mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Artykuł z Pulsu Biznesu o Liborze CHF

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 21.07.2010

http://www.pb.pl/2/a/2010/07/21/Hipoteki_raty_wzrosna_do_15_proc

"...Zakładając, że przez dwa lata kursy walut nie zmienią się istotnie, najsilniej – nawet o 15 proc. – mogą wzrosnąć raty kredytów we frankach szwajcarskich..."

"..Biorąc pod uwagę fakt, że wzrost nastąpi niemal z zerowej stawki (w przypadku LIBOR CHF)..."

"...to już w przypadku stóp w Szwajcarii ekonomiści Goldman Sachs, JP Morgan i Morgan Stanley oczekują wyższych stóp procentowych (Goldman oczekuje, że trzymiesięczny LIBOR dla CHF wzrośnie nawet do 2,3 proc. na koniec 2011 roku, dwa pozostałe sądzą, że będzie to 1,5 proc.)..."

"...Bez względu na nadzieje związane z ewentualnym umocnieniem złotego, wszyscy kredytobiorcy powinni mieć świadomość, że stopy procentowe – a za nimi oprocentowanie kredytów – znajdują się obecnie na historycznie niskich poziomach i w dalszej perspektywie możliwy jest ich wzrost. Należy być przygotowanym na taki rozwój wypadków i przewidzieć w budżecie domowym rezerwy na pokrycie wyższych zobowiązań wynikających ze wzrostu rat..."

Pozdrawiam

link this post Dodano w 22.07.2010

Ciekawsze od artykułu są komentarze pod nim. A najciekawsze założenie autora "Zakładając, że przez dwa lata kursy walut nie zmienią się istotnie" )) Jak frank zostanie na takim poziomie jak jest to Szwajcarom siądzie eksport, przecież oni od jakiegoś czasu walczą o osłabienie franka wyprzedając go, bez skutku zresztą.

Ogólnie artykuł sympatyczny, ale oderwany trochę od realiów.

OF promuje nim kredyty w PLN przy wysokim franku?

link this post Dodano w 22.07.2010

Nie jestem osobą popierającą OF ,ale mimo negatywnych komentarzy na Pulsie Biznesu uważam że mają rację.

Podstawowy argument przemawiający za wysokim kursem franka jest kryzys. Dopóki rynki będą niespokojne ,dopóty frank i złoto będą wysokie jako bezpieczna inwestycja. W stanach i Europie nieprędko się uspokoi więc te dwa lata mocnego franka jest b. prawdopodobne. I w tym konteście trzeba patrzeć na: "...Zakładając, że przez dwa lata kursy walut nie zmienią się istotnie.." (na korzyść złotówki)

Jeśli zaś chodzi o stopy: historycznie libor jest namniejszy w historii i musi w końcu wzrosnąć - to oczywiste. Pytanie tylko - kiedy?? Wiadomo że eksport Szwajcarii pada przy wysokim CHF-e ale z drugiej strony dużo więcej mogą importować przy mocnym CHF. Natomiast Szwajcaria nie może w nieskończoność psuć pieniądza niskimi stopami ,bo najnormalniej grozi im inflacja

Ostatnio nawet Narodowy Bank Szwajcarii dał jasno do zrozumienia że wysoki kurs CHF im nieprzeszkadza i niezamierza podejmować kolejnych interwencji w celu osłabienia CHF.

http://www.pb.pl/a/2010/07/06/XTB_Dalsze_losy_franka

Moim zdaniem do końca 2010r. podniosą libor o 50pkt. a do do końca 2011. o kolejne 100-200pkt. zależnie od prognozy inflacji i PKB.

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.bloomberg.com/news/2010-06-16/swiss-central-bank-may-keep-rate-on-hold-today-maintain-currency-policy.html

"...Szwajcarski bank centralny złagodziła swoje stanowisko w sprawie walki z zysków franka i powiedział, że nie może utrzymać stopy procentowe na rekordowo niskiego poziomu w średnim okresie nie napędzając inflację. Szwajcarski Bank Narodowy, który został skupu walut obcych od marca 2009 do zwalczania zagrożenia deflacją, powiedział dziś, że te zagrożenia są "w dużej mierze zniknęły..."

"...Wiceprzewodniczący SNB Thomas Jordan powiedział szwajcarskich banków "musi być przygotowany na wzrost stóp procentowych..."

Kolejna rzecz to wykres historyczny liboru. Widać ładną wykresik który aż się prosi żeby polecić w górę

http://www.tradingeconomics.com/Temp/Switzerland-Interest-Rate-Chart-000001.png

Prognozy dla Szwajcarii:

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://www.ubs.com/1/e/wealthmanagement/wealth_management_research/swiss_economic_forecast.html

Kolejne bardzo interesujące dane pochodzą ze strony RATESFX

http://www.ratesfx.com/predictions/pred-pln.html

Są tam między innymi prognozy dla różnych walut w tym PLN w odniesieniu do innych.

Kompleksowo napisany i dobry artykuł

http://forsal.pl/artykuly/433681,kurs_franka_wciaz_rosnie_kredytobiorcy_zalamuja_rece.html

The author has edited this post (w 22.07.2010)
link this post Dodano w 23.07.2010

No te pozostałe artykuły jakoś bardziej profesjonalnie wyglądają. Będę się jednak upierał, że obstawianie stałego, nawet w przybliżeniu kursu jakiejkolwiek waluty na najbliższe 2 lata jest lekko karkołomne.

Ja sobie policzyłem, że 5-krotny wzrost LIBOR z 0,25% do 1,25% przy jednoczesnym spadku kursu CHF/PLN z 3,05 do 2,8 (czyli takiego jaki mieliśmy całkiem niedawno przy niezmienionym LIBOR !)spowoduje wzrost raty zaledwie o 5%, a kurs jak spadnie do 2,6 to rata spadnie o około 2,5%. Też moge o tym artykuł na zlecenie OF napisać jak mi zapłacą  

The author has edited this post (w 23.07.2010)

skyrobek:

No te pozostałe artykuły jakoś bardziej profesjonalnie wyglądają. Będę się jednak upierał, że obstawianie stałego, nawet w przybliżeniu kursu jakiejkolwiek waluty na najbliższe 2 lata jest lekko karkołomne.

Ja sobie policzyłem, że 5-krotny wzrost LIBOR z 0,25% do 1,25% przy jednoczesnym spadku kursu CHF/PLN z 3,05 do 2,8 (czyli takiego jaki mieliśmy całkiem niedawno przy niezmienionym LIBOR !)spowoduje wzrost raty zaledwie o 5%, a kurs jak spadnie do 2,6 to rata spadnie o około 2,5%. Też moge o tym artykuł na zlecenie OF napisać jak mi zapłacą  

Masz rację. Dodatkowo jak stopy podniosą to powinnien się schłodzić szwajcarski export. Jak się to nałoży z trwalszym odbiciem na giełdach to się umocni USD i EUR względem CHF, złoto też pójdzie w dół i w pierwszym kwartale 2011 obstawiam okolo 2,5 -2,65 PLN/CHF.

prosze spojrzec na wykres LIBORu i CHF/PLN, widoczna jest prosta korelacja. wzrost LIBORu w dluzszej perspektywie = spadek CHF?PLN i vive versa.

zatem nie ma co sie obawiac wzrostow LIBOrRu, wszakze jedno jest pewne oprocentowanie zawsze bedzie niezsze niz w PLN i pamietajmy jaka rate bysmy mieli do zaplacania, gdybysmy wzieli kredyt w PLN.

dawson:

"...i pamietajmy jaka rate bysmy mieli do zaplacania, gdybysmy wzieli kredyt w PLN..."

Niestety ja płacę obecnie większą ratę w CHF niż bym wziął kredyt w PLN. Mój problem że start kredytu był po 1,89zł/CHF. Wyliczenie % straty nie jest więc takie oczywiste i zależy od kilku czynników. Przy obecnych warunkach ja zacznę spłacać kredyt może za ~10 lat.

@skyrobek - 15% podwyżki wcale nie wydaje mi się nierealne.

Załóżmy że libor podniosą o 1% przy kursie 2,88zł/CHF

Daje to podniesienie raty o 7,41%

Załóżmy że libor podskoczy o 2% przy kursie 2,88/CHF. Daje to podwyżkę raty 21%

Załóżmy że libor podskoczy o 2% przy kursie 2,60zł/CHF. Daje to podwyżkę raty o 9,24%

*Wszystkie wyliczenia w porównaniu do obecnego kursu wyjściowego 3,04

Poniżej tabela średnich cen rocznych franka wg. NBP i liboru 3M za dany rok (libor brany ze strony bankier.pl)

Rok     
         Kurs         Libor
1996 2,18
               bd
1997 2,26                bd  
1998 2,41 1,56
1999 2,64 1,4
2000 2,57 3,09
2001 2,45 2,94
2002 2,65 1,17
2003 2,88 0,33
2004 2,93 0,26
2005 2,59 0,8
2006 2,47 1,59
2007 2,3 2,55
2008 2,22 2,76
2009 2,86 0,38
2010 2,78 0,21

Według tych danych historycznych mamy "teoretycznie" podobną sytuację jak w latach 2003-2005, czyli libor dwa lata trzymany nisko tj. 0,26-0,33% a potem skok na 0,8 w 2005r. i skok na 1,59 w 2006r.

Symulacja:

Stawka wyjściowa 3,04zł/CHF ,libor 0,25%

libor na 0,8 jak w 2005r. kurs 2,59 - spadek raty o 8,6%

libor na 1,59 jak w 2006r. kurs 2,47 - spadek raty o 3,99%

Czyli teoretycznie według danych historycznych muszę wam przyznać rację że będzie dobrze. Jedyny problem że mamy kryzys stulecia i  nie wierzę ,że Szwajcarzy utrzymają niskie stopy przy mocnym franku. Koniec kryzysu jest tak mgliście odległy ,że go sobie niewyobrażam... Niemniej jednak chciałbym się mylić. Koniec końców zobaczymy za 1,5 roku kto miał rację...

Pozdrawiam

The author has edited this post (w 23.07.2010)
link this post Dodano w 27.07.2010

No jak brałeś po 1,89 (ale to chyba kurs kupna DomBank, bo średni to taki chyba nigdy nie był???)to sie faktycznie wstrzeliłleś w kiepski punkt z tym kredytem. Ale do analizy co będzie za dwa lata przy zmianie LIBOR/kurs CHF należy brać odniesienie do stanu na dziś, a nie do tego co utopiliśmy/zarobiliśmy przez decyzje z przesłości bo tego już się nie cofnie.

Jak brałes po takim kursie to moze i masz teraz ratę wyższą niż biorąc kiedyś w PLN, ale teraz był wyjątkowo drogi CHF. Jednak jeśli policzysz raty poprzednie to mozesz być na plus. My braliśmy, kiedy średni CHF był 2,30, a i tak co miesiąc jesteśmy około  300 PLN do przodu niż gdybyśmy brali w PLN, więc strata nawet przy Twoich warunkach nie jest taka ewidentna.

Oczywisćie to wszystko przy założeniu że nie chcemy spłacać przedwcześnie, bo wtedy to oczywiscie strata będzie zawsze, chyba, że frank spadnie poniżej kursu z początku kredytu.

Wracając do artykułu OF zastanawia mnie czemu wybrali sobie taki czas na straszenie LIBORem. Jak ktoś teraz weźmie kredyt w CHF to z dużym prawdopodobieństwem zarobi w przyszołości zarówno na racie jak i na kapitale. Jednocześnie banki unikają udzielania kredytów w CHF, oficjalnie z powodu ryzyka kursowego i ochrony biednego klienta, nieświadomego w co się pakuje za którego dobry bank musi pomyśleć.

Tak juz trochę off-topic:

Slyszałem pogłoski (nie wiem czy to możliwe), że bank pierwszy raz widzi franki na oczy kiedy je przynosimy do kasy jak skorzystaliśmy z SII, bo wcale nie pożycza CHF na potrzeby naszych kredytów tylko wszystkie operacje są w PLN. Stąd niechęć banków do kredytów w CHF. Bo choć z jednej strony teoretycznie zarobek banku ten sam (jest nim marża dodana do LIBOR lub WIBOR czyli do kosztu jaki bank musi ponieść) to jednak jeśli myk, o którym piszę jest prawdą to przy małym LIBOR zarabiają mniej, bo złotówki na potrzeby obsłlugi naszego kredytu muszą pożyczyć po stawce WIBOR a nie LIBOR więc znacznie drozej niż franki. Z drugiej strony banki mogą zyskać na wzroście kredytu przy wzroście kursu franka (zażyczyć sobie dodatkowych zabezpieczeń lub marży jak Polbank) no i na spreadzie (jak DomBank). Alez że w sumie to się im nie za bardzo opłaca i stąd odchodzenie od CHF zaś gadka o ochronie klienta przed ryzykiem kursowym to ściema dla ciemnego ludu. Ale jak napisałem, nie wiem czy to jest mozliwe, bo moze bank jednak mając procedury musi gromadzić CHF jak ma kredyty indeksowane w tej walucie. Może ktoś się zna i powie 

link this post Dodano w 24.09.2010

skyrobek:

No jak brałeś po 1,89 (ale to chyba kurs kupna DomBank, bo średni to taki chyba nigdy nie był???)to sie faktycznie wstrzeliłleś w kiepski punkt z tym kredytem.

No niestety to kurs polbanku. Historycznie kurs nigdy nie był tak niski. Tylko dzięki wspaniałemu spredowi w Polbanku mam taki fajny dług. Pomnożyć to razy kilkaset tysięcy złotych i dlatego jestem taki zawzięty.

skyrobek:

Jak brałes po takim kursie to moze i masz teraz ratę wyższą niż biorąc kiedyś w PLN, ale teraz był wyjątkowo drogi CHF. Jednak jeśli policzysz raty poprzednie to mozesz być na plus. My braliśmy, kiedy średni CHF był 2,30, a i tak co miesiąc jesteśmy około  300 PLN do przodu niż gdybyśmy brali w PLN, więc strata nawet przy Twoich warunkach nie jest taka ewidentna.

Liczyłem całościowo. Niestey excel jest nieubłagany i pokazuje sumaryczną statę z tendencją do jej pogłębienia.

skyrobek:

Wracając do artykułu OF zastanawia mnie czemu wybrali sobie taki czas na straszenie LIBORem. Jak ktoś teraz weźmie kredyt w CHF to z dużym prawdopodobieństwem zarobi w przyszołości zarówno na racie jak i na kapitale. Jednocześnie banki unikają udzielania kredytów w CHF, oficjalnie z powodu ryzyka kursowego i ochrony biednego klienta, nieświadomego w co się pakuje za którego dobry bank musi pomyśleć.

Ten kij ma dwa końce. Jeśli teraz klient który ma kasę weźmie kredyt w CHF ,a za np: 2 lata kurs CHF obniży się do 2zł to wtedy klient może przewalutować na złotówki lub spłacić i bank straci na tej operacji. Jeśli zaś klient będzie biedny, nie będzie go stać na wcześniejszą spłatę i będzie musiał spłacać tak wysoką marże, to nawet po 2zł.za CHF bankowi będzie się opłacało doić z takiego klienta. Widocznie jednak przeważa obawa nr.1

A wracając do sedna postu nadal uważam, że stopy w szwajcarii niedługo pójdą w górę i lepiej się zabezpieczyć w dodatkową gotówkę.

The author has edited this post (w 24.09.2010)
link this post Dodano w 25.09.2010

wg. Open Finance  stopy nie zmienią się jeszcze przez 2 lata

http://www.open.pl/news/stopy_w_szwajcarii_bez_zmian_na_dlugo.html

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 21 Posty | 2995 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek