mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana w tabeli opłat i prowizji od 1.09.2010

link this post Dodano w 03.08.2010

Witam wszystkich

Mam wraz z małżonką kredyt w Multibanku z obowiązkowym ROR-em Multikonto My Active. Bank pobierał opłaty za prowadzenie rachunku w wysokości 9,50 zł miesięcznie, po czym zwracał tę sumę, jeśli w poprzedzającym miesiącu wpłynęło conajmniej 2500 zł na to konto, do tego opłata za kartę 2 zł. Możnaby się z tym pogodzić, nawet jeśli konto służy tylko do spłaty kredytu. Jednak na dniach dostałem informację o zmianach wprowadzonych od września dotyczących opłat i prowizji. Jedna z nich to anulowanie zwrotu opłaty za konto (9,50) przy wpływie min 2500 zł i podwyższenie opłaty za kartę (5 zł) związanej z możliwością korzystania ze wszystkich bankomatów Polsce. Czy jest możliwość rezygnacji z tego konta na rzecz innej metody spłaty kredytu, bądź czy jest szansa odwołania się od tych zmian jeśli założenie konta było tak jakby przymusem przy zawieraniu umowy o kredyt. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

The author has edited this post (w 03.08.2010)
link this post Dodano w 04.08.2010

Ja jakiś czas temu zorientowalem się, że można bezpłatnie zmienić taryfę na Comfort, która jest darmowa i nie wymaga wpłaty 2500 zł. Zmienilem ją jakiś miesiąc temu i już wtedy pracownik banku poinformował mnie o planowanych zmianach.

Teraz myślę nad tym, by zacząć  spłacać kredyt bezpośrednio we frankach.

U mnie ROR jest wspomniany w umowie kredytowej, więc nie wiem, czy da się z niego zrezygnować i nadal spłacać w złotowkach. Obawiam się, że może nie być to możliwe, ale warto zapytać w banku.

Edytowano w 07.09.2010
link this post Dodano w 05.08.2010

Byłem wczoraj w placówce i Multibank umożliwia spłatę kredytu poprzez tzw. konto techniczne, oczywiście bezpłatne. Należy złożyć wniosek w placówce i czekać około 3 tygodni na rozpatrzenie. Przyślą aneks do umowy (koszt od 20 do 200 zł) i można zamykać ROR z miesięcznym okresem wypowiedzenia.

link this post Dodano w 05.08.2010

Koledzy nie dajcie się oszukać, to nie wasz interes aby podpisywać jakieś aneksy i za to płacić. Złóżcie wniosek o zamknięcie rachunku bankowego i przekształcenie go na rachunek techniczny do spłaty kredytu, tak jak to było swego czasu przerabiane w millennium. To ich obowiązek aby Wam umożliwić spłatę kredytu bezpłatnie. Nie dajcie się naciągnać na podpisywanie aneksów. Jeżeli nie, to skarga do KNF i UOKiK i postępowanie arbitrażowe.

link this post Dodano w 06.08.2010

Czy w przypadku konta technicznego, trzeba na nie przelać określonego dnia dokładną kwotę raty? Jak przewidzieć kurs CHF Multi?

link this post Dodano w 09.08.2010

deluge:

Koledzy nie dajcie się oszukać, to nie wasz interes aby podpisywać jakieś aneksy i za to płacić. Złóżcie wniosek o zamknięcie rachunku bankowego i przekształcenie go na rachunek techniczny do spłaty kredytu, tak jak to było swego czasu przerabiane w millennium. To ich obowiązek aby Wam umożliwić spłatę kredytu bezpłatnie. Nie dajcie się naciągnać na podpisywanie aneksów. Jeżeli nie, to skarga do KNF i UOKiK i postępowanie arbitrażowe.

Pani z banku twierdzi, że nie da się zlikwidować konta złotówkowego, bo z niego opłacane są ubezpieczenia kredytu (m.in. z tytułu niskiego wkładu własnego), i że aneksowanie z tego powodu jest konieczne, co kosztuje 200 pln. Czy ma rację? Dlaczego nie mogę dokonywać płatności ubezpieczenia z innego konta?

Ja przeprabiałem to w zeszłym roku w millennium, też na początku się nie dawało, aż w końcu się dało przekształciłem rachunek premium na rachunek techniczny, bez opłat, bez aneksów (numer rachunku został ten sam) na konkretne dni mam tam mieć pieniądze na spłatę ubezpieczeń i rat.  Więc skoro dało się w banku millennium to na pewno też się da w innym banku, trzba tylko ich naciskać i nagłaśniać sprawę. Co więcej, straszono mnie że nie będę miał wglądu przez internet na ten rachunak techniczny i tylko w banku będę mógł sprawdzić saldo konta ... i co kolejna bzdura, do tej pory loguje się tym samym loginem i hasłem, mam rachunek techniczny z którego po prostu nie mogę przelewać pieniędzy.

Dzięki za szybką odpowiedź. Pozwoliło mi to napisać precyzyjnie o co mi chodzi i poczekam na pisemną odpowiedź z Banku.  A potem ewentualnie się odwołam. Będę na bieżąco informował o postępach.

link this post Dodano w 30.08.2010

Racja z tym naciąganiem przez banki, ale my już aneks podpisaliśmy. Kosztował na szczęście jedynie 50 zł. Dostęp do konta technicznego tak sam jak do roru, więc praktycznie nic się nie zmienia. Co do wysokości raty, to należy uwzględnić kurs franka z dnia spłaty z godziny 14:50. Sugeruję przelać nieznacznie wyższą kwotę, gdyż nadpłata zostaje na koncie i będzie wykorzystana przy kolejnej racie.

The author has edited this post (w 30.08.2010)
link this post Dodano w 17.09.2010

korinkb:

Racja z tym naciąganiem przez banki, ale my już aneks podpisaliśmy. Kosztował na szczęście jedynie 50 zł. Dostęp do konta technicznego tak sam jak do roru, więc praktycznie nic się nie zmienia. Co do wysokości raty, to należy uwzględnić kurs franka z dnia spłaty z godziny 14:50. Sugeruję przelać nieznacznie wyższą kwotę, gdyż nadpłata zostaje na koncie i będzie wykorzystana przy kolejnej racie.

Dziwię się, że zgodziliście się na zapłatę tego aneksu. Ja wystosowałam do Multibanku pismo, że nie zgadzam się na wprowadzenie opłaty za ROR, bo w mojej umowie kredytowej nie ma zapisów, że rachunek do obsługi kredytu będzie płatny i w związku z tym wnioskuję o przekształcenie rachunku na rachunek techniczny i aneks do umowy bez pobierania opłat za aneks. Bank odpowiedział mi, że przygotuje aneks bezpłatny w ciągu 30 dni.

• Statystyki: 11 Posty | 2437 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek