mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

formy spłaty i przelewy SHA

link this post Dodano w 28.07.2010

@moon - no dobrze, ale ja nie chcę kupować CHF w Aliorze tylko walutomacie, w tej sytuacji konto kantor nie jest mi potrzebne.

Czy opłata 5 zł za przelew SHA dotyczy akurat warunków, które oferuje Alior?

Walutomat nie ma podpisanej umowy z Aliorem, więc musiałbym zapłacić więcej za wypłatę z walutomatu do Aliora, myślałem raczej o założeniu rachunków w którymś z banków współpracujących.

link this post Dodano w 28.07.2010

@shodan - to konto w alliorze to może być niegłupie wyjście jeśli chodzi o oszczędności.

Załóżmy takie kombinacje...

Zakładasz konto w Aliorze , BZWBK i walutomacie. Kupujesz CHF w walutomacie > wysyłasz na konto w BZWBK (bezpłatnie) > wypłacasz w oddziale BZWBK gotówkę (bezpłatnie) > wpłacasz gotówkę w kasie allior (bezpłatnie) > wysyłasz z Aliora kasę do Polbanku (5zł) 

Dobra kombinacja tylko czy koszty w Alior są prawdziwe ???

EDIT: Być może po stronie alior jest tylko opłata 5zł ,tak jak w BZWBK 9,50 za przelew w CHF ,ale czy wpłata dociera w całości na konto docelowe??? To jest odpowiednie pytanie

Ps. Sprawdziłem przed momentem tabale sprzedaży walut w Alior.

Frank po 3.01 więc 10groszy różnicy... marnie u nich kupować.

The author has edited this post (w 28.07.2010)
link this post Dodano w 29.07.2010

@shodan

Przelewy w Aliorze są aktualnie najtańsze, przy skorzystaniu z konta oszczędzającego Kantor. Konto to, możesz zasilić w dowolny sposób i z niego robić przelewy. W przypadku walutomatu, musisz założyć konto w wybranym banku, ale problem polega na tym, że wykonanie przelewów z nich do Polbanku, jest dość drogie. To, co oszczędzisz na kursie i operacjach walutomat - współpracujący bank, stracisz na kosztach przelewów z tych banków do Polbanku. Musisz po prostu dowiedzieć się jaki jest rzeczywisty koszt takiego przelewu. W przypadku Alioru, po spełnieniu warunków, które są na stronie www banku, ponosisz koszt 5 zł.

Pisałem do walutomatu i pytałem o obsługę konta w Aliorze. Odpisali, że:

Dzień dobry,

oczywiście w przyszłości planujemy otwarcie rachunków w kolejnych bankach, jednak jest to zależne od rozwoju serwisu. Dlatego w tym momencie trudno mi dokładnie określić termin, kiedy można spodziewać się udostępnienia przez nas realizacji przelewów na kona bankowe w podanych przez Pana bankach. To może być kwestia kilku miesięcy.

Będziemy oczywiście brać pod uwagę preferencje użytkowników.

No i jeszcze jedna "pułapka". Nie jest powiedziane, że walutomat nie wprowadzi prowizji (o czym piszą na stronie).

@155kpol

Dowiadywałem się dokładnie na ten temat, co opisałem w linkowanym temacie. Tak więc, w przypadku Alioru, żeby zrobić przelew do Polbanku, musisz mieć na koncie ratę kredytu + 5 zł (przeliczane po aktualnym kursie a Alior banku - np. +/- 2 CHF). Alior ma dwa kursy CHF - dla wszystkich i niższy dla posiadaczy konta Kantor (preferencyjny kurs od godziny 9 do 17). Po tych godzinach jest taki sam dla wszystkich. Tak więc, mając ratę np. 500 CHF, na koncie musisz mieć 502 CHF - 500 CHF idzie do Polbanku, 2 CHF prowizja za przelew. Polbank dostaje więc całą kwotę.

Tabela z godziny 9.04

CHF dla wszystkich 2.9916

CHF dla Kantoru 2.9405

Zanim podjąłem decyzję, sprawdzałem wszystko w miarę swoich możliwości i wyszło, tak nie inaczej. Pewnego udogodnienia oczekuję także, w korzystaniu w kantoru. Panują wprowadzić obsługę Alioru.

Edytowano w 29.07.2010

@moon - dzięki za sprostowanie. Faktycznie przeoczyłem ,że jak się kupuje w Alior w koncie kantor w 9-17 to po kursie preferencyjnym. Strzelam się w twarz

Natomiast co mnie dalej niepokoi że koszt jest tylko 5zł. Bo to by oznaczało że Alior ma połączenie bezpośrednio z grecją. No nie wierzę w to i ciągle jestem przekonany że ktoś skubnie po drodze kasę. Uwierzę jak napiszesz: - przelałem i nic nie ukradli po drodze.

A jeśli chodzi o kantor internetowy to mają na stonie info że obsługują masę banków etc. ale wcale nie jest napisane że mają w tych bankach konta. Nie jestem pewien czy do alliora nie przysłali by ci waluty z konta np: PKO ,bo to generowało by już extra koszty.

Pozdrawiam

@155kpol

Co kosztów w Aliorze. Dziś lub na początku przyszłego tygodnia wykonam testowy przelew

Do do kantoru,

- link wspierane banki - te, które obsługują faktycznie - tz. mają tam konta

Co do reszty banków, koszta pokażą się, jeśli użyjesz kalkulator - oblicz ile możesz zyskać.
W przypadku, gdy nie mają tam konta, pokaze się info

Uwaga, do każdej transakcji zostanie doliczony koszt przelewu walutowego w wysokości 10.00 PLN

Czyli, jeżeli masz kredyt w mBank, to za kupno i przelew do mBnaku nie zapłacisz nic.

Jeżeli masz kredyt w innym banku, którego nie obsługują, to dodatkowo zabulisz 10 zł i nie ma znaczenia z jakiego konta wyślą.

No dobra panowie, to jakie proponujecie rozwiązanie?

Rozumiem, że czekamy na wynik testu moon-a z Aliorem?

Jak w to wszystko wkomponować walutomat, za pośrednictwem którego można kupić najtaniej CHF?

Fajnie byłoby mieć wybór - kupować albo w walutomacie, albo np. w kantorze internetowym, albo na rachunku Kantor w Aliorze, a wszystkie przelewy puszczać z Aliora do PB.

@shodan - nie chce nic polecać. Wnioski wyciągnij sam

Masz poniżej podsumowanie

1. Zakładasz konto w walutomacie i w BZWBK.

Plusy:

- najlepsze kursy

Minusy:

- opłaty 15,5 CHF

- czasem może być problem z płynnością ,wiec albo gorszy gorszy kurs ,albo kupujesz w inym źródle ,wpłacasz na konto w bzwbk i przelewasz do polbanku

2. Zakładasz konto w Aliorze

Plusy:

- opłata za przelew 5zł (jeśli się potwierdzi)

- nie ma problemu z płynnością

Minusy

- gorszy kurs sprzedaży od walutomatu

3. Zakładasz konto w kantorze interenowym i bzwbk

Plusy

- backup źródła zakupu gdyby w walutomacie nie było CHF

- kurs niższy o 3grosze od kursu forexowego - porównywalny z kursem "kantor" allioru

- nie ma problemu z płynnością

Minusy

- dodatkowe koszty przelewu między kantorem a bankiem jeśli go nie ma na liście

4. Zakładasz konto w aliorze, bzwbk , walutomacie.

-Plusy:

-najlepszy kurs

-najniższe koszty przelewu 5zł  - jak się potwierdzi

Minusy

- dużo manewrów i strata czasu

(dla przypomnienia ta droga to kupno w walutomacie > przelew do bzwbk> wypłata w kasie > wpłata w kasie alior > przelew do PB)

5. Zakładasz konto w alior i walutomacie.

Czekasz aż walutomat doda aliora do listy banków a do tego czasu kupujesz walutę w ramach konta kantor

_______________________________________________________________________________________________

Zróbmy sumulację spłat poszczególnymi sposobami.

Założenia: rata 2200CHF , kurs polbanku na teraz 3,0544 , kurs walutomatu teraz 2,9472 , kurs kantoru internetowego 2,9787 ; kurs allior kantor bd. ale pewnie jak kantoru załóżmy 2,9787

Ad1. 2200CHFx0,11zł=242zł-45zł=197zł oszczędności

Ad2. 2200CHFx0,08zł=176zł-5zł= 171zł oszczędności

Ad3. jw ew.dojdzie     10zł         = 161zł oszczędności

Ad4. 2200CHFx0,11zł=242-5zł  = 237zł oszczędności

Ad5. jw. jeśli alior będzie w walutomacie inaczej jak w ad2.

*Oczywiście oszczędności mogę być znacznie większe, bo dziś różnica między kursem średnim a polbankiem jest niewielka

Powiem tylko tak: najmniej upierliwe będzie korzystanie z Alioru, najwięcej zaś zaoszczędzisz kupując samemu na walutomacie. Decyzja należy do Ciebie

@shodan - zacznij od tego że idź do oddziału i załtw aneks

The author has edited this post (w 29.07.2010)

155kpol, ogromne dzięki za tę analizę, bardzo ułatwi mi ona podjęcie decyzji.

Myślę sobie, że jak już się chcę bawić w chodzenie do tego parszywego banku i podpisywanie aneksu za 500 zł (sic!) to warto wybrać opcję umożliwiającą wygenerowanie największych oszczędności - szczególnie, gdy spojrzy się na to w perspektywnie kilkudziesięciu lat.

Wykluczam jednak opcję biegania z gotówką, stania w kolejce do okienka, żeby wpłacać jakąś kasę w Aliorze, czy innym banku, fizycznie nie mam na to czasu - rozwiązanie docelowe musi być w pełni online. Nie mam problemu z tym, żeby w tym celu założyć kilka kont - np. alior i bzwbk, pod warunkiem, że cały proces będę mógł zrealizować za pośrednictwem interenetu - takie jest moje podejście.

pozdrawiam serdecznie

link this post Dodano w 30.07.2010

Nie ma sprawy, jak potrafię i mam czas - to zawsze...

Jak podpiszesz aneks i wybierzesz coś konkretnego to daj znać - może kolejne osoby się skuszą??

Ps. Wysłałem ci dodatkowe info na pw

Pozdrawiam

link this post Dodano w 04.08.2010

155kpol, jeszcze tak się zastanawiam, czy w opcji (kupno w walutomacie > przelew do bzwbk> wypłata w kasie > wpłata w kasie alior > przelew do PB) nie da się pominąć fizycznego biegania z gotówką z bzwbk do aliora - czy nie dałoby się przelać CHF z konta walutowego bzwbk na konto walutowe w Aliorze?

Dzięki za PW, wygląda to interesująco. Ale wg twoich wyliczeń internetowy kantor jest mimo wszystko trochę mniej korzystny, niż Alior (przynajmniej na razie)?

pozdrawiam serdecznie

• Statystyki: 39 Posty | 2945 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu