuje ubezpieczenie które bank odnowił jeżeli odnowił. Jest to istotne ponieważ są nikłe szanse że bank zwróci Tobie pieniądze za to wykupione już ubezpieczenie. A jeżeli zrobiłbyś tak jak opisałeś bez ustalenia w banku aktualnego stanu ubezpieczenia nieruchomości, to prawdopodobnie zostałbyś z 2 ubezpieczeniami pokrywającymi się w dużej części w czasie.
Zatem jeżeli bank nie ubezpieczył jeszcze Twojej nieruchomości to zadeklaruj na infolinii, że dopełnisz formalności jak najszybciej, samodzielnie i doślesz polisę z cesją od swojego ubezpieczyciela. Następnie zrób to co zadeklarowałeś.
Jeżeli bank już wykupił polisę dla nieruchomości i Cię obciążył, to upewnij się na jaki minimalny okres jest to ubezpieczenie, następnie złóż pisemną rezygnację pod koniec tego okresu i przedstaw polisę i cesję praw do niej od nowego ubezpieczyciela na kolejny, zazębiający się z aktualnym okres ubezpiecznia.