mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenie

link this post Dodano w 19.07.2010

darek1980,

TU Europa i Getin Noble Bank oraz Open Finance to jedna wielka rodzina więc się nie dziw, a ty jako jeden z wielu żywicieli dostarczasz paliwa, a pijaweczki ciągną, tu na spreadzie, tu na ubezpieczeniach. Dlatego po znajomości masz ubezpieczenie w Europie za 600 a nie PZU za 140 zł.

Właśnie dla tego należy pilnować swoich praw i swojej kasy i tego od początku uczą na kupfranki.

Do dyzpozycji masz skargeę do UOKiK i Rzecznika Praw Ubepieczonych. Dodatkowo masz nauczkę, że jak coś składasz do banku to miej tego dowód. Zawsze miej kopię dla siebie i proś o pieczatkę, datownik i podpis kwitujący przyjęcie dokumentu przez pracownika banku.

darek1980:

Witam,proszę o pomoc.

Własnie dostałem list od GNB o treści w skrócie

GETI NOBLE BANK przypomina,iż zgodnie z zapasami umowy moim obowiązkiem jest ubezpieczenie nieruchomości.W związku z brakiem kompletu dokumentów zwracają się z "prośbą" o:

zwiększenie sumy ubezpieczenia,gdyż widniejąca kwota jest zbyt niska.O ok 50 %.Zgodnie z postanowieniem regulaminu umowy-par.23 suma ubezpieczenia powinna równa wartości rynkowej nieruchomośc LUB INNE ZAAKCEPTOWANEJ PRZEZ BANK.W związku z powyższym proszą o doubezpieczenie.

I dla mnie najlepszy fragment:

Jednocześnie informujemy,że ewentualne odstąpienie od programu oferowanego przez bank w tym również zaprzestanie naliczania składki jest możliwe po zwiększeniu ubezpieczenia.

Ubezpieczyłem nieruchomość w marcu,nawet przed terminem,po czym kilka dni później dzwoniłem do nich i Pani mnie poinformowała,że tak,jest wszystko w porządku.PO czym po kilku dniach przysłali list ,że nic do nich nie przesłałem,więc znów zadzwoniłem i znów wszystko było ok.

Po 3 mc spokoju,w czerwcu znów list,iż mnie ubezpieczyli na kwotę 300000 ,50 zł mc,ponieważ nie dostali polisy Poszedłem do ich placówki,Pracownik przesłał im po raz kolejny dokumenty wraz z potwierdzeniem przez nich odbioru i drukiem nadania.PO czym zadzwonili,iż reklamacja jest w toku i pewnie będzie rozpatrzona pozytywnie.

Kilka dni temu znów zadzwoniłem,po czym Pan stwierdził,że nic nie otrzymali,nie mają info o reklamacji.

Po czym znów Pani zadzwoniła ,ze jest wszystko dobrze,że nie muszę płacić ich składki a zaległa-czerwcowa zostanie anulowana.

Nadmienię,iż moja składka w PZU wynosi rocznie 140zł,a u nich 600zł.

Dlaczego w tym banku mają taki bałagan,nie wiem.Dlaczego jawnie chcą okradać ludzi,też nie wiem.Wg mnie to jest sprawa dla Policji,oni taką metodą oszustwa chcą wyłudzać pieniądze.

Dlaczego przez 5 lat płacenia za mieszkanie,gdzie jego wartość 2-3 lata temu była wyższa niż teraz nie żadali ubezpieczenia na wyższą kwotę i skąd wzieli kwotę 300000.Czy wysłali do mnie rzeczoznawcę,dlaczego ciągle twierdzili że jest wszystko w porządku?

Proszę o pomoc,co mogę zrobić w tej sytuacji.Nie mam już siły na dyskusję z pracownikami tego banku.Nie dają gwarancji,że po dosłaniu prze zemnie doubezpieczenia anulują ubezpieczenie w EUropie.

The author has edited this post (w 19.07.2010)
link this post Dodano w 20.07.2010

To ja chyba i tak jestem lepsza od Was. Oprócz tego ubezpieczenia pobierali ode mnie ubezpieczenie OC  w życiu prywatnym w ramach Pakietu Dobrowolnego...... Ubezpieczenie wynosiło 2400 pln!!! rocznie i polegało na doliczeniu corocznym do salda zadłużenia!!! Czyli ok. 250 zł miesięcznie większa rata!!! Oczywiście moje doradczynie kredytowe nie poinformowaly mnie o tym. Dopiero jak zaczęłam naciskać, że rata za wysoka - pokazały mi to ubezpieczenie i otworzyły oczy - tak nauczylam się czytać umowy kredytowe!!! Mało tego zrezygnowałam z tego ubezpieczenia z miesięcznym opóźnieniem a oni mi na to ,że już pobrali kwotę na następny rok! Obecnie doczytałam, że akurat z tego ubezpieczenia można zrezygnować w każdej chwili - wtedy pobierają opłatę wyłącznie do dnia kiedy byłam ubezpieczona!!! - no niestety .... musimy jeszcze się wszyscy podszkolić w temacie ubezpieczeń ) . A tak dodatkowo - jako już do podszkolona powiem Wam, że z ubezpieczenia mieszkania osoba fizyczna nawet jak podpisze umowę - ma prawo zrezygnować do 30 dni!!! - wysyłajcie polecone.

link this post Dodano w 21.07.2010

darek1980:

Witam,proszę o pomoc.

Własnie dostałem list od GNB o treści w skrócie

GETI NOBLE BANK przypomina,iż zgodnie z zapasami umowy moim obowiązkiem jest ubezpieczenie nieruchomości.W związku z brakiem kompletu dokumentów zwracają się z "prośbą" o:

zwiększenie sumy ubezpieczenia,gdyż widniejąca kwota jest zbyt niska.O ok 50 %.Zgodnie z postanowieniem regulaminu umowy-par.23 suma ubezpieczenia powinna równa wartości rynkowej nieruchomośc LUB INNE ZAAKCEPTOWANEJ PRZEZ BANK.W związku z powyższym proszą o doubezpieczenie.

I dla mnie najlepszy fragment:

Jednocześnie informujemy,że ewentualne odstąpienie od programu oferowanego przez bank w tym również zaprzestanie naliczania składki jest możliwe po zwiększeniu ubezpieczenia.

Ubezpieczyłem nieruchomość w marcu,nawet przed terminem,po czym kilka dni później dzwoniłem do nich i Pani mnie poinformowała,że tak,jest wszystko w porządku.PO czym po kilku dniach przysłali list ,że nic do nich nie przesłałem,więc znów zadzwoniłem i znów wszystko było ok.

Po 3 mc spokoju,w czerwcu znów list,iż mnie ubezpieczyli na kwotę 300000 ,50 zł mc,ponieważ nie dostali polisy Poszedłem do ich placówki,Pracownik przesłał im po raz kolejny dokumenty wraz z potwierdzeniem przez nich odbioru i drukiem nadania.PO czym zadzwonili,iż reklamacja jest w toku i pewnie będzie rozpatrzona pozytywnie.

Kilka dni temu znów zadzwoniłem,po czym Pan stwierdził,że nic nie otrzymali,nie mają info o reklamacji.

Po czym znów Pani zadzwoniła ,ze jest wszystko dobrze,że nie muszę płacić ich składki a zaległa-czerwcowa zostanie anulowana.

Nadmienię,iż moja składka w PZU wynosi rocznie 140zł,a u nich 600zł.

Dlaczego w tym banku mają taki bałagan,nie wiem.Dlaczego jawnie chcą okradać ludzi,też nie wiem.Wg mnie to jest sprawa dla Policji,oni taką metodą oszustwa chcą wyłudzać pieniądze.

Dlaczego przez 5 lat płacenia za mieszkanie,gdzie jego wartość 2-3 lata temu była wyższa niż teraz nie żadali ubezpieczenia na wyższą kwotę i skąd wzieli kwotę 300000.Czy wysłali do mnie rzeczoznawcę,dlaczego ciągle twierdzili że jest wszystko w porządku?

Proszę o pomoc,co mogę zrobić w tej sytuacji.Nie mam już siły na dyskusję z pracownikami tego banku.Nie dają gwarancji,że po dosłaniu prze zemnie doubezpieczenia anulują ubezpieczenie w EUropie.

Polecamy zgłoszenie problemu do aritrażu przy Związku Banków Polskich - koszt 50 zł.

Z informacji przesłanej przez Pana, nie widzimy obiektywnych powowdów aby bank Pana ubezpieczał za Pana nieruchomość u preferowanego przez siebie ubezpieczyciela.

Należy złożyć wniosek o zwrot naliczonych opłat za tego tytułu.

Istotne jest, aby dokonać cesji polisy u nowego ubezpieczyciela na bank i przesłać kopię do banku.

The author has edited this post (w 21.07.2010)
link this post Dodano w 22.07.2010

Tak sobie poczytałem regulamin i wynika z niego, że aby wypełnić warunki banku nalezy nową polisę zawrzeć najlepiej ok. 1,5 m-ca przed końcem starej.

Zawieramy polisę, opłacamy ją i przekazujemy kopię (potwierdzoną przez pracownika banku) do banku.

Mają 14 dni na sporządzenie umowy cesji. Poczta dołoży parę dni na dostarczenie od nas.

Patrząc na maksymalne terminy to po otrzymaniu tego druku będziemy mieli ok. 10-15 dni na załatwienie podpisu ubezpieczyciela i dostarczeniu go do banku aby zmieścić się w terminie nałożonym przez bank - 14 dni przed końcem ważności.

Teoretycznie możnaby samemu druk umowy cesji zrobić, ale bez podpisu banku i dopiero później podpisu ubezpieczyciela i tak nie będzie ona ważna, więc nic nie zyskujemy.

Ciekawe czy bank gdzieś w sposób jawny informuje o trybie uzyskania druku cesji

Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości po co bank tak to skomplikował to już jest jasność sprawy.

Dołożyć do tego jeszcze "konkurencyjność" wybranej dla klientów oferty ubezpieczyciela ....

To się zdecydowanie nadaje do przekazania odpowiednim organom.

Sprawa wyboru ubezpieczyciela chyba do UOKiK.

Sprawa narzucenia takich warunków to już nie wiem gdzie.

Polisa przecież powinna być ważna po jej dostarczeniu-tu zgoda na te 14 dni pod warunkiem posiadania zapisu o cesji praw w samej polisie - a to zrobi każdy ubezpieczyciel.

Cała kołomyja ma za zadanie wycisnąć nas jak cytrynę.

Przy obecnym kursie CHF-"stary" portfel klientów niewiele niestety może.

The author has edited this post (w 22.07.2010)

aqq001:

Tak sobie poczytałem regulamin i wynika z niego, że aby wypełnić warunki banku nalezy nową polisę zawrzeć najlepiej ok. 1,5 m-ca przed końcem starej.

Zawieramy polisę, opłacamy ją i przekazujemy kopię (potwierdzoną przez pracownika banku) do banku.

Mają 14 dni na sporządzenie umowy cesji. Poczta dołoży parę dni na dostarczenie od nas.

Patrząc na maksymalne terminy to po otrzymaniu tego druku będziemy mieli ok. 10-15 dni na załatwienie podpisu ubezpieczyciela i dostarczeniu go do banku aby zmieścić się w terminie nałożonym przez bank - 14 dni przed końcem ważności.

Teoretycznie możnaby samemu druk umowy cesji zrobić, ale bez podpisu banku i dopiero później podpisu ubezpieczyciela i tak nie będzie ona ważna, więc nic nie zyskujemy.

Ciekawe czy bank gdzieś w sposób jawny informuje o trybie uzyskania druku cesji

Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości po co bank tak to skomplikował to już jest jasność sprawy.

Witam,

do tej pory zawieralem polise u ubezpieczyciela i od razu prosilem o cesje na bank, co tez ubezpieczyciel drukowal na odwrotnej stronie ubezpieczenia. Do banku wysylalem oryginal i do tej pory bank nie robil problemu.

Co do mojej sprawy z ubezpieczeniem. Dokumenty z oddzialu banku za potwierdzeniem na kopii, wyslane rowniez skany potwierdzonych kopii dokumentow. Tym samym, moim zdaniem, bank powienien uznac date wyslania maila jako date dostarczenia dokumentow.

Zadzwonilem wczoraj na infolinie z zapytaniem jak tam moja reklamacja i dowiedzialem sie, ze bank ma 30 dni na rozpatrzenie. Za bardzo nie rozumiem co tu jest do rozpatrzenia, skoro czarno na bialym widac, ze ubezpieczenie, cesja, potwierdzenie wyslania poleconego - wszystko jest. No ale jesli w ciagu tych 30 dni zmuszony bede po raz drugi zaplacic skladke to chyba wszystko wydaje sie byc oczywiste, prawda?

Musze sie zabrac i wyslac opis swojej sytuacji do UOKiK... ;/

afrik:

[...]

Witam,

do tej pory zawieralem polise u ubezpieczyciela i od razu prosilem o cesje na bank, co tez ubezpieczyciel drukowal na odwrotnej stronie ubezpieczenia. Do banku wysylalem oryginal i do tej pory bank nie robil problemu.

Co do mojej sprawy z ubezpieczeniem. Dokumenty z oddzialu banku za potwierdzeniem na kopii, wyslane rowniez skany potwierdzonych kopii dokumentow. Tym samym, moim zdaniem, bank powienien uznac date wyslania maila jako date dostarczenia dokumentow.

Zadzwonilem wczoraj na infolinie z zapytaniem jak tam moja reklamacja i dowiedzialem sie, ze bank ma 30 dni na rozpatrzenie. Za bardzo nie rozumiem co tu jest do rozpatrzenia, skoro czarno na bialym widac, ze ubezpieczenie, cesja, potwierdzenie wyslania poleconego - wszystko jest. No ale jesli w ciagu tych 30 dni zmuszony bede po raz drugi zaplacic skladke to chyba wszystko wydaje sie byc oczywiste, prawda?

Musze sie zabrac i wyslac opis swojej sytuacji do UOKiK... ;/

Dokładnie tak zrobiłem na początku roku w jednej ze spraw. Nawet cesja w polisie była na złe dane bo na Getin Bank. Cesja jest i tak ważna bo GNB jest następcą prawnym.

Teraz na nowej polisie, którą oddałem w 1 dniu jej obowiązywania dałem dobre dane i złożyłem w placówce. Na razie nic nie dostałem, że mnie ubezpieczyli aczkolwiek czekam na ich umowę cesji.

CO do moich dywagacji na temat terminów to te 1,5 m-ca wynika z tego, że aby wszystko załatwic tak jak bank zapisał w regulaminie to tyle może być potrzebne.

Swoją drogą innym bankom wystarczy w samej polisie zrobić cesję a GNB woli kombinować.

Stawiam na to, że dział od krojenia klientów pracował nad tym ostatnie kilka m-cy i wymyślił rozwązanie... maksymalnie skomplikować sprawę ubezpieczenia.

The author has edited this post (w 22.07.2010)
link this post Dodano w 23.07.2010

http://samcik.blox.pl/2010/07/Z-troski-o-klientow-bank-sprzedal-im.html

http://www.facebook.com/pages/Subiektywnie-o-finansach/276165850641

link this post Dodano w 24.07.2010

Najlepsza jest odpowiedź z bloga Pana Samcika kogoś o nicku bank-bank.....

Przecież prezent w postaci tak preferencyjnego ubezpieczenia dostali również klienci,którzy DOSŁALI NA CZAS UBEZPIECZENIE I CESJĘ! A teraz bank próbuje z nas robić głupków,twierdząć,że tak się nie stało!

Ja czekam na ich odpowiedź,a później Arbiter Bankowy (tu dziękuję za podpowiedź).Zawsze staram się być wobec tego banku rzetelny,a oni próbują wyłudzać kasę...ciekawe kiedy zwiększą spreed do 40-50 groszy -)

link this post Dodano w 04.08.2010

Traktują nas jak petentów w Burkina Faso. Ja mam umowę z 2006, ale przecież przysłali nowe warunki, więc nowe obowiązują. Koszmar, przedłużyłam ubezpieczenie w terminie, ale wyjechałam na urlop. bez porozumienia zakładają nowe ubezpieczenie, o nic nie pytając, nie przypominając. Na dodatek musimy składać wniosek o przysłanie druku cesji, tak jakby nie mogli sami tego przysłać. Na maile odpowiadają po tygodniu, na infolinię nie można się dodzwonić. Piętrzą przed nami trudności.

Nadpłaciłam kapitał, ale nie zmiejszyli odsetek, jak napisali w nowym regulaminie, traktują to jako nieoprocentowany depozyt, dopóki nie złożę dyspozycji. Musiałam wystąpić o nowy harmonogram za 40 zł, ale od miesiąca nie mogę się doczekać. W moim odczuciu to jest szykanowanie klienta. Napiszmy razem może do UOKIK?

link this post Dodano w 21.08.2010

Ja też dostałam pismo jaki to mój (nasz) bank jest wspaniałomyślny i jak dba o swoich klientów, bo zauważył że brakuje mi ubezpieczenia więc mnie sam ubezpieczył w takiej no cudnej firmie i na takich cudnych warunkach, że nic tylko się cieszyć, dziękować i płacić...przez 5 lat....

Tego było za dużo. Ubezpieczenie miałam, tylko nie zdążyłam im odesłać... Moja wina.

Zaczęłam śledzić temat tu na forum, w internecie, ktoś wspomniał o Kodeksie Cywilnym... Zaowocowowało to takim oto pismem:

Getin Noble Bank Spółka Akcyjna

ul. Domaniewska 39b, 02-675 Warszawa        

Dotyczy Kredytu Nr XXXXX

ODSTĄPIENIE OD UBEZPIECZENIA

W związku z pismem Banku z dnia ...... (koniec lipca) ,dotyczącego objęcia od dnia  ......(koniec lipca) mojej nieruchomości ubezpieczeniem w Towarzystwie Ubezpieczeniowym TU Europa, informuję, że dokonałam wymaganego ubezpieczenia nieruchomości we własnym zakresie w wymaganym terminie i dokumenty przesłałam do Getin Noble Bank.

Odstępuję niniejszym, na podstawie art. 812 ust.4 Kodeksu Cywilnego, od wspomnianej wyżej umowy portfelowego ubezpieczenia nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie kredytów hipotecznych udzielonych przez Getin Noble Bank S.A., której dokonał Bank w moim imieniu.

Załączam następujące dokumenty:

- polisę z potwierdzeniem zapłaty składki

- cesję praw z polisy ubezpieczeniowej na rzecz Getin Noble Bank.

Z poważaniem,

xxxx

Ważne było to, że zmieściłam się w terminie: macie 30 dni na odstąpienie od umowy ubezpieczenia. Nadałam poleconym i to jeszcze priorytetem na adres korespondencyjny.

Teraz specjalnie czekam z płatnością raty do końca miesiąca - czekam na smsa od banku. Jeśli będzie w nim podana tylko rata to ok- wszystko załatwione. Jeśli + ....PLN (za ubezpieczenie) - WOJNA!

The author has edited this post (w 21.08.2010)
  • Statystyki: 44 Posty | 3721 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek