Co myślicie o ubezpieczeniu przez bank w naszym imieniu. Ja mam ubezpieczoną nieruchomość we własnym zakresie. co rok ubezpieczam od wszystkiego i płace raptem 300 zł. A tu niespodzianka dostalam informacje z Banku że nie złożyłam cesji i oni ubezpieczyli moją nieruchomość z góry na 5 LAT!!! i co miesiąc mam placić po 80 zł. Czy ktoś wie jak rozwiązać taką umowę ubezpieczenia i co robić?
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
Należy się z tego ubezpieczenia wypisać. Jak? zalezy od umowy jaką masz. U nas było, że można zrezygnować (na piśmie) przed okresem zakończenia bieżącego okresu ochrony. Co prawda, w umowie są też inne zapisy, niecałkiem spójne ze sobą - np że mamy prawo wypowiedzieć do ostatniego dnia, ale inny zapis mówi, że jeśli 14 dni przed wygaśnięciem nie przedstawisz cesji to bank może przedlużyć swoje. Może ale nie musi. My wypowiedzieliśmy zbyt póżno, w trakcie tych ostatnich 14 dnii - bank to niby przyjął, przesłał nawet cesję, ale za chwilę zmienił zdanie i ubezpieczył sam. Reklamacja w toku.
Może u Ciebie jest w umowie, że ubezpieczają na 5 lat, w naszej umowie, że na rok. Bardzo drogie to ubezpieczenie, 80 PLN miesięcznie=prawie 1000 PLN rocznie składki??? Takie drogie masz mieszkanie, czy coś Wam tam jeszcze wcisnęli niezwiaznego z ubezpieczeniem samego mieszkania? Jesli wcisnęli to moze być to powód wypowiedzenia ubezpieczenia, jako mającego zbyt szeroki zakres w stosunku do tego co jesteś obowiązana ubezpieczyć. Obowiazana jesteś ubezpieczyć przedmiot zabezpieczenia kredytu czyli np mieszkanie do wartości kredytu, a nie np sprzęty domowe i RTV od kradzieży.
Mam dokładnie ten sam problem.
Mam w umowie, że bank może podpisać za mnie umowę ubezpieczenia domu, jeśli ja nie mam takiego zabezpieczenia. Ja mam polisę przedłużaną regularnie z roku na rok z cesją na rzecz banku, ale zapomniałem wysłać im kopie dokumentów. Bank jednak nie kontaktował się ze mną, żeby to sprawdzić, ale o nic się nie pytając, kupił za mnie polisę i oczywiście każe mi za to płacić. Do tego zawarł umowę na 5 lat z góry, a cena polisy wychodzi 4 razy większa niż płaciłem dotąd!
Uważam, że bank postąpił bezprawnie, dając dowód złej woli, ponieważ warunek braku ubezpieczenia nie był spełniony, a bank nie zrobił nic, żeby to sprawdzić, ale od razu wybrał najmniej korzystne dla mnie rozwiązanie. Ewidentnie za wszelką cenę szuka pretekstów do zwiększania sobie (nienależnie) przychodów. Dlatego zamierzam napisać reklamację - skargę na działania banku z żądaniem anulowania bezzasadnie podpisanej polisy i zwrotu pobranych kosztów.
Mam tylko pytanie do jakiej instytucji, która ewentualnie mogłaby poprzeć takie roszczenie, powiniem wysłać kopie korespondencji do banku. UOKiK czy może arbitraż bankowy? Poradżcie, jak instytucja powinna tu pomóc.
Pozdrowienia
Wycwanili się widzę z tymi 5 latami. U mnie próbują przedłużyć tylko na rok.
Nie wiem czy mamy podobne umowy. Ja mam taki zapis
par 17 ust 2. "Kredytobiorca upoważnia Bank w przypadku braku ustanowienia zabezpieczeń określonych w par 3 lub zaniechania ich przedłużania przez cały okres kredytowania - do ustanowienia tychże zabezpieczeń:
a) złożenia wniosku o wpis hipoteki,
b) zawarcia umowy ubezpieczenia nieruchomości od ryzyka ognia i innych zdarzeń losowych na koszt Kredytobiorcy (doliczenia do raty spłaty) i dokonanie cesji na rzecz Banku, o ile na 14 dni przed terminem wygaśnięcia ubezpieczenia nie udokumentuje zawarcia umowy na kolejny okres i opłacenia składki ubezpieczeniowej za okres co najmniej jednego roku."
jednocześnie moim zdaniem w powyższym punkcie umowa jest wewnętrznie sprzeczna z par 19 ust 4. który mówi "Kredytobiorca w każdym momencie trwania ochrony ubezpieczeniowej może zrezygnować z ubezpieczenia ze skutkiem na ostatni dzień okresu, za który została niszczona składka. "
Rozumiem, że Ty po prostu nie dosłałeś im kolejnej cesji. Na pewno jest to wyraz złej woli z ich strony i próba naciągnięcia na nieuzasadnione koszty, bo składkę mają rażąco wyższą niż dostępne na rynku i okres jest bez powodu tak długi. Ja bym uderzył na początek do Arbitra Bankowego co sam zamierzam zrobić, jeśli odrzucą reklamację.
Poza tym, jeśli ubezpieczyłeś się sam wcześniej (i nawet nie przedstawiłeś cesji bankowi) to moim zdaniem ubezpieczenie kupione przez Bank nie chroni Cię dodatkowo, bo w ubezpieczeniach majątkowych wartość odszkodowania odpowiada łącznie wartości poniesionej szkody, niezależnie od liczby posiadanych polis. No chyba, że bank ubezpieczy na wyższą kwotę. Zatem podejrzewam, że bank kupił coś, co Cię nie chroni, a zapłacić dodatkowo musiałeś. Tu może też pomóc rzecznik ubezpieczonych. O podwójnych ubezpieczeniach majątkowych pisze tu http://www.rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Ubezpieczenie_wielokrotne_tzn_rownolegle_ubezpieczenia_w_dwoch_lub_wiecej_zakladach_ubezpieczen_-_zasady_uzyskiwania_ods__1427
No i chyba możesz odstąpić (do 30 dni) lub wypowiedzieć (po 30 dniach) od umowy ubezpieczenia, którą bank zawarł w Twoim imieniu (ciekawe czy jesteś stroną) i na Twój koszt.
Odstąpić lub wypowiedzieć możesz, o ile jesteś stroną umowy (nie wiem jak Getin konstruuje te ubezpieczenia, czy my w ogóle jesteśmy ich stronami czy tylko uposażonym???) Jeśli nie to takie działania podpadają chyba pod niedozwoloną klauzulę (chyba dopiero planowaną do wpisania do rejestru) z punktu 32 poniżej
http://elatokarska.wordpress.com/2008/08/05/czy-wiesz-jak-czytac-umowy-kredytowe-raport-pokontrolny-uokik-czesc-viii/
Co prawda tu jest mowa o nieco innym ubezpieczeniu niż mieszkania, ale pasuje do schematu. Bo jesli nie jesteśmy stroną, a jedynie uposażonym z wymuszoną cesją na bank, nie uzyskujemy z tej umowy dodatkowej ochrony i nie mamy prawa wypowiedzieć niekorzystnej (zbyt drogiej) umowy przez 5 lat to jest to chyba niedozwolone działanie
witajcie,
u mnie to samo. Tez dostałam info ze ubezpieczyli mnie na 5 lat. Prawdopodobnie nie przesłalam im kopii swojego ubezpiecznia. kobieta z infolonii powiedziala, ze mam im przesłać polise+cesje+dowód wpłaty i oni w moim imieniu wypowiedza Towarzystwu Europa. Ale za czerwiec musze oczywiście 100 zł zapłacić. MASAKRA!!!!!!!!
Mam o tyle dobrą sytuację, że mam chyba starszę wersję umowy, w której w ogóle nie ma mowy o 14 dniach na udokumentowanie zawarcia ubezpieczenia. Poza tym u mnie jest to chyba par. 8, więc jest inaczej. Żadnego aneksu do umowy nie podpisywałem, więc właściwie na podstawie umowy mógłbym uznać, że termin 14 dni mnie nie obowiązuje.
Jest jednak jeszcze regulamin, który reguluje sprawy nie ujęte w umowie. Nie może być jednak nadrzędny wobec umowy, więc skoro umowa nie narzuca żadnych terminów, to czy można dyktować terminy za pomocą regulaminu, który jest nienegocjowalny?
W każdym razie biorę się za pisanie pisma. Dzięki za pomoc. Nie dajmy się okradać cwaniakom!
Dziękuję Wszystkim za rady. Mam dokładnie taką samą umowę. Kredyt spłacam już dwa lata i w ubiegłym roku dostałam z Banku przypomnienie. Natomiast w tym roku nic - cisza, aż tu wyskoczyli z tym 5-letnim ubezpieczeniem i to jeszcze w jakiej wysokości!!! Musze zapłacić za czerwiec 80 zł.
Dzwoniłam już na infolinię i do 14 dni roboczych mają mi przesłać druk cesji. Następnie mam im ją odesłac wraz z polisą, dowodem wpłaty i rezygnacją z ich ubezpieczenia. Najdziwniejsze jest to, że mam im przesłać oryginał mojej polisy!!! (oryginał - tego na pewno nie prześlę) lub kopię potwierdzoną w ich oddziale. Kto się orientuje gdzie w Krakowie są oddziały tego banku? W necie znalazłam ulicę Karmelicka, ale czy to jest aktualne to nie wiem.
Ciekawe, czy rzeczywiscie mi tą cesję prześlą w ciągu 2 tygodni. Pewnie będą próbowali naciągnąć mnie na kolejną składkę. Zastanawiam się więc czy przypadkiem już teraz nie wysłać im tej rezygnacji.
Muszę chyba jeszcze raz tam zadzwonić bo nie dopytałam na jaki dzień mam wypowiedzenie napisać.
Niestety nie mogłam znaleźć druków cesji na stronie banku. Może ktoś wie jak te druki szybciej uzyskać?
Pozdrawiam
Gdy zamawiałem umowę cesji in blanco w normalnym trybie, to przyszła pocztą po ok. tygodniu, czyli w normie. Oczywiście nie można wykluczyć, że tym razem celowo to opóźnią.
Natomiast ze znalezieniem wcześniej umowy może być problem, ponieważ z banku przychodzi kopia z wpisanymi twoimi danymi i podpisana in blanco przez reprezentantów banku, tak żebyś mogła zostawić podpisaną kopię agentowi ubezpieczeniowemu. Jeśli przygotujesz sobie własną umowę cesji, co teoretycznie jest możliwe, to powinna ona powędrować do banku po podpisy i następnie zostać odesłana do Ciebie i firmy ubezpieczeniowej. Bank może tu znów utrudniać i np. odmówić podpisania takiej umowy. Chyba pozostaje czekać i ewentualnie reklamować.
Powodzenia.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009