Witam forumowiczów,
po długiej nieobecności chciałbym poruszyć dwie kwestie.
1. Ubezpieczenie mieszkania.
W czerwcu ub. roku dostałem pismo z GNB informujące o objęciu ubezpieczeniem mieszkania przez TU Europa. Poprzednie uzbezpieczenie obowiązywało do końca sierpnia 2009 r, ale przez roztarnienie nie przedłużyłem polisy. Bank oczywiście też nic nie przypominał. W sierpniu zadzwoniłem na infolinię z pytaniem dlaczego taka wysoka składka etc. Pani poinformowała mnie, że w każdej chwili mogę dostarczyć własną polisę - oczywiście z cesją. Miesiące leciały, przyszedł grudzień, natrafił się agent ubezpieczeniowy i ubezpieczyłem mieszkanie - notabene za 4x mniejszą składkę (oczywiście kwota zabezpieczenia zgadza się z Umowną). Pobiegłem do banku, zostawiłem polisę (oryginał), wziąłem potwiedzenie na kopii i zadowolony czekałem na smsa
. No i jak zwykle bywa, GNB dał po dupie pisząc:
"... Informujemy jednocześnie, że Bank nie wyraża zgody na przyjęcie przesłanej przez Pana polisy jako alternatywnego zabezpieczenia kredytu i tym samym nie wyłączy przedmiotowej nieruchomości w ww. ubezpieczenia zawartego w Państwa imieniu (naliczanie składek nie zostanie wstrzymane).
Z uwagi na powyższe, Bank zwalnia cesję praw z tytułu umowy ubezpieczenia nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych potwierdzonej polisą ... wydaną przez ..... - tutaj moja polisa dostarczona w grudniu."
Po otrzymaniu tego pisma zadzwoniłem do konsultanta, powołałem się na rozmowę z sierpnia. Gośc potwierdził, że informację o możliwości dostarczenia polisy w każdej chwili uzyskąłem od konsultantki w sierpniu. Teraz będze dobre - " 22 listopada zebrał się zarząd banku i stiwerdził, że od tej chwili żadne polisy dostarczone przez kredytobiorców nie będą honorowane". Tak po prostu i koniec kropka.
Składki za ubezpieczenie nie zapłaciłem.
Czy jest szansa na to, żeby bank przyjął moją polisę? Chciałbym jeszcze nadmienić, że w umowie jest ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń losowych, a w polisie przesłanej przez bank jest jeszcze "oraz natychmiastowej pomocy Home Assistance".
2. Zwrot niesłusznie pobranej składki z tytułu pakietowego ubezpieczenia na wypadek odmowy wpisu do kw
Generalnie bank po prawie rocznej batalii przyznał się do błędu. Zwrócił mi kwotę, ale nie bezpośrednio, tylko przekazał kwotę na rachunek kredytowy. Napisałem pismo, że chcę, żeby oddali mi w gotówce bądź odtrącili od najbliższych rat. W odpowiedzna to dostałem pismo o poniższej treści:
"W odpowiedzi na ..... GNB informuje, że w związku z niesłożeniem dyspozycji o zwrot środków na indywidualne konto, kwota .... (trzy razy mniejsza niż przyznany zwrot) będąca częścią składki za niewykorzystany okres Ubezpieczenia OWH została zwrócona na Państwa rachunek kredytowy i pomniejszyła saldo zadłużenia z tyt, kapitału wysokości ww, składki".
Dzwoniłem do banku, byłem w placówce - nic nie dało. Pisma niestety nie napisałem, bo był okres urlopowy etc.
Generalnie miałem odpuścić tą sprawę, ale jak dostałem pismo odnośnie odmowy przyjęcia polisy postanowiłem wrócić do sprawy.
Proszę o wskazówki w w/w sprawach.
pozdrawiam
klakier81