mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

formy spłaty i przelewy SHA

link this post Dodano w 27.07.2010

Nie wiem, czy wszyscy forumowicze o tym słyszeli, ale pojawiła się ostatnio opcja "przelewów europejskich" (SHA) w walucie pomiędzy krajami unijnymi ze stała opłatą 1 EUR (ok. 4 zł).

W związku z tym, nawet jeśli Polbank jest oddziałem banku greckiego, przelewając na rachunek w CHF w Polbanku w opcji SHA nie możemy zapłacić więcej niż 4 zł.

Ta sytuacja zmotywowała mnie znowu do podjęcia działań w kierunku podpisania nieszczęsnego aneksu i spłaty rat w CHF. Moja rata to 2200 CHF, więc jest o co powalczyć

Planuje korzystać z walutomatu i chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów już wykorzystuję tę opcję.

Wg mnie proces powinien wyglądać następująco:

1. Zakładamy rachunki w PLN i w CHF w jednym z 3 banków (BZWBK, PKO BP lub PKO SA) - te 3 banki współpracują z walutomatem, załóżmy, że to będzie PKOBP.

2. Zasilamy walutomat z rachunku złotówkowego PKOBP w kwocie odpowiadającej naszej racie w CHF

3. Wymieniamy PLN na CHF w walutomacie

4. Wypłacamy bez prowizji zakupione CHF na nasze konto w CHF w PKOBP

5. Wykonujemy przelew europejski (SHA) z konta CHF w PKOBP na konto CHF w Polbanku

6. Koszt to jedyne 1 EUR

Proszę o potwierdzenie, czy mój tok rozumowania jest słuszny i czy ktoś faktycznie w ten sposób już działa - przydałoby się jakieś "żywe" doświadczenie z pierwszej ręki

pozdrawiam serdecznie,

link this post Dodano w 27.07.2010

Wszystko się zgadza są tanie przelewy europejskie ale odnoszą się one jedynie do Euro i noszą nazwę SEPA.

Opcja przelewu SHA (shared) oznacza jedynie że koszty transferu peniedzy sa dzielone (nadawca- koszt banku nadawcy, odbiorca-koszt banku odbiorcy).

W Polbanku dla franka jest jeszcze ciekawe ze grecki bank jako korespondent i obecny na polskim rynku pod nazwą handlowa Polbank z punktu widzenia transferów walut to wcale nie jeden i ten sam bank. Więc doliczy sobie opłaty banku korespondenta oraz opłatę za przyjęcie chyba 25 zł.

Dodatkowo różnie bywa z płynnością w opisywanym przez ciebie miejscu. Jak frank drogi to ludziska chcą sprzedawać ale jak będzie taniej to posucha bo tam jest więcej graczy walutowych niż wymieniających a raty trzeba płacić co miesiąc.:-( Ja czekam nie rozwiaznaie docelowe kupfranki, pozdro.

The author has edited this post (w 27.07.2010)
link this post Dodano w 28.07.2010

pranie:

Wszystko się zgadza są tanie przelewy europejskie ale odnoszą się one jedynie do Euro i noszą nazwę SEPA.

Dokładnie

pranie:

W Polbanku dla franka jest jeszcze ciekawe ze grecki bank jako korespondent i obecny na polskim rynku pod nazwą handlowa Polbank z punktu widzenia transferów walut to wcale nie jeden i ten sam bank. Więc doliczy sobie opłaty banku korespondenta oraz opłatę za przyjęcie chyba 25 zł.

Polbank polski i grecki oficjalnie nie pobiera opłat za przelewy przychodzące. Natomiast zonk polega na tym ,że wszystkie przelewy walutowe do polbanku polskiego przechodzą przez tą nieszczęsną grecje z którą niewiele banków polskich ma połączenie bezpośrednie. Dlatego czort tak naprawdę wie kto podbiera kasę po drodze... Próbowałem to kiedyś wyjaśnić ,ale poddałem się bo trafiłem na mur. Jedynie to udało mi się skutecznie zareklamować zawyżone koszty przelewów...

pranie:

Dodatkowo różnie bywa z płynnością w opisywanym przez ciebie miejscu. Jak frank drogi to ludziska chcą sprzedawać ale jak będzie taniej to posucha bo tam jest więcej graczy walutowych niż wymieniających a raty trzeba płacić co miesiąc.:-( Ja czekam nie rozwiaznaie docelowe kupfranki, pozdro.

Korzystam z walutomatu od grudnia ubiegłego roku i wymiana nie trwała nigdy dłużej niż dwa dni ,choć większość transakacji załatwiałem w ciągu kilku godzin. Obecnie rozszeżyli zakres na wymianę walut poza kursem foreksowym na kursy ustalane indywidualnie. Powoduje to że albo się czeka w  kolejce kilka dni ,albo trzeba nieco przepłacić żeby się przepchnąć poza kolejkę.Czasami można być wręcz do przodu jeśl sprzedających jest przewaga ,ale to bardzo rzadko we franku. Ogólnie udane narzędzie

pranie:

Ja czekam nie rozwiaznaie docelowe kupfranki

Ja też wiernie czekam, ale nie oszukujmy się. Nie rozwiąże to problemu drogich przelewów CHF do polbanku - co jest głównym problemem. Jedyne rozwiązanie bezkosztowe to obsługa kasowa której pewnie nigdy nie zobaczymy

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi, teraz rozumiem.

Doradźcie mi proszę jaka jest w obecnej chwili najlepsza opcja, gdybym chciał kupować franki przez walutomat?

Jeśli zastosować rozwiązanie, które opisałem (2 konta w którymś z 3 banków współpracujących w walutomatem) i przelewy w CHF do Polbanku, to z jakimi kosztami przelewów powinienem się liczyć?

pozdrawiam,

shodan

shodan:

Dzięki za odpowiedzi, teraz rozumiem.

Doradźcie mi proszę jaka jest w obecnej chwili najlepsza opcja, gdybym chciał kupować franki przez walutomat?

Jeśli zastosować rozwiązanie, które opisałem (2 konta w którymś z 3 banków współpracujących w walutomatem) i przelewy w CHF do Polbanku, to z jakimi kosztami przelewów powinienem się liczyć?

pozdrawiam,

shodan

W przypadku PKO nie pamiętam już jakie są koszty - nie chce Cię wprowadzić w błąd. Natomiast jeśli chodzi o przelew z BZWBK to 12 CHF (banki pośrednie) + 9,50zł opłaty dla BZWBK ale płatne w CHF

Pozdrawiam

Czyli to wychodzi ok 40-50 zł.

Jak zakładam, że kupując w walutomacie, powinienem zaoszczędzić 200-300 zł na każdej racie, więc powinno się opłacać.

Oszczędność to zależy przedewszystkim od wielkości raty. Czym więcej tym bardziej się opłaca.

Ponadto jest jest jedna subiektywna rzecz... Trzeba kupić franki kilka dni wcześniej bo idą parę dni do PB. Kurs może przez te kilka dni zmienić się diametralnie.  Ale jak by się nie zmienił - na lepsze czy gorsze i tak będziesz zawsze będziesz do przodu - a w najgorszym przypadku wyjdziesz na zero.

Mnie osobiście jednak najbardziej podoba się to że jak CHF się umacnia to polbank podwyższa kurs sprzedaży ponad normę ,a ja mam to wtedy centralnie w poważaniu

Ps. Ah. zapomniałem dodać że ważną rzeczą jest wpisywanie kodu SWIFT do przelewu walutowego do polbanku. Inaczej mocno pociągną Cię za portfel... 

Ps2. Jeśli z jakikolwiek powodów niewłaciłbyś CHF na konto wcześniej żeby zdążyć z przelewem na czas etc... zawsze masz możliwość wysłania złotówek do polbanku. A potem te złotówki zamieniasz na CHF. Co prawda to marny interes ,ale dobra opcja dla zapominalskich

The author has edited this post (w 28.07.2010)

155kpol:

Oszczędność to zależy przedewszystkim od wielkości raty. Czym więcej tym bardziej się opłaca.

Ja mam 2200 CHF.

155kpol:

Ponadto jest jest jedna subiektywna rzecz... Trzeba kupić franki kilka dni wcześniej bo idą parę dni do PB. Kurs może przez te kilka dni zmienić się diametralnie.  Ale jak by się nie zmienił - na lepsze czy gorsze i tak będziesz zawsze będziesz do przodu - a w najgorszym przypadku wyjdziesz na zero.

Tak, trzeba też wziąć pod uwagę, że dziwnym zrządzeniem losu, złotówka traci na wartości pod koniec miesiąca, akurat, kiedy nasza rata staje się wymagalna.

A więc samo kupno franka w środku miesiąca, nie ważne, czy przez walutomat, czy kantor internetowy, czy fizyczny na ulicy - potencjalnie będzie korzystniejsze, niż kurs sprzedaży PB pod koniec miesiąca.

Dobrze myślę?

@shodan

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.34904

Możesz też zastanowić się nad tym rozwiązaniem. Jedyny koszt jaki ponosisz to 5 zł za przelew walutowy w opcji SHA

Napewno ci się opłaci. Różnica np: między walutomatem a kursem polbanku na chwilę obecną wynosi 13 groszy. Ale jak waluty są b. drogie jak z miesiąc temu to różnica była aż 20 groszy!!! No nie ma takiej opcji żebyś nie był do przodu i jeszcze przy takiej dużej racie.

@moon - a jesteś pewien kosztów? Pisałem do @Matiku żeby to potwierdził bo niechce mi się wierzyć ,że to rzeczywiste koszty...

Jeśli natomiast to prawda to napewno warte jest zastanowienia

The author has edited this post (w 28.07.2010)
  • Statystyki: 39 Posty | 2945 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek