mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Indeks DBF

link this post Dodano w 24.07.2010

Chciałbym poruszyć sprawę indeksu DBF. Na stronie internetowej podaany jest na dzień dzisuejszy CBF = 0.34. Przedwczoraj napisałem maila (+ wiadomość za pomocą formularza ze strony) do COK dombanku z pytaniem co się dzieje. Wczraj ponowiłem pytanie. Odpowiedzi brak. Zadzwoniłem. O dziwo dodzwoniłem się za pierwszym razem. Myślę polepszyło się po połączeniu z getinbankiem. Ale tak mi się tylko wydawało. Pani na pytanie jak wygląda stan mojego konta nie potrafiła odpowiedzieć nijak (bo się co księguje akurat). Na pytanie o indeks poprosiła żebym zaczekał, włączyła mi melodyjkę i mytślała, że się znudzę. Po kilkunastu minutach się odezwała - "tak indeks uległ zmianie od 1 lipca, zostały wysłane zawiadomienia i nowe harmonogramy słat". Pytam czemu nie doszły. Ona nie wie. Wysyłaniem zajmuje się firma zewnętrzna i wysyła za pomocą listów zwykłych. Może zginęło na poczcie.

CZY KTOŚ MOŻE DOSTAŁ INFO O ZMIANIE INDEKSU???

link this post Dodano w 25.07.2010

indeks DBF na poziomie 0.34 mam od 01.10.2009

Ale nie wiem czym sie dombank kieruje ustalajac ten indeks bo u rónych kredytobiorców zmienia sie w innych terminach

pzdr

link this post Dodano w 26.07.2010

Pewnie mamy różne metody wyliczania oprocentowania ale faktem jest, że ostatnio chłopaki z DB ociągają się z informowaniem o tej zmianie. Zresztą jak obserwuję wyciągi to odkąd LIBOR zaczął spadać za każdym razem wysyłali nieco później, z jakąś taką, jakby niechęcią. Pewnie jak LIBOR wzrośnie, to od razu pierwszego dnia rano pokicają na pocztę  ;-) 

Mam nadzieję, ze w tym nie zapomnieli calkiem i ratka będzie niższa...

U nas zmienili ostatnio od 1.01.2010, kiedy DBCHF zmienił się na 0,25%. Obecnie wg moich wyliczeń od 1.07.2010 DBCHF powinien spaśc na 0,11% a tu cisza.  Trzeba się będzie przypomnieć...

Na moje zapytanie moejlowe dostałem odpowiedź, że ostatnia zmiana oprocentowania miała miejsce od 01/07/10r. Oprocentowanie spadło 0,15%.

Faktycznie DBCHF powinno być 0,10%. To ładnie, że są świadomi

Właśnie dziś dostałem sms że moja rata w tym miesiącu wynosi 490 CHF (do tej pory przy DBF 0,34% było 500 CHF) więc musiała by obniżka DBF od 01.07 br tyle że jak zykle pismo przyjdzie w sierpniu 

symulowałem raty i wyszło mi że DBF obniżyli do około 0,10%

miło jeszcze tylko franka na 2,30 i będzie el dorado

"W odpowiedzi na mail informuję, iż harmonogram  obowiązujący po zmianie indeksu został wysłany w połowie miesiąca lipca."

Jakoś nikt z nas go nie otrzymał.

The author has edited this post (w 26.07.2010)
link this post Dodano w 27.07.2010

Ehhh no to ja dołączam do grona osób, które nie dostały zmiany oprocentowania. Teoretyczne już dawno powinnam otrzymać, a do tego pory cisza. Tez dzowniłam na infolinie uzyskałam info, że oprocentowne zmalało, ale Pani nie była w stanie powiedzieć mi kiedy wyszedł list. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie w umowie jest, że zmianę oprocentowania mają dostarczac mi listem poleconym, do wszystkich kredytobiorców i poręczycieli. Już 2x wysłali listem zwykłym na co ja im pismo. W sumie nie wiem czy (gdybym miała kaskę na spłatę) na tej podstawie nie mogłabym z nimi rozwiązać umowy.

link this post Dodano w 27.07.2010

Mamy koniec lipca a ja również nie dostałam.

Ciekawe czy jak przyjdzie to będzie napisane ze zmiana obowiązuje od 01.07, ja ratę płatną do 10 zapłaciłam po staremu a tak to bym miała niższą. Jak widzę to potwierdzenie "noble standardów" i nikt nie dostał więc w lipcu wpływy do banku były po staremu a bank obraca naszą kasą.

A fe, nie ładnie. Listy o zmianie od 01.07 powinny trafic do adresatów conjamniej 2 tyg. przed 01.07 to taka kulturalna porada dla banku, porada na pokolenia

• Statystyki: 19 Posty | 1488 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek