Nie wiem, czy wszyscy forumowicze o tym słyszeli, ale pojawiła się ostatnio opcja "przelewów europejskich" (SHA) w walucie pomiędzy krajami unijnymi ze stała opłatą 1 EUR (ok. 4 zł).
W związku z tym, nawet jeśli Polbank jest oddziałem banku greckiego, przelewając na rachunek w CHF w Polbanku w opcji SHA nie możemy zapłacić więcej niż 4 zł.
Ta sytuacja zmotywowała mnie znowu do podjęcia działań w kierunku podpisania nieszczęsnego aneksu i spłaty rat w CHF. Moja rata to 2200 CHF, więc jest o co powalczyć ![]()
Planuje korzystać z walutomatu i chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów już wykorzystuję tę opcję.
Wg mnie proces powinien wyglądać następująco:
1. Zakładamy rachunki w PLN i w CHF w jednym z 3 banków (BZWBK, PKO BP lub PKO SA) - te 3 banki współpracują z walutomatem, załóżmy, że to będzie PKOBP.
2. Zasilamy walutomat z rachunku złotówkowego PKOBP w kwocie odpowiadającej naszej racie w CHF
3. Wymieniamy PLN na CHF w walutomacie
4. Wypłacamy bez prowizji zakupione CHF na nasze konto w CHF w PKOBP
5. Wykonujemy przelew europejski (SHA) z konta CHF w PKOBP na konto CHF w Polbanku
6. Koszt to jedyne 1 EUR
Proszę o potwierdzenie, czy mój tok rozumowania jest słuszny i czy ktoś faktycznie w ten sposób już działa - przydałoby się jakieś "żywe" doświadczenie z pierwszej ręki ![]()
pozdrawiam serdecznie,