mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenie

link this post Dodano w 21.08.2010

darek1980:

...ciekawe kiedy zwiększą spreed do 40-50 groszy -)

Jest taki od dłuższego czasu. Mam nadzieję że do 50 gr nie dojdzie, ale 39 to już standard. SKANDAL.

http://www.getinbank.pl/323.php

Kursy walut z dnia 2010-08-21
Kraj Waluta Kupno Sprzedaż Spread
Szwajcaria CHF 2,8261 3,2191

0,3930

Można ominąc spread płacąc bezpośrednio w walucie. Kiedys kosztowało to 200 zł za aneks potem wiecej ale od wrzesnia wchodzo nowa rekomendacja i powinno być to za darmo.

Tak, wiem. Dzięki za info.

Śledzę temat od czasu pierwszej rekomendacji w tym zakresie.Śledziłam, czy dużo osób się zdecyduje, jak zareaguje nasz bank, czy waluta będzie dostępna w kantorach itp.

Teraz czytam, że może będzie szansa przywrócić z % kwoty za aneks do poprzednich 200zł (przykłądowo), więc czekam jak to faktycznie będzie.

Nie wiem czy się zdecyduję, bo ratę mam na tyle małą, że parę złotych, które zaoszczędzę na spreadzie zapłacę za przelew chf na konto w walucie i tyle z tego. a w okienku nie będę stała w kolejkach, zeby spłacać gotówką- po pierwsze nie po drodze, a po drugie niewygodne.

Czekam.

Potem pokalkuluję.

W każdym razie obserwuję co jakiś czas nalepkę w miejscu "sprzedaż" w kantorze (mijam go codziennie): chf BRAK.

Duże miasto wojewódzkie...

link this post Dodano w 28.08.2010

moze ktos wie, jakie mamy prawa gdy bank nie odpowie w terminie 30 roboczych dni na zlozona reklamacje?

dzieki,

a

link this post Dodano w 28.08.2010

Witam,

Ponoć bank ma obowiązek przesłania odp. na reklamację w 30 dni...

Ja czekałem na odpowiedź na reklamację dot.naliczania ubezpieczenia ,aż tu nagle przysłąli odpowiedź,że potrzebują więcej czasu ze względu NA ZŁOŻONY CHARAKTER SPRAWY (????) .

Przecież sprawa jest wyjątkowo prosta-zgubili moją cesję,przesłąłem im ją powtórnie a oni naliczają mi kolejny miesiąc swoje ubezpieczenie,nie zważając na to ,że robią to kompletnie bezprawnie.

I znowu przysłąli mi sms-em składkę+zaległości!!! Komedia jakaś,absurd.

A już myślałem iż udam się do arbitra, a tu takie pismo....muszę teraz czekać pewnie kolejny miesiąc .

Rany,dlaczego robią wała z rzetelnego klienta?

link this post Dodano w 31.08.2010

afrik:

moze ktos wie, jakie mamy prawa gdy bank nie odpowie w terminie 30 roboczych dni na zlozona reklamacje?

Jeżeli jest napisane (w umowie, w regulaminie, albo jeśli tam ich nie ma to i w Ustawie), że mają termin 30 dni na odpowiedź na reklamację, to w przypadku braku odpowiedzi reklamację uznaje się za rozpatrzoną pozytywnie.

Wracając do mojej sprawy, o której pisałam wcześniej, tj. ODSTĄPIENIU OD UBEZPIECZENIA na podstawie przesłanego im pisma:

- poczekałam na koniec miesiąca, kiedy przysyłają sms z informacją o wysokości raty do zapłaty

- przysłany sms zawierał już tylko kwotę samej raty, bez wzmianki o dopłacie za ubezpieczenie.

WYGRAŁAM!!!!

link this post Dodano w 31.08.2010

darek1980:

Witam,

Ponoć bank ma obowiązek przesłania odp. na reklamację w 30 dni...

Ja czekałem na odpowiedź na reklamację dot.naliczania ubezpieczenia ,aż tu nagle przysłąli odpowiedź,że potrzebują więcej czasu ze względu NA ZŁOŻONY CHARAKTER SPRAWY (????) .

Przecież sprawa jest wyjątkowo prosta-zgubili moją cesję,przesłąłem im ją powtórnie a oni naliczają mi kolejny miesiąc swoje ubezpieczenie,nie zważając na to ,że robią to kompletnie bezprawnie.

I znowu przysłąli mi sms-em składkę+zaległości!!! Komedia jakaś,absurd.

Wydaje mi się, że w jakichś szczególnych przypadkach mogą przedłużyć tok reklamacji o ile powiadomią klienta z zachowaniem 30-dniowego terminu. Trzeba to sprawdzić.

Zwyczajowo w trakcie trwania procesu reklamacji wszystko toczy się po staremu, a więc i kasują Cię za ubezoieczenie tak jak sprzed reklamacji.

Jeśli reklamacja zostanie rozpatrzona pozytywnie (uznają Twoje racje) to będą musieli zwrócić ci niesłusznie pobrane składki- czyli minimum za ten miesiąc kiedy rozpatrywali reklamację.

link this post Dodano w 13.09.2010

Proponuję do przeczytania:

http://www.rzu.gov.pl/drukuj/2684

link this post Dodano w 14.09.2010

Witam,

A może jakiś pozew zbiorowy przeciwko nieuczciwym praktykom banku ? Niestety współpraca z GNB jest coraz gorsza. Na każdym kroku trzeba się pilnować.

U mnie sytuacja była podobna.

Ubezpieczyłem mieszkanie w terminie, poprosiłem o umowę cesji już po terminie ubezpieczenia. pani z GNB przeprosiła mnie mailowo za zwłokę i obiecała że wszystko zostanie wyprostowane i kilka dni po przeprosinach przyszło mi pismo że zostałem dobrowolnie ubezpieczony na 5 lat .

Oczywiście dostarczyłem komplet dokumentów do OF (cesja i polisa), niestety byłem gupi bo bez potwierdzenia i co ... polisa zagubiał się. W związku z czym naliczono mi kolejny miesiąc skladki. Dostarczyłem polisę za potwierdzeniem odbioru (datownik, pięczątka OF, podpis czytelny osoby odbierającej). Szczęśliwy że już mam to za sobą a tu co... polisa zagubiła się . GNB twierdzi że nie dostał i winą obarcza OF. Open natomiast winą obarcza GNB. Pan w OF pokazał mi w systemie że dokumenty od nich wypłyneły a więc GNB specjalnie przedłuża żeby nazwijmy sprawę po imieniu OKRAŚĆ NAS.

Oczywiście infolinie milczą albo tłumaczą się nie działającym systemem, a zwrotnie na maila nikt nie odpowiada.

To co się dzieje w GNB w ostatnich miesiącach zakrawa o pomstę.

Chętnie się dołącze do zbiorowego prostestu jak również innej formy walki ze ZŁODZIEJSTWEM i OSZUSTWEM . Praktyki stosowane przez ten bank naprawdę nie napawaja optymizmem na przyszłość.

link this post Dodano w 11.01.2011

Witam forumowiczów,

po długiej nieobecności chciałbym poruszyć dwie kwestie.

1. Ubezpieczenie mieszkania.

W czerwcu ub. roku dostałem pismo z GNB informujące o objęciu ubezpieczeniem mieszkania przez TU Europa. Poprzednie uzbezpieczenie obowiązywało do końca sierpnia 2009 r, ale przez roztarnienie nie przedłużyłem polisy. Bank oczywiście też nic nie przypominał. W sierpniu zadzwoniłem na infolinię z pytaniem dlaczego taka wysoka składka etc. Pani poinformowała mnie, że w każdej chwili mogę dostarczyć własną polisę - oczywiście z cesją. Miesiące leciały, przyszedł grudzień, natrafił się agent ubezpieczeniowy i ubezpieczyłem mieszkanie - notabene za 4x mniejszą składkę (oczywiście kwota zabezpieczenia zgadza się z Umowną). Pobiegłem do banku, zostawiłem polisę (oryginał), wziąłem potwiedzenie na kopii i zadowolony czekałem na smsa . No i jak zwykle bywa, GNB dał po dupie pisząc:

"... Informujemy jednocześnie, że Bank nie wyraża zgody na przyjęcie przesłanej przez Pana polisy jako alternatywnego zabezpieczenia kredytu i tym samym nie wyłączy przedmiotowej nieruchomości w ww. ubezpieczenia zawartego w Państwa imieniu (naliczanie składek nie zostanie wstrzymane).

Z uwagi na powyższe, Bank zwalnia cesję praw z tytułu umowy ubezpieczenia nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych potwierdzonej polisą ... wydaną przez ..... - tutaj moja polisa dostarczona w grudniu."

Po otrzymaniu tego pisma zadzwoniłem do konsultanta, powołałem się na rozmowę z sierpnia. Gośc potwierdził, że informację o możliwości dostarczenia polisy w każdej chwili uzyskąłem od konsultantki w sierpniu. Teraz będze dobre - " 22 listopada zebrał się zarząd banku i stiwerdził, że od tej chwili żadne polisy dostarczone przez kredytobiorców nie będą honorowane". Tak po prostu i koniec kropka.

Składki za ubezpieczenie nie zapłaciłem.

Czy jest szansa na to, żeby bank przyjął moją polisę? Chciałbym jeszcze nadmienić, że w umowie jest ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń losowych, a w polisie przesłanej przez bank jest jeszcze "oraz natychmiastowej pomocy Home Assistance".

2. Zwrot niesłusznie pobranej składki z tytułu pakietowego ubezpieczenia na wypadek odmowy wpisu do kw

Generalnie bank po prawie rocznej batalii przyznał się do błędu. Zwrócił mi kwotę, ale nie bezpośrednio, tylko przekazał kwotę na rachunek kredytowy. Napisałem pismo, że chcę, żeby oddali mi w gotówce bądź odtrącili od najbliższych rat. W odpowiedzna to dostałem pismo o poniższej treści:

"W odpowiedzi na ..... GNB informuje, że w związku z niesłożeniem dyspozycji o zwrot środków na indywidualne konto, kwota .... (trzy razy mniejsza niż przyznany zwrot) będąca częścią składki za niewykorzystany okres Ubezpieczenia OWH została zwrócona na Państwa rachunek kredytowy i pomniejszyła saldo zadłużenia z tyt, kapitału wysokości ww, składki".

Dzwoniłem do banku, byłem w placówce - nic nie dało. Pisma niestety nie napisałem, bo był okres urlopowy etc.

Generalnie miałem odpuścić tą sprawę, ale jak dostałem pismo odnośnie odmowy przyjęcia polisy postanowiłem wrócić do sprawy.

Proszę o wskazówki w w/w sprawach.

pozdrawiam

klakier81

• Statystyki: 44 Posty | 3721 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl