mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

jak zrezygnować z ubezpieczenia domu (kredyt w Getinbanku)

link this post Dodano w 30.07.2010

Opłatę za wznowienie ubezpieczenia zauważyłbym napewno po wartości raty. Sytuacja wygląda tak że prawdopodobnie bank automatycznie przedłużył mi ubezpieczenie ale jeszcze nie pobrał opłaty. Moje pytanie dotyczy możliwości rezygnacji z ich ubezpieczenia na rzecz ubezpieczenia za niższą kwotę. W "warunkach portfelowego ubezp. ..." w paragrafie 5 Okres ubezpieczenia i odpowiedzialności kończy się: pkt3 brzmi z upływem godz. 24 ostatniego dnia spłaty kredytu przez ubezpieczonego lub ustalenia innego zabezpieczenia umowy kredytu i jednoczesnej pisemnej rezygnacji przez ubezpieczonego z ubezpieczenia.

Czy to oznacza że mogę zawrzeć teraz ubezpieczenie z innym ubezpieczycielem i umowę wraz z rezygnacją pisemną z ewntualnie przedłużonego (jeszcze nikt mnie o tym nie poinformował) ubezpieczenia przesłać do GNB celem ustanowienia cesji na bank i zwrotu ? lub niepobierania kojenych składek na ubezpieczenie zawarte przez bank.

Dziękuję za zainteresowanie

jaromir:

Opłatę za wznowienie ubezpieczenia zauważyłbym napewno po wartości raty. Sytuacja wygląda tak że prawdopodobnie bank automatycznie przedłużył mi ubezpieczenie ale jeszcze nie pobrał opłaty. Moje pytanie dotyczy możliwości rezygnacji z ich ubezpieczenia na rzecz ubezpieczenia za niższą kwotę. W "warunkach portfelowego ubezp. ..." w paragrafie 5 Okres ubezpieczenia i odpowiedzialności kończy się: pkt3 brzmi z upływem godz. 24 ostatniego dnia spłaty kredytu przez ubezpieczonego lub ustalenia innego zabezpieczenia umowy kredytu i jednoczesnej pisemnej rezygnacji przez ubezpieczonego z ubezpieczenia.

Czy to oznacza że mogę zawrzeć teraz ubezpieczenie z innym ubezpieczycielem i umowę wraz z rezygnacją pisemną z ewntualnie przedłużonego (jeszcze nikt mnie o tym nie poinformował) ubezpieczenia przesłać do GNB celem ustanowienia cesji na bank i zwrotu ? lub niepobierania kojenych składek na ubezpieczenie zawarte przez bank.

Dziękuję za zainteresowanie

@jaromir

Polecamy kontakt z bankiem i ustalenie do kiedy obowiązuje ubezpieczenie które bank odnowił jeżeli odnowił. Jest to istotne ponieważ są nikłe szanse że bank zwróci Tobie pieniądze za to wykupione już ubezpieczenie. A jeżeli zrobiłbyś tak jak opisałeś bez ustalenia w banku aktualnego stanu ubezpieczenia nieruchomości, to prawdopodobnie zostałbyś z 2 ubezpieczeniami pokrywającymi się w dużej części w czasie.

Zatem jeżeli bank nie ubezpieczył jeszcze Twojej nieruchomości to zadeklaruj na infolinii, że dopełnisz formalności jak najszybciej, samodzielnie i doślesz polisę z cesją od swojego ubezpieczyciela. Następnie zrób to co zadeklarowałeś.

Jeżeli bank już wykupił polisę  dla nieruchomości i Cię obciążył, to upewnij się na jaki minimalny okres jest to ubezpieczenie, następnie złóż pisemną rezygnację pod koniec tego okresu i przedstaw polisę i cesję praw do niej od nowego ubezpieczyciela na kolejny, zazębiający się z aktualnym okres ubezpiecznia.

A u mnie dziwna sprawa

Złożyłem w placówce kopię polisy w pierwszym dniu jej obowiązywania - w czerwcu.

Cesja była tylko w polisie a umowę cesji niedawno otrzymałem i jeszcze jej nie dostarczyłem do banku.

Kwota raty podana w mailu jest bez żadnych dodatków, czyli wygląda na to, że na razie mnie nie ubezpieczyli.

Stawiam na bałagan

A polisa z innej sprawy w lutym także pozostała bez umowy cesji i na narazie spokój.

Chyba, że się zdziwie za m-c.

The author has edited this post (w 30.07.2010)

Moim zdaniem mozesz odstąpić (do 30 dni) lub wypowiedzieć (po tym terminie). Ewentualnie jesli to bank zawarł ubezpieczenie w Twoim imieniu powinieneś zobowiazać go do takiego działania i zażadać zwrotu reszty składki.

http://odszkodowania.wieszjak.pl/najczestsze-problemy/218116,Odstapienie-a-wypowiedzenie-umowy-ubezpieczenia.html

• Statystyki: 14 Posty | 1659 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek