mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Za wysoka zaliczka na "Ubezpieczenie kredytobiorcy na wypadek ...

link this post Dodano w 13.07.2010

Koleżanki i Koledzy. Poniżej list który napisałem do mBanku, myślę, że wszystko dokładnie wyjaśnia. Bardzo proszę o Waszą opinię w tej sprawie, w moim przypadku chodzi o 2500, więc kwota niemała. Czy moje argumenty są sensowne czy coś sobie uroiłem?

Szanowni Państwo.

Zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie moich wątpliwości dotyczących ubezpieczenia na życie i od niezdolności do pracy powiązanego z moim kredytem hipotecznym.

Zgodnie z informacją z umowy kredytowej w momencie uruchomienia kredytu została pobrana jednorazowa składka (stanowiąca zadatek na pierwsze 24 miesiące spłacania kredytu) w wysokości 1,5% całkowitej kwoty kredytu, tj. 3766,50 zł.

Zgodnie z interpretacją eksperta mBanku, Pani Anny Woźniak

(http://www.mbank.pl/blog/artykul.html):

"Klient ma możliwość przystąpienia do ubezpieczenia na dwa sposoby – w momencie podpisywania umowy kredytowej lub w dowolnym momencie jej trwania podpisując odpowiednią deklarację (dostępna w CF oraz na stronie). Składka w pierwszym przypadku pobierana jest najpierw za dwa lata z góry, a po tym okresie miesięcznie w dniu raty kredytu. Osoby przystępujące do ubezpieczenia w czasie trwania umowy kredytu płacą składkę miesięczną, przy czym pierwsza składka pobierana jest w dniu aktywacji ubezpieczenia, a kolejne w dniu płatności każdej raty."

Zgodnie z "Tabelą opłat i prowizji" po upływie 24 miesięcy, składka miesięczna ubezpieczenia wynosić będzie 0,02%. Tak więc zgodnie z zasadami matematyki (kierując się interpretacją Pani ekspert i zdrowym rozsądkiem) zadatek na pierwsze 24 miesiące ubezpieczenia powinien wynosić 24*0,02 = 0,48%. Powinien być także naliczany od zadłużenia obowiązującego w każdym kolejnym miesiącu (które się zmniejsza) a nie od całkowitej kwoty kredytu.

Jeśli wyższa składka wynika z dodatkowych prowizji ukrytych w kwocie 3766,50 zł to w moim odczuciu mamy do czynienia z nierównym traktowaniem osób, które deklarują chęć  przystąpienia do ubezpieczenia już w momencie składania wniosku kredytowego (i płacą składkę 1,5% zamiast 0,48%) w porównaniu do osób które przystępują do ubezpieczenia w trakcie spłaty kredytu i płacą tylko miesięczną składkę w wysokości 0,02%.

Uprzejmie proszę o ustosunkowanie się do moich wątpliwości

Z wyrazami szacunku

link this post Dodano w 11.11.2010

Mam tak samo jak Ty...

A czy można zrezygnować z tego ubezpieczenia ? I jakie są ewentualne koszty takiej rezygnacji ?

W moim przypadku 44,33 miesięcznie extra do raty to jest za dużo. Zapewne są tańsze oferty takiego ubezpieczenia jeśli jest ono w ogóle obowiązkowe.

The author has edited this post (w 11.11.2010)
link this post Dodano w 18.11.2010

Można zrezygnować ale wtedy marża banku w moim przypadku wzrasta 0.5 pp.

Dlaczego nie można ubezpieczyć się w innym towarzystwie ubezpieczeniowym !? Tylko w tym wskazanym przez bank.

Polisa również dotyczyłaby ubezpieczenia na życie i od niezdolności do pracy zarobkowej z cesją na bank.

Dla mnie jest to forma przymusu i ubezwłasnowolnienia klienta w celu wyciagnięcia od niego większej kasy - a podobno mamy wolny rynek.

The author has edited this post (w 18.11.2010)
link this post Dodano w 02.09.2011

Wszystko zgoda.

A czy ktoś znalazł na rynku ubezpieczenie na kwote zgodną z kwotą kredytu ? taniej niż  w banku ?

• Statystyki: 4 Posty | 763 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek